טכנולוגי לצהריים: בחברת החשמל מאמינים בשמועות
הטוקבקיסטים השתולים של חברת החשמל נחשפים, עו"ד אמריקאי מנסה לטעון שמותר לפרוץ לתיבת המייל של דמות ציבורית - במיוחד אם היא שרה פיילין, ומתברר שהתמונות שהעלינו לפייסבוק נשארות שם גם אם מחקנו אותן
בואו נפיץ שמועות - זה עובד
חברת החשמל היא לא גוף פופולרי, ורבים מאיתנו משתתפים בטקסי ההתפלצות העונתיים מהמשכורות של עובדיה ומהחשמל חינם בכל פעם שעולים לכותרות העלאת מחירים, איום בשביתה או דיבור על הפרטה. בחברת החשמל יודעים את זה, ולכן הם שילמו למשרד יחסי ציבור אלפי שקלים כדי לשפר את תדמיתם. אבל לא כולם מאמינים ליחצנים, אז במקום לשלוח הודעות לעיתונות הם שלחו אנשים שיפרסמו טוקבקים חיוביים באייטמים על חברת החשמל, בעיקר באתרים הכלכליים, כך לפי תחקיר של "7 ימים".
בין השאר, הטוקבקיסטים תמכו במנכ"ל, בעמדת החברה לגבי עיכוב בהתקנת מסננים בארובות ובשכר הגבוה של בכירי החברה. משרד יחסי הציבור שנשכר לעבודה, גוב קרטין, הקים בתחילת העשור מחלקה ליחצנות באינטרנט, ובמסגרתה הפיץ בשירות בזק ובנק הפועלים אימיילי-שרשרת אנונימיים שניסו להפריך שמועות על החברות.
מנהל תחום האינטרנט במשרד, אבי קרטין, אמר לי אז בראיון: "אנחנו לא חותמים (על האימיילים), כי אנשים מאמינים לשמועה שהם קיבלו, בהתחלה לשלילית ואחר כך לחיובית".
האימיילים של פיילין כרכוש הציבור
אם חשבנו שהנימוקים שאנשי אתר הפיראטיות פיראט-ביי לחוקיות פעולותיהם היו יצירתיים, בא דייוויד קרנל ועשה לנו בית ספר. קרנל הוא הקראקר שחדר לתיבת האימייל של מושלת אלסקה ולשעבר המועמדת הרפובליקנית לסגנות נשיאות ארה"ב, שרה פיילין, והוציא משם תכתובות ותמונות. המושלת בחרה להשתמש בשירות האימייל המסחרי של יאהו, וקרנל איפס לה את הסיסמה באמצעות מידע פומבי עליה (זכרו, ילדים, לבחור סיסמה מסובכת ושאלת איפוס סיסמה קלה זה כמו לשריין את דלת הכניסה ולהשאיר את החלון פתוח).
קרנל בן ה-20 הורשע בהפרת חוק האוסר הונאה ושימוש לרעה במחשבים, ובימים אלה עומד למשפט על סעיפי אישום נוספים. סניגורו הציג עכשיו טיעון מפתיע: מאחר ששופט קבע בעבר שהאימיילים של פיילין הם מסמכים ציבוריים, אין בחשיפתם פגיעה בפרטיותה של המושלת. לגבי התמונות המשפחתיות שלה טוען העו"ד שפיילין היא דמות ציבורית, וממילא חשופה לאינספור הזדמנויות צילום, כך שגם כאן אין פגיעה.
חשבתם שהתמונה המביכה כבר לא ברשת? תחשבו שוב
פרטיות היא נוסטלגיה, פרק #81299. חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' ביקשו לבדוק אם התמונות שאנחנו מוחקים מרשתות חברתיות ומאתרים אחרים באמת נמחקות. החוקרים העלו תמונות לכמה שירותים, שמרו את הכתובת הישירה של קובץ התמונה ומחקו אותה. 30 יום מאוחר יותר, הם נכנסו לכתובות הישירות, וגילו שמבין 16 אתרים שנבדקו, בשבעה התמונות לא באמת נמחקו, כולל בפייסבוק.
זה אומר שמי שמחפש באלבום שלכם בפייסבוק את התמונה שמחקתם לא יראה אותה, אבל אם מישהו לקח את הלינק הישיר כדי להציג את התמונה בעמוד רשת אחר – היא תמשיך להיות מוצגת שם.
שלא נאבד את הצפון
הטכנולוגיות שמשפרות את חיינו מגיעות עם תג מחיר של התמכרות. לשם דוגמה, כשגוגל קורס לכמה דקות, אנחנו מאבדים את הצפון. איבוד צפון מילולי צפוי לנו אם מערכת האיכון הלוויינית GPS תפסיק לעבוד. דוח של ה-GAO ("משרד האחריותיות הממשלתית", מעין מבקר המדינה של ארה"ב) מגלה שחיל האוויר האמריקאי, אשר אחראי על לווייני ה-GPS, לא עומד בקצב הייצור של לוויינים חדשים, הן טכנית והן כלכלית, מה שעלול לגרום לשיתוק מערכת ה-GPS אם החיל לא יספיק לפרוס לוויינים חדשים לפני שישבית לוויינים ישנים.
הדבר יפגע בפעילויות צבאיות ואזרחיות המסתמכות על ה-GPS. בוויירד מרגיעים: המערכת זקוקה ל-24 לוויינים כדי לפעול, כיום יש 31 מהם באוויר ומתוכננים שיגורים נוספים, כך שקלוש הסיכוי שיותר משבעה לוויינים יתקלקלו בו זמנית בלי שיימצא להם תחליף. בסוגיה התקציבית – לפי דוח ה-GAO, חיל האוויר חרג כבר ב-870 מיליון דולר – מציע ויירד שארצות הברית, אשר מספקת את מערכת האיכון בחינם, תמסה את יצרני הציוד המבוסס על GPS, מיסוי שוודאי יגולגל אל הצרכנים. במילים אחרות: כל אחד ואחד מאיתנו. אבל אנחנו נשלם, כי החלופה היא לחזור לשיעורי הניווט של חוגי הסיור והצבא.
מלחמתה של ג'יימי תומאס ב-RIAA
איגוד חברות המוזיקה האמריקאי (RIAA) תבע את ג'יימי תומאס על שיתוף קבצים, והיא הפסידה במשפט ב-2007 ונדרשה לשלם 222 אלף דולר לאיגוד על 24 שירים שלכאורה העלתה לקאזאה, אף שלטענתה היא לא עשתה זאת. למזלה, השופט הכריז על משפט חוזר אחרי שהטעה את חבר המושבעים כשאמר להם שהעלאת קובץ שבו תוכן מוגן בזכויות יוצרים לרשת שיתוף קבצים מהווה הפרה של החוק, גם אם איש לא הוריד משם את הקובץ הזה.
פרקליטה של תומאס התפטר כי היא לא עמדה בתשלומים שלו וחייבת לו 130 אלף דולר. במקומו היא הביאה שלושה עורכי דין לוחמניים, חברים לספסל הלימודים בהרווארד ותלמידים של צ'ארלס נסון, שבעצמו מייצג סטודנט שנתבע על שיתוף קבצים ומנסה להפוך את המשפט לדיון עקרוני ותקדימי על זכויות יוצרים והזכות לשימוש הוגן. שלושת הפרקליטים לקחו את התיק פרו-בונו, והכריזו שלא רק שהם הולכים על ניצחון בנוקאאוט, הם גם ישכנעו את המושבעים שה-RIAA צריך להפסיק להגיש תביעות כאלה.
אחרי חמש שנים וכ-30 אלף תביעות, RIAA הכריז לאחרונה שהוא מפסיק לתבוע משתפי קבצים, אולם בפועל הוא ממשיך להגיש תביעות ולשלוח מכתבי איום משפטיים שקוראים למאוימים לשלם לו פיצויים או להיתבע. במקביל הוא מנסה לשכנע את ספקיות האינטרנט לנתק משתפי קבצים. משפטה החוזר של תומאס ייפתח באמצע יוני.
ההגנה הטובה ביותר
לוח המודעות המקוון החינמי קרייגזליסט מאס ברדיפתו על ידי התובע הכללי של דרום קרוליינה, והגיש נגדו תביעה. התובע הכללי, הנרי מקמסטר, הורה לקרייגזליסט להסיר בתוך 10 ימים את החלקים באתר המקושרים לדרום קרוליינה והמאפשרים לפרסם שירותי זנות ותמונות פורנוגרפיות, או שיעמיד לדין פלילי את מנהליה.
בקרייגזליסט, שנמצא תחת מתקפה על שהוא מאפשר פרסום שירותים כאלה (כשם שכל במה אינטרנטית חופשית מאפשרת מעצם מהותה פרסום דברים המנוגדים לחוק), כבר הכניסו שינויים בקטגוריית הסקס, אבל מקמסטר טוען שזה לא מספיק.
בפוסט שפורסם בקרייגזליסט והודיע על הכוונה לתבוע את התובע נכתב כי "אם תקראו בקפידה את האולטימטום של מר מקמסטר, תבחינו שהדרך היחידה לעמוד בו לגמרי היא לסגור כליל את האתרים של קרייגזליסט בדרום קרוליינה. הארכיטקטורה הפתוחה של קרייגזליסט, המהותית לערך שהיא מספקת למשתמשים, פשוט לא מאפשרת מניעה מוחלטת של שידול או פורנוגרפיה". קרייגזליסט רוצים לקבל מבית המשפט פסק דין הצהרתי שיקבע שהם רשאים להמשיך להפעיל את האתר במתכונתו הנוכחית.
ובשורה טובה לסיום: הרב אלישיב לא שולל שימוש בסמסים. אם כי לשלוח לו סמס "ער?" זה גבולי.