$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: השמיים נופלים על ההייטק בארה"ב

מיקרוסופט ויאהו רוקדים שוב, נייטרליות רשת בדרך להפוך לחוק, יוטיוב בועטת משתמשים אחרי שלוש אזהרות ומאפשרת להוריד סרטונים, וקהל פנאטי-לינוקס מאבד נקודות

יוסי גורביץ 10:1018.01.09

אקורד סיום הולם לממשל בוש

 

סוף השבוע האחרון חזה במתנה האחרונה של ממשל בוש היוצא: גל פיטורים עצום, שמסתכם בכ-60 אלף עובדים שיצטרכו לחפש עבודה חדשה בשוק עוין, מרביתם בחברות טכנולוגיה.

 

המכה העיקרית נחתה על Circuit City: הרשת, שהיתה בקשיים ניכרים מזה זמן, הודיעה בסוף השבוע על סגירת כל הסניפים שלה ועל פיטורי שאר העובדים, כ-34,000 איש. בסוף השבוע כבר החל המפרק של החברה לנהל מכירות חיסול בסניפים ברחבי ארה"ב. נרשמו הנחות של עד כ-30%, והתוצאה היתה מצור של לקוחות על החנויות, שלמרבה המזל נגמר בלי נפגעים.
60,000 הלכו הביתה בסוף שבוע אחד. הפרחים לממשל בוש (אילוסטרציה) 60,000 הלכו הביתה בסוף שבוע אחד. הפרחים לממשל בוש (אילוסטרציה) צילום: shutterstock

  

מוטורולה הודיעה על קיצוץ נוסף בשורותיה, ותשלח בקרוב הביתה עוד 4,000 עובדים. AMD הודיעה, גם היא, על קיצוץ נוסף, ותפטר 1,100. אוטודסק הודיעה שהיא תיאלץ להפרד מ-750 מאנשיה. וגם יצרנית השבבים הגדולה אינטל לא מרגישה כל כך טוב: היא אמנם לא מפטרת, בינתיים, אבל דיווחה על ירידה של 90% (!) ברווחים ברבעון הרביעי של 2008, מ-2.3 מיליארדי דולרים ל-234 מיליונים. הציפיות שלה לרבעון הראשון של 2009 נמוכות עוד יותר.

 

במשך שנים נהגו הרפובליקנים לומר שהם המפלגה הטובה לעסקים, ושעסקים – אמר אחד מנשיאיהם, קאלווין קולג' – הם העסק של אמריקה. ומשום מה, המשברים הגדולים תמיד התרחשו במשמרת שלהם, ודמוקרט היה צריך לנקות אחריהם. בעוד יומיים יתחיל אובמה במלאכת הנקיון כה גדולה, שהיתה גורמת גם למנקה האורוות המצטיין ההוא, הרקלס, להחוויר.

 

הדינוזארים מנסים להזדווג שוב

 

הסיפור שאיננו נגמר: שמועות עקשניות מדברות על כך שיאהו ומיקרוסופט שוב מדברות ביניהן על איזשהו סוג של מיזוג. מסתבר שמנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, ויו"ר חבר המנהלים של יאהו רוי בוסטוק נפגשו לארוחה בשבוע שעבר.

 

באלמר עצמו, ברגע נדיר של התבוננות עצמית, אמר לאחרונה ש"חוסר סבלנותו" הוא הסיבה העיקרית לכך שלמיקרוסופט אין דריסת רגל בעסקי החיפוש. הוא דיבר על החלטות אסטרטגיות שנערכו לפני כעשור, אמנם, אבל קשה שלא לתהות אם הוא לא חושב על המהלכים של השנה האחרונה דווקא.

 

ובינתיים, המנכ"לית החדשה של יאהו, קרול בארץ, אמרה בפומבי שהיא עומדת להוציא זמן רב בבדיקת פרטי העסקה – אבל ש"תחושת הבטן" שלה אומרת לה לומר לא. ראוי לציין שהיא לא אומרת "לא" מוחלט, ושבהחלט יתכן שזה נסיון לשפר את עמדת המו"מ מול באלמר. המשך, למרבה הצער, יבוא.

 

רוצים תמריץ? בלעו את נייטרליות הרשת

 

ספקיות הרשת בארה"ב עשו מאמצים ניכרים לאחרונה לבלום את נייטרליות הרשת – התפיסה הקובעת שאין להן זכות להתערב בגלישה, או לדרוש תשלום נוסף מאתרים שדורשים פס רחב יותר מאחרים – ולפני כחודש הן זכו במה שנראה לפחות כמו תמיכה בשתיקה של גוגל, שעד לאחרונה היתה נושאת הדגל של נייטרליות הרשת.

 

אבל מסתבר שבקונגרס לא קיבלו את המזכר של גוגל. הקונגרס החדש החל לדון בחבילת תמריצים כלכליים חדשה, בשווי של כ-825 מיליארדי דולרים. היא כוללת, בין השאר, שישה מיליארדים שמיועדים להביא לפריסה משמעותית של פס רחב בארה"ב.

 

אבל ספקיות רשת שירצו לקבל נתח מהמיליארדים הללו יצטרכו לקבל על עצמן את נייטרליות הרשת. סעיף בהצעה קובע כי רק חברות שמקפידות על נייטרליות רשת יוכלו להשתתף במכרז – והוא כופה, למעשה, נייטרליות רשת ברחבי ארצות הברית כולה. לא כולם מתלהבים מהשטיק הזה, שהוא הגנבה בדלת האחורית של נושא חשוב באמתלה של חוק תקציבי, תוך כדי דרשות על "המצב הכלכלי הקשה ביותר מאז השפל הגדול".

 

צנזורה נוסח יוטיוב

 

המונח "שלושה כשלונות" (three strikes) מעורר צמרמורת בגבם של משתמשי רשת רבים: במקור הוא מונח מעולם הספורט שעבר הסבה לא סימפטית למונח חוקי. כמה מדינות – קליפורניה, למשל – העבירו חוקים שקובעים שאדם שהורשע בעבירה פלילית שלישית, ולא משנה מה היא, ייכלא לשארית ימי חייו. אלו הם חוקי Three Strikes.

 

המונח נדד גם לרשת: כמה מדינות, ביניהן צרפת, ניסו להעביר חוקים שאומרים שאם משתמש נחשד פעם שלישית בשיתוף קבצים, הוא ינותק מהרשת. החוקים הללו זכו לביקורת רבה, בין השאר משום שהם מענישים משתמש מבלי לאפשר לו להתגונן כיאות.

 

עכשיו מסתבר שגם יוטיוב, אתר שיתוף הווידאו הפופולרי של גוגל, נוקט בשיטה הזו. משתמש בשם קווין לי, שיש לו בלוג לביקורת סרטים, נדהם לגלות שיוטיוב חסמה את החשבון שלו. הוא השתמש בו כדי להעלות קטעים קצרים, בהם השתמש להדגמת הביקורת שלו. זה נקרא, בדרך כלל, "שימוש הוגן". יוטיוב קיבלה שלוש תלונות נגדו, וזה הספיק לה כדי להעלים את החשבון. לי טען שהוא פועל על פי "שימוש הוגן", אבל את יוטיוב זה לא עניין – מספר התלונות שהיא מקבלת לא מאפשר לה לבחון את תוכנן, ותוכן שיש לגביו תלונה מוסר אוטומטית.

 

בחדשות יוטיוב מדכאות פחות, לאחרונה העלתה החברה, בשקט יחסי, תוסף קטן שנקרא "הקלק להורדה", שמאפשר למשתמש להוריד את הסרטון למחשב שלו. כעקרון הוא אמור ללוות תוכן ממשלתי – ממשל אובמה עוד לא נכנס וכבר הספיק לייצר כמות לא קטנה שלו – אבל הוא מופיע כבר גם במקומות אחרים, בינתיים רק בתוכן לא מוגן. הממ.

 

הפסיכים של לינוקס

 

עבדכם הנאמן די מחבב את לינוקס, מערכת הפעלה קטנה ואמיצה, מוקפת אויבים, והיא גם מפעילה את הנטבוק שלו. כל זה בא כהקדמת "איי, איי, לא בראש" לפני הקטע הבא.

 

אחת הנגזרות היותר פופולריות של לינוקס – מערכת חופשית, שכל מפתח יכול לעשות בה כעולה על רוחו – היא אובונטו. היא לא מקבלת הרבה כותרות. בשבוע שעבר היא קיבלה כותרת, לא ממש חיובית: צעירה מוויסקונסין התלוננה שקיבלה בטעות מחשב עם אובונטו, ושהדבר אילץ אותה לוותר על קורסים של קולג' מקוון אליו נרשמה, משום שאובונטו לא מריצה את וורד של מיקרוסופט, חלק נדרש מהקורס. היא גם לא הצליחה להתחבר באמצעות המחשב לרשת.

 

אתר של טלוויזיה מקומית העלה את הסיפור. תוך זמן קצר, נרשמו כ-120,000 כניסות. לשם השוואה, העמוד הראשי של האתר מקבל כ-15,000 כניסות. ותוך כמה זמן הפסיכים מאנשי אובונטו, שפיתחו מזמן תודעת מצור, לצאת בהתקפות פרועות – הן כנגד האתר והן כנגד הצעירה. בתגובות הם כינו אותה "עצלה", "טיפשה", ו"לא ראויה לקבל תואר בקולג'". חלק מהם החלו להטריד אותה באמצעות חשבון הפייסבוק שלה.

 

המסקנה המייאשת עד מאד היא שגם האנשים שמדברים על פתיחות כערך, על חשיבותה של תוכנה פתוחה ולא כבולה, על החשיבות שבעמידה מול תאגידים ושמירה על ערך העצמי – גם הם, כשלוחצים ולו שלא במתכוון על הכפתורים שלהם, הופכים לפראיים כטוקבק ישראלי ממוצע. הסבלנות והסובלנות עפות מהחלון ברגע שמישהו אומר משהו רע על הלאום שלך, במקרה הזה מערכת ההפעלה שלך. ואם זה מה שמערכות הפעלה מוציאות מאיתנו, מה נגיד על סיכויינו להתמודד עם לאומנות של ממש?

 

קצרצרים

 

לפני מספר ימים דיווחנו על ג'וב החלומות שמציעה ממשלת אוסטרליה: שנורקל באי יפהפה וכתיבת בלוג על כך תמורת הרבה מאד כסף והוצאות. ובכן, ממשלת אוסטרליה מודיעה בתדהמה שהאתר שלה בנושא קרס, אחרי שמיליון איש ניסו נואשות לדחוף אליו קורות חיים במשך שלושה ימים.

 

האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, הפגין מידה לא נוצרית – קנאה – ולאחר שאובמה הפך לכוכב יוטיוב מעצם נשיאותו, החליט שגם הוא רוצה. הוותיקן יארגן לאפיפיור ההייטקי – יש לו אייפוד, והוא שולח מסרוני SMS למאמינים - ערוץ יוטיוב משלו בקרוב.

 

סין עושה צעד נוסף לקראת דיקטטורה מקוונת מלאה, והודיעה שהיא עומדת להוציא תקנות שיחייבו סינים המשתתפים במשחקים מקוונים להירשם בשמם המלא ובמספר תעודת הזהות שלהם. רשמית, המטרה היא למנוע משחקנים מלהתמכר. באופן פחות רשמי, יש להניח שחקנים ששמם ידוע לרשויות ימהרו פחות להפטיר הערות אנטי-ממשלתיות במהלך המשחק.

 

התולעת Conficker, שהציקה למשתמשים לאחרונה בחודש אוקטובר, עשתה במהלך השבוע קאמבק פראי במיוחד, והדביקה כמיליון מחשבים בתוך כיממה. על פי אומדן המוגדר כשמרני, כ-3.52 מיליוני מחשבים הודבקו עד כה בתולעת, שמתמחה בסיכונן של רשתות מחשבים. יש עדכון אבטחה; מיקרוסופט מאיצה במנהלי מערכות להשתמש בו בהקדם.

 

ולנתון הצפוי של השנה: 95% מהורדות המוזיקה ברשת היו בלתי חוקיות. עם זאת, הורדות המוזיקה החוקיות רשמו עליה של 25% במהלך 2008, והן מהוות כעת כ-20% מכלל מכירות המוזיקה. שוק המוזיקה הצטמצם במהלך 2008 בכ-7% - משום שאנשים לא מוכנים עוד לרכוש דיסקים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x