21 אתרי המוזיקה הטובים ברשת
איפה שומעים את רדיו האינטרנט הטוב ביותר, מורידים שירים בחינם בלי רשתות לשיתוף קבצים, מאזינים ראשונים לאלבום שכולם מדברים עליו ומפיצים את שירי הלהקה שלכם? האתרים שיהפכו אתכם לחובבי המוזיקה המעודכנים ברשת
לשמוע מוזיקה
1. אלבומים שלמים: הדיסקוגרפיה של יוטיוב
הסטארט־אפ התל־אביבי ג'וגלי מפעיל אתר עם יותר מ־12 אלף אלבומי מוזיקה מלאים. ייחודו: הרצועות הן כולן קליפים שנשלפו מיוטיוב, ומוינו ברשימות לפי דיסקוגרפיות של אמנים. יתרונו: בעוד ארכיוני מוזיקה כגון Deezer.com הולכים ונחסמים בשל סוגיות זכויות יוצרים, ג'וגלי הולך ומתרחב. החיסרון: כמה מהקטעים עלולים להתגלות כהקלטה גרועה מהופעה חיה או כסרטון ביתי של גולש עם גיטרה. ובכל זאת, כרגע זו הטובה שבאלטרנטיבות.
2. רדיו אינטרנט: היורש של פנדורה
המונח "רדיו אינטרנט" מתאר אתר שמשדר מוזיקה זורמת, ומשנה את הפלייליסט שלו בזמן אמת בהתאם להעדפות הגולש.
פנדורה, מלך אתרי רדיו האינטרנט, נחסם בפני גולשים מחוץ לארצות הברית ובריטניה. גם יורשו Last.Fm הפך השבוע לאתר בתשלום לישראליים. וכך, האתר ג'אנגו מסתמן כרדיו האינטרנט הגדול הבא. ובזכות. הוא מאפשר לא רק ליצור תחנה אוטומטית על ידי הקלדת שם שיר או שם אמן, אלא מוסיף אפשרויות מתקדמות למעוניינים: הוספת עוד אמנים ל"הגדרות הדנ"א" של התחנה, שמיעת שירים לפי בקשה, מתן דירוגים מורכבים לשירים בודדים והאזנה לתחנות של גולשים אחרים.
3. נגן מוזיקה: הנגן הישראלי שנמכר ב־30 מיליון דולר
foxytunes.com
פוקסי טיונז, תוכנה שהאחים הישראלים ויטאלי ואלכס סירוטה מכרו בכ־30 מיליון דולר ליאהו, מוסיפה לתחתית הדפדפן פיירפוקס כפתורים קטנטנים של נגן, שאיתם אפשר להשמיע שירים מהמחשב ומאסופת תחנות רדיו אינטרנט.
4. תחנת רדיו אמיתית: קול המוזיקה הטוב בעולם
bbc3player.notlong.com, 106fm.co.il
מי שהבטיחו לו שבאינטרנט ימצא תחנות רדיו מכל העולם, יבוא על סיפוקו כשיאזין לבי.בי.סי3: הרבה קונצרטים מפורסמים ואלבומי ג'אז נדירים, קצת תסכיתים לפי מחזות של גוגול וטום סטופרד ופה ושם ראיונות עם פילוסופים ואנתרופולוגים. כך נשמע רדיו ציבורי באנגליה.
וגם: קול הקמפוס, תחנת רדיו ישראלית שמופעלת על ידי סטודנטים לתקשורת מהמכללה למינהל, ונחשבת זה שנים למקום מעולה לגלות בו את הדבר הבא במוזיקה הישראלית.
5. יצירת פלייליסט: הנגן המקוון
האתר סיקפוד הוא מנוע חיפוש שמשולב בנגן מוזיקה, וארכיון השירים שלו הוא האינטרנט כולו. אם מישהו אי שם העלה אי פעם את השיר לרשת, סיקפוד ימצא אותו וינגן אותו במוזיקה זורמת. אפשר גם ליצור ולשמור פלייליסטים ולשלוח אותם לחברים.
וגם: כדאי לעיין במאגר הפלייליסטים הענקי של משתמשי סיקפוד. וגם: האתר סונגזה, שמוצא גם הוא שירים ברשת, ושבדומה לג'וגלי שולף אותם בעיקר מיוטיוב ומחזיר את התוצאות ברשימה פשוטה. אפשר לחפש בו גם בעברית.
6. מנוע חיפוש: להוריד שירים בלי רשתות לשיתוף קבצים
סיקפוד טוב לליקוט שירים לפלייליסט ולשמיעתם ברצף. אבל מי שרוצה למצוא קובץ MP3 מסוים ולהוריד אותו בלי להסתבך ברשתות לשיתוף קבצים יוכל לעשות זאת במנועי חיפוש מיוחדים, שסקרימר הוא הטוב שבהם.
7. בלוג מוזיקלי: רק מה שקול
hypmaem.com
הייפ מאשין הוא העורק הראשי של בלוגוספירת המוזיקה ברשת. עמוד הבית שלו מתעדכן מדי יום בעשרות השירים והמיקסים שתופסים תאוצה ברשת - ובזמן אמת. שם אפשר לגלות לפני כולם את קרן אן הבאה ואת הקילרז הבאים, לגלות אוצרות כגון הקאברים של אליוט סמית לביטלס, ולהתעדכן בלהיטים שיכבשו את הרדיו בעוד חצי שנה ובפנינים שייעלמו בדרך. עם מאות הבלוגים שהאתר סורק נמנים גם כמה ישראלים, ובהם "האייפוד הרעב" ו"עונג שבת".
8. אלבום אקסקלוסיבי: לאונרד כהן על הבמה, ועוד
Npr.org
אתר תחנת הרדיו הציבורי בארה"ב, Npr.org, מתחזק מדור של אלבומים חדשים ומלאים שמוצעים להאזנה בחינם, למשך כמה שבועות. בין האחרונים שעלו אליו: תקליט חדש של ברוס ספרינגסטין, דיסק בוטלגים של בוב דילן והופעה חיה של לאונרד כהן.
9. מוזיקת אווירה: הפלייליסט הרגיש
ג'אנגו יוצר פלייליסט אוטומטי המבוסס על הטעם המוזיקלי של המאזין. מיוזיקאברי יוצר פלייליסט המבוסס על מצב רוחו. הגולש לוחץ על "מפת מצב רוח", שפרוסה בין קטבים של "רוגע", "אנרגטיות", "אופטימיזם" ו"אפלוליות" — והשירים מתחילים להתנגן. אפשר לשכלל את ההגדרות, להחליט להתמקד בכמה סגנונות מוזיקליים או בעשורים מסוימים, וכך, למשל, ליצור תחנה שמחה ורגועה של מוזיקה שחורה משנות השבעים, או כל תמהיל אחר.
10. אינדי: אלבומים מהשוליים
birdsong.co.il
הטכנולוגיה מתקדמת, ואנשים יוצרים איתה בבתיהם סרטים ומוזיקה באיכות הפקה שהולכת ומתקרבת לזו של אולפנים מקצועיים. אחד התוצרים של התהליך הזה הוא "נט־לייבלים" — "חברות תקליטי־רשת", שהן למעשה אתרים שמאגדים אלבומים שיוצריהם החליטו להפיץ אותם ברשת, ולרוב בחינם. בנט־לייבל הישראלי בירדסונג יש מבחר גדול ומייצג של אלבומים שיצרו גולשים ישראלים ולהקות מקומיות קטנות. הסגנון השליט שם נע בין רוק ניסיוני לצלילים הזויים, אבל הוא ראוי לכבוד משלו: עד לפני כמה שנים המוזיקה הזו כלל לא היתה יכולה להיוולד.
להכיר מוזיקה
11. המלצות מוזיקה: מנוע המלצות שעובד
mufin.com
רשמית, רוב אתרי רדיו האינטרנט מגדירים את עצמם כ"אתר להמלצות מוזיקה", שכן רשימות השירים שלהם מורכבות משירים שמנוע האתר חושב שהגולש ישמח לשמוע. אבל מי שרוצה ליזום את החיפוש אחר מוזיקה חדשה יגלה שמנוע ההמלצות של האתר מאפין.קום הוא שימושי ואינטליגנטי. השיטה: הגולש מקליד שם אמן או שיר (למשל, רדיו גה־גה של קווין) ומקבל רשימה של אמנים דומים ושירים דומים, שמהם הוא יכול לשמוע דוגמיות, ולהמשיך לשוטט בחיפוש אחר מציאות.
12. אנציקלופדיה: לדעת הכל
All Music Guide הוא האתר שהופך כל אנציקלופדיית מוזיקה, ספר ביוגרפיות ואתר דיסקוגרפיות למיותרים. זהו המקום המקיף והקולע ביותר ללמוד בו על כל אמן, להקה, שיר ותת־סגנון.
וגם: אנציקלופדיית המוזיקה הישראלית מומה נהפכה, למרבה הצער, למנוע חיפוש קטן במעמקי האתר מקו. אבל הצלחנו למצוא לינק שמוביל אל האתר המקורי בעיצובו הישן.
13. מילים לשירים: למצוא שירים אלמוניים
avatiach.com ,bored.com/songtapper
האתר הטוב ביותר למציאת מילות שירים, בכל שפה, הוא גוגל. פרט למקרה אחד: כשלא זוכרים אף מילה מהשיר ולא יודעים מי שר אותו. האתר סונג טאפר מאפשר למצוא שירים, עם לינק למילים שלהם, לפי הקצב בלבד: הגולש מתופף על מקש הרווח, והאתר מחזיר תוצאות אפשריות. לעתים קרובות הוא קולע.
וגם: "אבטיח", אתר ישראלי שנהפך לקלאסיקה, ובו טעויות נפוצות של אנשים שלא זוכרים מילות שירים, או לא מזהים אותן (למשל: "אבטיח" במקום "אהבתיה" בשירו של שלמה ארצי, או "מחנים קצת בדרום" במקום "מחניק קצת בגרון" ב"עוף גוזל" של אריק איינשטיין). חמוד.
14. טריוויה: הסיפורים מאחורי השירים
mima.co.il
" מימה" הוא אוצר קטן של פרטי טריוויה על שירים ישראליים: ל"ריקוד המכונה" של משינה נכתבו מילים; איה כורם והטייס הסרבן יונתן שפירא למדו יחד ברימון, ב"שירים פשוטים" של שלמה גרוניך יש שורה שלועגת למגיש הטלוויזיה מני פאר, עדן הראל מסתתרת בקליפ של "על הרצפה" של מוניקה סקס. את פרטי הטריוויה מזינים הגולשים, מה שמעורר חשש לגבי מידת הדיוק. אבל כמו באתרי תוכן גולשים אחרים, הכוונות טובות ולרוב הדברים אפשר להאמין.
15. תיאוריה: מדריכים עבריים
"המדריך העברי לרוק מתקדם" של הישראלי אורי ברייטמן הוא מופת לאתרי תוכן: הוא שומר על מקצועיות ועדכנות זה כמעט עשור, והוא אחד האתרים המעמיקים, העשירים והשימושיים ביותר שאפשר לעשות על ז'אנר מוזיקלי כלשהו. על בסיס המידע באתר ברייטמן כתב ב־2004 את הספר "רוק מתקדם" שפורסם בהוצאת מפה, והאגף באתר שמוקדש להיסטוריה של פינק פלויד יכול לבדו לאכלס עוד ספר.
וגם: האתר הישראלי השקט qube.co.il הוא ממגזיני המוזיקה המקיפים ביותר בעברית. הדובדבן שבו הוא פרויקט "עץ הלהקות", שבו אפשר לראות מי ניגן עם מי, מתי ובאיזה הרכב - גם בקרב להקות גלגלצ, וגם אלה שעלו ונפלו במועדונים קטנים בשרון.
16. הופעות בחו"ל: להתעדכן לפני הנסיעה
pollstar.com
האתר פולסטאר מאפשר לחפש במאגר של יותר מ־80 אלף תאריכי הופעות, ולעשות זאת לפי שם האמן, הארץ, העיר או האולם. נוח לחיפוש ומיון ועם לינק לרכישת כרטיסים.
ליצור מוזיקה
17. שיעורי גיטרה: צעדים ראשונים
guitarlessonworld.com, iwatch.co.il
באתר "גיטאר לסן וורלד" יש 47 שיעורים למתחילים, שבנויים כמאמרים קצרצרים באנגלית, כולל דוגמיות סאונד ב־MP3 ותרגילים.
וגם: iWatch, אתר ישראלי עם קורסים חינמיים בווידיאו, מכיל 30 סרטונים שבהם מורים בבית ספר ישראלי למוזיקה מלמדים איך לעשות את הצעדים הראשונים עם הגיטרה.
18. הקלטות: להקה אחת, חמש יבשות
indabamusic.com, kompoz.com ,jamnow.com ,ejamming.com
האתר "אינדבאמיוזיק" הוא שילוב בין רשת חברתית לאולפן הקלטות: הוא מאפשר להעלות אליו קובץ סאונד, ולהציג את תרשים "ניתוח הספקטרום" — אותו פס גלי שבו מיוצגים צלילי הקטע, שנייה אחרי שנייה. גולשים אחרים יכולים להוסיף הערות בנקודות ספציפיות, או להוריד את הקטע, להוסיף לו עוד צלילים או לעבד אותו, ולהעלות בחזרה.
וגם האתרים הדומים:kompoz.com ;jamnow.com ;ejamming.com
19. מיקסים: אולפן בדפדפן
splicemusic.com
האתר "ספלייס" מציע יישום אונליין של עיבוד סאונד, שאפשר לערוך, לערבב ולבשל בו כמה ערוצים עם הקלטות מקוריות ואפקטים, וגם לעבוד על הקלטות שהעלו גולשים אחרים, כמו באתר אינדבאמיוזיק.
20. הפיצו את המוזיקה: היורש של במה חדשה
האתר "במה חדשה" היה פעם המקום לשמוע בו שירים שגולשים הקליטו השד יודע איפה, והעלו אליו. היום המקום הזה הוא Mzone. בניגוד לבמה חדשה, הוא מכוון למוזיקה בלבד ולא לכל היצירה המקורית לגווניה. וגם: S.I.L, אתר ישראלי דומה ל־MZone אך קטן ממנו.
21. משחק: גיטאר הירו לאייפון
Tap Tap Revenge הוא משחק אייפון שמאפשר לקחת שירים ולנסות "לנגן" אותם בלחיצה מתוזמרת על בועות צבעוניות שעפות באוויר.
21 האתרים הכי טובים שלא שמעתם עליהם
25 התוכנות שחייבים בבית