טכנולוגי על הבוקר: הגלובליזציה המשונה של טקסס
דו"ח קובע שרשויות הריגול של רוסיה היו מעורבות בהתקפת הסייבר על גיאורגיה, ה-PC ממשיך להוביל בתחום המשחקים, כרבע ממאגרי המידע הממשלתיים בבריטניה "לא חוקיים" וחדשות טובות מהאנטיפודים
לשמור על הגבול מהפאב
לטקסס יש גבול ארוך מאוד עם מקסיקו, עובדה גיאוגרפית מצערת שדפקה את ההיסטוריה של שתי המדינות כמעט כמו חוסר המזל של פולין, שלאסונה תקועה בין גרמניה ורוסיה. הגרינגוז לא פלשו דרומה מאז 1916 בערך, וכנופיות מקסיקניות לא פשטו על עיירות ספר פחות או יותר מאותה תקופה, כך שמבחינה צבאית הגבול שקט. אבל הברחת סמים והגירה בלתי חוקית נותרה בעיה, ולשריפים של טקסס אין מספיק כוח אדם כדי לפטרל לאורך הגבול.
מצלמות רשת מספקות פתרון משונה לבעיה: הרשויות הציבו 15 מהן לאורך הגבול בנובמבר האחרון, והם מתכננים כ-200. השיטה: מיקור-המון (crowdsourcing) של מלאכה מעיקה. התמריץ: מי שיש לו יותר מדי זמן פנוי יכול להירשם ולקרוא לעצמו פקח גבול וירטואלי. זה עובד: עד כה הצטרפו לתכנית 100,000 אנשים מרחבי העולם. הם מתבקשים לבהות במצלמות, וכשקורה משהו – לדווח מייד במייל לשריף הקרוב למקום המצלמה.
זה עובד, והתוכנית הפכה גלובלית. דובר התוכנית אמר לגארדיאן שבין השאר, הוא קיבל מייל מאוסטרליה, שבחינניות האופיינית למקומיים אמר "היי מייט (הצורה האוסטרלית ל"חבר" – יצ"ג), אנחנו צופים על הגבול שלך מהפאב". עד כה הובילה התכנית לתפיסה של כטונה של מריחואנה ולזיהוים, והרחקתם, של "כמה קבוצות גדולות" של מהגרים לא חוקיים.
הפטריוטיות היא כיסוי התחת של הנבל
כשפלשה רוסיה לגיאורגיה בקיץ האחרון, ההתקפה הקרקעית היתה מלווה במתקפת סייבר, שבין השאר שיתקה את אתריה של ממשלת גיאורגיה. המשטר הפוטינסקי טען שמדובר בתוצאותיו של "זעם עממי", אבל אף אחד לא האמין לו. הו, היה זעם עממי – מתוזמן בדיוק כמו זעם הפועלים במשפטי הראווה של סטאלין.
לאחרונה הודה קומיסר ב"נאשי" (נוער פוטין, השם הרשמי הוא "תנועת נוער דמוקרטית אנטי פאשיסטית", בראשי תיבות; המשמעות המילולית של "נאשי" היא "שלנו") שהתנועה היתה מעורבת בהתקפות על אסטוניה ב-2007. דו"ח חדש מעלה שתפקידה של נאשי במלחמת גיאורגיה היה לשמש כיסוי לגורמים מפוקפקים אפילו יותר.
גוף אבטחת הרשת GreyLogic מאשש את טענותיה של ממשלת גיאורגיה שהיא הותקפה על ידי ממשלת רוסיה, אבל אין לה הוכחות: כתובת האיי.פי. של פורום "לעצור את גיאורגיה" הרוסי, שעמד מאחורי חלק ניכר ההתקפות ושנחשב מסונף לנאשי, קרובה באופן חשוד לזו של ה-GRU, המודיעין הצבאי הרוסי. להערכת הדו"ח, קציני GRU ו-FSB – שם המותג החדש של הק.ג.ב; הארגון הזה החליף שמות, מצ'קה ל-GPU לנקוו"ד ומה לא, עם כל טיהור – עמדו מאחורי ההתקפות, כשמיקור-האספסוף של נאשי מספק להם מחסה. ברוסיה אין כל חדש: הפוגרומים, מוכוונים מלמעלה כמו אז, פשוט עברו לרשת.
בתחום אחד ה-PC עדיין מוביל
אמרו עליו שזמנו עבר; שנטבוקים קטנים, חצופים וזולים יוציאו אותו למרעה; שכרום של גוגל יירה לו בעורף וישלח אותו למפעל הדבק; שמשחקים מהירים וזולים, על טלפונים ניידים, ישלחו אותו לשיר במקהלה השמיימית, יחד עם התוכי ההוא של מונטי פייתון.
ואין ספק שעל ה-PC הישן והטוב עברה שנה רעה מאוד. המכירות ירדו נמוך יותר מהאמינות של אהוד ברק, וכולם מנבאים את מותו. אבל בתחום אחד הוא עדיין שולט ללא עוררין: משחקים. אם אתם רוצים משחק מורכב, לא משהו לשחק בזמן הנסיעה באוטובוס, אין מה לעשות, אתם צריכים את בהמת העבודה הזו.
דו"ח חדש – של גוף שיש לחשוד בו בהטיה, ה-PC Gaming Alliance – מציין ש-2008 היתה שנה רעה מאוד מהרבה בחינות, אבל לא בתחום המשחקים. כמיליארד מחשבי PC יש בעולם, אומרים שם, וכרבע מהם משמשים להרצת משחקים. זה משאיר את ה-Xbox, פלייסטיישן ואפילו את ה-Wii הרבה מאחור, אוכלים אבק. תעשיית משחקי ה-PC גלגלה, על פי הערכות, 11 מיליארדי דולרים במהלך 2008.
הנתונים מגיעים עם פתיחתה העגומה מהרגיל של תערוכת מפתחי המשחקים השנתית בסאן פרנסיסקו. המשבר הכה גם בשוק הזה, והרבה חברות נאלצו לפטר עובדים; חברות מצמצמות הוצאות ושוכרות יחדיו דוכנים וחדרי מלונות. אבל, במקביל, יש גם יריד שכירת עובדים, עם 50 דוכנים. יש, עדיין, כסף בתחום. אם אין לחם, לפחות שיהיו משחקים.
חדשות טובות מהצד ההפוך של העולם
כבר כתבתי פה כמה פעמים על ניסיונות הצנזורה של ממשלות אוסטרליה וניו זילנד; לאחרונה התקבל מטח של חדשות טובות משם.
באוסטרליה, הודיעה ספקית הרשת הגדולה ביבשת - iiNet – שהיא פורשת מתוכנית הצנזורה (רשמית ואורווליאנית, "הסינון") של הממשלה. כפי שדיווחנו בנובמבר, iiNet הצטרפה לתכנית כדי להוכיח לממשלה שהיא לא מעשית. עכשיו הודיעה החברה - שמנכ"לה כבר הגדיר את שר התקשורת האוסטרלי המצנזר, סטיבן קונרוי, כגרוע ביותר בהיסטוריה של התפקיד – שאיננה יכולה להשתתף עוד בתוכנית, משום שהדבר מנוגד לחובותיה החברתיות ולעמדתה על צנזורה.
הרשימה השחורה של הממשלה הודלפה לאחרונה וגרמה מבוכה ניכרת לקונרוי וחבר מרעיו: היא כללה לא רק אתרי פורנוגרפיה – ביניהם פורנוגרפיה חוקית – אלא גם אתרים נוצריים, אתרים שטניסטיים, אתרים התומכים בהמתות חסד ורופא שיניים אחד מקווינסלנד. מנכ"ל iiNet, מייקל מאלון, ציין בארסיות שרוב תעבורת פורנוגרפיית הילדים מגיעה באמצעות רשתות peer to peer – שבהן החוק האוסטרלי לא נוגע.
במקביל, הודיעה ממשלת ניו זילנד שהיא נסוגה מחוק "שלוש העבירות" שלה, שגזר ניתוק מהרשת על משתמשים שהואשמו – לא הורשעו, הואשמו – בשלושה מקרים של שיתוף קבצים מוגנים בזכויות יוצרים. הממשלה הודיעה שהיא עדיין סבורה שצריך לטפל בבעיה, אבל שהחוק שהעבירה (וטרם נכנס לתוקף) ייצור "אי ודאות". כפי שדיווחנו, כמה אנשים כבר נותקו מהרשת בעטיו, ללא כל הליך חוקי.
האח הגדול לא חוקי
אבל עוד סימן אזהרה נרשם השבועה בגלישתה המואצת של בריטניה לעבר מדינת משטרה: דו"ח של גוף מעקב על-מפלגתי מזהיר שתאוות מאגרי המידע של הממלכה המאוחדת ושל שרת הפנים, ג'קי סמית', לא רק דולפת כמו ישיבת ממשלה ומסכנת את פרטיות האזרחים, אלא היא גם מנוגדת לחוק.
11 מאגרי מידע, כרבע מכלל מאגרי המידע הממשלתיים, קובעת קרן Joseph Rowntree Reform Fund, עוברים "כמעט בוודאות" על חוקים בריטיים או על אמנות בינלאומיות שבריטניה חתומה עליהן. חלקן היו גורמות אפילו לג'ורג' אורוול להסתובב בקברו בבעתה: מאגר מידע משפטי, למשל, מחזיק מידע על מריבת גן משחקים שנערה בריטית היתה מעורבת בה בגיל 13 – וימשיך להחזיק בו עד שתהיה בת 100.
הקרן מזהירה שמאגרי המידע מפלים לרעה משפחות חד הוריות ובני מיעוטים, שהפחד ממעקב ממשלתי גורם לאמהות הסובלות מדיכאון לאחר לידה להימנע מלדווח על כך פן תוכנסנה לאיזה מאגר מידע שוחר טוב ממנו לא יימלטו עוד, אלא אם הוא יאבד או יודלף, ושכל טירוף מאגרי המידע הזה עולה מיליארדים. הממשלה, מצידה, אמרה שיהיה בסדר. אתם סומכים על הממשלה, נכון, ילדים?
קצרצרים
ועוד בחדשות בריטניה: אתמול דיווחנו על מעלליו של סטריט וויו בממלכה המנוטרת, ועכשיו יש כבר מי שדורש מהממשלה לאסור על השימוש בו. לא בטוח שזה דבר כל כך טוב: במאבקן הבלתי פוסק של הרשויות – לא רק בבריטניה – נגד צלמים ברשות הרבים, זה יכול להיות תקדים מסוכן.
נאס"א בבעיה: המשאל שערכה כדי לקבוע שם לאחד מאגפי תחנת החלל הבינלאומית, הוצף על ידי תומכיו של הבדרן הפופולרי סטיבן קולבר, וכ-230,000 מהם דורשים לקרוא לאגף על שמו. ההצעה הבאה דידתה מאחור, עם 40,000 קולות בלבד. רשמית, נאס"א יכולה לעקוף את רצון ההמונים – סעיף כזה מופיע במשאל – אבל אז איזה פרצוף יהיה לה?
מה יהיה עתידו של נגן המוזיקה הפיסח של מיקרוסופט, זון? כנראה שהוא ימשיך לקרטע. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, אמר לאחרונה שהחברה "לא תפעל במלוא הקיטור" בתחום, וכי רמת ההשקעה בו תשאר כשהייתה. חבל, כי על פי הסקירות מדובר בנגן סביר לחלוטין, שסובל מהזנחה מצד החברה האם, ובניגוד לאלו של חברה מסוימת עם לוגו של פרי, הוא לא נוטה להתפוצץ.
בלצ'לי פארק, שם הקוד של פרויקט פיענוח הקודים החשוב ממלחמת העולם השניה – האנשים שפיענחו את הצפנים הגרמניים של האניגמה, וסיפקו מידע קריטי כנגד הנאצים בזמן אמת – מציג לראווה שחזור של מכונת פענוח שייצר המתמטיקאי המחונן אלן טיורינג, ההוא ממבחן טיורינג. היסטוריה, כן, אבל איזו היסטוריה!
ואם אנחנו כבר בנוסטלגו-טק: היום הוא יומה של ליידי אדה לאבלייס, המתכנתת הראשונה. היא חיה במאה ה-19, והיום מצוין כדי להזכיר את תרומתן של נשים לטכנולוגיה. אז אם יש לכם בלוג, והוא עוסק בטכנולוגיה באופן כלשהו, כתבו היום על תרומתה של אשה שאתם מכירים.
· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.