טכנולוגי על הבוקר: השקרים ממשיכים לרדוף את אפל
החברות הגדולות ממשיכות לפטר ומיקרוסופט צפויה להצטרף אליהן, אובמה פותח את הממשל (ושומר על הבלאקברי), ספקיות הרשת בקנדה מטרפדות פיראטים, ומחקר מגדיר את הקישור בין משחקי מחשב לאלימות כ"פאניקה מוסרית"
אתה יכול לברוח, אבל, בסופו של דבר, אלוהים יכה אותך
ההופעה הראשונה של טים קוק, מחליפו של סטיב ג'ובס בהנהלת אפל, היתה צריכה להיות מוצלחת: קוק מסר את נתוני הרבעון האחרון, ודיווח על הכנסות של יותר מעשרה מיליארדים, רווח של כ-1.6 מיליארדים, ומכירות שיא של אייפודים.
למרבה הצער, זה לא עניין אף אחד. גם האיומים המרומזים של קוק בתביעה כנגד פאלם – טלפון הפרה שלי, רמזו באפל, דורך על הפטנטים של האייפון – לא עוררו יותר מדי עניין. לא, כולם שאלו על מצבו של האימאם, אה, סליחה, המנכ"ל הנעלם, סטיב ג'ובס, ושאלו האם קוק הוא מחליפו. נציגי אפל ענו בחמיצות ש"סטיב ג'ובס הוא המנכ"ל של אפל".
ועכשיו, גם הרשויות מתחילות לשאול שאלות. אפל, ביהירותה, בסגירותה ובטמטומה, לקחה אותנו לסיבוב מרשים בחצי השנה האחרונה, ומרחה את הציבור בשקרים גסים על מצב בריאותו של ג'ובס ("הוא לקה בווירוס" – זוכרים?). עכשיו הרשות לניירות ערך – שבהחלט ניתן לומר על ג'ובס שהוא מוכר לה, שכן הוא נחקר בחשד להונאה קלה בתאריכי אופציות – מתחילה לשאול שאלות. מנומסות, בינתיים, אבל בהחלט כאלה שיכולות לקבור את אפל. התוצאה של קמפיין הולכת השולל של אפל היא שגם אחרי שג'ובס פרש בפועל, השקרים ימשיכו לרדוף את אפל.
מי הבא בתור?
אינטל הסיקה את המתבקש ממצבה הכלכלי העגום, והיא הודיעה אמש (ד') על פיטוריהם של כ-5,000 מעובדיה, עם אופציה לעלות עד 6,000. כמו כן היא תסגור כמה וכמה מפעלים. חברת תשתיות הסלולר הגדולה אריקסון מחרה בעקבותיה, וגם היא מפטרת כ-5,000 עובדים – וזה אחרי שפיטרה 4,000 מהם בסוף השנה שעברה. סוני, שמנכ"לה נראה אופטימי כל כך בכנס CES, הודיעה שתפטר 2,000 עובדים ותסגור שני מפעילם.
והעייטים חגים סביב מיקרוסופט. היא טרם פיטרה איש, אבל מתרבים הזמזומים על כך שהיום היא תעשה כן, לאחר שתציג נתוני רבעון גרועים למדי, וההערכות הן שהיא לא תעמוד בציפיות של וול סטריט ממנה. כמה אנשים יפוטרו? כל מיני מספרים נזרקים באוויר, ואף אחד לא יודע. אפשר רק לומר שהעצבים הרופפים של עובדי מיקרוסופט ספגו מכה נוספת כשהתברר שהטבלה הארגונית של החברה הוסרה מהאתר שלה, ושהיא צפויה לשוב לשם רק מחר – אחרי פרסום הנתונים הערב. דובר מיקרוסופט נמנע מלהגיב בנושא.
הסיוט הלאומי של ארה"ב מסתיים
ממשל בוש היה ידוע בסודיותו הכפייתית, וסגן הנשיא צ'ייני שבר שיאים בתחום, כשניסה לטעון – כשנדרשו ממנו מסמכים – שאי אפשר לדרוש אותם ממנו, משום שאיננו חלק מהרשות המבצעת אלא מהרשות המחוקקת.
לא עוד. צו נשיאותי של ברק אובמה, שנכתב אתמול, מורה למשרדי הממשלה לפתוח את עצמם לציבור. "קצין הטכנולוגיה הראשי" של אובמה – פקיד שטרם מונה – יהיה אחראי על כך שכל המשרדים יעברו מהפכה תודעתית וטכנולוגית בתוך 120 יום. במקרה שהציבור דורש מידע, הורה אובמה, "במקרה שיש בו ספק, תנצח השקיפות. הממשל לא יסתיר מסמכים משום שהם עשויים לגרום מבוכה לפקידים, משום שהם עשויים לחשוף טעויות או כשלים, או בשל פחדים ספקולטיביים או אבסטרקטיים".
אובמה הזכיר לעובדי הממשל ש"מידע המוחזק על ידי הממשלה הוא משאב ציבורי". הוא זכה לנצחון קטן נוסף: הוא יוכל להמשיך ולהשתמש בבלאקברי היקר לליבו – אם כי את ענייני הציבור הוא יצטרך לנהל מתוך טלפון קטן ומכוער, אבל מאובטח יותר מפורט נוקס. לא שנשאר מה לגנוב בפורט נוקס.
כן, אנחנו חוסמים פיראטים. מה תעשו לנו?
זו, פחות או יותר, גישתן הראויה להערכה של ספקיות הרשת הקנדיות. רשות השידור הקנדית (CRTC) ערכה סקר ביניהן, בנסיון לברר מי מהן מחבלת בתעבורת P2P. התשובה היא: מחציתן – אבל כל הספקיות הגדולות עושות זאת. אחת מהן, בל קנדה, עושה זאת באישורה של CRTC – אבל, באופן חינני במושבה בריטית לשעבר, רק בין ארבע וחצי אחה"צ לשתיים בלילה.
חברת קוגקו הודיעה שהיא נתקלה בבעיה של עומס נפח מצד משתפי הקבצים, ולכן החלה לצמצם דרסטית את מהירות ההורדה שלהם מאז 2001. בל קנדה הודיעה שבהתחלה השתמשה בתוכנה כדי להעלות את המחירים שמשלמים הפיראטים עבור השירות, בשל העומס שהם יוצרים, אבל אחר כך החליטה – אה, לעזאזל, פשוט נחנוק אותם.
החברות הקנדיות מודאגות מכך שהפיראטים חוסמים את ערוצי ההעלאה (upload) בהפרזות שלהם, ורובם המוחלט הודיע בעליצות שהם יתחילו בקרוב לחייב את המשתמשים על פי סך התעבורה שלהם. ה-CRTC ממשיכה לאסוף מידע, ותמסור את החלטה ביולי הקרוב.
משחקים גורמים אלימות? לא, לא ממש
מכירים את היללות על כך שמשחקי מחשב גורמים לאלימות? מסתבר שהטענה הזו תקפה בערך כמו זו שטוענת שמשחקי תפקידים מובילים לעבודת שטן.
כריסטופר פרגוסון הוא חוקר שהשקיע הרבה עבודה בנושא, ולאחרונה הוציא עוד מסמך. עולה ממנו נקודה מרתקת: הצווחות על הסכנה שבמשחקים עולות ככל שהאלימות הפיזית עצמה יורדת. מספר התקריות האלימות מצד בני נוער נמצא בירידה – בארה"ב, על כל פנים – כבר כמה וכמה שנים. פרגוסון משתמש, לצורך העניין, בנתונים שאספו ה-FBI והשירות החשאי.
חוקרי ה-FBI מציינים שיש לראות משחקים אלימים כבעייתיים רק כאשר המשתמש הופך את האלימות, ולא את המשימה המוצהרת של המשחק, למרכז החוויה – כלומר, הבעיה היא במשתמשים, לא במשחקים. מנתוני השירות החשאי עולה שכ-60% מהעבריינים האלימים צרכו משחקים אלימים – אבל שיעור צרכני המשחקים האלימים באוכלוסיית הנוער עומד על 90%. כלומר, הנערים שהפעילו אלימות אינם חריגים, מבחינת צריכת המשחקים שלהם, מאוכלוסיית הנוער הכללית.
אז מה קורה פה? מה מקור כל הצווחות? פרגוסון קורא לכך "פאניקה מוסרית", אחרים מדברים על "השד העממי": תופעה של חיפוש שעיר-לעזאזל מצד ציבור שאיננו מבין את התקופה המהפכנית שבה הוא חי, ומעדיף לתלות את פחדיו בתופעה בלתי מובנת. לא עדיף פשוט להאשים את קנדה?
קצרצרים
אם אתם משתמשים בגוגל דוקס, ומחליטים לשתף בהם אנשים אחרים, הקפידו על הגדרות הבטיחות שלכם – אחרת אתם עשויים להעביר את התוכן לרשות כל גולש שמשוטט בסביבה. אנשי Wired למדו זאת על בשרם. למזלם ההאקר שלהם היה חביב ורק רצה להדגים להם שהוא מנצח בתחרות ההשת..., אה שהם לא הקפידו מספיק על אבטחה.
עכשיו זה רשמי: לא רק שאפל נוטשת את מאמיניה לאנחות, ונסוגה מכנסי מקוורלד, היא תעמיד דוכן בכנס CES הממסדי. היא תתחיל להופיע בלאס וגאס בינואר 2010, וכבר מתכננת דוכן משולב לאייפונים ואייפודים. ומה נשאר ממקוורלד? לא הרבה. כנראה שהוא לא ישרוד.
אם אתם מעוניינים בדיסק און קי מעורר תאבון, חברת Bagel Drive מציעה לכם פתרון ייחודי בתחום נשיאת המידע: דיסק און קי שנראה כמו בייגל. למרבה הצער, הוא כנראה מכיל יותר גבינה (מפלסטיק) מאשר נפח: גודלו הוא גיגה אחד בלבד.
גוגל ממשיכה במאמציה הנואשים להוציא קצת כסף מיוטיוב: שירות הווידאו הנפוץ ביותר בעולם עדיין לא רווחי, ולא צפוי להיות רווחי בעתיד הנראה לעין. כעת מנסה גוגל לשכנע את חברות התוכן לשלוח כמה שיותר תוכן ליוטיוב, ולשם כך היא מציעה להן גם לשלב בתוכן את המודעות שהן-עצמן תערוכנה. תוכן מקצועי – של חברות תוכן – מהווה רק 4% מכלל התוכן ביוטיוב, אבל מניב את רוב ההכנסות. לא מספיק, כמסתבר.
צלמים חובבים מקבלים כעת הזדמנות להצטרף אל המקצועיים: סוכנות הצילום הבינלאומית Getty החלה לבחון את התמונות בפליקר – יש כשלושה מיליארדים מהן, כידוע – והחל מאמש, היא גם קונה אותם מהצלם המאושר.
- "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"