דו"ח טכנולוגי: פליטת הטוויטר של סגנית נשיא גוגל
גוגל מתפוצצת על אפל שממשיכה לחסום לה אפליקציות לאייפון; האקרים מפגינים את כוחם לקראת כנס אבטחת המידע "Black Hat"; החנות הראשונה בפייסבוק תמכור פרחים (אמיתיים); ומשתף קבצים מבקש את רחמי בית המשפט
גבולות הסבלנות של מאריסה מאייר
אפל עשתה לה למנהג לצפצף על שותפתה האסטרטגית, גוגל: השבוע היא פסלה בפועל שתי אפליקציות אייפון שלה. האחת, שעליה כבר דיווחנו, היא היישום לשירותי ה-VoIP של גוגל, Voice. השנייה היא Latitude, זו שבאמצעותה אתה מוותר סופית על פרטיותך ומודיע לגוגל איפה אתה בכל רגע נתון. אפל לא אישרה את האפליקציה (אם כי היא מתירה, ברוב טובה, להפעיל את השירות באמצעות הדפדפן של האייפון) וזאת משום ש – קבלו את זה – באפל חששו שהאפליקציה "תבלבל את המשתמשים".
כפי שאפשר לנחש, כל השטיקים האלה העלו לגוגל את הסעיף. התוצאה היתה שסגנית נשיא גוגל, מאריסה מאייר, כתבה טוויט קצר ומחויך שמקשר לפרודיה בנושא. בפרודיה, מודיעה גוגל בתגובה להתנהלות אפל שהיא מסירה את כל ההפניות לאפל ממנוע החיפוש שלה, כי "היא מחקה מוצרים של חברות אחרות" – אותו התירוץ בדיוק שבו השתמשה אפל לחיסול גוגל Voice. הפרודיה מביאה בהרחבה ציטוטים (דמיוניים, כמובן) של מאיירס. מאוחר יותר, קלטה מאיירס שזה אולי מצחיק, אבל לא חכם, ומסוגל להביא לסטיב ג'ובס את הסעיף, והוא לא כל כך שולט בעצמו, ויהיו לזה השלכות עסקיות כבדות משקל - ולכן מיהרה למחוק את הציוץ.
מאוחר מדי, כמובן. הזעם על ההחלטה האחרונה של אפל ממשיך להדהד בבלוגוספירה – ואולי מתחילה להירשם התפכחות. אולי. בינתיים, מביא האניון פרודיה מוצלחת הרבה יותר: קבלו את המוצר המהפכני החדש, גרסת האייפון שרק פאנבויז אמיתיים יכולים לחוש.
כובע ביד אחת, מלחייה בשנייה...
זה בטח כאב. ערב כנס האבטחה היוקרתי "Black Hat", פרצו האקרים לאתריהם של חלק ניכר מהמשתתפים, השחיתו אותם והשאירו טקסט לגלגני על נטייתם של המומחים לנפח סכנות אבטחה, ועל עצם התיימרותם להתמחות.
אאוץ'. בין הנפגעים נמצא מומחה האבטחה הידוע דן קמינסקי, שחשף בשנה שעברה בור אבטחה בגודל יוטה בשיטת ה-DNS, קווין מיטניק – האקר כה מסוכן עד שעם מעצרו נאסר עליו לשוחח בטלפון (!) – ואחרים. קמינסקי התייחס בבוז להתקפה, ואמר ש"זו רק דרמה". מיטניק היה נדיב יותר: "הם זכו בלוטו", הוא אמר, "אני מכבד את הבחור (קמינסקי – יצ"ג), והוא סופר-אינטליגנטי בכל מה שקשור לאבטחה, ובכל זאת פרצו לאתר שלו" .
בחדשות האקרים נוספות, השימוש בספאם ובתוכנות חבלה (malware) ברבעון השני מגיע לשיא של כל הזמנים, ורשם עלייה של 80% בהשוואה לרבעון הראשון של 2009. נרשמה עלייה ניכרת גם בשימוש בסוג נבזי ביותר של תוכנות חבלה – כאלה המתחזות לאנטי וירוס – וחברת האבטחה פנדה מעריכה שמדי חודש, כ-35 מיליון מחשבים נפגעים מהן.
הדברים הגיעו לכדי כך, שמשתמשים חדשים בג'ימייל מתבקשים לציין מספר סלולרי שיכול לקבל הודעת טקסט, בגלל המספר העצום של בוטנטים ושאר מרעין בישין שתוקפים את האתר.
מתמסחרים במהירות
מצבה הכלכלי של פייסבוק לא משהו: הפרסום לא עובד (והמפרסמים הגיעו למסקנה שמרמים אותם), שווי המניה יורד מרגע לרגע, וההכנסות קטנות יותר מההוצאות. יתר על כן, המנכ"ל והמייסד (?), מארק צוקרברג, מאוד רוצה להיות מנכ"ל טוויטר.
החדשות הטובות, מבחינת פייסבוק, הן שיש מי שמוכן לפתוח חנות בפייסבוק. ואם יש אחד, כנראה שיהיו גם אחרים. החנות היא חנות פרחים – 1-800-flowers.com – שכבר היתה חלוצה בתחום מכירות מקוונות: היא פתחה את החנות הראשונה ב-AOL, הוציאה אפליקציה לבלקברי ועובדת על אפליקציה לאייפון. לחנות פרחים יש, אולי, סיכוי כלשהו בפייסבוק: סביר שחלק מהמשתמשים ירצו לשלוח פרחים של ממש לידידיהם. לא הייתי מנסה את זה, עם זאת, עם העסק שלך הוא גידול כבשים.
בחדשה קודרת יותר למשתמשים, קבוצה של משתמשים גילתה לתדהמתה שטוויטים שהיא כותבת מופיעים משום מה בפייסבוק, כל זאת ללא הסכמתם. חלק מהם הגיב בזעם. הסיפור עוד לא לגמרי ברור, אבל פייסבוק אומרת שזה באשמתה, ושאיזה באג הפעיל איזו אפליקציה שחלק מהמשתמשים ניטרל, או לפחות חשב שניטרל. בהתחשב בכך שהכיוון שפייסבוק דוחפת אליו הוא שכולם יחלקו את כל התוכן שלהם, אין להוציא מכלל אפשרות שתוך כמה זמן הבאג יהפוך לפיצ'ר.
למה באדם אתה לא מתחשב?
במשך שנה, הקרקס המעופף של פרופ' צ'ארלס נסון הבטיח לנו גדולות ונצורות במשפטו של ג'ואל טננבאום שהואשם בגניבת תוכן. נסון, מומחה בעל שם לחוק זכויות יוצרים, הבטיח לרסק את חברות ההקלטה. זה התחיל בכתב ההגנה, שבו טען נסון שחוקי ההגנה על זכויות היוצרים מנוגדים בעצם לחוקה האמריקאית, ויש לפסול אותם.
זה המשיך בשורה של שטיקים, ביניהם שורה של עתירות לאפשר לו לשדר את המשפט בשידור חי ובטענה הקצת לא שפויה ששיתוף קבצים הוא בעצם "שימוש הוגן". על הטענה הזו העמיד נסון את כל קו ההגנה של טננבאום, שבשורה של תצהירים אישר בהנאה שהוא אכן הוריד שירים וגם חלק אותם עם כל העולם ואשתו.
שלשום ירקה השופטת בבוז את הטענה הזו, ונסון נאלץ להתחנן על עתידו של מרשו, שלדבריו היה בסך הכל ילד שעשה מה שכולם עושים. אחד מעורכי דינו של טננבאום הודה אתמול – שלא בנוכחות חבר המושבעים – כי בעצם, למרשו אין עוד כל הגנה מול תובעיו, וכל מה שנשאר הוא טיעונים לעונש. מאוחר יותר, הודו בכך עורכי הדין רשמית: טננבאום אחראי למעשים המיוחסים לו.
הופעתו של נסון בבית המשפט היתה, בלשון המעטה, לא מרשימה. מתקבל הרושם העגום שילד בן 22 נפל קורבן למסע פרסום של פרופסור להוט, שהבטיח להזיז שמים וארץ וכל מה שהצליח לעשות הוא לגרוף קצת אור זרקורים ולתחוב את מרשו עמוק יותר לבור. תעשיית ההקלטות, שזה המשפט השני שלה, עומדת לדרוש הון עתק מטננבאום. אולי הוא צריך ליצור קשר עם הכנופייה ההיא מניו ג'רזי, עם הגמרות ומכירת הכליות.
קצרצרים
משתמשים במודם סלולרי? היזהרו: מניסיונם של המשתמשים הבריטים עולה ש-75% מהם מודעים להגבלות על כמות הפס הרחב שלהם רק לאחר שהם חורגים ממנה ומשלמים קנס. אנחנו בישראל, כך שלכם זה בטח יעלה יותר.
הסנאט האמריקאי שוקל חוק חדש, שיאסור סופית ורשמית לשלוח הודעות SMS תוך כדי נהיגה, לאחר שנמצא מתאם גבוה ביניהן ובין מוות מוקדם מתאונה. הנושא כבר זכה לקריקטורה.
הסתמכות על מכשיר GPS היא לא תמיד דבר חכם: זוג תיירים שבדים מצא את עצמו בעיירת-התעשייה קאפרי, שבצפון איטליה, במקום באי הנופש קאפרי, שבדרום המדינה, כי הסתמכו רק על הגאדג'ט המשוכלל שלהם – טעות קלה בניווט של 650 ק"מ.
ראש האופוזיציה של בריטניה, דיוויד קאמרון, הצליח לעצבן את קהילת כותבי הטוויטר, בהגדירו את המשתמשים כ-twats – מילה בריטית לא לגמרי מעודנת לשוטים. הדברים הגיעו בעקבות המלצת השירות הציבורי לעובדיו להכביר בציוצים.
שירות חדש בטוויטר מאפשר לכם לדעת מתי סופכם מתקרב מדי: הוא עוקב אחרי אסטרואידים שמתקרבים לכוכב המעפן שלנו במסלול מאיים. למרבה הצער, הוא מדווח על כל סלע משוטט עם כוונות לא ברורות, כך שהוא עשוי להציף אתכם בהתראות שווא על אפוקליפסה. לרואי שחורות בלבד.
· "דוח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.