למרות תחזיות האנליסטים - שוק ה-IT דווקא צומח
הרבעון השני של 2009 היה אמור להיות השעה הקשה של חברות שירותי המחשוב, אך הדו"חות הראשוניים לרבעון דווקא מלמדים על עלייה קלה בהכנסות. וגם: מי באמת ייהנה מקרן הביוטק של המדען הראשי?
צניחה של 10%–15% בהכנסות חברות שירותי המחשוב הגדולות בישראל. זו היתה התחזית שרווחה בחודשים האחרונים גם בקרב האנליסטים בשוק, וגם בקרב כמה ממנהלי החברות עצמם.
מנכ"ל יעל תוכנה נתי אברהמי חזה שברבעון השני של 2009 יירדו הכנסות חברתו בכ־10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. חברת הייעוץ STKI של חיים (ג'ימי) שוורצקוף חזתה ירידה של 13% בענף. חברת המחקר גרטנר, שבראש סניף המזרח התיכון שלה עומד ברוך גינדן, היתה זהירה יותר כשחזתה ירידה של 2%–3% בקצב הצמיחה של ההייטק המקומי, אבל גם היא הניחה שבאמצע 2009 יכה המשבר בחברות המחשוב הגדולות.
אלא שהדו"חות הראשונים של חברות המחשוב הישראליות מראות שהאנליסטים טעו שוב. מטריקס, חברת המחשוב הגדולה בישראל לפי חברת המחקר IDC, רשמה ברבעון האחרון דווקא עלייה קלה בהכנסותיה, ועסקי הליבה של החברה, פיתוח, הטמעה וניהול של תוכנות, רשמו צמיחה מרשימה של כ־12%. הכנסות מטריקס ברבעון השני של 2009 עמדו על כ־355.7 מיליון שקל לעומת 353.95 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ובלי שהחברה קיצצה במצבת של 4,200 עובדיה.
חברת One1 תוכנה רשמה אף היא עלייה של 3% בהכנסותיה, מכ־128.5 מיליון שקל ברבעון השני של 2008 ל־132.7 מיליון שקל ברבעון השני השנה. התאוששות נרשמה אף אצל חברות קטנות יחסית דוגמת חילן טק אשר רשמה ברבעון השני של 2009 הכנסות של 54.4 מיליון שקל לעומת 53.9 מיליון שקל, עלייה של 1%. עלייה קטנה, אבל עלייה - ובוודאי לא ירידה של 15%.
מי שסבלה מצניחה של 20% בהכנסות היתה חברת נס טכנולוגיות, שהכנסותיה ירדו מ־170.6 מיליון שקל ברבעון השני של 2008 ל־137.2 מיליון שקל ברבעון השני השנה. טלדור מחשבים הקטנה מעט מנס רשמה ברבעון השני ירידה של 1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
מדוע טעו האנליסטים? נראה שחברות המחשוב הגדולות מצאו דרך להפוך את עצמן לקריטיות עבור לקוחותיהן, ושיווקו להם שירותים שהארגונים אינם יכולים לקצץ בהם. לחלופין, ייתכן שהלקוחות הגדולים של חברות המחשוב, הבנקים ולקוחות הטלקום, המשיכו להשקיע במחשוב כדי לא לאבד את יתרונם התחרותי לעומת לקוחותיהם. ובינתיים מי שנפגעו הם שוק השבבים והמחשבים האישיים, כי מאחר שהוצאות התוכנה הוסיפו לעלות, הקיצוצים עברו למחלקות הרכש ולהצטיידות במערכות חדשות. ויש עוד סיבה לכך שהאנליסטים טעו - כוחו של הרגל.
2. לעשירים בלבד
בתחילת ספטמבר יתפרסם המכרז לקרן הביוטק של המדען הראשי, שתשקיע עד 750 מיליון שקל בתעשיית מדעי החיים הישראלית. אלא שלפי מסמך הכוונות שפרסם המדען הראשי, יושקעו הכספים אך ורק בחברות שנמצאות בשלבי ניסויים אחרונים בתרופות ובציוד רפואי, רגע לפני שיווקם. בישראל יש לכל היותר כ־50 חברות כאלה, וכ־850 חברות ביוטק בשלבים שונים, שזקוקות בדחיפות למזומנים, ושהקרן הזאת לא תציל אותן מגוויעה. המדען הראשי כנראה מעוניין לעזור להוליד את טבע הבאה. אלא שהמחיר הוא שרבים אחרים יטבעו.