$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: שבר ענן

"מניפסט הענן" של יבמ מתנדף ברוח, כניעת TomTom למיקרוסופט מעוררת דאגה בקהילת הקוד הפתוח, השמועה על מותם של העיתונים האירופיים היתה מוגזמת, ואיך מתעשרים מהומלס

יוסי גורביץ 10:2331.03.09

מניפסט שלא שווה את הביטים שבוזבזו עליו

 

בקול תרועה רמה, הכריזו אתמול (ב') יבמ וחבר שותפיה על "מניפסט הענן הפתוח", שכל החותמים עליו התחייבו לשורה של תקנים נאצלים בתחום מחשוב הענן. יש רק בעיה אחת: זו היתה המסיבה של הלא-יוצלחים. השחקנים הגדולים בתחום לא הצטרפו. אפילו קבוצה שמקדמת תמיכה רב-מערכתית בענן הודיעה על אי תמיכתה במניפסט, בשל החשאיות שבה נכתב.

 

 כפי שכבר דווח, מיקרוסופט ואמזון – שתיים מספקיות שירותי הענן הגדולות ביותר, אמזון היא הגדולה ביותר – הודיעו מיד שהן לא יצטרפו ליוזמה. מיקרוסופט האשימה את כותבי המסמך בניסיון להפיל אותה למלכודת יחסי ציבור, וסביר להניח שהסעיף במסמך שקרא לחברות "שלא לנצל את מעמדן" בשוק הביא לשתי החברות את הסעיף. לא מעטים האשימו את המסמך בהטיה נגד מיקרוסופט ואמזון.

השחקנים הראשיים סירבו לחתום, המניפסט מיותר. מחשוב ענן: אילוסטרציה השחקנים הראשיים סירבו לחתום, המניפסט מיותר. מחשוב ענן: אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

ובינתיים, גם גוגל – שתחילה אמרה שהיא שוקלת את עמדתה – וסיילספורס הודיעו שהן לא יצטרפו ליוזמה. ארבע אלה הן הגדולות ביותר בתחום, ואם הן לא מקבלות את המניפסט, הרי שהוא אות מתה. חבל: מה שיכול היה להיות יוזמה חשובה בתחום מתפתח וקריטי הפכה, בגלל טהרנות, יהירות ושנאה, לעוד נפיחת-רשת לא חשובה.

 

TomTom מיהרה להיכנע, דאגה בקהילת הקוד הפתוח

 

כחודש בלבד לאחר שמיקרוספט הגישה תביעה כנגד TomTom, יצרנית מערכות ה-GPS, וכשלושה שבועות לאחר שזו האחרונה הגישה תביעת נגד משלה, נכנעה אתמול (ב') TomTom ללא תנאים. היא תסיר את החלקים במערכת שלה שמפירים פטנטים של מיקרוסופט, ותשלם ככל הנראה סכום כפיצוי – הפרטים בתחום הזה לא פורסמו.

 

מה שלא קרה במשפט הוא הכרעה בשאלה אם מערכת ההפעלה החופשית לינוקס מפרה פטנטים של מיקרוסופט. החברה העלתה את הטענות הללו כמה פעמים בעבר, אבל משפט TomTom היה הפעם הראשונה שבה היא העלתה אותן במסגרת כתב תביעה. אף שמיקרוסופט נזהרה מאוד, והודיעה שהתביעה שלה היא נגד TomTom והשימוש שהיא עושה בלינוקס, ואף שבית המשפט לא דן כלל בשאלה, התגובות בקהילת הקוד הפתוח היו מסויגות, בלשון המעטה.

 

 

ברוס פרנס, מקדם קוד פתוח, כתב שמה שחורה לו בכל העניין הוא "חוסר הצדק הבולט": לטענתו, ל-TomTom היה יותר מסיכוי סביר לנצח בבית המשפט, אך ההוצאות הכבדות הרתיעו אותה מכך. התוצאה, לדבריו, היא הטלת אימה מצד מיקרוסופט על חברות המשתמשות בלינוקס. חברת Red Hat, המפתחת יישומי לינוקס ושידועה בסירובה לחתום על הסכמים בנושא עם מיקרוסופט, ציינה שהעובדה שהמשפט הסתיים בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט אומרת שטענותיה של מיקרוסופט לא אושרו על ידי בית המשפט. עם זאת היא ציינה שמיקרוסופט מפגינה אגרסיביות ניכרת בשנים האחרונות באכיפת הפטנטים שלה; עורכי הדין של מיקרוסופט אומרים שזו חובתם החוקית לבעלי המניות. המשך, למרבה הצער, צפוי לבוא.

 

הכה בגוגל והצל את העיתונות

 

העיתונות במשבר, כתבנו לא פעם, ועיתונים – אמריקאיים – נופלים כמו זבובים. המצב לא לגמרי טוב גם באירופה: מירוץ ההשרדות הופך את העיתונים הבריטיים, שמוסר אף פעם לא היה הצד החזק שלהם – אמרה ותיקה אומרת שאין טעם לשחד עיתונאי בריטי, כי אין משהו שהוא לא יהיה מוכן לעשות בחינם – לקניבליסטיים מהרגיל. בצרפת, העיתונים מוחזקים במערכת הנשמה מלאכותית על ידי סובסידיה ממשלתית.

 

אבל יש עיתונים אירופיים שמשגשגים, לאחר שמצאו דרך להתמודד עם הרשת המאכלת-כל. בנורווגיה, אתר חדשות מוביל – VG Nett – נותן פייט יפה לגוגל כאתר הפופולרי ביותר במדינה, והוא חי מפרסומות, אבל גם ממכירת שירותים: 150,000 מנויים על שירות הדיאטה שלו, למשל.

 

בבלגיה ובדנמרק העיתונים הפנימו את ממרתו הישנה של בנג'מין פרנקלין: שאם הם לא יהיו תלויים זה בזה, הם יהיו תלויים זה לצד זה. העיתונים הבלגיים סירבו לאפשר לגוגל להשתמש בידיעות שלהם לשירות החדשות שלה, והצליחו להוציא צו בית משפט שמורה לגוגל להסיר את התוכן שלהם. כשניסתה גוגל להיכנס לדנמרק, עורכי הדין של העיתונים שלחו לה מכתב התראה שלא להשתמש בתוכן שלהם ללא אישורם המפורש. זה לא הגדיל את ההכנסות שלהם, מודה המזכ"לית של ארגון העיתונים, אבל "העניין הוא לא לתת לענקים להרוג אותנו". בדיוק.

 

הפרסום בהומלס עובד

 

זוג משווקים הצליחו להפוך את טים אדוארדז להומלס – בקרוב הומלס לשעבר – המוכר ביותר בארה"ב, והעשיר שבהם ללא ספק.

 

לקווין ושון דולאן, אב ובן המתמחים בשיווק, קרה מה שקרה לרבים בתחום בשנה האחרונה: הם פוטרו. הם הבינו שהם חייבים להקים עסק, ומהר, או שהם יקרסו כלכלית. הם ידעו שחברת שיווק זקוקה לחצי שנה לפחות כדי לבנות לעצמה קהל לקוחות. לא היו להם שישה חודשים.

 

אז הם הלכו על שיווק ויראלי. הם ניגשו לאדוארדז, הומלס שהתגורר זה ארבע שנים מתחת לגשר ביוסטון, ואמרו לו שישלמו לו מאה דולר ביום, לפחות, אם יחזיק כל היום שלט עם כתובת אתר: pimpthisbum.com, "סרסר את הלא-יוצלח הזה" בלשון עבר.

 

האתר עצמו סיפר את חייו של אדוארדז, והדולאנים הציפו אותו בשידורים חיים, קטעי וידיאו – אפילו חדר צ'אט. הוויראליות עבדה: הם הקימו את האתר ב-17 בפברואר, ועד כה התקבלו תרומות בסך 60 אלף דולר. אדוארדז וחברו הטוב נמצאים עכשיו במכון גמילה. המשפחה האבודה של אדוארדז מצאה אותו. כשהוא אמר שהוא רוצה לאפטופ, התרומות הגיעו בתוך דקות.

 

הדולאנים טוענים שלא מדובר בניצול, ושהכל היה לטובתו של אדוארדז, שגם הוא עצמו – ועל כך אין להתפלא - אומר שהוא לא חש מנוצל. אבל אין ספק שכאשר מישהו ירצה לשכור מומחה לשיווק ויראלי, קווין ושון דולאן יהיו שמות בולטים מאוד. ואולי זה לא היה ניצול, אולי זה סתם היה מיצוב, אבל זה משאיר תחושה לא נוחה.

 

קרב המאסף של בתי המשפט

 

אם יש תחום שהרשת בריאה לו עוד פחות מלעיתונות, הרי זו המערכת המשפטית. העובדה שלמושבעים יש גישה לרשת הופכת את כל העסק לנפיץ מאוד – כמה וכמה משפטים בוטלו בשל כך. גם פרסונות מקוונות הן בעיה, ופרסונה וירטואלית-אגרסיבית של שוטר הובילה לזיכוי של נאשם.

 

עכשיו מגלים בתי המשפט הבריטיים מה תוקפם של צווי איסור פרסום בעידן הרשת: קרוב מאוד לאפס. לאחרונה, קיבל בית משפט בריטי החלטה שנויה במחלוקת – אבל אל תתרשמו יותר מדי מהביטוי הזה: כל פסיקה של בית משפט שנויה במחלוקת, לכל משפט יש שני צדדים – והורה לגארדיאן להסיר כתבה שעסקה בשטיקים שעשה בנק ברקליס כדי לצמצם את תשלום המיסים שלו. בית המשפט הורה לגארדיאן, באופן חריג, גם להימנע מלספק קישורים לחומר המרשיע כנגד ברקליס. פסיקה דומה, בנובמבר, אסרה על עיתונים בריטיים לפרסם את רשימת חברי המפלגה הגזענית המקומית, ה-BNP.

 

דא עקא, שאת שני הפריטים האלה היה קל מאוד למצוא ברשת. את פרשת ה-BNP כיסינו אפילו בארץ. לצווי איסור פרסום אין משמעות רבה בימינו, או על כל פנים בלתי אפשרי לאכוף אותם. לפני כמה שנים, היתה פרשייה כלשהי שעסקה בכוכבנית דדנית שסרטון שלה מקיימת יחסי מין הודלף. הוצא, כמובן, צו פרסום, אבל הוא תמיד מוצא באיחור וכולם ידעו במה מדובר. האתרים התחרו ביניהם בקריצות בוטות. אתר מסוים פרסם את מה שאפשר היה לפרסם (כלומר את צו איסור הפרסום) והציב ליד הידיעה תמונה של יעל, חיית המדבר המקורננת, תחת הכיתוב "קרובת משפחה זועמת". הקריצה הובנה לכולם. כמה זמן יוכל איסור פרסום להחזיק מעמד בעידן הרשת? מתי תסתנכרן המערכת המשפטית עם שאר העולם? יש לקוות שבקרוב.

 

קצרצרים

 

המשבר נמשך: בעקבות קריסתן של יצרניות שבבים, הודיעה חברת KLA-Tencor, המייצרת ציוד לייצור שבבים, כי היא עומדת לפטר כ-10% מכוח העבודה שלה. היא גם תקצץ את תוכנית האופציות של עובדיה ותבקש מהם לצאת ליותר חופשות ללא תשלום.

 

סטריט וויו, הילד הרע של גוגל, רושם לעצמו הצלחה נוספת. אשה בריטית שרצתה לראות כיצד נראה הבית של חברתה הטובה, נדהמה לגלות שבתמונה מופיעה לידו הרכב של בעלה, שאמור היה בכלל להיות בעבודה באותו הזמן. הגט בדרך.

 

אם יש לכם כסף מיותר, וכבר נכוויתם בעסקות רכישת-גשרים מפוקפקות, ולמדתם בדרך הקשה שלא כדאי לרכוש נדל"ן מהצד של הים, לאוניברסיטת בירמינגהם הבריטית יש עסקה מושלמת בשבילכם: תמורת 5,700 דולר לשנה בלבד, היא תעביר אתכם קורסים שיאפשרו לכם לפתוח בלוג, להקליט פודקאסט, לעדכן פרופיל ברשת חברתית ואפילו איך לכתוב טוויטר. יתר על כן, תקבלו בזה תואר! לא שווה?

 

יממה לפני פריצתה הצפויה של התולעת האימתנית קונפיקר.סי לחיינו, הצליחו חוקרים לזהות חולשה קריטית של התולעת, שמאפשרת בעצם לזהות אם מחשב מסוים נגוע בה או לא. יכול להיות שהזוועה תהיה קלושה משחשבו. עכשיו רק נשאר לתפוס את התולעים שכתבו אותה.

 

אחת המוגבלויות של מצלמות דיגיטליות זולות, מה שמכונה Point and Shoot, הוא חוסר היכולת שלהן להתמקד בנושא אחד ולטשטש את כל השאר. היכולת הזו, שהכרחית לפורטרטים ולצילום אמנותי ושהשם המקצועי שלה הוא Bokeh, שמורה למצלמות DSLR היקרות. מעכשיו, משתמשי P&S יוכלו לרכוש לעצמם קב, בדמות תוסף לפוטושופ שנקרא בוקה, ולארגן לעצמם את היכולת האבודה. לזה קוראים רמאות.

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x