$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: המחיר הסמוי של הגאדג'טים נחשף

התאבדות עובד בחברה המייצרת את מכשירי האייפון מבעירה את הרשת הסינית, התנהלות אמזון מעוררת חשש מעתיד "מעונן", צוקרברג צריך להיות מודאג מהסרט על פייסבוק, והאם אפל הופכת מחברת מחשבים לחברת צעצועים?

יוסי גורביץ 10:3022.07.09

מחירם הסמוי של גאדג'טים

 

קודם כל, העובדות, כפי שהביא אותן אתר הבי.בי.סי: ביום חמישי שעבר, קפץ מהנדס סיני צעיר, סון דאניונג, אל מותו מחלון בבניין רב קומות בהונג קונג. בן 25 היה במותו. סון עבד בחברת Foxconn, חברה טייוואנית שמייצרת את מכשירי האייפון עבור אפל.

 

עכשיו לשמועות ולהערכות. על פי ידידיו של סון, שהבעירו את הרשת הסינית, הוא קיבל לרשותו 16 דוגמיות של דגם חדש של אייפון – לא ברור איזה, אבל ייתכן שמדובר בדור רביעי. כעבור כמה ימים, הוא גילה שיש לו רק 15. הוא עשה חיפוש קדחתני במפעל, אבל לא מצא את המכשיר החסר. אנשי האבטחה של Foxconn – חברה כה נתעבת, שהיא הודתה שהיא עוברת על חוקי העבודה הסיניים – פתחו בחקירה אגרסיבית. שוב, על פי דברי ידידיו של המנוח, אנשי האבטחה ביצעו חיפוש בלתי חוקי בביתו של סון, כלאו אותו לזמן קצר, והתעללו בו. לדבריהם, הוא תיאר את החוויה כדבר המשפיל ביותר שעבר עליו מימיו.

 

פס ייצור בסין. יזע, דמעות, ודם. המחשה פס ייצור בסין. יזע, דמעות, ודם. המחשה צילום: shutterstock

 

אפל חרגה ממנהגה והביעה צער על מותו של סון, וגם דרשה חקירה. אחראי האבטחה של Foxconn הושעה מתפקידו, וחקירה פנימית של החברה – כמו גם חקירה של הרשויות המקומיות – החלה.

 

חשוב להבהיר: זה לא סיפור על אפל. זה סיפור עליכם ועליי, צרכני הגאדג'טים. שתי נקודות: אם סון היה עובד בחברה שייצרה לא את האייפון, אלא איזה חיקוי זול שלו או איזה גאדג'ט אחר, לא היינו שומעים כלל על המקרה. נקודה שנייה: כפי שציין יפה סטיב ג'ובס המזויף (דן ליונז), הסיבה שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו גאדג'טים בשבריר ממחירם האמיתי היא שהם מיוצרים במדינות שבהן אין באמת הגנה על עובדים, ואפשר לעשוק אותם ולהתעלל בהם בחופשיות. יש סיבה לכך שהאייפוד אינו מיוצר בארה"ב: מחיר הייצור היה גבוה מדי ואיש לא היה קונה אותו.

 

הנגן המשוכלל שיש לכם בכיס מסובסד בזיעתם, בדמעתם, ובמקרים קיצוניים - גם בדמם של תושבי העולם השלישי. "הייתם בסין?", שואל סטיב ג'ובס המזויף, "אנחנו היינו. אנחנו יודעים מה הולך שם... ועוד משהו. גם אתם יודעים. כולם יודעים".

 

כשנייק פתחה, לפני כשני עשורים, כל מיני סדנאות יזע וניצלה ילדים, זעקה מרה הפסיקה – או, על כל פנים, הורידה למחתרת - את המנהג הזה. זעקה דומה לא נשמעה בשל תנאי הייצור של המוצרים, שמאחוריהם כתוב "תוכנן על ידי (חברה אמריקאית), הורכב בסין/אינדונזיה/קואלה לומפור". וכל זמן שהיא לא תישמע, זה יימשך.

 

העתיד: מעונן

 

גלי ההדף של השטיק האחרון של אמזון – מחיקת ספריו של ג'ורג' אורוול מהקינדלים – ממשיכים להתפשט. הם עשויים להשפיע על אחד מעסקיה הגדולים האחרים של אמזון: מחשוב ענן.

 

תפיסת מחשוב הענן אומרת שכדי להקל על המחשבים שלנו, רצוי לנו לאכלס את מסמכינו על שרתים מרוחקים, ואם כבר – לתת להם לעשות את כל העבודה הקשה של פעילות המחשוב. הבעיה היא שמכיוון שהרעיון של העתק קשיח נראה מגוחך מיום ליום, אם כל המידע שלנו יהיה על שרת מרוחק, החברה שמפעילה אותו יכולה פשוט להעלים אותו יום אחד. מי ששולט בעבר, כתב אורוול, שולט גם בהווה. המידע פשוט יחדל להתקיים: לא יהיה עותק אחר שלו. זה היה העותק היחיד. לכל דבר ועניין, הוא מעולם לא התקיים.

 

וזו לא חייבת להיות החלטה מרושעת מודעת. הנחת היסוד של כל מערכת סבירה היא כשל: יום אחד היא תקרוס. זו הסיבה שיש גיבויים. הנחת היסוד של "מחשוב ענן", עד כה, היא שהמערכת לא תקרוס. זאת למרות שורה של דוגמאות לקריסות חוזרות ונשנות. בוא נהיה לגמרי אורווליאנים לרגע, ונניח שבשנת 2018 אמזון פשוט לא אוהבת את המסרים של "1984". אם לא יהיו עותקים מודפסים שלו – וייתכן מאוד שלספרים עתידיים לא יהיו עותקים כאלה – מה ימנע ממנה לשנות את התוכן שלו?

 

ניצנים ראשונים להתנגדות ל"ענן" נשמעו השבוע במועצה העירונית של לוס אנג'לס, כאשר חלק מחברי המועצה הביעו התנגדות להעברת המייל של העירייה ושאר מסמכיה לענן של גוגל. הם הביעו חשש מבעיות אבטחה. גוגל, מצידה, הבטיחה שהכל בסדר. בינתיים. עד שהאקר רציני יעלה את גוגל דוקס על ראש שמחתו.

  

התחזית בפייסבוק: סוער

 

ימים לא שקטים עוברים על מנכ"ל פייסבוק, המייסד (?) מארק צוקרברג. לפני כחודש, יצא הספר Accidental Billionaires, שתיאר את סיפורה של פייסבוק ככזה של "סקס, כסף, גאונות ובגידה". הוא תיאר את צוקרברג באור לא מי יודע מחמיא.

צוקרברג. לא מחמיא צוקרברג. לא מחמיא צילום: בלומברג

 

עד כאן החדשות הטובות. באתר חדשות הטכנולוגיה cnet הצליחו לשים יד על התסריט של ארון סורקין – האיש ו"הבית הלבן" – שנכתב במהירות בעקבות הספר. זה האחרון היה דל בדיאלוגים, משום שהמחבר לא התאמץ יותר מדי לראיין את צוקרברג, ונשען על עדותו של אחד המייסדים האחרים, אדוארדו סווארין. השם הזמני של התסריט הוא "רשת חברתית".

 

התסריט, כמקובל אצל סורקין, שורץ דיאלוגים שנונים, והוא מתמקד במאבקו של צוקרברג בסווארין ובשני האחרים – האחים ווינקלבוס, שלהם כבר שילם צוקרברג דמי לא יחרץ. התוצאה היא שצוקרברג יוצא בסרט הרבה יותר חלאתי מכפי שיצא בספר, בין השאר משום שסורקין נשען גם על מסמכי בית המשפט בשלל התביעות כנגד צוקרברג. האחרון מתואר כשחצן וכמאוד מודע למעמדו החברתי. אבל, היי, אנחנו מדברים על הבנאדם שהדפיס לעצמו כרטיסי ביקור, שעליהם כתוב I'm CEO, bitch.

 

האם האייפוד סיים את תפקידו ההיסטורי?

 

אפל הודיעה אתמול (ג') על עוד רבעון מוצלח, וגרפה רווח של כ-1.23 מיליארד דולר. ראוי לשים לב לכמה נתונים: מכירות מחשבי המק עלו בכ-4%, מכירות האייפון עלו ב-626% (!) לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ומכירות האייפוד ירדו ב-7%.

 

הזינוק העצום במכירות האייפון קל להסברה: ברבעון השני של 2008, האייפון מהדור השלישי עדיין לא היה בשוק (הוא הוצג ביולי 2008), והאייפון החדש הוצג ביוני 2009. אנחנו חוזים כאן בגאדג'טיפיקציה של אפל: היא מכרה פי שניים אייפונים ממקים. למעשה, לדבריה, היא לא הצליחה לעמוד בקצב הייצור הנדרש של האייפון. מה שהיתה חברת מחשבים הופכת במהירות לחברת צעצועים. זה לא חדש, אבל...

 

אבל ראוי לשים לב להבחנה הדקה שעשתה אפל בהודעתה בין האייפוד טאץ', שהוא גם מכשיר תקשורת, ובין האייפודים הישנים. מכירות האחרונים, כאמור, ירדו; מכירות הטאץ' עלו ב-130%. טים קוק, המנכ"ל בפועל של אפל, הבהיר שהחברה הביאה זאת בחשבון, והיא מודעת לכך שהטאץ' יגרום ל"קניבליזציה" של מכשירי האייפוד הישנים – מה שיוביל בסופו של דבר לביטולו של קו האייפוד "הקלאסי".  

 

קצרצרים

 

הסרט החדש של סאשה ברון כהן נכשל בקופות, ובמקום לוודא שבפעם הבאה האולפנים לא יוציאו סרט כה דוחה, עד שהצופים יוצאים ממנו הומופובים גם אם לא היו כאלה כשנכנסו, הם מעדיפים ליילל על הרצפה העקומה. הרצפה, הפעם, היא טוויטר: לטענת אנשי היח"צ, הסרט כושל משום שאנשים מעדכנים את חבריהם במהירות שעדיף להם לצאת לנופש באזור מוכה אבולה מאשר לצפות בו. כן, תירו בשליח, זה תמיד עובד.

 

השולף המהיר ביותר במערב, היינו הנציבות של האיחוד האירופי לשמירה על חוקי ההגבלים העסקיים, התחילה לחקור את עסקת הספרים היתומים של גוגל. מדובר, כזכור, בעסקה שתאפשר לגוגל למכור ספרים שהזכויות עליהם לא ברורות, ושתמנע מחברות אחרות לעשות כן.

 

ואם כבר שליפות, מתקבל הרושם שכדור הבדולח שלי יעיל לפחות כמו שעון אנלוגי מקולקל – הוא מראה את השעה הנכונה פעמיים ביום - וכפי שניבאנו אתמול, אפל ירתה בעורפו של משחק "טבח בבית ספרך וטען שמדובר בזומבים". הוא לא זמין יותר באפסטור. מאוחר עדיף על אף פעם לא.

 

הנה המצאה כל כך מתבקשת, שלא ברור למה לא עלו עליה עד עכשיו: עגלת-מטען, שמשתמשת באנרגיה של תנועתה כדי לשמש גם כמטען לגאדג'טים שבתוכה. הכלי המושלם לנוסע המתוחכם.

 

לרגל יום השנה ה-40 לנחיתה על הירח, מציג הניו יורק טיימס שורה של אתרים מועילים בתחום – ביניהם תוסף לגוגל שמתעד את אזור הנחיתה.

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x