$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: שאלה של זהות

ראש ממשלת בריטניה רוצה שהאזרחים ידרגו את שירותי הממשלה "כמו באיביי", איך פועלת חרושת השמועות של אפל, איך לפברק ידיעות ולחסל לעצמך את הקריירה המשטרתית, וההוכחה לצדקנות של מתנגדי העישון

יוסי גורביץ 10:1811.03.09

למי להאמין? לעד, או לפרסונה שלו?

 

ווהאן אטיין, אם לשפוט על פי הפרסונה המקוונת שלו, הוא אדם מנומס ושנון. הוא גם מאמין בצורה מאוד ייחודית של חוק וסדר: כשראה סרטון של שוטר המכה עציר כבול, הוא העיר ש"אם השוטר רצה להכות אותו, הוא היה צריך להמתין עם האזיקים", כי אסור להכות עצירים כבולים, וש"אם הוא כבר רצה להכות, לפחות היה מכניס כמו שצריך: עכשיו, בשביל אגרוף אחד, הוא יעמוד לדין משמעתי". בהזדמנות אחרת, הוא העיר שהוא צופה בסרט של דנזל וושינגטון – סרט אלים במיוחד – כדי "ללמוד נהלים משטרתיים". יום אחד הגדיר אטיין את הסטטוס שלו במייספייס כ"ערמומי".
מי אמין יותר? האדם שניצב מולך או פרסונת הרשת שלו? אילוסטרציה מי אמין יותר? האדם שניצב מולך או פרסונת הרשת שלו? אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

למחרת, עצר אטיין – שהוא אכן שוטר במשטרת ניו יורק – טיפוס מפוקפק בשם גארי ווטרס, פורץ ששוחרר על תנאי, שעה שהלז ניסה לגנוב אופנוע. אטיין ושותפו גילו עליו, לדבריהם, אקדח – עבירה חמורה מאוד בניו יורק. אלא שווטרס טען שהשניים לא רק פוצצו לו את הצורה, מה שכנראה קרה, אלא גם שתלו עליו את האקדח.

 

עד כמה "ערמומי" היה אטיין כשעצר את ווטרס? זו השאלה שניסרה בחלל בית המשפט. האם ההערות שפרסם אטיין בשלל הפרופילים המקוונים שלו אכן מציגים את האופן שבו הוא פועל? אטיין טען שמדובר בהתרברבות גרידא, כמו שיחות בחדר הלבשה, וציין שמעולם לא היו נגדו תלונות בגלל אלימות. כל זה מעלה שאלות מאד לא נוחות על הגבול בין אישיות מקוונת ובין האישיות בחיים האמיתיים. בית המשפט קבע שדווקא הפרסונה המקוונת חשובה יותר: ווטרס זוכה מנשיאת נשק בלתי חוקי, אם כי הורשע בהתנגדות למעצר.

 

אטיין אומר שלמד את הלקח שלו, שהזיכוי היה במידה רבה באשמתו – ומשעכשיו, או שהוא יסתום את הפה, או שיכתוב את מה שהוא חושב תחת שם בדוי.

 

הממלכה המקטרת

 

ירידה על השירות הציבורי הוא חלק מההווי הבריטי, שהגיעה לשיאה בסדרות "כן, אדוני השר" ו"כן, אדוני ראש הממשלה". יש לה היסטוריה ארוכה כמעט כמו זו של השירות הציבורי עצמו, שקיים כבר כמעט 300 שנים.

 

תקיפת השירות הציבורי מקובלת מאוד גם בקרב פוליטיקאים, וגורדון בראון, ראש ממשלת בריטניה, הצטרף לשורה ארוכה שלהם השבוע, כשהתלונן ש"לא יעלה על הדעת שהשקיפות של השירות הציבורי נחותה מזו של אתרים מסחריים, כמו איביי ואמזון".

 

אמר ועשה: הממשלה פצחה במסע לשדרוג השקיפות של השירות הציבורי. במאי יעלה אתר שיאפשר לתושבים להתמרמר על המועצות המקומיות שלהם; החל מהקיץ פציינטים בשירות הבריאות הלאומי המושמץ יוכלו להודיע לממשלה, באמצעות הרופא שלהם, עד כמה הם לא מרוצים ממצבם; בתחילת 2010 יעלה אתר שיאפשר להורים להשמיץ בחופשיות את הגננות והמטפלות של ילדיהם; ובסוף 2009 צפויה לעלות לרשת מפת פשע מקוונת של אנגליה ושל ויילס, ומאחר שלא נראה שכנופיות מתרשמות יותר מדי מאסונות יח"צ, נראה שהוא מיועד לאפשר לאזרחים יוכלו לעסוק בספורט המהנה של קיטור על אוזלת ידה של המשטרה - ספורט שזוכה להצלחה מסחררת ברפובליקות מסוימות לחופי הים התיכון, שנשלטו פעם על ידי בריטניה.

 

בראון מתפאר בכך שהממשלה נוקטת "גישה צרכנית" לשירות הציבורי: הלז, כפי שניתן לדמיין, מתלהב פחות. נציגי שירות הבריאות הלאומי טענו ש"פשטני" לטעון שאפשר לדרג רופא כפי שמדרגים מלון.

 

ההייפ נוסח ג'ובס: כך זה עובד

 

עבדכם הנאמן מסרב לשמש כשופר למערכת התעמולה של אפל על עצמה, אבל לא מזיק, מדי פעם, לחשוף איך היא עובדת. הנה דוגמא: עיתון סיני, Commercial Times, דיווח שלשום (ב') כי החברה הטייוואנית ווינטק תספק צגי מגע לאפל, ולדבריו הצגים ישמשו לבניית נטבוק, ששאר חלקיו יוכנו על ידי חברת Quanta Computer ושייצא לשוק בתחילת הרבעון השלישי. לידיעה אין אישוש משום מקור אחר, ו-ווינטק עצמה הגיבה באומרה שהיא אכן מספקת לאפל צגי מגע, אך איננה יודעת למה ישמשו.

 

הידיעה גררה קדחת שמועות ברחבי הרשת, בניסיון לנחש מהו המוצר החדש שזוממת אפל, אם אכן יש כזה. נטבוק נשמע מופרך משהו: אחרי הכל, באוקטובר 2008 הצהיר מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס, כי לאפל אין כוונה להוציא נטבוקים – מחשבים זולים וחלשים ביחס, ששימושם העיקרי הוא לגלישה ולכתיבה – משום ש"איננו יודעים כיצד לייצר מחשב שעולה פחות מ-500 דולרים"; ג'ובס אמר עוד כי האייפון הוא הנטבוק של אפל. ממלא מקומו של ג'ובס, טים קוק, היה זהיר יותר בפברואר ואמר שאף שהנטבוקים הם מחשבים "נחותים", אפל "בוחנת את השוק".

 

למרות זאת, הבלוגר המוביל אום מאליק העריך – על סמך קיומו של צג מגע, רצוי להזכיר - שאפל אכן מתכוונת להוציא נטבוק עם צג מגע, ומציין שהגרסה האחרונה של הדפדפן של אפל, ספארי, מכילה אפשרות לשימוש בצג מגע. ברייאן קולפילד מפורבס מיהר לגמור את ההלל על המוצר ולומר שהוא יהיה "שובר הקופות הבא של אפל" – שזה קצת פסקני, בהתחשב בכך שאין שום הוכחה לכך שהמוצר קיים בכלל, שלא לומר על מה הוא יהיה, מה הוא יעשה, איך הוא ייראה, וכמה הוא יעלה. מצד שני, קולפילד נסחף במיוחד, וחווה אפיפניה שבה סטיב ג'ובס ששב מן המתים מציג את המוצר – הלא ידוע! – בעצמו, ומוביל את אפל לרייך של אל... אה, סליחה, זו פנטזיה ואגנרית אחרת.

 

ג'ון ביגס בטקקראנצ' שמר על שמה הטוב של הבלוגוספירה הטכנולוגית, לא חרג מפרופורציות, וציין שהאפשרות הסבירה ביותר היא שלידיעה אין כל בסיס. לדבריו, אין כל היגיון עסקי, מבחינתה של אפל, בהוצאת נטבוק, משום שהוא יפגע קשות במכירות של מוצריה היקרים יותר. עוד כתב ביגס שעצם העובדה שווינטק ו-Quanta הסכימו להודות שהן עובדות על מוצר של אפל עשויה, בהינתן תרבות החשאיות של אפל, להביא לפסילת הפרויקט כולו או לפחות לפסילתן כשותפות בו. אפל, כמנהגה, סירבה להגיב. ולמה לה? היא מקבלת כל כך הרבה פרסום חינמי, והפנטזיה תמיד מוצלחת יותר, בסופו של דבר, מהמוצר.

 

שמעתי על עיתונות מעורבת, אבל זה כבר מוגזם

 

יש אתר מאוס בארה"ב, World Daily Net שמו, שמוסיף את ה"הזוי" ל"ימין". הוא מתמחה בתיאוריות קונספירציה, שאיכשהו מצליחות תמיד להגיע למוסלמים קומוניסטים שמסתננים לממשלת ארה"ב. קומוניזם איסלמי הוא סתירה במונחים, אבל היי – כך גם התפיסה שהיהודים הם, בו זמנית, מקדמי הקפיטליזם והקומוניזם.

 

למה אני מטריד אתכם באתר פסיכי? החסרים אתם משוגעים? משום שאחד משליחיו של האתר העלה את המוניטין שלו בסערה השמיימה באופן מהנה וחינוכי במיוחד. המדובר בארון קליין, שלא במקרה שליח הדיילי נט בירושלים. קליין כתב לאחרונה מאמר, שבו הוא טוען שוויקיפדיה מוטה בבירור לצידו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה. מה היתה ההוכחה שלו? לדבריו, כשמנסים לערוך את האתר ולהוסיף "עובדות" – כמו הטענה שאובמה לא נולד בארה"ב – העורכים מוחקים אותן מיד. כהוכחה, ציטט קליין את המקרה של המשתמש Jerusalem21, שעשה בדיוק את זה.

 

המהירים שביניכם כבר הצליחו להבין מה קרה כאן. ואכן, תוך זמן קצר הודיעו עורכי ויקיפדיה ש-Jerusalem21 הוא קליין עצמו. הוא התגלה באופן מטומטם במיוחד – הוא יצר לעצמו ערך מחניף, ערך אותו 37 פעמים, ולהוציא הערך של אובמה, זה היה הערך היחיד ש"Jerusalem21" ערך. עד שהבלגן נחשף, הידיעה המפוברקת של קליין כבר הצליחה להגיע לחדשות טלוויזיה – פוקס ניוז, אלא מה.

 

כשהתפוצצה הפרשה, מיהר קליין לירות לעצמו ברגל וערך מחדש את הידיעה שלו, כך שכל אזכור של “Jerusalem 21" הושמט ממנה. אבל בדיוק בשביל זה נתן לנו האל הטוב את זכרון המטמון של גוגל. עכשיו טוען קליין שאכן התבסס על "Jerusalem21", אבל הוא לא Jerusalem21 – שהוא, לדבריו, "חוקר שהוא מעסיק". אה הא. נשמע סביר. וגם אם זה נכון, ואני אקנה גשר בברוקלין לפני שאאמין לזה, קליין עבר על כל כלל מקצועי כשקיבל ידיעה ממישהו שהוא מעסיק, מבלי לציין את העובדה הפעוטה הזו. ללשכת העבודה, בבקשה. נקסט!

 

שנאת העישון כדת

 

החתום מטה אינו אוהב שמעשנים לידו כשהוא אוכל. עם זאת, הוא מעשן מקטרת על בסיס יומי ומדי פעם חוטא בעישון סיגרים – רק בהסכמת הנוכחים האחרים, במידה ויש כאלה. עד כאן גילוי נאות.

 

יש משהו צדקני מאד בחוקים נגד עישון ובעורכי מסע הצלב נגדו. אני אפילו לא מדבר על אנשים שמתיישבים בכוונה באזורי עישון ואז מתלוננים – או תובעים – כי זה מפריע להם. אני מדבר על המיינסטרים של מתנגדי העישון, ומקרה הסיגריה האלקטרונית יוכיח.

 

מהי סיגריה אלקטרונית? זהו מוצר סיני במקורו: גליל אלומיניום דקיק, שנראה כמו סיגריה ומרגיש כמו סיגריה – אבל איננו. כשמישהו נושף מהסיגטרונית, חיישן מחשב ממהר להבחין בכך, ומחמם תמיסה שנמצאת בגליל, שמכילה אחוזי ניקוטין לפי טעמו של המעשן. הסיגטרונית למדה מלקחי עולם הטבק, ואפשר למצוא אותה גם במגוון טעמים אקזוטיים, כגון פירות.

 

הסיגטרונית מכילה ניקוטין, והיא פולטת אדים – לא עשן – אבל אין בה את כל שאר הזבל שנמצא בסיגריה, שמסוגל לסרטן, שיוצר ריח רע, ושהוא מקור האגדה על עישון פאסיבי. אין בה אפילו טבק. ואף על פי כן, צלבני העישון נלחמים בה בשצף קצף, כאילו היתה הדבר האמיתי, בין השאר בטענה שהיא "הופכת את העישון למקובל". ובזאת הם מוכיחים שהם לא נלחמים בנזקי העישון, או אפילו בעישון, אלא בכך שאנשים נהנים מעישון; אחרי הכל, הסיגטרונית היא הפתרון האידיאלי למי שרוצה להיגמל מעישון מזיק באמת. אבל לפוריטנים, אם זה נראה כמו עישון, זה צריך להיאסר. ולמרבה הצער, זו גם העמדה של ה-FDA האמריקאי, השירות שמחליט אם לאשר או לפסול מוצרי מזון ותרופות, שיש לו השפעה רבה גם בארצות אחרות. ככה זה.

 

קצרצרים

 

פוריטניות לא מוגבלת לשונאי מעשנים: אפל פסלה אפליקציית-טוויטר לאייפון, משום שהיא מאפשרת חיפוש ברשימת הטרנדים של טוויטר – המושגים הנפוצים ביותר – ובזו מופיעות מילים שג'נטלמן ויקטוריאני לא משמיע בנוכחות גברות. אחר כך היא נבהלה וחזרה בה.

 

רוצים להפחיד פורצים? אין לכם כסף למצלמת אבטחה אמיתית, או כוח להתעסק עם הקלטות ושאר הבלגנים? יש פתרון: מצלמת אבטחה מזויפת תיראה מאיימת מאוד על התקרה שלכם, משום שיש לה חיישן תנועה והיא מסוגלת להסתובב באופן מרשיע לעבר מי שמתקרב אליה.

 

הענן של גוגל קרס אתמול שוב, וחלק ממשתמשי ג'ימייל מצאו את עצמם ללא גישה למייל שלהם במשך זמן מה. גוגל הודתה בתקלה ואמרה שצוותיה מתקנים אותה במהירות וש"חלק קטן" מהמשתמשים נפגע. בסוף פברואר, כזכור, נתקעו משתמשי ג'ימייל ללא גישה למייל שלהם במשך כשעתיים.

 

מספר גדול של עובדי AOL – המספר המדויק לא ידוע עדיין – קיבלו מייל, שבו הם התבקשו להשתתף ב"ישיבה חשובה". במהלך הישיבה הזו, הם יפוטרו. בינואר הודיעה AOL כי בכוונתה לפטר כ-700 מעובדיה עד סוף מארס.

 

זמן רע עובר על יאהו בארה"ב, אבל ביפן מסתבר שהיא הצלחה: מנתוני קומסקור עולה כי יותר ממחצית החיפושים שנעשו ביפן, נעשו באמצעות מנוע החיפוש של יאהו. ביפן, לפחות, עקפה יאהו את גוגל בסיבוב, ובינואר עלה הנתח שלה בשוק החיפוש המקומי ב-13% לעומת ינואר 2008.

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x