$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: עוברים לחינוך מקוון?

מחקר חדש: הלימוד המקוון יעיל יותר מהוראה פרונטלית, מייספייס רוכשת את שירות המוזיקה iLike במחיר מציאה, קשים חייו של האקר-כוכב, ולמה סטודנטים כבר לא רוצים מק

יוסי גורביץ 12:2620.08.09

והיו עיניך רואות את מוריך – דרך הצג

 

ההוראה היא אחד המקצועות העתיקים בעולם. פעם, מזמן, מורים היו אנשים מכובדים, שתלמידים העריכו ושיחרו לפתחם. בימי הביניים, נדידתו של מורה – פייר אבלאר הוא מקרה קלאסי – היתה גוררת גם את נדידתם של תלמידיו. אחר כך באה המהפכה התעשייתית, והצורך הדוחק להכשיר מיליוני אנשים לשמש כמהדקי ברגים וכחיילים דחס אותם כאסירים לבית הספר, והמורה הפך יותר למשגיח ומפקח מאשר למורה. סוהרים אף פעם לא נהנו מיחסי ציבור טובים,למרות שגם להם היו יומרות לחינוך, ומעמדו של המורה צלל במהירות. עכשיו, אולי, המצב משתנה שוב.

 

מחקר שערך משרד החינוך האמריקאי מצא שבממוצע, תלמידים שמקבלים שיעור פרונטלי – היינו, שיעור כפי שאנו מכירים אותו: מורה אחד, אולי עם מסייע ואיזה מקרן, מדבר מול קהל של עשרות עד מאות מקשיבים, בחלל סגור – נמצאים באחוזון ה-50 מבחינת הצלחתם; תלמידים שהשתתפו בקורסים מקוונים מטפסים לאחוזון ה-59. זה אולי לא הרבה, אבל זה הפרש בעל משמעות סטטיסטית.

הלוח החדש. ישאיר מאחוריו מיליוני אנשים. אילוסטרציה הלוח החדש. ישאיר מאחוריו מיליוני אנשים. אילוסטרציה צילום: בלומברג

 

התוצאה, ככל הנראה, היא שבשנים הקרובות נראה הרבה יותר הוראה מקוונת ופחות הוראה פרונטלית. המשמעות היא קשר הדוק יותר בין מורים ותלמידים, כי המורים יוכלו ליצור שיעורים שיותאמו לתלמידים שלהם, ובכלל זה לימוד באמצעות עשיה.

 

עד כאן החדשות הטובות. אחרי ההללויות, הגיע הזמן לציין את העובדות הסימפטיות פחות. ראשית, המשמעות היא מתן עוד קצת למי שכבר יש לו: שיעורים מקוונים מצריכים תלמידים עם מחשב, חיבור מהיר וסביבה שקטה. אלה נמצאים בעיקר בצד הצפוני של משוואת דרום-צפון של העוני. הילדים שנמצאים בצד הדרומי שלה, אלה שאין להם מחשב ושצריכים לדלג על סוחר הסמים המקומי בדרך מבית הספר לעבודה, ימשיכו להשתמש בשיטות החינוך המיושנות. בקצרה, הפערים יגדלו.

 

הבעיה השנייה היא שסביר מאד שהרבה מאוד מורים ימצאו את עצמם מובטלים – ושבמקביל, ככל שחינוך פרונטלי יעבור להיות מקצוע "דרומי", השכר שלהם יירד, כמו גם מעמדם. שגם כך, נזכיר, הוא לא משהו. כמה מורים יהפכו לכוכבים – וכל השאר יצפו בהם מהביוב.

 

ובנימה אופטימית זו...

 

ההאקר המסוכן ביותר במערב

 

קווין מיטניק היה פעם אגדה: הוא היה ההאקר המבוקש ביותר בארצות הברית. הוא נלכד ב-1995 אחרי מרדף ארוך, והוא נחשב לכל כך מסוכן, עד שהשופט אסר עליו אפילו לחייג בטלפון; הסוכנים שצדו אותו טענו שהוא "יכול להתחיל מלחמה גרעינית באמצעות שריקה בטלפון ציבורי". הוא ריצה עונש מאסר של חמש שנים, ולאחר שחרורו נאסר עליו לגלוש ברשת. מיטניק נלחם בהגבלה הזו, ניצח, והגיע למסקנה שהוא כבר מבוגר מדי לכל החרא הזה – הוא בן 46 – ושקע, כמו רבים וטובים במעמדו, לתפקיד נינוח יחסית של מומחה אבטחה מבוקש.

 

יש רק בעיה אחת: האגדה. כמו השולפים האימתניים-לשעבר, שפרשו לגידול חזירים אחרי קריירה אלימה וקצרה במערב הפרוע, מיטניק מצא שפעם אחר פעם, המקבילה ההאקרית של אקדוחנים זבי חותם – script kiddies הוא הכינוי המבזה ההולם – באה לצוד אותו, כדי לשים את הקרקפת הווירטואלית שלו על חגורתם.

 

לאחרונה, נמאס לספקית הסלולר AT&T ולשרת שלו, hostedhere.net, מכל הבלגן, והם הודיעו למיטניק שילך לחפש שירות במקום אחר. לאורך השנים, הותקפו האתר של מיטניק וחשבון הסלולר שלו עשרות פעמים על ידי ילדודס עם יותר מדי זמן פנוי ופחות מדי כישורים חברתיים שקראו יותר מדי ניטשה. אפשר להבין את שתי החברות: ההשקעה הנדרשת להגנה על מטרה מבוקשת כמו מיטניק פשוט לא רווחית בשום צורה – למרות שהוא משליש ל-AT&T סכום עצום של כ-2,000 דולר מדי חודש.

 

מצד שני, זה אומר שהטרוריסטים הקטנים מנצחים; שאם תפעיל מספיק לחץ, תוכל להכניע את הספקיות הגדולות. וכשהטרור הדיגיטלי האמיתי מגיע ממחוזות אחרים לגמרי – רוסיה, סין – אלה חדשות רעות למדי.

 

הרעיעות של אפליקציות פייסבוק

 

הבוקר (ה') הודיעה מייספייס רשמית על רכישת שירות המוזיקה הצעיר והפופולרי iLike. מייספייס שילמה עבורו כ-19.5 מיליון דולר, מתוכם 13 מיליונים במניות מייספייס ושישה מיליונים במזומן. השאלה שכולם שאלו היתה מדוע שירות מצליח, עם 50 מיליון משתמשים רשומים, נמכר בזול כל כך.

 

התשובה היא פייסבוק. מתוך אותם 50 מיליוני משתמשים, כ-31 מיליונים משתמשים בשירות באמצעות אפליקציית הפייסבוק שלו. המשמעות היא של-iLike – או לכל שירות אחר, הנשען על אפליקציות של פייסבוק, גוגל או אפל – אין בפועל אפשרות לקבוע את המסלול העצמאי שלה. היא תלויה לחלוטין ברצונו הטוב – קרי: בקפריזה – של מארק צוקרברג. המחיר הנמוך ששילמה מייספייס מגלם גם את הסיכון שמחר, אחרי לילה של נגינה בכינור על גג הווילה, יחליט צוקרברג שלא בא לו יותר שתהיה אפליקציית iLikeבפייסבוק. כמה הקשות עכבר – וכל המיזם יתאדה.

 

כן, סביר שזה יעצבן עד יעצבן מאוד את אותם משתמשי iLike שהם גם משתמשי פייסבוק. אבל מה הם יעשו? אפילו למחוק את המידע שלהם משרתי פייסבוק הם לא יכולים. ואיזה איום יש להם? שהם יפסיקו לא להקליק על פרסומות? פחחח.

 

בחדשות פייסבוק מאוסות אחרות, מסתבר שיש שורה שלמה של אפליקציות תוכרע, שמאפשרות להאקרים ושאר מרעין בישין לשים יד על פרטי ההתחברות שלך לאתר, ומשם הדרך לגיהנום וירטואלי קצרה מאוד. פייסבוק הודיעה שהיא בודקת את הנושא ושתגיב כשיהיה לה משהו אינטליגנטי לומר.

 

לסטודנטים נמאס מהמק(יוואלי)

 

לפני כשנה חגגה אפל ניצחון קטן, כשהפכה להיות מוכרת הלפטופים החביבה על סטודנטים, כשהיא דוחקת אחורה את היריבה השנואה דל. ובכן, זה מסתמן כניצחון זמני וחד פעמי.

 

מסקר שוק שערך לאחרונה אתר הסחר המקוון Retrevo – שסובל ממספר נדגמים קטן למדי, כ-300 – עולה שרוב מוחלט של הסטודנטים יוותרו על המקיוואלי השנה, ורובם אפילו לא שוקלים לקנות אותו. 34% יקנו נטבוקים, ו-49% יקנו לפטופים של ממש – מונעי חלונות.

 

הסיבה היא, כרגיל, תקציבית. הסטודנטים מקציבים לעצמם, בממוצע, 750 דולר למחשב, ורק 18% מרשים לעצמם להוציא יותר מאלף דולר. הלפטופ הזול ביותר של אפל נמכר ב-949 דולר, ויש נטבוקים זולים שנמכרים ב-170 דולר.

 

יתר על כן, אפל התהדרה שנים בכך שלמחשבים שלה אין תקלות. זו היתה רחוקה מלהיות האמת; פשוט היה מדובר במיעוט של פנאטים שהעדיף להעמיד פנים שאין תקלות. אתמול, למשל, הודיעה אפל שהיא מוציאה עדכון לחלק ממחשבי המק פרו שלה, שסבלו מבעיה שולית של הקפאת המערכת ללא סיבה נראית לעין. הצווחות על התקלה, אגב, נשמעו כבר לפני חודשיים.

 

בינתיים, אסוס – חברה קטנה וזריזה, שהציגה לעולם את הנטבוקים – עקפה את אפל, בפעם השניה ברציפות, בשיעור האמינות של מחשביה. בלי הייפ, בלי היסטריה, בלי כנסים, בלי סודיות מופרכת, בלי בסיס פנאטים מזילי ריר – סתם בעבודה יסודית. נראה שמשהו נשבר, אולי בעקבות בלגן אפליקציית Googe Voice לאייפון, אבל יותר ויותר כלי תקשורת קופצים על העגלה המנצחת של הטור הזה.

 

קצרצרים

 

בהחלטה תמוהה נוספת, מחק אתר פליקר קריקטורה של הנשיא אובמה, מתנגדיו הפוליטיים של האחרון טוענים בשצף שמדובר בצנזורה פוליטית, אבל הסיבה היא, ככל הנראה, באטימות ובשחצנות תאגידיות שגרתיות.

 

בניסיון למנוע זיופי בחירות באפגניסטן, הוקם פרויקט דיווח ב-SMS – Alive for Afghanistan שמו – שמאפשר לדווח בזמן אמת על כל תקלות בקלפיות, והדיווח מסומן מיד על מפה מקוונת. הפרויקט מיועד בעיקר לאזורים הכפריים של אפגניסטן, לשם התקשורת והמשקיפים כמעט שלא מגיעים. אז אם באפגניסטן מוכת הטאליבן אפשר לערוך פרויקטים כאלה, אולי כדאי שגם מומחי הביטחון הישראלים, אם זה הכינוי הנכון, יפסיקו עם אנאליות סודיות המפות שלהם, ויאפשרו אותם גם כאן.

 

כחודש לאחר שנער בן 15 נרצח במחנה כפייה סיני שהיה מיועד לגמול אותו מ"התמכרות רשת", מגיע דיווח שני בנושא מהדיקטטורה הגדולה בעולם: ילד בן 14 חטף מכות רצח במחנה דומה, ואושפז במצב קשה. מנהל המחנה דווקא מתגאה בנהלים שלו, וטוען שענישה פיזית "אפקטיבית, כל זמן שהיא בפיקוח". הייתי רוצה לקבל אותו לכמה דקות של חינוך אפקטיבי. אני מבטיח פיקוח – יהיה רופא, שזה כבר יותר ממה שהוא ארגן.

 

מדוק הקינדל מצליח? אולי, תוהה כתב בעקבות שיחה בבר, משום שהוא מאפשר לאנשים "לטעום" ספרים לפני שהם קוראים אותם. חלפו הימים שבהם עמדת בחנות הספרים וניסית לקרוא כמה עמודים מבלי לגרום נזק לספר: עכשיו אתה יכול לקרוא פרק שלם, ללא תשלום, בטרם תחליט אם לקנות את הספר כולו. קשה לחשוב על פרסומת מוצלחת יותר.

 

טוויטר ניסו להפוך את המילה tweet (ציוץ) לסימן רשום לפני כמה חודשים, מה שעורר שערורייה זוטא ברשת: הענקת סימן כזה היתה הופכת כל מי שהיה משתמש במילה tweet לבר תביעה על הפרת סימן רשום. ובכן, הם לא קיבלו את מבוקשם – ומתקבל הרושם המוזר שהדחייה הגיעה פחות או יותר בזמן שבו טוויטר הודיעו על כוונתם להגיש בקשה. משונה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x