לקראת כרום OS: העולם עוד לא מוכן למהפכה הבאה של גוגל
פנייה לשוק זעיר, שמרנות ארגונית, הסתמכות על תשתית שעדיין לא קיימת ושנה שלמה שבה מיקרוסופט תוכל להתכונן עשויים להפוך את מערכת ההפעלה המדוברת של גוגל מאירוע היסטורי לעוד גימיק נשכח
המשקיפים ביציעי עמק הסיליקון אוהבים להציג את התחרות בין גוגל ומיקרוסופט כמלחמת עולם. הודעתה של גוגל על פיתוח מערכת ההפעלה "גוגל כרום OS" שתופץ בחינם בהחלט מתיישבת עם המטאפורה הזאת. בצעד זה גוגל פולשת ישירות לחצר הקדמית של מיקרוסופט, לאבן היסוד של החברה השווה 200 מיליארד דולר - בדיוק כפי שמנוע החיפוש החדש של מיקרוסופט, בינג, מנסה לשמש אלטרנטיבה להובלה של גוגל בשוק החיפוש (גילוי נאות: "ניוזוויק" הוא שותף תוכן של ערוץ MSNBC ושל האתר MSN שבבעלות מיקרוסופט).
"גוגל הפילה על מיקרוסופט פצצת אטום עשויה מכרום", הכריז בלוג הטכנולוגיה טקראנץ', והעיתון "Seattle Post Intelligencer" כינה את מערכת ההפעלה "התותח שיתחרה בחץ וקשת של מיקרוסופט". היתר כינו את המהלך "הטלת פצצה", "מתקפה", ו"הדיילי טלגרף" הבריטי אף אמר שזו "הסתערות לכיבוש השלטון".
לא כל כך מהר
ואולי זה נכון. אבל מי שכבר מצפים לראות זיקוקי די-נור באוויר עשויים להתאכזב. כרום OS עדיין רחוקה. היא לא תצא לשוק עד המחצית השנייה של 2010 - המתנה יוצאת דופן כשמדובר בגוגל, שנוהגת להשיק את שירותיה החדשים כבר ביום ההכרזה. המערכת תיועד בתחילה רק לנטבוקים, שהם מחשבים קטנים וזולים שמשמשים בעיקר לגלישה. מכירות הנטבוקים צומחות בקצב מרשים, אך מייצגות רק פירור משוק המחשבים האישיים. דפדפן הכרום של גוגל הגיע אחרי שמונה חודשי מאבק לנתח שוק של פחות מ־2%, ולמקום הרביעי אחרי אינטרנט אקספלורר, פיירפוקס וספארי של אפל.
אל תטעו - כניסת גוגל לזירת מערכות ההפעלה היא צעד חשוב. היא תדרבן את החדשנות, משום שכרום OS תהיה בקוד פתוח ומתכנתים ברחבי העולם יוכלו לשפץ אותה ללא הפסקה וללא צורך באישורים. היא תהיה בחינם, מה שיוזיל את מחירי המחשבים שעליהם תותקן. גוגל מבטיחה שמחשבים שיונעו בכרום OS יוכלו להתאתחל בשניות, להילחם בווירוסים ובתוכנות זדוניות, ולא ידרשו הורדות של חבילות עדכון. "מערכות ההפעלה שדפדפנים רצים עליהן כיום עוצבו בעידן שלפני האינטרנט", כתבה החברה בהודעה על כרום OS שהתפרסמה בבלוג שלה, "אנו מנסים לחשוב מחדש מה מערכת הפעלה אמורה להיות".
המפתח בידי הלקוחות הארגוניים
אך לא כולם קונים את ההבטחה. "ההייפ סביב מערכת ההפעלה של גוגל מוגזם", אומר מייקל סילבר, סגן נשיא בחברת המחקר גרטנר. "בשנה הקרובה לא יהיה להכרזה משקל, ומבחינת תחרות משמעותית למיקרוסופט - יעבור הרבה מאוד זמן לפני שלמערכת ההפעלה של גוגל תהיה אפשרות לנסות ולשרוט את מיקרוסופט". בגוגל אומרים שכרום אמנם תופץ בהתחלה לנטבוקים, אך לבסוף תניע גם מחשבים שולחניים רגילים. במיקרוסופט נמנעו מלהשיב לפניית "ניוזוויק" ולהגיב.
כרום OS החינמית תבקש להוות תחליף לחלונות גם עבור לקוחות עסקיים. אבל עד כה הללו לא מיהרו לאמץ את שירות המסמכים של גוגל, המהווה תחליף חינמי לאופיס של מיקרוסופט. גוגל הסירה בשבוע שעבר את המילה "בטא" מכותרות עמודי הג'ימייל ושירות המסמכים שלה, כדי לקרוץ ללקוחות ארגוניים. אבל סילבר חושב שמיקרוסופט לא צריכה לחשוש להובלתה במגזרים האלה. "השוק הארגוני יתחיל לגלות עניין בכרום ביום שבו מנכ"לים וסמנכ"לי כספים ישלפו באמצע ישיבה נטבוק עם מערכת ההפעלה כרום ויאמרו: 'אני רוצה שהדואר הארגוני יעבור לכאן'", הוא אומר.
כיום הנטבוקים הם יקירי תעשיית המחשבים האישיים, אף שהם מייצגים רק שבריר מהמכירות בענף. חברת המחקר iSuppli צופה שמכירות המכשירים קלי המשקל הללו יעלו עד סוף השנה ב־68.5%, בעוד כלל מכירות המחשבים האישיים ירדו השנה ב־9.5%. החברה גם צופה שהשנה יימכרו 22 מיליון נטבוקים, לעומת 134 מיליון מחשבי פי.סי.
צוואר בקבוק אחד שעשוי להאט את צמיחת ענף הנטבוקים בארצות הברית הוא תשתית האינטרנט האלחוטי. "מה שנחוץ כרגע, אבל עדיין חסר, הוא חיבור תמידי לרשת מכל מקום", אומר ריצ'רד שים, אנליסט בחברת המחקר IDC. אף שהדפדפן כרום של גוגל מכיל גם אפשרויות לעבודה אופליין, המהות של מערכת ההפעלה ושל נטבוקים בכלל היא בחיבור התמידי לרשת. ספקיות סלולר יידרשו להגמיש את מחירי שירותי הגלישה שלהן, ולוודא שהרשת שלהן מסוגלת לעמוד בעומס הגולשים.
בעוד גוגל מבקשת למלא תפקיד הולך וגדל בחייהם של הגולשים - וגדלה מתיבת חיפוש קטנה אל הקרביים של המחשב עצמו - היא נהנית ממצבור מזומנים, מכישרון, וכשמתעלמים מסוגיות שמירת הפרטיות שזכו לאחרונה לכותרות - גם מרצון טוב מצד המשתמשים. יותר מכך, גוגל מהמרת על עתיד שבו המחשוב מבוזר, עתיד שבו המידע והיישומים של כולנו שוכנים ב"ענן" - בשרתי אינטרנט שאפשר לגשת אליהם מכל מקום. מיקרוסופט עדיין מסתמכת על מחשוב ריכוזי, ופרות המזומנים שלה הן עדיין חלונות וקבוצת התוכנות אופיס, שכולן מרוכזות על מחשב המשתמש. החדשנות מרוכזת אצל גוגל, והחדשנות הזאת יכולה לסיים את שליטתה של מיקרוסופט על האופן שבו אנשים מתקשרים עם המחשבים שלהם. אבל זה ייקח זמן.