אייפוניסט: האלטרנטיבה לאפסטור
סידיה (Cydia) היא חנות אפליקציות אלטרנטיבית לזו של אפל, ומאפשרת למשתמשי האייפון גישה לאפליקציות שחברת-האב לא אוהבת. הנה מדריך שימוש זריז
בטור קודם הבטחנו להתייחס גם לפלטפורמת היישומים האלטרנטיבית Cydia, והנה אנחנו מקיימים. ראשית, קצת היסטוריה: כשהחלה גרסתו הראשונה של האייפון להופיע בשווקים כשהוא פרוץ (כלומר ללא נעילה המאפשרת הפעלתו ברשת של AT&T בלבד), היה צורך למצוא שיטה לעדכן חלק מהישומים ששימשו לפריצת המכשיר, או להתקין ישומים חדשים, ללא מעורבות של אפל, כמובן. הפיתרון דאז היה ישום בשם Installer, שאיבד מזוהרו בערך בתקופה שבה הוצגה מערכת ההפעלה 2.0 של האייפון, ואת מקומו תפסה Cydia.
הסופרמרקט והבזאר
אם חנות הישומים של אפל - הניתנת לגישה הן באמצעות האייפון עצמו והן באמצעות תוכנת ה-iTunes במחשב – היא סופרמרקט ענקי מלא במותגים נוצצים, הרי שאת סידיה ניתן לדמות לשוק אפלולי שרק מי שמכיר את סמטאותיו הצדדיות ימצא את מבוקשו. הסיבה לכך פשוטה: כל הישומים בחנות של אפל מנוהלים ומאוחסנים על שרתיה של החברה, וזאת רק באם אפל אישרה מראש את הישומים. סידיה, לעומת זאת, היא פלטפורמה המאפשרת למפתחים מרחבי העולם להציע את ישומיהם להורדה ללא מעורבות ישירה של בעל הפלטפורמה, אך בכדי למצוא את הישומים הללו יש צורך בידיעת הכתובת המדוייקת שבה מאחסן המפתח את קבצי ההתקנה. ניתן לדמות זאת להבדל בין טלוויזיה, המעניקה גישה מיידית לערוצים רבים מבלי שנזדקק להגדרתם מראש, לעומת דפדפן, שאינו משדר לנו תוכן באם איננו יודעים את כתובת האתר אליו אנחנו מבקשים להגיע.
גם סוגי הישומים המוצעים בשתי הפלטפורמות שונים: בסידיה תמצאו מאות תוכנות המבצעות שינויים, או tweaks בשפת הגיקים, לישומים או פעולות בסיסיות של האייפון, בעוד בחנות של אפל לרוב התוכנות יש חיים משל עצמן (גם אם הן חיות רק כדי לבצע קול של נפיחה ולגבות עבור כך דולר).
אם אתם מחזיקים ביד אייפון פרוץ עם ממשק עברי, סביר להניח שבין שלל האייקונים תמצאו גם את זה של סידיה. משתמשי האייפונים הפרוצים נעזרים בסידיה בכדי לעדכן את גרסת העברית שלהם, כמו גם את פריצת רכיבי התקשורת של האייפון והתאמתו לרשתות ישראליות.
אמנם רוב מפתחי הישומים המוצעים באמצעות סידיה הינם מפתחים הפועלים לבדם, והישום שלהם הוא, לרוב, תכונה שאפל בעצמה היתה אמורה לכלול במערכת ההפעלה של האייפון (כמו העתקה והדבקה של טקסט, או משלוח הודעות תמונה, למשל), אולם לא מעט חברות "לגיטימיות" עשו שימוש בסידיה בכדי להגיע לקהל משתמשי האייפונים הפרוצים. כך, למשל, פרינג הישראלית, מפתחת ישום לתקשורת עם רשתות מסרים מיידיים, הפיצה את הגרסה הראשונה שלה באמצעות סידיה, אך כשהחלה בתהליך האישור מול אפל מיהרה והסירה את עצמה מרשימת התומכים בפלטפורמה. לעומתה, מפתחת תוכנת הניווט Waze, גם היא ישראלית, ממשיכה גם כיום להפיץ את היישום שלה באמצעות סידיה, אולי כיוון שהיא עדיין לא מופיעה בחנות של אפל (ובהתחשב בכך שקהל היעד שלה יתרחב בעתיד גם לארה"ב, אפשר להמר שגם היא תנטוש את סידיה בחודשים הקרובים).
יוצר הפלטפורמה, ג'י פרימן (המכונה Saurik), טוען שסידיה היא פלטפורמה פתוחה, ומהווה אלטרנטיבה לחנות הסגורה של אפל (שכאמור, כל תוכנה המוצעת בה נדרשת לעבור את אישורה של אפל). לאחרונה שידרג פרימן את סידיה וכיום היא מאפשרת גם מכירת ישומים ישירות באמצעותה.
כיצד להשתמש בסידיה, ומה היא מציעה
התקנת יישומים מהפלטפורמה של Cydia אינה מסובכת, אך היא מצריכה מספר פעולות שיפורטו להלן:
ראשית, יש להוסיף את ה"מקור" (Source) שבו מאוחסן היישום לרשימת המקורות שסידיה בודקת בכל הפעלה. לאחר הוספת המקור יטענו כל היישומים (Packages) המופיעים בו והם יוצגו ברשימה הראשית של הישומים בתוכנה (לעיתים תחת קטגוריה ששמה כשם המקור, לעיתים בקטגוריות אחרות). הדרך הנוחה ביותר לאתר ישום היא פשוט לחפש אותו באמצעות מנגנון החיפוש של סידיה (ושוב, שימו לב – הישום יופיע בחיפוש רק באם המקור שבו הוא מאוחסן נוסף קודם לכן למאגר של סידיה). למרבה המזל, חלק מהישומים מופיע במאגר הראשוני שמגיע עם סידיה, כך שלפחות על שלב הזנת ה"מקור" אפשר לדלג. התוכנות שנציג כאן ניתנות כולן להתקנה ישירות מהמאגר הראשוני של סידיה. חלק מהישומים ניתן לשימוש חינם רק לתקופה מוגבלת, ולאחר מכן יש לרכוש קוד הפעלה באמצעות אתר החברה המפתחת אותם.
SwirlyMMS – מאוכזבים שלא ניתן לשלוח ולקבל הודעות תמונה באמצעות האייפון? בחנות היישומים של אפל תמצאו את Flutter, המבצעת את המשימה באמצעות שליחת קישור לעמוד ברשת שבו מופיעה התמונה שהעליתם, אולם SwirlyMMS מבצעת לפחות את משימת שליחת התמונה בצורה קלה ואינטואיטיבית הזכורה מטלפונים אחרים. קבלת הודעת תמונות היא עניין קצת יותר מסובך, ומצריכה מספר צעדים שמדריך התוכנה באתר החברה המפתחת ישמח להבהיר..
Clippy – עוד פיתרון מסויים לבעיה ידועה של משתמשי האייפון – העתקה והדבקה של תוכן מישום אחד לישום אחר.
CyCorder – אפל לא צירפו ישום ליצירת סרטי וידאו באמצעות המצלמה? CyCorder מנסה להתגבר על הבעיה באמצעות צילום באיכות לא מזהירה (כ-16 פריימים לשניה), אך במקרים מסויימים אפילו זה מספיק.
Flixwagon, Qik - שני הישומים הללו, הראשון מבית חברה ישראלית, מאפשרים לשדר מהאייפון וידאו בשידור חי, במגבלות המצלמה הלא מרשימה של המכשיר (כלומר בקצב עדכון פריימים די נמוך).
iFamily Guy – צפיה בכל העונות של סדרת האנימציה המצויינת Family Guy. נסו גם את iSimpsons (התוכלו לנחש איזו סדרה מוקרנת באמצעותה?).
Snapture – יישום המשפר את אפשרויות הצילום הבסיסיות של מצלמת האייפון: זום דיגיטלי, צילום ברצף, אפקטים ועוד.
TuneWiki – עוד יישום ישראלי, הפעם כזה המאפשר לצפות במילות שירים המושמעים באייפון שלכם.
סביר להניח שלאחר כמה ימים של שימוש בסידיה ובישומים המותקנים באמצעותה תרצו ללמוד עוד על היצע הישומים שניתן להתקין באמצעותה ושאינם מצויים במאגר הראשוני. האנשים הטובים ביישום הניווט הישראלי Waze הכינו הוראות התקנה מלוות בתמונות, וכפי שנאמר שכל המביא דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם, הרי שכל המביא קישור למדריך טוב הביא שמחה למשתמשים. המדריך של Waze נמצא כאן
טיפ: Waze מצריכה גישה כמעט בלתי מוגבלת לאינטרנט, בכדי לעדכן את המפות המוצגות על המסך והעדכונים של המשתמשים האחרים בשירות, כך שמומלץ מאוד לבדוק בחודש הראשון כמה נפח תעבורה היא גוזלת לכם מחבילת הגלישה הסלולרית, ולהחליט האם יש צורך לשדרג את החבילה.