ההערכה: "הצמצומים בהייטק יימשכו"
בכירי ההייטק הישראלי פסימיים: המשבר ילך ויחריף - חברות ייסגרו והפיטורים יימשכו. לטענתם, לממשלה יש כלים לסייע לענף ולצמצם את הנזק, אך בינתיים מכיוון זה נשמעים רק דיבורים
אנשי תעשיית ההייטק בישראל מדגישים בכל שיחה איתם עד כמה השקעה מועטה מאוד בעידוד תעשייה זו תביא לפריחה של כל המשק. לפי הערכות, כל עובד הייטק מפוטר מביא לפיטורי שלושה עד ארבעה עובדי שירותים. בכירי ההייטק שהתראיינו לכתבה זו עדיין אינם רואים את סיום המשבר, וחושבים שגלי הפיטורים בענף עדיין בעיצומם.
זאבי ברגמן > לשעבר מנכ"ל קומברס, יזם ומשקיע
"מדינת ישראל יכולה ליצור מערך שיתמוך במכירות ובשיווק של חברות הייטק ולא רק בפיתוח, וכך ייווצר לחברות אלה תזרים מזומנים מהיר. תמיכה באמצעות מימון, הלוואות וכל דרך אחרת שתעזור לחברות להגביר את מאמצי המכירות והשיווק שלהן יכולה לסייע באופן מיידי לצמצום האבטלה בתעשייה ולמנוע פיטורים.
התמיכה בסטראט אפים באמצעות כספי המדען הראשי לא מספיקה, מדינת ישראל חייבת לתמוך גם בחברות הבינוניות והגדולות ולאפשר להן ליצור עוד מקומות תעסוקה חדשים.
"שמעתי באחרונה הצעה - לתמוך בחברות הייטק, כדי שאלה יעסיקו בוגרי אוניברסיטאות, מחשש שנאבדם לטובת חו"ל. זוהי שטות גמורה, שיכולה לגרום נזק רב לתעשייה בישראל. הבעיה הגדולה אינה העובדים הצעירים, אלא בעלי המשפחות בני ה־35 ומעלה שמפוטרים ומתקשים מאוד למצוא מקומות עבודה חדשים. הצעירים לא ירוצו לחו"ל כי גם שם יש משבר.
"במשבר הקודם שעברנו בתקופת הבועה הפסידה ישראל הרבה חברות טובות. המשבר הנוכחי הוא הזדמנות מצוינת למדינת ישראל לעשות מהפך שלם בגישתה לתעשיית ההייטק, ולפתח כאן תעשייה אמיתית של חברות בינוניות וגדולות, כדי למנוע את גל הפיטורים של המשבר הבא".
אדי שלו > מייסד ושותף־מנהל בקרן הון הסיכון ג'נסיס
"עדיין לא הגענו לתחתית, ממש לא. אנחנו נראה עוד חברות שנסגרות ועוד פיטורים בהייטק. כל עובד בהייטק מפרנס עוד
כמה אנשים מסביבו, ולכן ייפגעו עוד תעשיות שירותים. כל תרופה שניתן לא תעצור לחלוטין את המשבר, אבל תעזור מאוד. יש הרבה דברים שהממשלה יכולה לעשות, אבל מדברים על זה הרבה זמן ולא עושים. בשטח לא קרה דבר בתחום ההייטק.
"בישראל יש אקו סיסטם של קרנות שמשקיעות בחברות סטארט־אפ, שגדלות והופכות לחברות גדולות. ברגע שנפגע אחד מרכיבי האקו סיסטם, כל השרשרת נפגעת. כיום יש פגיעה בתעשיית ההון סיכון, שמתקשה בגיוס כספים עקב הפגיעה הקשה במשקיעים המוסדיים האמריקאיים. אם לא תימצא דרך להחיות מחדש את תעשיית הון הסיכון בישראל, תעשיית ההייטק בישראל תלך ותדעך לאטה, עד שתיעצר".
יהודה זיסאפל > יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה
"הייתי רוצה להיות אופטימי, אבל לצערי אנו צפויים לעוד פיטורים רבים בהייטק, וטרם הגענו לסוף הסבב. עד שענף ההייטק לא ייצא מהמשבר ויעבור לצמיחה, אני עדיין איתן בדעתי שהמשק כולו לא יחזור לצמיחה. תעשיית ההייטק שונה מתעשיות אחרות. פיטורים של עובד הייטק הם גם פיטורים של נכס יקר. לכן אני משוכנע שתעשיית ההייטק עושה ככל שאפשר כדי לא לפטר עובדים. אלו פיטורים של 'אין ברירה'.
"חוזקתו של ענף ההייטק היא בכך שיש לו פוטנציאל גדילה גם בתקופה של משבר עולמי. הממשלה תיטיב לעשות אם תגדיל את ההשקעות בהייטק אל מעבר למה שעשתה עד כה. רק אז נוכל למנוע כמה מהפיטורים ולחזור לצמיחה. השקעה ממשלתית של מיליארד דולר בשנה תחזיר את עצמה מהר מאוד".