$
חדשות טכנולוגיה

שוק הנטבוקים: מחשבים קטנים, קרב גדול

טרנד הניידים הזעירים - הנטבוקים - צובר תאוצה, ומי שמרוויחה מזה בעיקר היא אינטל, שמעבדי ה-Atom שלה נמצאים ברוב המכשירים. אבל יצרניות המעבדים מתחום הסלולר מתחילות לאיים על מעמדה

גילעד נס 12:1421.03.09

מה שהחל כפרויקט להפצת מחשבים בעולם השלישי נהפך במהרה לקונצנזוס בקרב יצרניות מחשבים ניידים: אפשר לבנות מחשב נייד קטן, קל, זול, עם חיי סוללה ארוכים, שמריץ יישומים לא תובעניים ומתחבר לרשת - ולמכור אותו בפחות מ־350 דולר. קוראים לזה נטבוקים (Netbooks).

 

מי שעזרו למכירותיהם לזנק היו ספקיות הסלולר באירופה, שהחלו למכור בזול נטבוקים שצוידו במודם סלולרי, בתמורה להתחייבות הלקוח לגלוש באמצעותם במשך תקופות ארוכות.  

בתגובה הלקוחות חטפו את הנטבוקים מהמדפים. גם הספקיות הישראליות החלו להציע חבילות גלישה סלולריות משולבות בנטבוק. הראשונה היתה בזק, עם הדגם הבסיסי ביותר של ה־EEE מבית אסוס, ולאחרונה גם סלקום ופרטנר החלו להציע חבילות חיבור הכוללות נטבוקים מתקדמים יותר. במקרה של בזק היא ניסתה למנף את החיבור האלחוטי (WiFi) של המחשבים הללו כדי למכור יותר רשתות אלחוטיות לבית, יותר שדרוגים של מהירות הגלישה. אצל ספקיות הסלולר מדובר כבר בהישענות על החיבור הסלולרי (בין אם הוא מוטמע כשבב בתוך המחשב או כמודם חיצוני נייד), כחלק מהקרב מול ספקיות האינטרנט הקווי.

 

 

סוני ואיו. לפטופים זעירים הם הענף היחיד שצומח בשוק המחשבים סוני ואיו. לפטופים זעירים הם הענף היחיד שצומח בשוק המחשבים צילום: איי אף פי

 

מי שנהנית כיום יותר מכולם מהטרנד היא יצרנית המעבדים אינטל, שמעבדי ה־Atom שלה נמצאים ברוב הנטבוקים שנמכרים כיום. לפי חברת המחקר IDC, אינטל שלטה ב־2008 בכ־87% משוק המעבדים למחשבים ניידים (כולל נטבוקים), בעוד VIA, החברה השנייה המספקת מעבדים לנטבוקים, החזיקה ב־0.8% בלבד מהשוק. וחשיבותם של הנטבוקים הולכת ועולה. לפי חברת המחקר IDC, ברבעון האחרון של 2008 רשם ענף המעבדים ירידה של 11.4% במכירותיו לעומת אותו רבעון ב־2007, אך אלמלא היו המעבדים לנטבוקים נמכרים טוב כל כך, הירידה הנרשמת היתה בשיעור של 21.6%.

 

אבל יש מי שמבקש לאיים על ההובלה של אינטל. מלבד יריבתה המושבעת AMD, שאמורה להציג מעבד משלה לנטבוקים, הודיעו לאחרונה שלוש חברות מעבדים נוספות, קוואלקום, טקסס אינסטרומנטס ופריסקייל, על כניסה לתחום. יצרניות המעבדים הללו מגיעות מהעולם הסלולרי, ושולטות כמעט ללא עוררין בשוק המעבדים לטלפונים. כניסתן לתחום הנטבוקים אמורה לפתוח תחרות גם על המעבדים שבלב המכשירים, וגם על אופן הגלישה בהם - אינטרנט אלחוטי או דרך מודמים סלולריים, שמהווים פתרון למחסור בכיסוי ארצי של רשתות WiFi. ייתכן שחברות נוספות הפועלות בתחום הסלולר, כדוגמת מארוול ו־ARM, יבקשו אף הן להצטרף לחגיגה.

 

מבחינת אינטל, מדובר במפגש מחודש עם יריבות ישנות - לפני כמה שנים ביקשה אינטל לחדור לשוק המעבדים לטלפונים סלולריים, ורכשה לצורך כך את DSPC הישראלית ב־1.6 מיליארד דולר.

 

כישלון היוזמה הזו, שהתבטא גם במכירת החטיבה הרלבנטית למארוול באמצע 2006 תמורת 600 מיליון דולר, עדיין מהדהד באינטל, שרואה כעת את יריבותיה הסלולריות מגיעות למגרש "שלה". עבורנו אלה חדשות טובות. תחרות אמיתית בין יצרני שבבים מובילה לרוב להורדת מחירים ולתחרות גם בביצועים. עבור יצרניות השבבים, ובעיקר אינטל, אלה חדשות רעות. חדשות שמבשרות על מלחמה על הענף היחיד שצומח בשוק המחשבים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x