טכנולוגי על הבוקר: גוגל מתפרצת למסיבה, שוב
פייסבוק מתחילה למכור מוצרים ולאפשר תשלומים, לטיים וורנר נמאס מ-AOL, האינטרנט המוגבל של אויבי ארה"ב, ואובמה מתכונן למלחמת סייבר
גוגל לא משחקת יפה
ביום חמישי, הכריזה מיקרוסופט על מנוע החיפוש החדש שלה, בינג. הביקורות עליו היו חיוביות - למרות העובדה שראשי התיבות של השם האומלל הם But It's Not Google – וכמעט אף אחד לא שם לב.
כי פחות או יותר בזמן נאומו של באלמר בכנס D7, הכריז צוות של גוגל על מוצר חדש של החברה, Wave שמו, שאמור לשנות פחות או יותר את כל הצורה שבה אנשים משתמשים ברשת. העיתוי היה, ללא ספק, מקרי - בדיוק כמו ההודעה על השפצורים במנוע החיפוש של גוגל, שהגיעה בסמיכות משונה להשקתו של וולפראם אלפא. כך או כך, עיתונאי הטכנולוגיה נהרו לכיוונה של גוגל והתעלמו ממיקרוסופט.
ככה, כמו שאומרים האנגלים, לא משחקים קריקט. המוצר של גוגל - ווייב, מתיימר לשלב באופן מחריד בין מייל, מסרים מיידיים, שיתוף קבצים, אבל בינתיים לא מציע גם להכין קפה - נמצא בשלב ראשוני. כל כך ראשוני, שהוא אפילו לא נחשב - כמו רוב שירותי גוגל - לבטא. אז מה היתה הדחיפות?
גוגל מבטיחה להוציא את המוצר השנה. נראה. רוב מוצריה של גוגל הם כשלונות, ואפילו את ההצלחות - ג'ימייל היא הדוגמא המובהקת - היא מסווגת כבטא, כי למוצרי בטא אי אפשר לבוא בטענות כשהם קורסים. והגיע הזמן לומר שאנחנו לא רוצים עוד מהפכות-רשת מבית גוגל. היא חזקה ומסוכנת מספיק. פרקו אותה קודם כל, ונדבר אחר כך.
פייסבוק נכנסת לתחום התשלומים
הרשת החברתית הגדולה בעולם ממשיכה לדמם מזומנים, ונאלצת לחזר על הפתחים כדי לקבל תרומות. הבעיה העיקרית של פייסבוק היא שהמשתמשים אוהבים לקבל את השירותים שלה בחינם: רובם המכריע כנראה לא ישלם. רובם המכריע מסרב, כבר עכשיו, לממן את האתר באמצעות הקלקה על פרסומות. פייסבוק נאלצת להסתפק במכירת נתחים ממנה, אפילו אם המשמעות היא העברת אחוזים ממנה לאוליגרך רוסי.
בנסיון נואש לקושש עוד כמה זלוטס, שינתה פייסבוק את תנאי השימוש שלה, כך שיאפשרו לה למכור מוצרים למשתמשים. כן, זה ככל הנראה ידרוש בדיקות אשראי של המשתמשים. היא הודיעה על הקמת מערכת של "קרדיטים", שאותם רוכש המשתמש מפייסבוק בשווי של עשרה קרדיטים לדולר אחד. הקרדיטים, מובהר, הם רכוש פייסבוק והמשתמש איננו יכול לערוק איתם למקום אחר; הוא רק יכול לרכוש באמצעותם מוצרים ממגוון סוחרי פייסבוק מטולאים.
השירות נכנס לפעולה בשקט יחסי בסוף השבוע. ה-FAQ שעוסק בנושא לא מבהיר מה בדיוק העמלה של פייסבוק, אבל סביר מאד שיש עמלה. אבל האם משתמשי פייסבוק יהיו מוכנים לשלם כסף טוב כדי לשלוח כבשים מתפוצצות אלה לאלה? בקרוב נדע.
אוקיי, הבנו, ביי
הבדיחה הקבועה של השנים האחרונות בעסקי הטכנולוגיה היתה שמישהו - יאהו, מיקרוסופט, גוגל - מנסה לרכוש את AOL, ספקית השירותים הבלה מזוקן עם תדמית הדינוזאור. חברת טיים וורנר ניסתה נואשות להיפרד מספוג-הכספים הזה, ללא הצלחה. למשתמשי AOL יצא שם רע, עוד באמצע שנות התשעים, של טירונים חסרי נימוסים בסיסיים, ונכון ש-AOL היתה מהפכנית בתחילת שנות ה-90, אבל פעם גם חשבו הרבה אנשים שקובה היא משהו מהפכני (ועל כך, מיד). הם התבגרו מאז.
בצר לה, ולאחר שהגיעה למסקנה ששום שדכן לא יצליח למכור את הכלה הזו, החליטה חברת האם טיים-וורנר פשוט להנפיק את AOL בבורסה בעצמה ולסגור את התיק. ההנפקה צפויה להיערך עד סוף השנה - בתנאי שטיים וורנר יצליחו קודם כל לקלף בחזרה את חמשת האחוזים שמכרו לגוגל. זו, מצידה, תשמח להפטר מהם - אבל בתנאי שתצליח להחזיר לעצמה את ההשקעה, או מוטב לומר הטבעה. הסבירות שזה יקרה נמוכה למדי,
עולם ישן עדי יסוד... היי!
הרפובליקה העממית הסוציאליסטית - או, במילים פשוטות יותר, הדיקטטורה הקומוניסטית - של קובה מחתה בסוף השבוע על כך שמיקרוסופט הפסיקה את שירות המסנג'ר. במאמר שפורסם באחד הבטאונים הרשמיים של העריצות, נטען שמדובר ב"הפרה חמורה במיוחד" של זכויותיהם של הקובנים. המאמר נמנע מלציין שרק לפני שנה התיר המשטר לתושביו לרכוש מחשבים וטלפונים סלולריים, אבל היי: מסתבר שקפיטליזם לא רק מנכר, הוא גם ממכר. אפילו פידל קסטרו, אחרי שהעביר לאחיו את השלטון - במיטב המסורת של דמוקרטיות עממיות - הפך לבלוגר.
למה סגרה מיקרוסופט את הברז לקובה? בגלל תקנה אמריקאית, שקובעת שאסור לייצא למדינות הנמצאות תחת אמברגו לא רק סחורות, אלא גם תוכנות. בהתאם, הפסיקו מוצרי מיקרוסופט להיות זמינים גם באיראן, סוריה, סודאן וצפון קוריאה.
מיקרוסופט לא לבד: גוגל מגבילה חלק מהשירותים שלה במדינות אלו, AOL מתחמקת משאלה ישירה בנושא אבל התשובה היא כנראה חיובית, ויאהו מסרבת לענות. בעידן הגלובליזציה, לא נעים להזכיר את העובדה שחברות תקשורת עדיין כפופות לחוקיהן של המדינות שבהן הן פועלות. במיוחד לא אם המדינה היא ארה"ב שלאחר ימי בוש. מה שמוביל אותנו ל...
לוקחים את האיומים ברצינות
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הכריז שלשום (ו') כי ממשלו יפעל כדי לתאם את הפעולות של סוכנויות המדינה השונות, בנסיון לספק לארה"ב מערכת מתפקדת למאבק בטרור-רשת. הבית הלבן יהיה אחראי על תיאום המאמצים "להרתיע, למנוע, לזהות ולהגן" מפני התקפות רשת, ולצורך כך ימונה בקרוב צאר-סייבר נוסף. הממשל גם הודה, באותה הזדמנות, שהאקרים פרצו למערכת הממוחשבת של קמפיין אובמה בקיץ האחרון. הבדל עיקרי במדיניות, מציין הניו יורק טיימס, הוא שהממשל פרסם את התוכנית שלו בציבור; התכנית של ממשל בוש היתה מסווגת לחלוטין.
היועץ הנשיאותי לענייני טרור לשעבר, ריצ'רד קלארק, הזהיר במשך שנים מפני האפשרות של "פרל הארבור מקוון": התקפה משולבת של אויביה של ארה"ב על חלקים קריטיים של הרשת שלה. בניגוד לממשל הקודם, הממשל הנוכחי לוקח את הסכנה ברצינות - אחרי הכל, הוא נשען הרבה יותר מקודמו על הרשת - ומיליארדים מתחילים לזרום לכיוון תאגידים צבאיים וצבאיים-למחצה, כדי שיפתחו פתרונות לקראת ההתקפה המתקרבת. יהיה מעניין.
קצרצרים
טוויטר סבל נפילה ארוכה הבוקר, בטרם שב לתפקד. חברות שנשענות למחייתן על טוויטר - כמו משחקי-טוויטר, ז'אנר עולה - קיטרו.
הנשיא אובמה הציג השבוע את מועמדתו לתפקיד שופטת בבית המשפט העליון, סוניה סוטומאיור (ההטעמה על ההברה האחרונה). גיזמודו שמח לבשר שככל הנראה נקבל את הגיקית הראשונה על ספסל בית המשפט העליון, שאשכרה מבינה מה מחשבים עושים. השופט שיחליף סוטומאיור - אם תמונה - הוא דיוויד סאוטר בן ה-89.
לארי פייג', אחד ממייסדי גוגל, טובע חוק משלו. חוק פייג' הוא המקבילה ההפוכה לחוק מור - שקבע שכוח החישוב מכפיל את עצמו כל 18 חודשים - והוא אומר שתוכנות מאיטות את פעולתן לחצי מדי 18 חודשים. אבל, מבטיח פייג', גוגל עובדת על זה.
המנכ"לית של יאהו, קרול בארץ, ממשיכה לעורר שערוריות: כלפי העיתונאית קארה סווישר היא השתמשה בביטוי שאסור להשמיע בתקשורת האמריקאית, ואת הכתבלב של אפל, ג'ים גולדמן, היא לעסה לארוחת בוקר. אמאל'ה.
צריך להיות מטומטם, בימינו, כדי להיות שודד בנקים. צריך להיות שודד בנקים מטומטם במיוחד כדי לדווח על זה במייספייס. הטמבל, ג'וזף נורתינגטון מווירג'יניה, עדכן את הסטטוס שלו ל"מבוקש". זה כבר לא נכון: הוא נעצר, ועכשיו יהיה לו הרבה זמן לחשוב על זה: שבע שנים לפחות, עם אופציה להארכה למאסר עולם.
· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.