$
חדשות טכנולוגיה

גוגל ונאס"א מקימות את האוניברסיטה של העתיד

ענקית החיפוש, סוכנות החלל האמריקאית והמדען ריי קורצווייל הכריזו על הקמת מוסד הלימוד הראשון בעולם שיעסוק בטכנולוגיות העתיד. שכר הלימוד: 25 אלף דולר בשנה, שתמורתם תקבלו את המורים הטובים ביותר וקשרים עסקיים שאי אפשר להשיג בשום דרך אחרת

דורה קישינבסקי 11:3804.02.09
כנס TED שנפתח אתמול (ג') בקליפורניה נחשב לאחד האירועים השאפתניים ביותר של קהילת הטכנולוגיה. עם מרצים כמו אל גור, סטיבן הוקינג ואיזבל איינדה, ניסה הכנס במשך השנים לאסוף את המוחות הגדולים של העולם בחדר אחד ולהקיש אותם זה בזה עד שייצאו ניצוצות. כך שהכנס היה המקום המתאים ביותר לחשוף את הפרויקט החדש והשאפתני של גוגל, נאס"א והמדען והעתידן ד"ר ריי קורצווייל: בית הספר הראשון לטכנולוגיות עתידיות. באחרונה רואיין קורצוויל בהרחבה למוסף "השראה" של "כלכליסט".

 

יכהן כנשיא האוניברסיטה. ריי קורצווייל יכהן כנשיא האוניברסיטה. ריי קורצווייל צילום: Michael J. Seamens
Singularity University, שמו של מוסד הלימוד החדש, שאוב מתאוריית ה"סינגולריות", השם שנתנו קורצווייל ואחרים למהפכה הטכנולוגית המתקרבת שאת השלכותיה אנחנו עדיין איננו יכולים לדמיין. קורצווייל קישר את המהפכה לעלייתה של תבונה מלאכותית. אבל לא צריך להסכים עם תחזיותיו השנויות במחלוקת, כדי ללמוד בבית ספר שהמוטו שלו הוא "להכין את האנושות לשינוי טכנולוגי מואץ".

 

המוסד ישכון במרכז העצבים של עמק הסיליקון, ממש מחוץ לעיירה מאונטן ויו, שבה נמצא המטה של שותפתו למיזם, גוגל. הסטודנטים שיגיעו לבית הספר מדי קיץ יעברו סמסטר אינטנסיבי של הכשרה ברמת תואר שני על כל מה שצריך לדעת כדי להתמודד עם העולם החדש: מתבונה מלאכותית (המשולבת עם לימודי ביוטכנולוגיה) עד רובוטיקה וחלל.

 

התוכנית האקסקלוסיבית תוגבל ל־30 משתתפים בשנה הראשונה ולכ־120 משתתפים בשנים הבאות. קורצווייל יכהן כנשיא האוניברסיטה. סגנו יהיה ד"ר פיטר דיאמנדיס, המנכ"ל של קרן X-Prize, שמחלקת מלגות ופרסים כספיים לממציאים חדשניים. בצוות ההנהלה נמצא גם סלים איסמעיל, שכיהן כסגן נשיא יאהו, וניהל את "בריקהאוס" - מעין חממת סטארט־אפים פנימית של יאהו, שאיתרה רעיונות מקוריים והפכה אותם למוצרים ושירותים של החברה. לפי בלוג הטכנולוגיה טק־ראנץ', יהיה שכר הלימוד של התוכנית 25 אלף דולר לתלמיד.

 

תמורת התשלום הנכבד הזה התלמידים אפילו לא יקבלו תואר. למרות מעורבותם של אנשי אקדמיה בעלי שם, האוניברסיטה של קורצווייל אינה מוכרת על ידי הרשות להשכלה גבוהה בארצות הברית ונראה שגם בעתיד היא לא תנסה לקבל הכרה כזו. מטרת המוסד היא להוציא בוגרים שלהם חזון ברור לעתיד העולם ולכלים העסקיים שבאמצעותם אפשר ליישם אותו - שילוב של אידיאליזם ועסקים שאופייני לעמק הסיליקון. בעזרת הנטוורקינג המעולה שיספק להם בית הספר יוכלו הבוגרים למצוא את מקומם בחברת טכנולוגיה גדולה או לגייס משקיעים בקלות למיזמים מקוריים משלהם.

 

בית גידול ליזמים

 

במצגת ההשקה אמר קורצווייל: "אין אף מוסד אחר שחוקר את הצמיחה המואצת של טכנולוגיית המידע. מטרת Singularity University היא להפגיש את המוחות הטובים ביותר בתחומי המידע עם התלמידים הטובים ביותר, כך ששניהם יתרמו זה לזה, ויצמיחו הבנה טובה יותר של הדרך שבה אנו יכולים לפתור את הבעיות הגדולות ביותר של העולם". התכנים הלימודיים של בית הספר יכללו הכשרה על בעיות כמו הרעב העולמי ואנרגיה חלופית, בתקווה שטכנולוגיה תעזור לפתור אותן.

 

אבל כמו תמיד בעמק הסיליקון, החזון הפילנתרופי הנאה מלווה בצלצול ברור של דולרים. גוגל לא רק מספקת למוסד תמיכה כספית וטכנולוגית, אלא גם קנתה זכות ראשונים לדוג את הבוגרים המוצלחים ולהשקיע ראשונה בסטארט־אפים שיקימו. אליה יצטרפו עוד כמה שותפים עסקיים שטרם נחשפו. נראה שתוכני הלימודים יושפעו בין השאר מצורכיהן של החברות. האוניברסיטה מתארת את השותפים האלו כמי ש"ימלאו תפקיד מיוחד בצמיחה ובכיוון של האוניברסיטה". האיש שיפקח עין על האוניברסיטה מטעם גוגל הוא כריס דיבונה, מנהל תוכניות הקוד הפתוח של החברה, האחראי בין השאר למערכת ההפעלה הסלולרית אנדרואיד.

 

אם גוגל היא האבא של Singularity University, האֵם היא סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, שתספק לאוניברסיטה מבנים ומעבדות בפארק המחקר הענק שלה בעמק הסיליקון, איימס. החוקרים של איימס עוסקים באסטרוביולוגיה, ברובוטיקה, בתבונה מלאכותית ובכל מה שיכול לעזור לקדם את תוכנית החלל המקרטעת של ארה"ב ולהחזיר לה את תשומת הלב הציבורית האבודה, ועמה את תקציבי הממשל. פיט וורדן, מנהל פארק המחקר, נמנה עם צוות המייסדים של האוניברסיטה.

 

הקשר לתעשיית החלל לא נגמר כאן: מקור ההשראה והמודל לחיקוי של קורצווייל בפרויקט, לדבריו, הוא "אוניברסיטת החלל הבינלאומית" (ISU), שהקמפוס שלה נמצא בשטרסבורג אבל שורשיה במכון MIT האמריקאי.

 

המוסד הבינלאומי המיוחד, שנוסד ב־1987, הוא אחד המקומות היחידים בעולם שמספקים הכשרה בחקר החלל מכל צדדיו - מדע, הנדסה, כסף, פוליטיקה. הוא לא נותן תואר אבל מספק למהנדסים ולמנהלים של ארגוני חלל הכשרה רחבה, שעוזרת להם להיהפך למובילי התחום. קורצווייל, עם גוגל ונאס"א, מאמינים שגם לטכנולוגיות המחשוב והמידע מגיעים מנהלים עם השכלה רחבה וצבעונית מאותו הסוג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x