$
אינטרנט

מה קורה כשאין ניטרליות רשת

בבריטניה, הדוקטרינה של "נייטרליות רשת" איננה מוכרת, וכל ספקית רשת רשאית לעשות כרצונה, כל עוד היא מודיעה על כך. התוצאה: הספקית הגדולה ביותר מגבילה משמעותית את הגולשים

יוסי גורביץ 14:2705.06.09
אחד הנושאים השנויים במחלוקת בארה"ב הוא דוקטרינת "ניטרליות הרשת", שגורסת כי לספקיות הרשת אסור להתערב בפעולותיהם של הצרכנים. בבריטניה, מדווח ארס טכניקה, הדוקטרינה הזו אינה קיימת, וכתוצאה מכך יכולה הספקית הגדולה ביותר בממלכה, בריטיש טלקום (BT), להגביל משמעותית את הגולשים שלה.

 

החוק הבריטי מאפשר לספקיות להגביל את הרשת כרצונן, כל עוד הן מודיעות על כך במפורש. BT ספגה תלונות רבות בשל נהליה. הרשת מאפשרת למשתמשיה לבחור בין חבילת גלישה של 10 ג'יגה-בייט בחודש, 20 ג'יגה-בייט בחודש, או גלישה בלתי מוגבלת. אבל אפילו מי שבחר בחבילה הרחבה ביותר, יגלה ש-BT מאיטה במכוון את קצב המעבר של קבצים בין משתמשים (P2P), והיא מאיטה במכוון גם את קצב הגלישה של אתרי וידיאו. גם גולשים שבחרו בחבילת הגלישה הבלתי מוגבלת מתלוננים כי בפועל, הם סובלים מהאטה מצד הספקית.

 

לאחרונה התלונן הבי-בי-סי כי BT פוגעת בגולשים המגיעים לאתר שלו במגמה לראות את התוכניות שכבר שודרו. BT הודיעה כי אכן, היא מגבילה את מהירות הגלישה שם, ואף הצהירה על כך במפורש באתרה, ונימקה זאת בכך שאתרי וידיאו יוצרים עומס כבד על שירותיה. המשמעות הפרקטית היא יכולתה של BT - ובעצם, של כל ספקית בריטית אחרת - לקבוע להיכן יגלשו משתמשיה.

 

אף שניטרליות הרשת היא תפיסה דומיננטית בארה"ב, שלאחרונה אף הוענק לה מעמד של חוק, בבריטניה מדובר בתפיסה מסחרית גרידא: מי שאיננו מרוצה משירותיה של ספקית רשת, מוזמן לעזוב אותה ולמצוא לו ספקית אחרת. יצוין כי בבריטניה פועלות ספקיות רשת רבות, בניגוד לארה"ב, שבה יש מספר קטן שלהן – ובין הספקיות בבריטניה שוררת תחרות ערה יותר. חברה בריטית, ורג'ין, הודיעה בסוף 2008 כי היא נסוגה מ"נייטרליות רשת", והחל מאמצע 2009 תתחיל לחסום אקטיבית תעבורה של קבצי ביטורנט – פורמט שיתוף הקבצים הפופולרית – בין לקוחות הרשת שלה.

 

ספקיות הרשת בארה"ב ניסו במשך שנים לקבל את הסכמת השלטונות ל"השגחה" מצידן על תעבורת הרשת. בין השאר, הועלו הצעות לחייב אתרי וידיאו – שהשימוש בהם דורש הרבה יותר פס רחב – לשלם עבור הגישה אליהם, או לדרוש תשלום גדול יותר מ"משתמשים כבדים". גוגל נחשבת למגינה התאגידית של "ניטרליות הרשת", והיא כבר הואשמה על ידי הספקיות בכך שהיא גוזלת הרבה יותר תעבורה משהיא משלמת עליה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x