$
אינטרנט

סקירה של אינטרנט אקספלורר 8: יש למה לצפות

דורה קישינבסקי בדקה את הגרסה הכמעט סופית של הדפדפן החדש של מיקרוסופט, שמציע תפריטים נוחים ופינוקים כמו חלוניות בצבעים. וגם: מצב גלישה פרטי ושורת כתובת חכמה, כמו בכרום ובפיירפוקס

דורה קישינבסקי 17:0827.01.09

שנתיים בלבד אחרי השקתו של אינטרנט אקספלורר 7, מיקרוסופט חשפה אתמול את אקספלורר 8 בגרסת ניסיון כמעט סופית (Release Candidate). הוא זמין להורדה ב-25 שפות, כולל עברית, ומתאים לחלונות XP או ויסטה. מיקרוסופט מבטיחה שפיתוח התוכנה הושלם, ואם לא יימצאו בה בעיות בלתי צפויות, היא תושק בקרוב כגרסה הרשמית של הדפדפן. לשם השוואה, בין גרסה 6 לגרסה 7 עברו חמש שנים שלמות.

 

להורדת אינטרנט אקספלורר 8

 

מיקרוסופט מתארת את אקספלורר 8 כדפדפן עם ממשק חלק ושמישות אינטואיטיבית. זאת בניגוד לכרום של גוגל, שמותג על ידי החברה כדפדפן מהפכני במהירותו ויציבותו וכפלטפורמה מושלמת לאפליקציות רשת. עם זאת, התוצאה לא מאוד שונה. כל חברה מעדיפה להדגיש יתרונות אחרים, אולם העובדה היא שכל הדפדפנים היום מעתיקים חידושים ושיפורי ממשק זה מזה. בכל עדכון, הדפדפן בעצם מיישר קו עם מתחריו ומוסיף עוד מספר עדכונים שוליים.

 

בנסיעת מבחן קצרה ניתן לראות שאקספלורר 8 אכן נוח לשימוש ומציע פינוקים רבים. רבים מהם ילהיבו רק את המשתמש המתקדם, שלמד לצפות לשמישות ונוחות מושלמת מכל תכונה בדפדפן שלו. אבל חידושים אחרים מתאימים במיוחד למשתמש הלא מנוסה, כמו תפריט אתרים מומלצים, שמקפיץ רשימה של אתרים שדומים לאתר הנוכחי.

 

שיפוצים עדינים בתפריטים

 

התפריטים באקספלורר 8 עברו שינויים ושיפוצים עדינים מהגרסאות הקודמות, כך שיש כפתור נגיש ואינטואיטיבי בסרגלי הכלים כמעט לכל פעולה שתרצו לעשות. התפריט המילולי הוותיק ("קובץ", "עריכה" וכו') מוסתר בברירת מחדל, וחסרונו לא מורגש – הוא הפך לכמעט מיותר. כמה תכונות בולטות בדפדפן החדש: הוספת אתר לרשימת האתרים המועדפים מתבצעת כעת בקליק אחד. הקלדת אותיות בשורת הכתובת מבצעת בעצם חיפוש מתוחכם ברשימת מועדפים, בהיסטוריית הגלישה ואפילו בעדכוני ה-RSS. קורא ה-RSS עצמו שופר בעיצובו ובתכונותיו ונותן פייט חזק לפחות לשירותי RSS מקוונים, כמו Bloglines ו-Google Reader.

 

החלוניות (טאבים) הופכות בגרסה 8 לכלי חזק הרבה יותר לצרכי ריבוי-משימות. זאת גם בזכות שינויים קטנים, כמו העובדה שחלונית חדשה נפתחת מימין לחלונית הנוכחית ולא מגורשת לקצה המסך; אבל גם בזכות תכונות חדשות כמו "קבוצות". כאשר פותחים דפים רבים בחלוניות שונות, כותרות הדפים הקשורים זה לזה נצבעות באותו צבע, כדי להקל על ההתמצאות.

 

כמו כן, מיקרוסופט מבטיחה כי החלוניות באקספלורר 8 מבודדות היטב מבחינת משאבי זכרון. כאשר אתר בעייתי נתקע, רק החלונית שבה הוא נפתח תקרוס ותיסגר, ולא התוכנה כולה. תכונה זו מוכרת לנו מכרום של גוגל.

 

פעולות נפוצות בלחיצת כפתור בעזרת Accelerators

 

אקספלורר 8 מציע כלי-עזר חדש לגלישה בשם Accelerators, שמיועד לפשט את התהליך הנפוץ שבו אתם פותחים דף נוסף כדי לבדוק משהו מהדף הנוכחי. אם פעם, כדי לקבל הגדרה של מונח שבו נתקלתם ברשת, הייתם צריכים לפתוח מילון מקוון או את וויקיפדיה ולהקיש את המילה – היום אתם יכולים לסמן את המונח בדף, ללחוץ על הכפתור הכחול שצץ לידו ולבחור ב"הגדרה" בתפריט ה-Accelerators. כדי למצוא כתובת על גבי המפה, סמנו את הכתובת ובחרו ב"מפה" בתפריט, כדי לשלוח חלק מהטקסט לחבר סמנו את הטקסט ובחרו ב"שלח באימייל" וכן הלאה. בברירת מחדל, השירותים שייפתחו שייכים ברובם למיקרוסופט, אבל ניתן לשנות ולהוסיף Accelerators בקלות רבה.

 

Accelerators בגלישה באקספלורר Accelerators בגלישה באקספלורר צילום מסך: Internet Explorer 8

 

WebSlices היא תכונה חדשה ונחמדה שמזכירה קצת עדכוני RSS וקצת את הווידג'טים לשולחן העבודה. ניתן להירשם ל"WebSlice" של בלוג מסוים, פרופיל פייסבוק, מכירה פומבית באיביי וכו' כדי לקבל עדכונים היישר לסרגל המועדפים בדפדפן כאשר הדף משתנה.

 

תוספת חיונית ומתבקשת לחוויית הגלישה היא מצב הגלישה InPrivate, או "מצב פורנו" כפי שכבר מכנים אותו בחיבה בבלוגי הטכנולוגיה. מדובר בחלון חדש שנפתח וניתן לגלוש בו בלי שיישמרו שום נתונים מהגלישה על המחשב. כשמסיימים עם העיסוקים הסודיים, אפשר לחזור לחלון הרגיל. נוח ופשוט.

 

מצב גלישה פרטי מצב גלישה פרטי צילום מסך: Internet Explorer 8

 

קצת יותר בעייתית היא פונקציית SmartScreen Filter, ששולחת חלק מכתובות האתרים שהגולש ניגש אליהם לשרתים של מיקרוסופט, כדי לבדוק אם האתר מדווח כאתר שמנסה לבצע הונאת פישינג (phishing). לא כולם ירגישו בנוח עם מעקב כזה. למרבה המזל הפונקציה מתוארת באופן ברור בעת התקנת הדפדפן, וניתן לכבות אותה. לאחר מכן ניתן לבקש בדיקה חד-פעמית של אתר באמצעות תפריט SmartScreen שנמצא תחת תפריט Safety שמימין לכותרות החלוניות.

 

מיקרוסופט גם נלחמת בפישינג בצורה אחרת, פשוטה יותר: שורת הכתובת מדגישה את החלק החשוב ביותר בכתובת האתר – שם השרת המרכזי (למשל calcalist.co.il). אתרי פישינג משתמשים פעמים רבות בכתובות מטעות, כמו paypal.example.com, ההדגשה של אקספלורר תבהיר שהשרת הוא example.com ולא מדובר באתר פייפאל האמיתי.

 

מיקרוסופט מתקרבת לסטנדרטים

 

ולבסוף, מילה על סטנדרטים. באקספלורר 7 ועוד יותר מכך בגרסה 8, מיקרוסופט הגיעה להחלטה אמיצה: הגיע הזמן להתאים את הדפדפן שלה לסטנדרטי הרשת המקובלים. סטנדרטים אלה נקבעו על ידי ארגונים לא מסחריים והם קובעים כיצד דפדפנים יקראו ויפרשו את שפת HTML ושאר השפות שבהם כתובים אתרי אינטרנט. בגרסאות קודמות, אקספלורר התנהג לפרקים בצורה שונה לגמרי שנקבעה שרירותית על ידי מיקרוסופט. מעצבים ומפתחי אתרים התרגלו לכתוב שתי גרסאות עיקריות של האתר שלהם – אחת שתוצג כשורה באקספלורר ואחת שמתאימה לסטנדרטים, ולכן תוצג כשורה ברוב הדפדפנים האחרים.

 

אקספלורר 8 עדיין לא מתאים בשלמות לסטנדרטים, אבל הוא מתקרב לשם. פירושו של דבר, לרוע המזל, הוא שאתרים שנכתבו במחשבה על אקספלורר 6 ו-7 עשויים להיות מוצגים באופן שבור או מוזר עד שהמפתחים שלהם יתאימו אותם לדפדפן החדש. אתרים ישראליים עשויים לסבול מכך במיוחד מכיוון שהם בדרך כלל מתאימים רק לאקספלורר ולא לדפדפנים תואמי-סטנדרטים (מכאן נובעות התלונות הרבות על כך שאתרים ישראליים לא פועלים כשורה בפיירפוקס). כפתרון זמני לבעיה, אקספלורר 8 כולל כפתור תאימות (Compatibility), שלחיצה עליו תציג את האתר כפי שהוא מוצג באקספלורר 7.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x