Play חינם: 23 כלים שחובה שיהיה במחשב
מאגרי התוכנות הכי טובים, שחזור קבצים מחוקים, שיפורים חיוניים לג'ימייל, גיבוי מלא למחשב, הכלים החינמיים שיחליפו את פוטושופ, ניקוי הכונן הקשיח ואנטי וירוס מוצלח
עוד אתרים, משחקים, תוכנות ושירותים נבחרים בחינם בערוץ free.calcalist.co.il
1. גישה לכל הקבצים מכל מחשב
DropBox מבטלת לגמרי את כל הגבולות בין מחשבים שונים בכל הקשור לקבצים המאוחסנים עליהם, ומאפשרת לסנכרן תיקיות שלמות של קבצים בין כל מחשב, עם כל מערכת הפעלה. מלבד הסנכרון האוטומטי, DropBox מציעה גישה מקוונת לכל הקבצים מכל מחשב שהוא דרך הדפדפן, ניהול גרסאות אוטומטי ששומר כמה גרסאות שונות של קובץ, ואפשרות לפרסום ושיתוף קבצים ברשת בלחיצה אחת.
(DropBox)
2. גיבוי מלא למחשב
אחת השיטות היעילות והקלות ביותר לגיבוי המחשב היא ליצור תצלום מלא של הכונן הקשיח - שמאפשר לאחר מכן לשחזר את המחשב בדיוק לאותו המצב שבו היה בעת יצירת הגיבוי. DriveImageXML היא תוכנה חינמית (לשימוש פרטי) שיוצרת גיבויים מסוג זה, ואפשר להשתמש בה כדי לגבות את הכונן כולו או רק מחיצות מסוימות. לדוגמה, אחרי התקנת מערכת הפעלה חדשה וכל התוכנות החשובות, השתמשו ב-DriveImageXML כדי ליצור תצלום של המחיצה הראשית. כך, במקום לחזור ולהתקין מחדש את מערכת ההפעלה אם משהו ישתבש, תוכלו פשוט לשחזר את המחשב למצב תקין עם התצלום שיצרתם.
(DriveImageXML)
(מדריך "כלכליסט" לשימוש ב-DriveImageXML לגיבוי מערכת ההפעלה)
3. להיפטר מאופיס
הולך ומתקרב היום שבו לא נצטרך לשלם כסף על אופיס – או על כל תוכנה אחרת. Open It Online הוא תוסף לדפדפן שחוסך לכם התקנה של חבילת אופיס או תוכנת עריכה גרפית. צריכים לעבוד על מסמך (כולל מסמכי doc של וורד), לערוך תמונה בכל הפורמטים הנפוצים, לנהל גיליון אלקטרוני או לחבר מצגת? תגידו ל-Open It Online מה אתם רוצים לעשות, והוא ישדך אתכם לשירות המקוון החינמי המתאים. כך הוא יחבר אתכם ל-Picnik (תמונות), Google Docs (מסמכים), או Zoho Sheet (גיליונות אלקטרוניים). העריכה מתבצעת תוך כדי גלישה, בדפדפן, בלי צורך לפתוח תוכנה ייעודית. בחלונית האפשרויות ניתן לקבוע אתר קבוע לטיפול בכל סוג קובץ.
אופציה אחרת להחליף את אופיס היא חבילת Open Office, שכוללת מקבילות לתוכנות המוצעות באופיס של מיקרוסופט. הצרה היא שאופן אופיס עדיין פחות טובה. פתרון (חלקי לפחות) תמצאו ב"מחסן התוספים של אופן אופיס", שמאפשר להוסיף לתוכנות המשרדיות הללו מאות תכונת חדשות, בדומה לתוספים של פיירפוקס.
4. ניקוי הדיסק הקשיח
במהלך השימוש במחשב, מצטבר מידע רב בכונן הקשיח. חלק ממנו הוא נתונים זמניים שתוכנות שומרות ולעיתים לא מוחקות, ואשר בטווח הארוך יכולים לתפוס נפח אחסון יקר שאפשר להקדיש למטרות שימושיות יותר. מלבדו, תוכנות רבות שומרות עקבות שונות בעת השימוש בהן, כמו היסטוריית הגלישה בדפדפן, רשימת הקבצים האחרונים שנפתחו במעבד התמלילים, ועוד. CCleaner מטפלת בשני אלה בקלות ובמהירות, ומאפשרת לפנות מקום בכונן הקשיח על ידי מחיקת הקבצים הזמניים, ולטשטוש העקבות על ידי מחיקת ההיסטוריה של תוכנות רבות.
(CCleaner)
5. כלים רבי עוצמה לשחזור קבצים מחוקים
בעת מחיקת קבצים במחשב, אפילו אחרי ריקון סל המחזור, המידע עצמו נשאר בכונן הקשיח, בדרך כלל לזמן רב. פירוש הדבר הוא שברוב המקרים, ניתן לשחזר קבצים שנמחקו בטעות. התוכנה Recuva סורקת את הכונן הקשיח ומאתרת מידע ששייך לקבצים שמחקתם, ומאפשרת לשחזר את הקבצים המקוריים. שיטה זו יעילה במיוחד לשחזור של תמונות שנמחקו בטעות מכרטיסי זיכרון. כל עוד לא השתמשתם בכרטיס הזיכרון לאחסון תמונות נוספות מאז המחיקה, סביר להניח שתוכלו לשחזר את התמונות במלואן.
Pandora Recovery היא תוכנת שחזור איכותית נוספת. התוכנה מסייעת בעיקר בשחזור ובאחזור מידע מסלי מחזור שרוקנו בטרם עת, דיסקים שפורמטו, הושחתו, או כבו לפני השמירה בגלל הפסקת חשמל. עד לפני כמה שנים תוכנות כאלו היו עולות אלפי דולרים ונמצאות בעיקר אצל ארגונים ללוחמה בפשעי מחשב. כעת היא זמינה להורדה בחינם, עבור כל מי שייתקל בסיוט הזה של בעלי מחשבים, שמתגשם לפחות פעם אחת.
(Recuva)
(Pandora Recovery)
6. למחוק קבצים כך שאי אפשר יהיה לשחזר אותם
יש יתרונות בכך שאפשר להשיב מן המתים קבצים שנחשבו לאבודים, אבל יש גם קבצים שעדיף שיאבדו לעד. אם אפשרות השחזור של קבצים מחוקים מטרידה אתכם, השתמשו ב-Eraser למחיקה בטוחה שלהם. Eraser מוחקת קבצים בצורה יסודית, על ידי כתיבה של מידע אקראי באותו המקום בכונן הקשיח בו נמצא המידע המקורי של הקבצים שביקשתם למחוק. בדרך זו, קשה מאוד לשחזר את הקבצים המחוקים, אפילו עם תוכנות כמו Recuva.
(Eraser)
7. תוכנות גרפיקה קלילות
לפני שאתם משלמים מאות דולרים על תוכנות עיצוב גרפי, נסו את האלטרנטיבות החינמיות. הגרסה המקוונת החינמית של פוטושופ, PhotoshopExpress, לא ממש מתחרה בתוכנה השולחנית היקרה, אבל רק מעטים באמת זקוקים לכל התכונות של פוטושופ השולחנית. פוטושופ אקספרס מיועדת לאחסון של תמונות דיגיטליות, וכוללת אפשרויות עריכה בסיסיות אך קלות מאוד לשימוש, שמתאימות בעיקר לתיקון החשיפה או איזון הצבעים. היא מציעה 2 גיגה-בייט לאחסון בחינם, ומאפשרת לארגן תמונות באלבומים ולהעלות אותן לפליקר, לפייסבוק ולפיקסה.
אם אתם מחפשים משהו פשוט אפילו יותר, נסו את PicNik. זהו שירות מקוון שלא דורש אפילו רישום, ומספק כלים בסיסיים כמו חיתוך, שינוי גודל, הוספת חותמות (צורות גאומטריות וכו') ושמירה במגוון פורמטים. תוכנה פשוטה נוספת לצפייה בתמונות ולמניפולציה בסיסית שלהן היא Picasa של גוגל.
(PicNik)
(Picasa)
8. תחליף רב עוצמה לפוטושופ
Artweaver אמנם אינה תחליף מלא לפוטושופ, אבל היא מציעה את כל התכונות העיקריות שלה, בממשק שמחקה את זה של פוטושופ באופן מדוייק, ומקל מאוד על המעבר. היא מציעה תמיכה בשכבות, היסטוריית עריכה, פילטרים שימושיים כמו Blur ו-Sharpen, וכלי ציור מתקדמים במיוחד - והכל בחינם.
9. המסנג'רים האולטימטיבים
Digsby היא תוכנת הודעות מיידיות שתומכות בכל התוכנות הגדולות מהז'אנר (מיקרוסופט מסנג'ר, יאהו, ICQ, AIM, גוגל טוק), עם אפשרות לקבל עדכונים מחשבון המייל, מפייסבוק ומלינקדין, וגם לעדכן את הטוויטר שלכם. הטענה המרכזית כלפי התוכנה היא כמות הזיכרון שהיא תופסת, אולם מגרסה לגרסה הבעיה הזו הופכת לפחות רלבנטית,
בזכות תיקוני באגים. אם נוח לכם יותר לעבוד מהדפדפן בלי להתקין תוכנה, השתמשו ב-Meebo, שירות מקוון שיחבר אתכם לכל רשתות המסרים המיידיים הנפוצות, ללא התקנה או הרשמה.
(Meebo)
(Digsby)
10. להתחבר לרשת הביתית מרחוק
הרשת הביתית או המשרדית שלכם מספקת גישה לכל המחשבים והקבצים המחוברים אליה, ועושה את החיים שלכם הרבה יותר קלים. עד שאתם יוצאים מהבית או מהמשרד, ואז אתם מנותקים מהרשת ומהקבצים שלכם. הפתרון החינמי: Hamachi, תוכנה פשוטה וקלה לשימוש שמאפשרת להתחבר לרשת הביתית באופן בטוח ומוצפן, דרך האינטרנט.
התקינו את Hamachi על מחשב אחד שמחובר לרשת המקומית וגם לאינטרנט, ועל כל מחשב אחר שתרצו להתחבר ממנו לרשת המקומית דרך האינטרנט. כשתפעילו את Hamachi, תהיו מחוברים לרשת המקומית ותוכלו לגשת לכל הקבצים והמשאבים שלה מכל מקום, כאילו עדיין הייתם בבית או במשרד.
(Hamachi)
11. לשדרג את ג'ימייל
שירות אימייל מקוון הוא דבר שימושי מאוד. בכל מחשב שמולו תשבו, תמיד תוכלו למצוא את תיבת האינבוקס שלכם. אבל לשירותים המקוונים החינמיים יש חסרונות לעומת תוכנות רגילות שפועלות על המחשב. לדוגמה, בג'ימייל, אין אפשרות לגרור קבצים לתוך הודעה כדי להוסיף אותם כקבצים מצורפים, ואי אפשר להגדיר אותו כשירות ברירת מחדל לטיפול בקישורים לכתובות אימייל. Affixa פותרת את שתי הבעיות האלה. היא מאפשרת לבחור קבצים ולשלוח אותם באימייל )דרך התפריט Send To של סייר הקבצים בווינדוז), והיא מאפשרת לבחור שירותי מייל כברירת המחדל לפתיחת קישורים לכתובות אימייל. בינתיים, התוכנה תומכת בג'ימייל וביאהו.
(Affixa)
12. אנטי-וירוס מוצלח
תוכנת האנטי-וירוס החינמית הנפוצה ביותר היא AVG, תוכנה חזקה למדי שעושה את העבודה. הצרה עם AVG היא שהיא כל הזמן מזכירה את קיומה למשתמש, עם חלונות קופצים ובקשת אישורים. אם אתם מעדיפים להקדיש כמה שפחות תשומת לב לתפעול היומיומי של האנטי וירוס שלכם, נסו את Avast, תוכנת האנטי-וירוס החינמית היחידה שאפשר להסתיר את האייקון שלה בשורת המצב שליד השעון.
(Avast)
(AVG)
13. מאגרי התוכנות הכי טובים
מי שרוצה להצטייד בתוכנות הטובות והשימושיות ביותר, בלי מחקרים ממושכים ובלי תשלום, מתבקש לגשת לאתר פייל היפו, שיציג בפניו עמוד אחד ובו לינקים להורדת הדפדפנים, התוכנות המשרדיות, נגני המוזיקה, תוכנות האנטי וירוס, תוכנות השיתוף, המסנג'רים, הצורבים, המגבים והמשפצים הטובים ביותר שיש ברשת בחינם – וכנראה שיש בכלל.
מי שצריך שירות קצת יותר מקיף מוזמן לצלול אל אתרי התוכנות סורס פורג' ו דאונלוד סקוואד, שמזמן השאירו באבק את download.com הוותיק, ושיש בהם הכל, ועוד קצת.
14. שיפוץ ושיפור תמונות
TouristRemover הוא שירות שמאפשר להסיר מתמונה אלמנטים לא רצויים שנדחפו לפריים, כמו אנשים שלא קשורים לצילום או נרתיק המצלמה שנשכח. זה מאפשר להציל תמונות שנראות אבודות במבט ראשון.
השירות גם מאפשר לאחות אוטומטית כמה תמונות שונות לתמונה אחת. מתי זה שימושי? לעתים נצלם כמה תמונות של אותו נושא – אדם על רקע נוף מסוים, למשל – ואף תמונה אינה מושלמת. בתמונה אחת הנוף מואר היטב אבל האדם מטושטש, בתמונה אחרת הנוף והאדם נראים היטב, אבל מה לעשות והוא בדיוק עשה פרצוף משונה. במצב כזה יש לכם את כל המרכיבים ליצירת תמונה מושלמת אחת - הם פשוט מפוזרים בכמה תמונות שונות. TouristRemover יחבר בין כל התמונות, ליצירת הפריים המושלם.
(TouristRemover)
15. להפיץ דיסקים לחברים
ImgBurn היא תוכנת צריבה מתקדמת ליצירה וצריבה של קובצי Image - עותקים מדויקים של תקליטורים שנשמרים כקובץ על המחשב. קובצי Image מתאימים להפצה של תקליטורים ברשת ללא צורך במדיה הפיזית המקורית (לדוגמה, בדרך זו אפשר להוריד תקליטור התקנה של מערכת הפעלה כקובץ Image, ולצרוב אותו לתקליטור אמיתי), או לגיבוי של תקליטורים פיזיים לכונן הקשיח. ImgBurn מאפשרת ליצור עותקים של תקליטורים או לצרוב עותקים קיימים, ותומכת כמעט בכל פורמט קיים של קובצי Image.
(ImgBurn)
16. שיתוף מדפסת ביתית בקלות
אם יש לכם בבית או במשרד מדפסת וכמה מחשבים אבל אין לכם רשת ביתית, אין צורך להסתבך עם נתבים, כבלים ואנטנות רק כדי לשתף את המדפסת. PrinterShare החינמית פועלת תחת חלונות, לינוקס ו-OS X, ומאפשרת לשתף מדפסות דרך האינטרנט ולהתחבר למדפסות משותפות.
(PrinterShare)
17. תוכנות שימושיות לדיסק-און-קי
תוכנות ניידות, כאלה שלא מצריכות התקנה ויכולות לפעול ישירות מדיסק-און-קי, היו פופולריות מאוד בשנים האחרונות. עם הופעתם של הנטבוקים, מחשבים שעולים ושוקלים לא הרבה יותר מדיסק-און-קי, הן איבדו קצת מזוהרן, אבל עדיין מדובר בצורה חסכונית וקלה בהרבה לקחת אתכם את התוכנות והמסמכים שלכם מאשר מחשב נייד מלא. חבילת התוכנות הניידות PortableApps Suite כוללת דפדפן, תוכנת אימייל, תוכנת מסרים מידיים, וחבילה משרדית מלאה. החבילה עודכנה לאחרונה לגרסה 1.5, שכוללת תפריט להפעלת התוכנות וכלים לגיבוי המסמכים וההגדרות.
(PortableApps Suite)
18. תוכנת הצריבה הכי טובה
CDBurnerXP היא תוכנת צריבה יעילה ומוצלחת, שיודעת להתמודד עם CD ו-DVD, דיסקים של וידיאו ואודיו, וקבצים מכל הסוגים (כולל קבצים שנשמרו בתוכנת הצריבה המתחרה נירו).
19. סינכרון בין אאוטלוק לג'ימייל (בונוס: תזכורות SMS חינם)
משרדים רבים עדיין משלמים כסף על רב שימוש באאוטלוק כתוכנת דואר אלקטרוני, ניהול אנשי קשר ויומן. אנשים חכמים יותר משתמשים ביומן החינמי של גוגל (Google Calendar). מה לעשות כשצריך לתאם בין היומן היקר של אאוטלוק ליומן החינמי של גוגל? גוגל הוציאה תוכנה המסנכרנת באופן אוטומטי בין לוח השנה שלה ללוח השנה של אאוטלוק. החיסרון היחיד הוא היעדר התמיכה בריבוי יומנים. ואם כבר גוגל קלנדר, כדאי להשתמש באופציית ה-אסמסים החינמית שלו: היומן ישלח לכם תזכורת לסלולרי לפני כל פגישה (כדי להפעיל את התזכורת, היכנסו לקלנדר ואז ביחרו Settings>Mobile Setup).
(סינכרון בין Google Calendar לאאוטלוק)
20. להפסיק את השיטפון: מנהל קריאה
גולשים באינסוף אתרים ברשת בלי להפיק מהם דבר? אתם זקוקים למנהל קריאה. אם נתקלתם בבלוג או בכתבה מעניינת, אבל אין לכם זמן להתעמק כרגע, סמנו אותם באמצעות תוסף הדפדפן Read it Later, והם יישארו שם עד שתתפנו. יש לא מעט שירותים דומים ברשת, אבל יעיל כמו Read it Later אין.
את התוכן השמור בתוסף אפשר למיין על פי א-ב, תאריך או דירוג ולבצע חיפוש. ברגע שתיגשו לתוכן באמצעות השירות ההפנייה תיעלם, וכך לא תצטרכו אפילו למחוק אותה אחרי הקריאה. התוסף מתממשק לקורא הרסס של גוגל ומאפשר לסמן אתרים לקריאה מאוחרת ישירות מתוכו. הוא תומך גם בתפעול באמצעות קיצורי מקשים במקלדת, סינכרון עם כמה מחשבים וקריאה לא מקוונת של תוכן.
אלטרנטיבות נוספות: LaterLoop, I Need To Read this
21. עריכת וידיאו
Jahshaka הוא תוכנת קוד פתוח לעריכת וידיאו. מלבד יכולות העריכה הבסיסיות, התוכנה מאפשרת יצירת אפקטים ואנימציות ושמירת התוצאה במגוון פורמטים רחב. מאחר שבקוד פתוח עסקינן, התוכנה משתדרגת כל הזמן, כך ששווה לעקוב אחר דף התוספות באתר. אם אתם מחפשים תוכנה פשוטה יותר, נסו את Windows Movie Maker, שמגיעה עם חבילת SP2 לחלונות XP(ניתן גם להוריד אותה כאן). זוהי תוכנה בסיסית ופשוטה יחסית לשימוש.
(Jahshaka)
22. חלופה חופשית ל-iTunes
Songbird היא חלופה חופשית ל-iTunes. התוכנה מאפשרת לנהל את ספריית המוזיקה שלכם בקלות, ובלי צריכת המשאבים המשוגעת של iTunes . התוכנה מציעה עיון לפי ז'אנרים, אמנים ואלבומים ויצירת רשימות השמעה חכמות, וגם מציעה אינטגרציה טובה בהרבה מהמתחרה של אפל עם שירותים מקוונים. היא מאפשרת להציג מידע על אודות המוזיקה שלכם ממקורות שונים כמו פליקר, יוטיוב, Last.fm, ואפילו גוגל ניוז, ולהתקין תוספים שמשנים את המראה של התוכנה או מוסיפים פונקציונליות.
(SongBird)
23. להוריד את כל הקבצים בבת אחת
רוצים לשמור את כל התמונות מאתר מסוים? להוריד את כל הקבצים שהאתר מלנקק אליהם? במקום לשמור אותם אחד אחד ידנית ולבזבז זמן, אפשר להשתמש בתוסף הפיירפוקס DownThemAll. בלחיצת כפתור הוא מוריד למחשב את כל הקבצים שבאתר, לפי פילטרים מובנים (תמונות, וידאו, קול), או פילטרים שאתם יוצרים לפי הצורך.
השתתפו בפרויקט: איתמר שאלתיאל, רן יניב הרטשטיין, אסף אביר, גילעד נס, דורה קישינבסקי, רוני שני, עידו קינן, אודי יוגב, יובל בירב, אבי לבקוביץ
עוד אתרים, משחקים, תוכנות ושירותים נבחרים בחינם בערוץ free.calcalist.co.il