פרשת "מדבקת המיליונים": מי עומד מאחורי הדומיין המסתורי?
היום התברר שאריק קליין, ממציא "פטנט המדבקה" של Lifekeeper, רשום כבעל דומיין בשם דומה לשם MSI, החברה שלפי הפרסומים רכשה 37% מלייפקיפר ב-370 מיליון דולר. ע"פ החשד, קליין הציג את עצמו כנציג MSI וכך ניהל מו"מ עם SafeSky, החברה-האם של לייפקיפר. קליין טוען: הדומיין נרכש לצרכי החברה המשותפת
האם נחשפה האמת מאחורי עסקת המכירה של "מדבקת התקפי הלב"? אחר הצהריים התברר כי אתר האינטרנט www.msiuk.net - שם החברה שלכאורה רכשה את הפטנט של Lifekeeper - רשום על שמו של אריק קליין, מבעלי לייפקיפר שטען כי פיתח מדבקה רפואית מהפכנית שמסוגלת להתריע חצי שעה לפני התקף לב.
על פי החשד, באמצעות כתובת האינטרנט שרכש הציג את עצמו קליין כבא כוחה של חברת MSI, וכך ניהל תכתובות מייל שבהן התבצע משא ומתן מזויף על רכישת הפטנט. כך הצליח קליין להונות את בעלי חברת לייפקיפר והחברה-האם SafeSky, וגרם להם לחשוב שהם נושאים ונותנים על מכירת 37% מהפטנט תמורת סכום עצום של 370 מיליון דולר, מה ששיקף לחברה שווי של כמיליארד דולר.
למרות ההכחשות הנמרצות מצד MSI הטייוואנית ומצד הסניף הבריטי שלה על דבר העסקה, בעלי לייפקיפר ד"ר עמוס בוחניק וחגי הדס, החבר בדירקטוריון SafeSky, התעקשו שהם חתמו על מסמך הבנות עם החברה. קליין אומר בתגובה כי רכש את הדומיינים לצורכי שימושה של החברה הממוזגת.
היה או לא היה - שלב התהיות
שלשום לפנות ערב רגשה תעשיית מדעי החיים הישראלית: יזמים ישראלים דיווחו שתאגיד המחשוב הטייוואני MSI ישלם 370 מיליון דולר תמורת 37% מחברה שבבעלותם. מנכ"ל החברה, רופא השיניים ד"ר גבי פיקר, מסר ל"כלכליסט" שהעסקה תיחתם בימים הקרובים בלונדון, וש־MSI קיבלו אופציה לרכוש את השליטה בחברתם תמורת עוד מיליארד דולר, בעסקה שתקנה ללייפקיפר שווי של 5 מיליארד דולר.
לייפקיפר, חברה־בת קטנה של חברת התוכנה SafeSky הרשומה באנגליה, טוענת שפיתחה מדבקה זעירה לזיהוי מוקדם של התקפי לב ובעיות סוכר בדם. המדבקה, המוצמדת לגופו של המשתמש, משדרת בזמן אמת נתונים על מצבו הגופני באמצעות תקשורת סלולרית. המנכ"ל פיקר מסר שהטכנולוגיה של לייפקיפר "תשנה את המוסכמות בעולם הרפואה", ואמר שהיא עברה את אישורי רשות התרופות האמריקאית FDA וכן כי כמה מאות מדבקות נמצאות כיום בבדיקה בבית החולים הדסה בירושלים. בוחניק הוסיף שההמצאה מוגנת בפטנטים.
הממציא הוא מומחה להונאות
אלא שזמן קצר לאחר שההצהרות נשמעו, החלו גורמים בענף הביוטכנולוגיה הישראלי להעלות סימני שאלה על העסקה ופרטיה. סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לשותפו של ד"ר בוחניק, ומי שרשום באתר החברה כבעלי הפטנט על מדבקת הלב, אהרון (אריק) קליין. קליין (45), המחזיק ב־50% ממניות לייפקיפר, הוא עבריין שהורשע פעמיים בהונאה. הוא ישב בכלא בשנים 1997–2000, ושוב בשנים 2002–2006. בהרשעתו השנייה הגדירה אותו השופטת חיותה כוחן מבית משפט השלום בתל אביב: "עבריין מרמה סדרתי ומסוכן שלא לומד את לקחו". קליין נמנע מלשוחח עם התקשורת.
קליין, שהפרשיות שבגינן בילה בכלא את רוב העשור האחרון כללו התחזויות והבטחות שווא, נחשב למדען שלו מיוחסת המצאת המדבקה של לייפקיפר. אולם מומחי פטנטים מטעם "כלכליסט" לא איתרו פטנטים שרשומים על שמו או על שמותיהם של מי מהשותפים או החברות סייפסקיי או לייפקיפר.
ד"ר בוחניק אמר אתמול ל"כלכליסט": "קליין בא אליי עם הרעיון לפני שמונה שנים, והתחלנו לפתח אותו בחברה בלונדון. יש לנו פטנטים". המנכ"ל פיקר אמר ל"כלכליסט": "קליין שילם את חובו לחברה. אין שום פסול בעשיית עסקים ובקשר טכנולוגי עמו".
פיקר סיפר ל"כלכליסט" שהוא עצמו הצטרף לחברה על רקע היכרותו עם איש המוסד לשעבר חגי הדס, המשמש דירקטור בסייפסקיי הרשומה בבריטניה. פיקר נמנה בעבר עם מקורביו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, וחגי הדס מוכר בציבור כראש צוות המשא ומתן על שחרור החייל השבוי גלעד שליט.
"לא שמענו על העסקה"
עוד סימן שאלה התעורר כשבסניף הלונדוני של MSI העולמית לא זיהו את שמות החברות או את שמותיהם של בוחניק, קליין ופיקר, וזאת אף שלדברי פיקר, MSI אנגליה היא זו שניהלה את המשא ומתן על הרכישה, ושבמשרדיה תיחתם העסקה בימים הקרובים. סמנכ"ל השיווק של MSI אנגליה ריצ'רד סטיוארט אמר ל"כלכליסט": "עד הבוקר לא שמעתי את שמות החברות האלה ואני לא יודע דבר על עסקה כזאת. ל־MSI גם אין קו מוצרים שקשור לטכנולוגיה רפואית". סטיוארט הוסיף עם זאת: "ייתכן מצב שעסקה תתבצע במטה MSI העולמית בלי שידווחו לנו עליה, אבל לא ידוע לי על מגעים כאלה במטה שלנו". את מנהלי MSI בטייוואן ואת מנכ"ל MSI אנגליה ג'ואן יי השוהה בטייוואן לא ניתן היה להשיג, עקב יום חג במדינה.
תהייה נוספת עלתה כשהתברר ששווי השוק של MSI העולמית, הנסחרת בבורסה הטייוואנית, הוא כ־660 מיליון דולר - פחות מפי שניים מהסכום שכביכול תשלם ללייפקיפר.
המומחים בענף לא מאמינים
תהייה גדולה העלו כמה גורמים בכירים בענף מדעי החיים, שמעורבים גם בפיתוחים ובהשקעות בענף. שני גורמים המקורבים להשקעות ביומד אמרו ל"כלכליסט" שהצהרתה של לייפקיפר שהמדבקה שלה יכולה לזהות בעיות סוכר, מפתיעה. "מדבקות שמתריעות על בעיות בתפקוד הלב קיימות בשוק כבר זמן רב, והסיכויים שמוצר כזה יהיה שווה כל כך הרבה נמוכים מאוד, ועל המצאה כביכול בתחום הסוכר קמו ונפלו הרבה חברות", מסר ל"כלכליסט" אחד מהגורמים, הטוען שלמד על לייפקיפר אך ורק מהפרסומים בעיתונות אתמול. "אין סיכוי שחברה פיתחה טכנולוגיה לבדיקה לא פולשנית של גלוקוז בלי שאיש שמע על כך", אמר אחד הגורמים האחרים. "זה הגביע הקדוש של כל תעשיית הציוד הרפואי".
נוסף על כך, בדיקות שערך "כלכליסט" לא מצאו אזכור להמצאה של לייפקיפר באתר הרשות האמריקאית למזון ותרופות (FDA). המומחים בענף אמרו שטענת החברה כי קיבלה את אישור ה־FDA מוזרה, כי בדיקות לא פולשניות ממילא אינן זקוקות לאישורים כאלה.
בבית החולים הדסה, שלדברי פיקר, מבצע בדיקות במדבקות של לייפקיפר, לא אישרו שמדבקות כאלה הגיעו למקום, והחברה לא סיפקה עדויות לבדיקות אחרות שבוצעו.
ל-SafeSky עצמה אין ניסיון בפיתוחים רפואיים. המכשור הרפואי לא מוזכר אפילו באתר החברה, ובו נאמר כי היא פועלת בתחום האנרגיה הסולרית ופיתחה מערכות התפלת מים, מערכות תאורת רחוב, תשתיות אחסון מידע ומערכות לאבטחת מידע ברשתות סלולריות. בוחניק ופיקר הם רופאי שיניים ללא ניסיון בתחום רפואת הלב, וקליין תואר על ידי שותפיו כ"איש מחשבים".
ההכחשות - וההתעקשות שלאחריהן
אתמול הכחישה חברת MSI הטייוואנית את עסקת הרכישה של לייפקיפר הישראלית. ג'אסטין צ'אנג, מנהל פיננסים בחברה אמר ל"כלכליסט": "MSI מכחישה את קיום העסקה עם חברת SafeSky". הכחשתו של צ'אנג מצטרפת להכחשת הסניף הבריטי של חברת MSI, שמנהליו טענו אתמול כי מעולם לא שמעו על החברות SafeSky או לייפקיפר, או על מי מהמעורבים בהן.
למרות ההכחשות, היום בבוקר בראיון לגל"צ התעקש בוחניק כי העסקה בוצעה. לדבריו, כל הפרטים שפורסמו על המדבקה שאמורה להתריע חצי שעה לפני התקף לב - נכונים. "ההמצאה נבחנה במשך שנה וחצי. אנחנו רגילים לתגובות של רופאים שהרימו גבה - ובסוף הפרזנטציה - מחאו כפיים".
בתשובה לשאלה על דיוק הפרסומים בנוגע לפרטי העסקה לחברה בטייוואן, אמר בוחניק: "אני מחזיק בידיי מסמך הבנות החתום על ידי נוטוריון. יש עסקת ענק, המספרים יהיו אפילו יותר גדולים - הרבה יותר מ-370 מיליון דולר".
"יש לי עוד סקופ עולמי. חברת נוקיה, ענקית הטלפונים הסלולריים, הכניסה לכל הטלפונים שלה את האפליקציה שלנו", הוסיף בוחניק. מריאן הולמלנד מדוברות נוקיה העולמית מסרה ל"כלכליסט" בתגובה: "מעולם לא יצאנו בהודעה בנושא. איננו נוהגים להגיב לשמועות או הערכות בשוק".
"בדקתי בעצמי"
גם חגי הדס התעקש שאכן נחתם הסכם הבנות עם MSI. "עסקת רכישת לייפקיפר על ידי MSI סגורה ופרטיה מדויקים: 37% מהחברה תמורת 370 מיליון דולרים. התקבלה כבר מקדמה הנמצאת בבנק". כך אמר הדס מוקדם יותר היום ל"כלכליסט". הדס הוסיף כי המדבקה המסוגלת לזהות בעיות לב וסוכר, ולשדרן בסלולרי – "קיימת, עובדת ואני אישית ניסיתי אותה על הסלולרי שלי".
הדס שימש כסגן ראש המוסד, שבו כיהן עד לפרישתו מהארגון בינואר 2006. ב-31 במאי הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על מינויו של הדס לתפקיד הממונה על המו"מ לשחרור החייל החטוף גלעד שליט.
בהתייחסו להכחשות חברת MSI לגבי העסקה, אמר הדס כי "ל-MSI יש הרבה סניפים ולא כל סניף מודע לעסקאות שנחתמות. בשבוע הבא צפויה הודעה מסודרת של MSI לגבי העסקה. בכוונתנו לקיים מסיבת עיתונאים שבה תתבצע הדגמה של המוצר ואז הכל יהיה ברור". הדס אישר כי המוצר – שאינו רפואי ואינו פולשני - קיבל אישור של הרשות האמריקאית למזון ותרופות (FDA) בתקן K510 הניתן למכשור רפואי.
כעת כאמור, ייתכן שאכן קיים מסמך הבנות בין לייפקיפר ל-MSI - אולם על פי החשד קליין זייף אותו וגרם למנהלי ולבעלי SafeSky לחשוב שמקורו בחברת הטייוואנית, ואת זאת עשה באמצעות מיילים ששלח מדומיין אתר האינטרנט על שמה של MSI, דומיין שרכש לכאורה למטרה זו.