$
קלינטק אוגוסט 2009

מפיקה חשמל גם כשהרוח אינה נושבת בעוצמה

IQwind פיתחה מערכת תמסורת המולבשת לתוך טורבינות קיימות ומאפשרת ללהב להסתובב במהירות משתנה; הטורבינות הקטנות והמוארכות של קוריוליס מאפשרות ניצול רב יותר של תנאי הסביבה

מאיר אורבך, אסף גלעד וגלית שפיר 01:4023.08.09

IQwind

 

תחום: אנרגיית רוח

מוצר מרכזי: מערכת תמסורת משתנה לטורבינות רוח

שנת הקמה: 2007

מייסדים: גדעון ציגלמן ונמרוד איתן

מספר עובדים: 10

גיוסים עד כה: 2 מיליון דולר

משקיעים בולטים: קרן הקלינטק הישראלית Terra, יזראל ג'י־טק

 

אף שטורבינות לייצור חשמל מרוח הן מוצר כבד ולא יעיל, השוק עבורן אינו מפסיק לגדול: בסין צומחת טכנולוגיה זו בכ־100% בשנה, ובמערב אירופה מוצבות יותר טורבינות רוח מאשר ארובות פחם. העובדה שטורבינת רוח חדשה יעילה פי 100 מטורבינה שיוצרה לפני 20 שנה מקלה על הטכנולוגיה הירוקה הזאת להתפרש. אלא שגם הטורבינות החדשות סובלות מבעיית אי־נצילות גדולה. משקלן מאלץ את הלהב להסתובב במהירות הנמוכה מהמקסימום האפשרי, והצורך להמיר את אנרגיית הסיבוב לחשמל מחייבת להתקין ממיר חשמלי ושנאי שמייקר את עלות הפקת החשמל במיליוני דולרים למגה־ואט.

 

IQwind פיתחה מערכת תמסורת (gear) המולבשת לתוך טורבינות קיימות ומאפשרת ללהב להסתובב במהירות משתנה, וכן לחבר את הטורבינה לחשמל ללא צורך בממיר ובשנאי. החברה פונה לשלושה שווקים עיקריים: הראשון הוא שדרוג טורבינות ישנות והגברת יעילותן ב־10%–20% (שוק המוערך ב־8.5 מיליארד דולר). השני הוא שוק הטורבינות החדשות (המוערך ב־50 מיליארד דולר), שם ניתן לייעל את ביצועיהן ב־7%–10%. שוק אפשרי נוסף הוא שילוב תיבת התמסורת שלה גם במערכות גלגליות כבדות שאינן כרוכות בייצור רוח, כגון משאיות חשמליות או אסדות נפט. בסוף 2010 צפויה IQwind להתחיל בשדרוג טורבינות קיימות, וב־2011 תנפיק את הרישיון הראשון לאחת מיצרניות הטורבינות הגדולות. החברה נמצאת כיום במשא ומתן עם יצרניות מערכות תמסורת כגון תעשיות אשקלון, וכן עם חברות המספקות שירותי תחזוקה לטורבינות רוח כדי שישמשו ערוצי הפצה בשוק השדרוג.

 

ההבטחה: פוטנציאל השוק של IQwind עומד על 60 מיליארד דולר בשנה לפחות. בהשקעה של עשרות מיליוני דולרים החברה יכולה לעבור למודל של רישוי עבור יצרניות טורבינות ואפילו ייצור בעצמה.

 

Coriolis Wind: מפיקה חשמל גם כשהרוח אינה נושבת בעוצמה

 

עובדי קוריליוס עובדי קוריליוס

מוצר מרכזי: מכלול נייד של טורבינות אנכיות

שנת הקמה: 2007

מייסד: ד"ר שוקי שיינמן

מספר עובדים: 10

גיוסים עד כה: 1.1 מיליון דולר

משקיעים בולטים: קרן פרסיד של רפי גדרון ואורני פטרושקה

 

אנרגיה המופקת מהרוח תופסת את מקומה כאחת הטכנולוגיות היעילות ביותר לאנרגיה מתחדשת, עם שוק עולמי של 47 מיליארד דולר ב־2008. אך זה לא כל כך פשוט: מרבית הטורבינות צריכות להיות מוצבות במיקום נוח להעברת חשמל, תנאי שקשה באזור שבו הרוח חזקה, כמו בפסגות הרים. לחלופין, התעשייה לא השכילה למצוא טורבינה זולה דיה שתתאים גם לסביבה בעלת עוצמת רוח רגילה.

 

רפי גידרון, אחד האחראים לאקזיט האגדי של כרומטיס, מאמין שהוא מצא פתרון יעיל. לחברה שהקים, קוריוליס - על שמו של המדען הצרפתי שטען שביחס למערכת שמסתובבת גופים סוטים מהתנועה בקו ישר - יש טורבינה שאינה דומה לפרופלור המוכר לכולנו מאתרים בארץ ובעולם. היא קטנה יותר, ודומה לשלט פרסומת גדול שמכיל טורבינות אנכיות מרובות לכל רוחבו. הטורבינה מתאימה לאתרים מרובי או מעוטי רוח. היא ניידת, ניתנת לשינוי מודולרי לפי אופי המקום ותחזוקתה קלה. הטורבינה האנכית של קוריוליס יעילה בכ־30% מטורבינה אופקית רגילה: מצד אחד עלות הייצור שלה נמוכה יותר בזכות ייצור חומר צפוף יותר ומספר מרכיבים נמוך יותר, ומצד שני ההנדסה החדשנית שלה מגבירה את כמות האנרגיה שהיא מייצרת.

 

שלא כמו טורבינות רגילות המשקפות את מהירות הרוח הקיימת, הטורבינות הקטנות והמוארכות בעלות שלושת הלהבים של קוריוליס מאפשרות ניצול רב יותר של תנאי הסביבה. אלגוריתם מתמטי שולט בכל טורבינה ומווסת את הצטברות החשמל הנוצר על ידי כל אחת מהן.

 

החברה נוסדה רק לפני שנתיים במימון פרסיד, קרן הקלינטק החדשה של רפי גידרון ואורני פטרושקה - הצמד שמאחורי מכירת כרומטיס ללוסנט ב־4.75 מיליארד דולר בתחילת העשור. קוריוליס סיימה לאחרונה את האב־טיפוס הראשון של הטורבינה והחלה לבחון את פעולתו באתר החברה בערד. היא גייסה עד כה סבב סיד בהיקף של 1.1 מיליון דולר מפרסיד וממשקיעים פרטיים נוספים, ומתכננת בקרוב סבב A שיאפשר את המשך הפיתוח עד להשלמת אב־טיפוס מוכן לייצור, ולגיוס שורה של יצרניות, שותפים עסקיים ולקוחות. את החברה ייסד ד"ר שוקי שיינמן, שמילא תפקידי ניהול בכירים באל־אופ, אורבוטק, HP וסאיטקס ושיתף פעולה עם נאס"א בכמה פרויקטים. רפי גדרון יוצא מגדרו כמשקיע והופך כאן למנכ"ל בפועל, ולצדו ידידו מכרומטיס וסקורפיו, אורני פטרושקה.

 

ההבטחה: שוק הפקת האנרגיה מרוח צומח בשיעור של 20% בשנה בזכות חיפוש שלא נפסק אחר אתרים שבהם הרוח נושבת בעוצמה. הפתרון המתוחכם של קוריוליס עשוי להקנות לה נתח נכבד ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x