טכנולוגי על הבוקר: הסוף לעמימות הגרעינית?
בלוגר אמריקאי חושף דו"ח רשמי של משרד ההגנה שמודה שישראל מחזיקה בנשק גרעיני, וספיישל האח הגדול: באוסטרליה ממשיכים לצנזר, בניו זילנד מנתקים משתפי קבצים, ורמזורי שיקגו יבדקו את תוקף הביטוח
פוף, היתה עמימות
מדינת ישראל מעולם לא הודתה בפיתוח או באחזקה של נשק גרעיני, למרות שגם מעולם לא הכחישה זאת. מדיניות העמימות הגרעינית זכתה לגיבוי מצד האמריקאים, שהצטרפו גם הם לשתיקה הישראלית, אבל נראה שהאמריקאים החליטו לפתוח את הפה: במאמר רשמי של משרד ההגנה, דו"ח של הפיקוד המאוחד של הצבא האמריקאי (זהירות, PDF), שנחשף על ידי בלוג-ההגנה DoD-Buzz, נאמר כך (עמ' 41): "בפועל, יש קשת של מעצמות גרעיניות, שנמתחת מישראל במערב דרך כוחה הגרעיני העולה של איראן, עבור בפקיסטן, הודו, סין, צפון קוריאה, ורוסיה במזרח". ההדגשה שלי. פקיסטן, הודו, סין, ורוסיה כבר הדגימו את כלי הנשק שלהן; צפון קוריאה טוענת שיש לה, ומאמינים לה; ולראשונה מופיע שמה של ישראל, במסמך רשמי, ברשימה הזו.
שיתוף פעולה בשתיקה של הממשל האמריקאי היה הכרחי למדיניות הזו. חלק ניכר מחומר הביקוע שיש בידי ישראל – על פי פרסומים זרים, כמובן – הגיע מארצות הברית. ממשלת ארצות הברית מחויבת, רשמית, למדיניות האוסרת על הפצת נשק גרעיני, ואם ישראל תודה שיש לה נשק גרעיני, היחסים בין שתי המדינות יהיו בבעיה, רשמית על כל פנים: החוק האמריקאי אוסר על ארה"ב להעניק סיוע חוץ למדינות המפתחות כלי נשק גרעיניים. הנשיא אובמה התחמק משאלה בנושא לפני כחודש.
מה עכשיו? עכשיו צריך לחשוב שוב על הפיל שבמרכז החדר שאיש לא מדבר עליו, הנושא הטכנולוגי בהא' הידיעה של ישראל. יכול להיות שמדיניות העמימות כבר לא עושה את שלה, יכול להיות שכנגד איראן המתגרענת צריך התרעה גלויה יותר. אבל הגיע הזמן לדבר על זה. העמימות הפסיקה להיות אופציה.
ואם כבר צנזורה, הטור הפעם הוא בסימן "ספיישל האח הגדול". נתחיל מ...
אוסטרליה: לא יכולים להפסיק לצנזר
אתמול (ד') דיווחנו על הפאשלה של ממשלת אוסטרליה, שנפלה בפח שטמן לה משתמש, והוסיפה לרשימה השחורה שלה אתר לגיטימי לחלוטין של מתנגדי הפלות. עכשיו מסתבר שמי שמתחיל לצנזר, מתקשה להפסיק.
חומת האש האוסטרלית הגדולה – מה, רק לסינים מותר? – החלה לחסום לאחרונה שורה של דפים באתר ההדלפות WikiLeaks. הסיבה: הדפים הללו מכילים את הרשימות השחורות של אתרים שמדינות אחרות מצנזרות. ספקי רשת שמאפשרים גישה לרשימות הללו מסתכנים בקנס גבוה, מצטבר מדי יום.
כלומר, הממשלה לא רק מצנזרת אתרי פורנו-ילדים, כפי שהיא מתיימרת לעשות, אלא גם אתרי הפלות – ועכשיו גם אתרי חופש מידע. אמנם, בארץ-המראות הזו לאיסור יש היגיון עקום מסוים – הממשלה לא רוצה שלאזרחים יהיה מידע איך להגיע לאתרים אסורים – אבל יש היגיון גם בטענה ש"רשימה שחורה" ממשלתית, שהאזרחים לא יודעים מה יש בה, היא פתח גדול מאד לשימוש לרעה. למשל, לחסימה של אתרים שאינם לרוחה של הממשלה.
מה שמטריד במיוחד בכל הסיפור הזה הוא שלתוכנית הצנזורה אין רוב בסנאט האוסטרלי, והממשלה ממשיכה להפעיל אותה למרות הכל. זו מהותו של אח גדול: לא חשוב מה הציבור רוצה, חשוב מה הציבור צריך.
ניו זילנד: ננתק אותך גם בלי הוכחות
שכנתה של אוסטרליה, ניו זילנד, הידועה בעיקר בשל הכבשים שלה. זכתה לאחרונה לפרסום מפוקפק מאוד, כשהפכה למדינה הראשונה שקיבלה חוק שמורה לספקיות רשת לנתק משתמשים שכנגדם התקבלו תלונות על שיתוף קבצים.
ודוק: תלונות. בלי הכרעה בבית משפט, בלי אפשרות למשתמש להתגונן, בלי שום הליך חוקי. די בהלשנה אנונימית, הליך כה בזוי עד שהקיסר הרומאי טרייאנוס אסר על שימוש בו, ואפילו האינקוויזיציה איפשרה לקורבן ההלשנה להתגונן כנגדו: הוא התבקש לציין את שמות אויביו, ואם המלשין היה אחד מהם, הוא מצא את עצמו על המוקד במקום קורבנו. אבל במאה ה-21, במדינה האמונה על החוק האנגלו-סקסי, מספיק להלשין על מישהו כדי לשלול ממנו זכות בסיסית.
רוב ספקיות הרשת בניו זילנד החליטו להיאבק בחוק, והן מנהלות קרב מאסף עם הממשלה, ודורשות לקבוע תקנות ברורות בנושא – דבר שיכול להימשך שנים. ועד אז אולי הכלב ימות, אולי הפריץ ימות. אבל חלקן מיהרו להיכנע – והן מנתקות משתמשים ברגע שתעשיית ההקלטה מספקת להן כתובת IP החשודה בגלישה באתרי קבצים פיראטיים. להלשנה הספציפית הזו אין שום תוקף: ראשית, אם המשתמש מחובר ברשת אלחוטית בלתי מאובטחת, כל מיני קרציות יכולות לרכוב על הפס שלו; שנית, אתרים כמו פיירטסביי מכניסים כתובות IP רנדומליות לרשימת המבקרים באתר. ובכל זאת, בניו זילנד זה עובד. ספקית אינטרנט שעושה את זה, WorldxChange, מודה שהיא לא היתה מפעילה בריונות כזו כנגד חברות – אבל כנגד אנשים פרטיים, היא מרגישה חזקה מספיק.
בריטניה: כל המידע שלכם שייך לנו
בריטניה, מולדת האח הגדול המקורי, מהדקת יותר ויותר את אחיזתה בחיי נתיניה: אחרי שהממשלה רצתה להקים מאגר מידע ענקי שיעקוב אחרי כל מייל, SMS ושיחת סלולר (ויפוקח על ידי תאגיד פרטי), ואחרי שהממשלה אישרה בשקט לשוטרים לחדור למחשבים ללא צו, ואחרי שדיים סטלה רימינגטון – המנהלת בדימוס של שירות הביטחון הבריטי – הזהירה שבריטניה גולשת למדינת משטרה, עושה הממשלה עוד צעד נועז קדימה, אל התהום.
קצין הבטחון של משרד הפנים הבריטי, ורנון קוקר, אמר השבוע שהממשלה שוקלת לשמור, לעקוב אחר ולסנן את כל המידע שנמצא ברשתות חברתיות ותוכנות מסרים מיידיים. הוא אמר שהמעקב אחרי המידע הזה "חיוני", ושהממשלה שוקלת לאכסן אותו על שרתיה-שלה. קוקר אמר את הדברים בתשובה לשאילתה בפרלמנט, והוסיף כי התקנות של האיחוד האירופי – האוסרות על החזקת מידע מעבר לשנה – אינן חלות, לדעת ממשלת הוד מלכותה, על רשתות חברתיות.
מה שמדאיג יותר הוא שקוקר אמר שהממשלה שוקלת גם לבצע "חיפוש עמוק" בתוך חבילות המידע העוברות ברשת, ולשמור את הכל באיזה מרכז מידע ענקי. יש לקוות שההתנגדות לתוכניות הממשלתיות האלה – שהיא עזה, בעיקר בקרב השמרנים – תצליח לעכב את ביצוען עד שתבוא ממשלה רעה פחות.
שיקגו: הרמזור יבדוק לך את הביטוח
עשרה קבין של מעקב ירדו לעולם, תשעה לקחה בריטניה, והיא משאילה חלק מהם, כמסתבר, לעיריית שיקגו. העירייה כבר פרסה מצלמות מעקב בכל הרמזורים שלה, והם משמשים אותה לזיהוי של נהגים מסוכנים – כאלה, למשל, שנוסעים באור אדום. בעייתי, פולשני – ועדיין, לגיטימי.
הצעד הבא כבר בעייתי יותר. לעירייה יש חור בתקציב. היא מצאה שיטה נהדרת לחסום אותו. מדינת אילינוי, שבה שוכנת עיר הרוחות, מטילה קנס על נסיעה ברכב ללא ביטוח בתוקף. העירייה מתכוונת להטיל קנס נמוך יותר – אבל לגבות אותו בעצמה, באמצעות שירותיה בלבד.
איך? פשוט: המצלמה שממילא כבר נמצאת ברמזור תסרוק את מספר הרישוי של הרכב שמולה, תפענח אותו, תצליב את המספר עם מאגר מידע – והיה ולרכב אין ביטוח, תקנוס העיר מיד את בעליו. לצורך כך, תצטרך העיר לאלץ את חברות הביטוח למסור את הנתונים שלהם, אבל היי, זה כנראה יקרה: רואי החשבון של שיקגו מעריכים שהצעד החדש יכניס לעיר 200 מיליוני דולרים בשנה, אולי יותר.
קצרצרים
הכנסיה המורמונית פצחה במסע נגד פורנוגרפיה, והיא דורשת מאיגוד התקנים הבינלאומי של הרשת – ICANN – לאסור על פורנוגרפיה ברשת. זה די צפוי, אבל הדבר המביך באמת הוא שזה יפגע במאמינים רבים של הכנסיה: יוטה, מדינה בעלת רוב מורמוני ושליטה מורמונית סמויה-למחצה, מחזיקה בשיא האמריקני בצריכת פורנו. שנאמר, עשה כדבריהם, לא כמעשיהם.
אגדת הייטק אמרה שפעם, ניסתה מיקרוסופט להוציא סימן רשום על המילה "חלונות" ו-office, והממשלה בעטה אותה מכל המדרגות. מה שאצל מיקרוסופט היה כנראה בדיחה, הוא, כשמגיעים לאפל, מציאות מרירה: החברה תובעת חברה קטנה יותר, שמספקת מעמד לאייפון. למה? כי המוצר נקרא Podium, היינו במת-דיבור. אפל טוענת בצדקנות שיש לה סימן רשום על המילה pod, ועל כן השימוש ב"פודיום" פוגע בסימנים הרשומים שלה. אבל, צריך לזכור – לאפל יש מוצרים קוליים, וזה אומר שמותר לה להתנהג כמו בריון-פטנטים מצוי כלפי חברה קטנה.
אז טוב שיש מי שתוקע לה אצבע בעין: החברה הקטנה והאמיצה סייסטאר, שכבר גרמה לאפל לטעון שלמערכת ההפעלה שלה-עצמה אין שוק ושגורמים נסתרים עומדים מאחוריה כדי לדפוק את אפל, מוציאה עוד תואם-אפל לשוק, למרות שאפל מנסה למחוק אותה באמצעות תביעה משפטית.
סוני, שגם לה יש קורא ספרים אלקטרוני, מנסה לעקוף את אמזון בסיבוב. היתרון הגדול של אמזון הוא מספר הספרים האלקטרוניים שיש לה – כרבע מיליון – ושהיא יכולה להציע ללקוחות. לסוני יש הרבה פחות – והיא משלבת עכשיו זרועות עם גוגל, כדי להציע ללקוחותיה, חינם, את מיליוני הספרים שגוגל כבר סרקה. דואופול, כבר אמרנו?
ומשהו מתוק לסיום: המכונית המעופפת הראשונה השלימה טיסת מבחן ראשונה. אמנם, זה כנראה יותר מטוס שמסוגל גם לנסוע על הכביש מאשר מכונית שמסוגלת גם לעוף, אבל זה נראה כמו חיפושית קלאסית. הייצור, למרבה הצער, יתחיל רק ב-2011. שם החברה המייצרת הוא גאוני: טרהפוגיה, "מנוסה (או: טיסה) מן הארץ".
· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.