טכנולוגי על הבוקר: יריקה אחת יותר מדי
גוגל משיקה כלי שמאפשר לדעת אם ספקית הרשת חונקת אותך, גל הפיטורים נמשך, ובלוגרים סינים משילים את הפחד ומתחילים מרד
לאומנות שעברה מוטציה
אתמול, כשיצא מכנס במינכן, ספג מייקל ארינגטון יריקה בפרצוף מאחד ממשתתפי הכנס, שהיה אולי אמיץ מספיק כדי לירוק בפניו של אדם שלא פגש אבל לא אמיץ מספיק כדי לשאת בתוצאות: הוא נס. מבחינת ארינגטון, אחד הבלוגרים המובילים בתחום הטכנולוגיה, זה היה הקש ששבר את גב הגמל.
לדברי ארינגטון – בלוגר דעתני ויהיר – זו לא היתה הפעם הראשונה שהוא נחשף לאיומים ואפילו למעט אלימות בגלל תפקידו. בקיץ שעבר פסיכי חמוש עם עבר פלילי התחיל לאיים על חייו. הוצאות האבטחה הגיעו ל-2,000 דולרים ביום. זה היה קצת יותר מדי. אחרי האירוע במינכן, החליט ארינגטון לצאת לחופשה ארוכה בפברואר, ולהחליט מה לעשות אחר כך.
כבר כתבתי כאן על אנשים רגועים, שקולים וחביבים שעלבון, אפילו מרומז, כלפי אליל-הטכנולוגיה שלהם מוציא מהם לאומן קטן ומצחין. אורוול, ב"הערות על הלאומנות", כתב שיש רבים שמעתיקים את מושא הלאומנות שלהם לתחום אחר; הזדהות עם קבוצת כדורגל היא דוגמא טובה. לאומנות-טכנולוגיה – כת המק, הערצת גוגל – מסוגלת, כמסתבר, להיות פראית ולא רציונלית בדיוק כמו המקור.
לא לפחד כלל
השנה לא תציין סין 20 שנים לטבח כיכר טיאננמן, שבו רצחו בריוני המפלגה הקומוניסטית אלפי מפגינים לא חמושים, שדרשו דמוקרטיזציה של ארצם. 20 שנים חלפו, ונראה שהזעם מתגבר על הפחד.
עצומת-רשת, צ'רטר 8 שמה, מסתובבת ברשת הסינית, וקוראת לתושבים לדרוש מהממשלה זכויות אדם. היא חשובה, כי החותמים עליה מזדהים בשמם המלא, מקום מגוריהם ומקום עבודתם. הם אומרים לרוצחים הגדולים ביותר בהיסטוריה (המפלגה הקומוניסטית הסינית רצחה כ-80 מיליוני בני אדם, השאירה באבק את סטאלין והפכה את היטלר לחובבן) "אנחנו לא מפחדים ממכם. בואו".
והם יבואו, סביר להניח. אבל בינתיים יותר מ-8,000 בני אדם חתמו על צ'רטר 8, ביניהם אנשים שמעולם לא היו מעורבים בשום פעילות פוליטית. באופן מסוכן במיוחד למשטר שמתיימר לייצג את העמלים, רבים מן החותמים הם פועלים ואיכרים. בפעם הראשונה, אומר פרופסור סיני לתקשורת באוניברסיטת קליפורניה, מישהו העלה מסמך שמציג חזון מתחרה לזה של המפלגה הקומוניסטית. הפעם, זו לא קבוצת דיסידנטים מנותקת, הפעם זו קבוצה עממית, מבוססת. והפעם, "חומת האש הגדולה" לא בולמת את העצומה. ובעקבות העצומה, עורך דין סיני עשה את הבלתי ייאמן: הוא כתב למשרד הכלכלה הסיני ודרש ממנו לחשוף את תקציב המדינה.
וריח הפחד כבר עולה מנבלתה האידיאולוגית של המפלגה: לפני כשבועיים הודיעה סוכנות הידיעות הסינית, רשמית, כי צפויות מהומות במדינה. הידיעה באה זמן קצר לאחר שהמשטר פתח בעוד מסע דיכוי, אותו הסווה כמסע נגד פורנוגרפיה. אולי, בכל זאת, העסקה הסינית – שגשוג תמורת סתימת פיות – נכשלה; אולי, בכל זאת, אי אפשר להיות המדינה עם מספר הגולשים הגדול ביותר בעולם ולהישאר דיקטטורה.
ואולי, כמו לפני 20 שנה, זה ייגמר בטנקים. ואולי לא: החיילים הסינים שדיכאו את ההפגנות היו המומים. רבים מהם בכו. רבים נשבעו שזה לא יקרה שוב. אולי בניהם זוכרים. אולי.
מי חונק אותך?
גוגל הודיעה אתמול (ד') כי היא סיימה את הכנתו של כלי מחקרי – M Lab שמו – שמטרתו לאפשר לגלות האם ספקיות רשת מפירות את עקרון "נייטרליות הרשת", כלומר את התפיסה שלספקיות אין זכות להתערב בתעבורה ולקדם אתר אחד על חשבון אחר.
הכלי הוכן בשיתוף בין גוגל ובין מספר ארגונים נוספים, ביניהם New America Foundation המקורב למפלגה הדמוקרטית, וה-PlanetLab Consortium, קבוצה עסקית-אקדמית שמקדמת רשתות עתידיות. גוגל מקדישה לפרויקט שלושה שרתים, ומספרם צפוי לעלות בתוך חצי שנה ל-36 בתריסר אתרים שונים.
נייטרליות הרשת הפכה לנושא פוליטי, וחבילת התמריצים למגזר ההייטק מכילה סעיף שהכניסו הדמוקרטים, הדורשת ממי שיקבל כסף פדרלי במסגרת התמריצים להקפיד על נייטרליות רשת. ממשל אובמה מינה תומך נחרץ בנייטרליות-רשת כיו"ר ה-FCC, המקבילה האמריקאית של רשות השידור.
מצעד הפיטורים נמשך
הרבעון האחרון של 2008 ממשיך להפיל חללים: חברת התוכנה הגרמנית הגדולה, SAP, הודיעה כי רווחיה ירדו בשני אחוזים במהלך 2008, ושעל כן היא נפרדת לשלום מ-3,000 מעובדיה. הצעד הזה צפוי לחסוך לה, להערכתה, לפחות 300 מיליוני יורו. SAP מעסיקה 52,000 עובדים.
גם מצבה של פנסוניק לא טוב: היא צפויה להודיע בקרוב על הפסד של 1.1 מיליארדי דולרים, וכבר הודיעה שתפטר 560 עובדים ותסגור שני מפעלים. AOL, שרווחיה לא צמחו ברבעון הרביעי, הודיעה שתפטר כ-700 עובדים, שהם כ-10% מכוח האדם שלה, עד מארס.
יצרנית השבבים האירופית STMicroelectronics חזתה גם היא ברבעון קשה, והיא מפטרת 4,500 עובדים. נראה שהם לא יהיו האחרונים במגזר: המנכ"ל, קארלו בוזוטי, אמר לעיתונאים שהוא מעריך ששוק השבבים יתכווץ בכ-25% עד 30% במהלך 2009.
קצרצרים
מייקל דל, המייסד והבעלים של חברת המחשבים דל, זכה לשטיפה לא צפויה משליט רוסיה, ולדימיר פוטין. לאחר שנשא פוטין בדאבוס עוד נאום על חורבן המערב המתקרב, שאל דל בנימוס כיצד תוכל דל לסייע לרוסיה. פוטין, כמסתבר, ראה בכך פגיעה בכבודה של רוסיה, ותקף מיד. "אנחנו לא צריכים עזרה ממכם, אנחנו לא נכים", שיקר, "היכולת המנטלית שלנו לא מוגבלת". נו, טוב. לפחות הוא לא דפק עם הנעל על הדוכן והודיע שהוא יקבור את ארצות הברית.
קרן מוזילה, המוציאה את הדפדפן העצמאי פיירפוקס, הודיעה שגרסה של הדפדפן לסלולרי – Fennec – תצא לשוק כבר בפברואר, ותגיע עם מכשיר HTC Touch Pro, שכרגע משתמש במערכת ההפעלה של מיקרוסופט, Windows Mobile.
סיכום שנת 2009 בתחום החיפוש לא הפתיע אף אחד: גוגל מחזיקה ב-63.5% מהשוק בארצות הברית, וגרפה 90% מהצמיחה שהיתה בתחום במהלך השנה. עם זאת, הגידול הזה נובע מכך שמי שכבר מחפש בגוגל, עושה בה יותר חיפושים, ופחות ממשיכת לקוחות חדשים.
האייפון הוא אולי פלא טכנולוגי, אבל בבריטניה, כמסתבר, הוא לא עומד במטלה הפשוטה של שליחת הודעות SMS, לפחות לא אחרי העדכון האחרון שלו. מאפל נמסר שהם עובדים על פתרון. הבעיה בבריטניה, מציין הרג'יסטר, חמורה במיוחד, משום שהבריטים שולחים הרבה יותר מסרונים מהאמריקנים.
מי שדווקא סיים בהצלחה את 2008 היא תעשיית משחקי המחשב: היא גלגלה 22.9 מיליארדים ב-2008, ולראשונה מכרה בחודש אחד – דצמבר - מוצרים בשווי העולה על חמישה מיליארדים. לשם השוואה, חמישה מיליארדים היו כל התוצר של התעשייה ב-1997.
- "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"