איראן מצנזרת את הרשת באמצעות טכנולוגיה מערבית
חברה משותפת לנוקיה ולסימנס מספקת למשטר האיראני מערכת המאפשרת לפענח ולסרוק מידע המועבר באינטרנט, מה שמאפשר לשלטונות לשנות אותו לצורכי דיסאינפורמציה. דובר החברה אישר ל"וול סטריט ג'ורנל" את הדברים
חברות אירופיות סייעו למשטר האיראני לפתח את אחד המנגנונים המתוחכמים בעולם לשליטה ולצנזורה באינטרנט, מה שמאפשר למדינה לבחון את התקשורת המקוונת של משתמשים פרטיים בקנה מידה ענק. מראיונות שערך ה"וול סטריט ג'ורנל" עם מומחי טכנולוגיה באיראן ומחוץ לה, התברר שבמסגרת המאמצים לנטר את המידע ברשת, שלטונות איראן לא הסתפקו בחסימת הגישה לאתרים ובהפלת הרשתות הסלולריות.
בניסיון להתמודד עם המהומה הפוליטית שסחפה את המדינה בשבוע האחרון, ממשלת איראן משתמשת בטכנולוגיית deep packet inspection) DPI), מערכת תוכנה המפענחת וסורקת תוכן המועבר באינטרנט, עוד בטרם הגיע ליעדו. בכך מסוגלות הרשויות לא רק לחסום את התקשורת, אלא גם לנטר אותה כדי לאסוף מידע על הגולשים המעבירים את המידע החתרני - ואפילו לשנות אותו לצורכי דיסאינפורמציה.
טכנולוגיית הניטור סופקה לאיראן, לפחות בחלקה, על ידי "סימנס נוקיה נטוורקס", חברה משותפת של סימנס ונוקיה, במחצית השנייה של 2008. דובר החברה בן רום אישר לוול סטריט ג'ורנל את הדברים. לדברי מומחי אינטרנט, ממשלת איראן החלה להשתמש במלוא יכולות הטכנולוגיה החדשה לאחרונה, עם פרוץ המהומות ברחובות טהראן. עד אז היא בחנה אותה, והפעילה אותה למשך תקופות קצרות במהלך חודשים האחרונים.
"צעד אחד מעבר למה שעושה סין"
החדירה לתעבורת האינטרנט האיראנית עשויה להסביר מדוע הממשלה אפשרה לרשת להמשיך לעבוד, וגם מדוע האינטרנט כה איטי מאז פרוץ המהומות. המשתמשים במדינה מדווחים שבימים האחרונים מהירות הגלישה הואטה עד לכדי עשירית מהמהירויות הרגילות - ה-DPI מעכב את תמסורת הנתונים המקוונים, אלא אם מגדילים משמעותית את כוח העיבוד.
איראן "בוחנת כעת מקרוב את מה שהאוכלוסייה מנסה לומר", אמר ברדלי אנסטיס, מנהל אסטרטגיה טכנית ב- Marshal8e6, חברת אבטחת אינטרנט מקליפורניה. הוא ומומחים אחרים בחנו את זרימת תעבורת האינטרנט לתוך איראן והחוצה ממנה, המראה מאפיינים של בדיקת תכנים, בין היתר. "זה נראה כמו צעד אחד מעבר למה שמדינות אחרות עושות, כולל סין".
לפני כמה שנים גילה מחקר של אופן-נט (OpenNet) שהמשטר הסיני משתמשת בציוד סינון מחברה אמריקאית, סקיור קומפיוטינג, מה שאינו חוקי בארה"ב עקב אמברגו הסחר על איראן. סקיור קומפיוטינג, שכעת בבעלות חברת אבטחת המידע מק'אפי, הכחישה אז כל ידיעה שנעשה שימוש במוצריה באיראן. מק'אפי הודיעה שבבדיקת נאותות לפני הרכישה לא התגלו חוזה או אספקת תמיכה באיראן.
נוקיה סימנס נטוורקס סיפקה ציוד לאיראן בשנה שעברה במסגרת רעיון ה"יירוט החוקי", הזוכה להכרה בינלאומית, אמר רום. הכוונה היא ליירוט מידע במטרה להילחם בטרור, בפורנוגרפיית ילדים, בסחר בסמים ובפעילויות פליליות אחרות הנעשות על גבי הרשת, יכולת שיש לרוב חברות התקשורת, אם לא לכולן, הוא אמר.
מרכז הניטור שנוקיה סימנס נטוורקס מכרה לאיראן תואר בעלון של החברה כמאפשר "לנטר וליירט את כל סוגי תקשורת הנתונים בכל סוגי הרשתות". בסוף מרץ הפסיקה החברה המשותפת את פעילותה בתחום ציוד הניטור. לדברי רום, החברה החליטה שזהו כבר לא חלק מעסקי הליבה שלה.