ישראל יכולה להיות מעצמה של קלינטק
תעשיית ההייטק בנתה כאן תשתית ראויה למחקר ופיתוח, המתאימה להתפתחותה של תעשיית הקלינטק
המשבר הכלכלי משנה את העולם שבו אנו חיים. בעולם שוררת אווירה של חזרה לבסיס, לתעשייה שאינה מתמקדת רק בבידור או בפיננסים, לתעשייה שפונה לצרכים בסיסיים כגון אנרגיה, מים ומזון. מחירי הדלק, המחסור העולמי והמקומי במים, והמודעות לאיכות הסביבה משפרים את הכדאיות הכלכלית של מוצרים
לא רק העולם השתנה, גם ישראל השתנתה. כשהקמתי את אורמת וכשהוקמה כאן נטפים, נגישות הציבור הישראלי היתה נמוכה מאוד לנותני שירות מקצועיים - עורכי דין, רושמי פטנטים, רואי חשבון, קרנות הון סיכון ומקורות מימון דוגמת המדען הראשי וקרנות דו־לאומיות דוגמת קרן בירד. כיום הם זמינים וישנם רבים מהם. תעשיית ההייטק הפורחת בנתה כאן תשתית ראויה למחקר ופיתוח, המתאימה להתפתחותה של תעשיית הקלינטק. במקביל, גם המודעות לחיסכון במים ובחשמל גברה - גם הציבור וגם הממסד דוחפים לחיסכון ודורשים אותו.
מדינת ישראל יכולה וחייבת לעודד כאן הקמה של תעשיית קלינטק אמיתית וראויה. כדי לעשות כן, היא חייבת לנקוט כמה צעדים. בדומה לצעד הנועז שנקטה הממשלה בעבר, כשדרשה שיותקנו דודי שמש בכל בית חדש, עליה לתקן עוד תקנות שיעודדו שימוש במערכות חסכוניות דומות.
אני מאמין שאם ישראל תבחר גם לעודד את התעשייה המקומית הזו, באמצעות נתינת אשראי והטבות מס, היא יכולה רק להרוויח מההתפתחות המהירה שלה. ישראל מוגדרת על ידי רבים בעולם כעמק הסיליקון או ה"סיליקון ואדי". אני מאמין שבישראל יכול להתפתח עמק סיליקון כזה גם לתעשיית הקלינטק.
חברה שרוצה להתחיל את דרכה בעולם הזה חייבת לגבש לעצמה חזון ותוכנית אב מסודרת אשר תנחה אותה. החברות בישראל אינן יכולות להסתער מיד על השווקים הגדולים והצפופים, אלא צריכות למצוא לעצמן נישה איכותית וייחודית בתוך תעשיית הקלינטק הגדולה, שתאפשר להן להתפתח. החברות הישראליות יכולות לעשות זאת בעיקר בתחומי האנרגיה החלופית, ההתפלה, בקרת רשת החשמל, החקלאות האורגנית, חקלאות באזורים צחיחים והתאמות לשינויי אקלים.
להבדיל מתעשיית ההייטק, שנסמכת ברובה על שוקי חו"ל, תעשיית הקלינטק יכולה למצוא גם בישראל כר נרחב לפעילותה העסקית. הארץ שלנו משוועת לפתרונות של מחסור במשאבים דוגמת מים ואנרגיה. אך חשובה יותר מכל היא התובנה של יזמים צעירים שעליהם לא רק לחלום על אקזיט מהיר בתעשייה שיש לה אורך נשימה כגון תעשיית הקלינטק, אלא לבנות חברה לטווך ארוך.
הכותב הוא יו"ר ומייסד אורמת