טכנולוגי על הבוקר: הצרפתים ינתקו משתפי קבצים
האסיפה הלאומית של צרפת אישרה את "חוק שלוש העברות", גוגל משפצרת את החיפוש וג'ימייל מציג פרסומות אכזריות, והשופטים האמריקאים סותרים זה את זה בשאלה אם מעקב ב-GPS מחייב צו
צדיק בדינו השלח, אך...
הטבעת ממשיכה להתהדק סביב גנבי התוכן: האסיפה הלאומית של צרפת העבירה אמש (ג') את "חוק שלוש העבירות" ברוב של 296 נגד 233. הפאשלה של החודש שעבר – כאשר הממשלה לא היתה ערוכה להצבעה והאופוזיציה הצליחה להפיל את החוק – לא שבה על עצמה. החוק נדרש לקריאה נוספת בסנאט, אבל נראה ששם הרוב שלו מובטח.
השיטה פשוטה ודי לא הוגנת: משתמש שנחשד בשיתוף קבצים יקבל מייל אזהרה. אם הוא ימשיך במעשיו הנלוזים – לדעת הסוכנות הממשלתית שתוקם לשם כך – הוא יקבל מכתב רשום. ואם גם זה לא יעבוד, הוא ינותק מהרשת לשנה. ללא שום הליך חוקי שבו יתאפשר לו להגן על עצמו.
השיטה רוויה בעיות. היא קרובה מאוד למעקב מצד המדינה אחרי פעילות הרשת של תושביה. היא יכולה לתפוס את האנשים הלא נכונים – כאלה שגנבי תוכן רכבו על ה-WiFi שלהם, למשל, או כאלה שנפלו קורבן לחוליגנים של פיראט-ביי, שמכניסים לרשימת ה-IP של גולשים באתר שלהם גם כתובות IP לא קשורות. וכאמור, היא לא מאפשרת לחשודים להתגונן בפני ערכאה כלשהי. הם נחשבים לאשמים אוטומטית. החוק החדש הופך את ההגנה על זכויות יוצרים למשהו שהוא מעל לחוק הרגיל. גנב מן השורה יכול להתגונן בבית משפט; חשוד בגניבת תוכן, לא.
האם וולפראם מלחיץ את גוגל?
גוגל הודיעה אמש (ג') רשמית על כמה שפצורים לדף החיפוש שלה. הראשון שבהם הוא "אופציות": מעתה, כשהמשתמש מקיש מילות חיפוש, מופיעה תווית של "אופציות" לצידן, והמשתמש יכול לסנן את התוצאות במגוון דרכים: העדכניות ביותר, רק תמונות או וידיאו, וכו'.
השני, והחשוב יותר, הוא "Google Squared". זה כלי חדש של "מעבדות גוגל", והוא מסדר את תוצאות החיפוש בגיליון נתונים, כל תוצאה בתוך ריבוע, והמשתמש יכול להוסיף עוד משתנים לחיפוש, כך שישיג את התוצאות שרצה. השפצור השלישי הוא Rich Snippets, שמאפשר הצגת פרטים מתוך תוצאת החיפוש – לא רק המילים שלה – לצידה. כך, למשל, תוצאת חיפוש שמציגה סקירה של סינט, מכילה גם את הדירוג של המאמר. Rich Snippets הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין גוגל ובין שורה של אתרים מובילים.
המעניין מכולם, כאמור, הוא "גוגל בריבוע", ובטקקראץ' ציינו את הסמיכות המשונה בין השקתו ובין השקתו הקרובה של מנוע החיפוש הסמנטי וולפראם אלפא, ולדבריהם הפיצ'ר החדש אמור להיות כלי הנשק של גוגל כנגד וולרפאם. נראה.
האכזריות של ג'ימייל
רוב המשתמשים בג'ימייל אינם מודעים לכך, או שהדחיקו, את העובדה שבהסכם השימוש שעליו חתמו הם מעניקים לגוגל זכות לקרוא את המיילים שהם שולחים. גוגל מנצלת את העובדה הזו ללא רחם – ועושה בדרך כלל עבודה נהדרת של הצמדת פרסומות לתוכן המיילים ששלח המשתמש.
לא תמיד זה לטובתו. מגזין הנשים ג'זאבל מצביע על שורה של פרסומות שמציג ג'ימייל למשתמשת שדנה עם ידידיה באהבה נכזבת. למשל, "החזירי את הגבר שלך עכשיו – איך להימנע מפרידות וללמוד לקרב אותו". אין ספק שזה תחליף ראוי לתפוחים ותמרים. או "האם אתה משעמם? כנראה שכן! בדוק את עצמך", שהוא כנראה בדיוק מה שהפסיכולוג המליץ עליו לבניית הדימוי העצמי אחרי מפלה כבדה.
ומצד שני, לפעמים גוגל מפקששת. פרסומת אחרת היא לנפגעי תאונות מסור. לפחות זה עוד לא קרה לכם.
הקו המטושטש בין נטבוק ונוטבוק
נוטבוק הוא מחשב נייד דק, אבל עדיין בהמת עבודה. נטבוק הוא מחשב קטן וקליל, אבל "בהמה" זה לא הכינוי המתאים לו. "משקל זבוב" מתאים יותר. אבל הם נראים דומה, וההפרש העיקרי הוא במחירים.
לא מעט חברות נפלו בפער הקטן הזה, אמר אמש (ג') סמנכ"ל השיווק של אינטל. חלק מהן פרסמו שורה של נוטבוקים – כשאחד מהם הוא בעצם נטבוק. התוצאה היתה החזרות של 30% מהמכירות, "שזה אסון".
אינטל, לדבריו, הודיעה בדיסקרטיות לחברות שהן צריכות למצב את שני סוגי המחשבים אחרת – ועם השינוי בפרסום, חלה התאוששות במכירות הנטבוקים. ולמה זה מופיע עכשיו? כי, כזכור, אתמול גם פורסם שמכירות שבבי Atom של אינטל, המיועדים לנטבוקים, רשמו ירידה של 33% במהלך הרבעון הראשון של 2009. האם עידן הנטבוקים, התופעה הגדולה של 2008, מגיע לקיצו? זה ודאי ישמח את אינטל, שרוצה למכור שבבים חזקים (ויקרים) יותר.
מה נסגר עם מעקב GPS?
בתחילת השבוע פרסמנו ידיעה על כך שבית משפט פדרלי לערעורים בוויסקונסין קבע ששימוש במכשיר GPS לצורכי מעקב אחרי חשוד איננו מצריך צו. למעשה, הוא גם לא מצריך סיבה. וכשחושבים על זה, אז בעצם החשוד גם לא צריך להיות חשוד במשהו. כלומר, עונת הציד נפתחה רשמית.
בית המשפט נראה קצת מבוהל מהמסקנות שלו-עצמו, ועל כן המליץ למחוקקים של וויסקונסין לעשות משהו בנידון. בינתיים, מגיעה פסיקה אחרת – מבית המשפט לערעורים של מדינת ניו יורק – והיא הופכת את הקערה על פיה.
בית המשפט קבע – בעניינו של פורץ קטן שהמשטרה הצמידה מתקן GPS לרכב שלו ועקבה אחריו במשך 65 יום, מה שהוביל לתיק ראיות בגודל החוב הלאומי של זימבאבואה – שמעקב GPS הוא חיפוש, לגמרי חיפוש, וככזה הוא חייב בצו בית משפט על פי התיקון הרביעי לחוקה.
המעקב, מציינים השופטים, יכול להכיל מידע פרטי לחלוטין, כגון "נסיעות לפסיכיאטר, למנתח הפלסטי, למרפאת ההפלות, למרכז הטיפול באיידס, למועדון החשפנות, לעורך הדין הפלילי, למוטל-לפי-שעה, לפגישת האיגוד, למסגד, לבית הכנסת או לכנסייה, לבר ההומואים ועוד". אז, בקצרה, לא.
יופי. שתי פסיקות מנוגדות. עכשיו זה ייגרר לבית המשפט העליון.
קצרצרים
ואם כבר אורווליאניות, יוון החליטה שהיא יכולה לחיות נהדר גם בלי שירות הריגול המשוטט של גוגל, תודה. הסוכנות להגנת המידע של הלאס הורתה לגוגל להקפיא את פעילות מכוניות Street View הידועות לשמצה שלה, עד להודעה חדשה, בעודה בוחנת את הנושא. היופי בביורוקרטיה היוונית הוא שהיא מאוד, אבל מאוד, איטית. כל כך איטית שאפילו זו האיטלקית נראית מהירה לידה. עם קצת מזל, זה ייקח שנים.
יאהו היא המפיצה הגדולה ביותר של פרסומות צפות (באנרים) בארה"ב, והיא מחזיקה בנתח שוק של 13.2% מהן. גוגל מחזיקה רק ב-5.4%. אבל, מצד שני, פרסומות באנרים שנואות על המשתמשים, וגם רווחיות פחות.
במהלך שעדיין לא ברור אם הוא רציני וטיפשי להחריד או פרודיה מבריקה על היסטריית הטוויטר, מעלה בעל חברה ידועה לשמצה – הקישור יסביר הכל – שירות חדש: דייטינג ב-140 תווים או פחות.
ואם בחדשות מגוחכות עסקינן, הבדיחה הקבועה של הקהילה הבינלאומית – הרודן הוונצואלי הוגו צ'אווז, שנותן פייט יפה לקדאפי על תואר "המנהיג הקוקו ביותר" – נכנס לעסקי שיווק הסלולר, והשיק סלולרי משלו. הוא קורא לו בשם שאי אפשר לפרסם בעיתון לכל המשפחה.
אם יש לכם בלוג ואתם גם משתמשים בפיירפוקס, סינט אספה את רשימת 15 התוספים ההכרחיים לבלוגר. שווה מבט או שניים. כמה מהם נראים מועילים למדי. האם זה יעבוד גם בעברית - זו כבר שאלה אחרת.
· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.