מיקרוסופט מממנת מאבק משפטי נגד גוגל
קבוצת משפטנים נאבקת נגד הסכם הפשרה של גוגל עם מו"לים בעניין פרויקט סריקת הספרים – במימון ישיר של מיקרוסופט. מנהל הקבוצה, עובד לשעבר של מיקרוסופט: הבעתי ביקורת גם על מיקרוסופט
מיקרוסופט מממנת את פעולתה של קבוצת משפטנים שמנסה לטרפד הסכם שחתמה גוגל עם מו"לים ברחבי העולם. כך דיווח אמש (ג') המגזין Wired.
באוקטובר האחרון הגיעה גוגל להסדר עם מו"לים ועם סופרים שתבעו אותה בשל פרויקט סריקת הספרים שלה. במהלך הפרויקט, סרקה גוגל מאז 2004 כשבעה מיליון כותרים של ספרים המוגנים בזכויות יוצרים - למרות התנגדותם של בעלי הזכויות - ויצרה עותקים דיגיטליים ניתנים לחיפוש שלהם.
מנהל מאבק בכל החזיתות. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט בלומברג
על פי ההסכם שאליו הגיעו הצדדים באוקטובר, גוגל תשלם 125 מיליון דולר לבעלי הזכויות, תוך שהיא מחפשת את בעלי הזכויות שלא יוצגו בתביעה. בתמורה, קיבלה גוגל את הרשות להציג את תוכן הספרים הסרוק, ואף למכור אותו ברשת. לאחרונה עשתה שימוש בזכות זו והעמידה חצי מיליון מהכותרים לרשות סוני, שמוכרת קורא ספרים דיגיטלי מתחרה לזה של אמזון.
אלא שההסכם טרם אושר על ידי בית המשפט; הדיון ייערך ביוני וניתן להציג הסתייגויות להסכם עד 5 במאי. אחת הקבוצות שהגישה מסמך בנושא כ"ידידת בית המשפט" – כלומר כמי שאיננה צד לסכסוך אך יש לה דבר מה חשוב לומר – היא מכון בית הספר למשפטים של ניו יורק לחוק ומדיניות בתחום המידע.
המכון, המיוצג על ידי עורך הדין דניאל קורנשטיין, הביע עמדה המתנגדת להסכם בין גוגל ובין המו"לים, וביקש שבית המשפט יבקש ממחלקת ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים שיציג גם הוא את עמדתו. המחלקה הזו איימה על גוגל, בנובמבר, כי אם לא תיסוג בה מעסקת הפרסום עם יאהו, היא תתחיל כנגדה בחקירה בחשד לעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים. גוגל נסוגה.
קורנשטיין הוסיף גילוי נאות למסמך שלו: הפרויקט של בית הספר למשפטים של ניו יורק שעוסק בעסקת גוגל והמו"לים ממומן על ידי מיקרוסופט. החוקר העיקרי של בית הספר הוא ג'יימס גרימלמן, לשעבר עובד מיקרוסופט, וכשהוא דן לאחרונה עם בכיר במיקרוסופט על עמדתו בפרשה, ציין בפניו הבכיר שלמיקרוסופט יש עניין מתמשך במימון מחקרים אקדמיים. גרימלמן כתב למיקרוסופט מסמך, שבו הוא מתאר את פעולותיו העתידיות של בית הספר כנגד עסקת הספרים, וציין שבית הספר יזדקק למימון של 50,000 דולר. מיקרוסופט סיפקה את הסכום.
גרימלמן אמר בתגובה כי הכסף שהתקבל ממיקרוסופט לא השפיע על עמדתו, וכי בעבר הביע גם עמדות המתנגדות לאלו של מיקרוסופט, לא רק לאלו של גוגל. ממיקרוסופט נמסר כי החברה מממנת עשרות פרויקטים משפטיים בכל רגע נתון, והיועץ המשפטי שלה לעניין קניין רוחני, טום רובין, מסר ש"הנושאים המעורבים בעסקה הם חשובים. בית הספר למשפטים של ניו יורק נקט עמדה חשובה בשאלת הספרים ה'יתומים' (ספרים שהקשר עם בעלי הזכויות עליהם אבדו - יצ"ג), ומן הראוי לשמוע אותם".
יצוין כי בעבר נמצא קשר בין תרומות והוצאות-שתדלנות של מיקרוסופט ובין קבוצות שהביעו את התנגדותן לעסקת גוגל-יאהו, ביניהן שדולת מגדלי התירס. גוגל, מצידה, הצטרפה לבקשת חקירת ההגבלים העסקיים כנגד מיקרוסופט.ואינטרנט אקספלורר, שנפתחה לבקשת יצרני הדפדפן אופרה.