$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: תוכנית המגירה של גוגל יוצאת לדרך

רשות ניירות ערך ממשיכה לחקור את סטיב ג'ובס, מחשבי הממשלה האמריקאית והדרום קוריאנית נמצאים תחת התקפה - והחשודה העיקרית היא צפון קוריאה, ופסל ענק של רובוט הניצב במרכז טוקיו מעורר הרהורים

יוסי גורביץ 10:2109.07.09

מערכת הפעלה אחת לשלוט בהם

 

במסורות העתיקות של גרמניה, ליל האחד במאי הוא וואלפורגיסנאכט, "ליל המכשפות", שבו יוצאות המכשפות להילולה מטורפת, רק כדי להתעורר המומות, שיכורות ופצועות בבוקר שלמחרת. התיזמון המדויק של הודעתה של גוגל על פיתוח כרום OS, מערכת ההפעלה השנייה שלה (זוכרים את אנדרויד?), גרר לילה דומה מאוד בקרב כתבי הטכנולוגיה. הבוקר מתחילה ההתפכחות, וזה כואב.

 

בסינט נזכרו שבעצם, מעבר לתחביב של התעללות במיקרוסופט, לגוגל יש גם ביזנס, והביזנס שלה הוא מעקב אחרי המשתמשים כדי לחדור לנשמתם ולהתאים להם פרסומות. עד כה היא נאלצה לעשות את זה בכלים לא מושלמים כמו דפדפן, מערכת דואר אלקטרוני (שקיבלה ממך את הרשות לקרוא את הדואר שלך), וטריקים עקיפים אחרים. עכשיו תהיה לה שליטה מלאה במערכת ההפעלה שלך, ואין שום דבר שהיא לא תדע עליך, אלא אם תבגוד בה עם מערכת הפעלה אחרת מהצד.

 

הפיוזים של קהילת הקוד הפתוח, כנופיה חביבה, יצירתית ומאוד אמוציונלית, כבר החלו בתהליך הבעירה המהיר שלהם. האנשים שם, תמיד מהירים יותר מכתבי טכנולוגיה משום ש, איך לומר, בניגוד לחלק ניכר מהכתבים הם אשכרה מבינים ארכיטקטורה של תוכנות ומערכות הפעלה, שמו לב שבעצם גוגל תוקעת יתד בליבה של אובונטו, מערכת הפעלה קלה בקוד פתוח שמבוססת על לינוקס ושחביבה מאוד על משתמשי נטבוקים יצירתיים. נשמע מוכר? פעילים מרכזיים בקהילה כבר האשימו את גוגל ביצירת פיצול, והבהירו שהם לא בהכרח נמצאים בכיס שלה.

 

אחרים ציינו שכאשר התחיל הצונאמי של הנטבוקים, הם הגיעו עם מערכות לינוקס. מהרגע שהם הפכו לחלק מהממסד ולא רק כלי שימושי למביני עניין, הם ביצעו תפנית מהירה לעבר חלונות XP. זה מה שהקהל מכיר וזה מה שהקהל רוצה. זה עשוי להיות גם עתידה של כרום OS.

 

אין הנחות לגאונים

 

סטיב ג'ובס, ועל כך אין מחלוקת, הוא גאון טכנולוגי. אם נאמין לסיפורים שנשמעים עליו, נוכל גם להסיק שהוא לא בדיוק אדם נחמד. לפי דיווח אחד, התחביב שלו הוא לחנות בחניית נכים. רצוי שתיים. דברים הגיעו לידי כך שעובדי אפל אנונימיים שמו לו פתק עם "חנה אחרת" על הרכב. מדיווחים אחרים עולה שרשימת האנשים שדפק ג'ובס ארוכה ואגדית, כולל שותפו להקמת אפל, סטיב ווז'ניאק. בתחילת דרכם של השניים, קיבל ג'ובס חוזה קטן מאטארי: לתכנן מעגל כלשהו למשחק חדש שלה. החוזה הסתכם ב-6,000 דולרים. ווז'ניאק עשה את כל העבודה – מעגלים לא היו הצד החזק של ג'ובס - ואחר כך ג'ובס אמר לו שהחוזה היה של 600 דולרים בלבד, ונתן לו את מה שאמור היה להיות חלקו, 300 דולרים, ושמר לעצמו את השאר. כש"ווז" למד את האמת, שנים אחר כך, הוא בכה.
לא סימפטי. לא סחבק. גאון. סטיב ג'ובס לא סימפטי. לא סחבק. גאון. סטיב ג'ובס

 

ג'ובס נחשב למאמין בקארמה, כך שהוא יוכל לנחם את עצמו שהוא פשוט מקבל את מה שמגיע לו: רשות ניירות ערך ממשיכה לחקור את אפל בגלל שקריה בפרשת הבריאות של ג'ובס. ספציפית, הרשות מתעקשת לדעת מה קרה בין החמישה בינואר השנה, כשאפל הודיעה שג'ובס סובל מהפרעה הורמונלית קלה, ובין ה-14 בו, אז הודיעה אפל שמצבו של ג'ובס חמור מאוד ושהוא נאלץ לצאת לחופשה.

 

הרשות שואלת את חברי חבר המנהלים של אפל מה הם ידעו, מתי הם ידעו, ואם הם מעלו בחובתם ליידע את הציבור. וואליוואג מציין שהמטרה של אכיפת חוקי מניות היא לא לגרום לבעלי המניות להתעשר, אלא לוודא שהם מקבלים את המידע שהם צריכים לקבל כדי לנהל את החברה שהם בעליה. חלק מהמשקיעים, אלה שרכשו את המניות שלהם כשערכן עמד על 200 דולר, ודאי לא מתנחמים שהן טיפסו בחזרה ל-135 דולר, למרות היעדרותו הארוכה של ג'ובס.

 

חקירה אחרת, הקשורה לאפל ולגוגל, היא בשל מעמדו של מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, שהוא גם דירקטור של אפל. עכשיו כשלגוגל יש מערכת הפעלה משלה, כלומר היא פותחת תחרות ישירה עם אפל, קשה לראות איך הוא יוכל להמשיך ולשרת כדירקטור.

 

תחת התקפה

 

אתריהן של כל הרשויות האמריקאיות, כולל כאלה כל כך נידחות שההתקפה עליהן היתה הפעם הראשונה שהציבור האמריקאי שמע עליהן, נמצאות תחת התקפה קשה זה כמה ימים. ההתקפה החלה ברביעי ביולי, יום העצמאות האמריקאי. רשימה של המטרות אפשר למצוא כאן.

 

מאיפה מגיעה ההתקפה? שאלה טובה. אבל יש כמה רמזים. ראשית, מתקבל הרושם שאותו התוקף מתנכל גם למחשבי ממשלת דרום קוריאה, ושם זה כואב יותר. שנית, בין המוסדות האמריקאיים שהותקפו נמצא גם הוושינגטון פוסט. עכשיו, הוושינגטון פוסט אכן התנהל בשנים האחרונות כמסייע של הממשל, במיוחד ממשל בוש, והסיקור שלו את הדרך למלחמת עיראק היה חרפה; אבל צריך מוח מעוות בדרך מסוימת מאוד כדי לחשוב שעיתון הוא חלק מהממשל. מוח קומוניסטי, למשל, שמכיר רק עיתונים שהם שופר המשטר.

 

בינגו. החשודה העיקרית היא המדינה המטורפת בעולם, צפון קוריאה. ככל הנראה, למדינה העצבנית שמסרבת לקחת את התרופות שלה אין האקרים ראויים משלה, אבל פושעים תמיד אפשר לשכור, ועל פי שירותי המודיעין הדרום קוריאניים – גוף לא בלתי משוחד, ראוי לציין – זה בדיוק מה שקרה. במודיעין טענו, בהודעה רשמית, שהמתקפה היתה מאורגנת מכדי שתתבצע על ידי החשודים הרגילים – סוציומט צעיר שחי במרתף של ההורים - ושמדובר ברמת תחכום "של ארגון או של מדינה". הממ. נכון לשעת כתיבת הידיעה, צפון קוריאה טרם איימה להפעיל נשק גרעיני בתגובה על הפגיעה בשאריות כבודה.

 

לפעמים פסל הוא לא רק פסל

 

פסל ענקי, 18 מטרים גובהו ו-35 טונות משקלו, משקיף על מרכז טוקיו. לא מדובר בפסל של גנרל ידוע, אחד השוגונים לבית טוקגאווה שאיחדו את הקיסרות, או של קיסר. לא, כל זה יהיה שגרתי מדי. המדובר בדגם, בגודל מלא, של רובוט קרב: גומדאם.

 

סדרת האנימה גונדאם יצאה לשוק לפני כ-30 שנה, וכעת המותג שווה איזה 50 מיליארדי ין, או כחצי מיליארד דולר. היא מספרת את סיפורם של צעירים שיוצאים להילחם בסכנה גלקטית כלשהי – תוך שהם משתמשים ברובוטי ענק.

 

הרובוטים נתפסים ביפן ככוח מיטיב, וכאן, אומר הבי.בי.סי, יש הבדל קריטי בין החשיבה היפנית ובין החשיבה המערבית. במערב, ודאי אחרי – כמה אירוני – השמדת הירושימה ונגסאקי, יש פחד גדול מטכנולוגיה. אחרי הכל, המהפכה התעשייתית וגרורותיה – שתי זרועות הריאקציה הרומנטיקנית, הפאשיזם והקומוניזם – לא היתה תענוג גדול.

 

כל זה, אומרים המומחים, דילג על יפן. היא זינקה אל הטכנולוגיה העילית ישר מזרועות הפאודליזם, ופרשיית האהבה שלה איתם לא הזדהמה בכל הבלגן של מכרות, עבודת ילדים, ניסויים רפואיים וכל השאר. או, ליתר דיוק, היא העדיפה להדחיק את כל זה. היפנים – עד כמה שניתן להכליל על עם בן קרוב למאה מיליון תושבים – מאושרים מהטכנולוגיה שלהם. בגלל זה יפן היא שדה פורה לכלים נסיוניים – ובגלל זה משקיף על טוקיו הרובוט המגן שלה. הוא לא מאיים, הוא מעורר חיבה.

 

היפנים האלה.

 

קצרצרים

 

המחאה באיראן חיה ובועטת, אם גם לא ברחובות. שלשום נקטו המתנגדים לשלטונות שטיק יוצא דופן: כדי למחות על נאומו של תופס השלטון אחמדיניג'אד, הם הפעילו כמה שיותר מכשירים חשמליים זוללנים בעת הנאום. התוצאה היתה הצלחה: הפסקות חשמל בחלקים ניכרים מהמדינה בעת הנאום.

 

אורנג' בריטניה מפגרת אחרי הזמנים: החברה מתעקשת על המשך שימוש בדפדפן המיושן IE6. העובדים נטשו אותו מזמן ועברו לפיירפוקס – ועכשיו החברה מאיימת בקנס של 250 ליש"ט על כל מי שיעשה זאת ויגרום לתקלות. מילא אינטרנט אקספלורר, אבל שש? האם החברה מוכרת גם טלפונים עם חוגה?

 

סגירת פולארויד גרמה ליגון בקרב קהילת המעריצים הנלהבת של הטכנולוגיה הדועכת, וכמה מהם מנסים לשחזר בימים אלה את הפילם. אחרים, היסטריים פחות, מסתפקים בתוכנה שלוקחת תמונות דיגיטליות שמישות לחלוטין ומעוותת אותן כדי לתת להן את המראה של התמונות הישנות.

 

חשבונות טוויטר מזויפים הפכו הצקה של ממש למפורסתמים – סלבז, בלעז – ולאחרונה הודיעה טוויטר שהיא תנפיק חשבונות "מאושרים" מתישהו הקיץ. קורבן טרי היא המושלת המתפטרת של אלסקה, שרה פיילין, שבלשונה הבלתי ניתנת לחיקוי מחתה על הזיופים.

 

משחק המחשב היקר ביותר בהיסטוריה הוא עותק נ-דיר של הקלטת המוזהבת של "אליפות העולם" של נינטנדו, מ-1990. מישהו עם הרבה יותר כסף משכל הטביע 17,500 דולר באחת מהן – יוצרו 26 בסך הכל, והן כונו בשעתו "הגביע הקדוש של משחקים לאספנים".

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x