$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: היום הרע של טוויטר

הצהרת ג'ובס על מצב בריאותו מעורפלת מדי, סין פותחת חזית נגד גוגל, אוניברסיטאות תוקפות את World of Warcraft, והצנזורה הצמחונית של פייסבוק מעצבנת משתמשים

יוסי גורביץ 09:5906.01.09

מחיר התהילה

 

טוויטר, שירות המיקרובלוג החביב, לא ירד מהכותרות בשנה האחרונה. כתבי טכנולוגיה כרכרו סביבו תוך כשכוש זנב נמרץ על בסיס יומי – לא רע בכלל לשירות בן ארבעה מיליוני משתמשים ונטול תכנית עסקית.

 

וההצלחה יוצרת קנאה, ובתורה מושכת עלוקות. אחת מהן גרמה אתמול (ב') נזק עצום לאמינותו של טוויטר, כשהשתלטה על כ-30 חשבונות טוויטר של מפורסמים ומפורסתמים. לפתע הודיעה רשת פוקס שביל או'ריילי – הכלאה מטרידה במיוחד בין הלוחמנות של רוני דניאל והשמרנות המתחסדת של הח"כים הדתיים – הוא הומו. ריק סאנצ'ז, מגיש בכיר ב-CNN, מיהר לדווח לקוראיו שייתכן שלא יגיע לעבודה, כי הוא בהיי בגלל השימוש הקבוע שלו בקראק. ברק אובמה הבטיח לקוראים שיענו על סקר דלק בחינם. את מה שכתבה בריטני ספירס על עצמה אחסוך ממכם. בוקר, קפה, מסך – חבל.
האקרים גרמו לפגיעה משמעותית באמינותו של טוויטר האקרים גרמו לפגיעה משמעותית באמינותו של טוויטר צילום: shutterstock

 

אלא שלא. האקר השתלט על כל החשבונות האלה. למשך זמן קצר, אבל השתלט. הנהלת טוויטר ביקשה מהמשתמשים, ליתר בטחון, לשנות את הסיסמאות שלהם, והיא מאשימה "אנשים" באחריות לכך. מייקל ארינגטון מיהר לציין את שמו של החשוד העיקרי, האקר שעונה לכינוי DigitalGangster, וציין בהנאה שכל הפרשה בהחלט יכולה להסתיים בכלא. את הנזק לתדמיתו של שירות ששימש בעיקר אנשי תקשורת קשה להעריך, אבל הוא ניכר.

 

מחטטים לסטיב ג'ובס בקרביים

 

אז הנהלת אפל לא יכלה יותר לעמוד במראה של המניה שלה צונחת בלהבות, וסטיב ג'ובס התייחס אתמול (ב') לראשונה למצב בריאותו. לדבריו, הוא סובל מחוסר איזון הורמונלי, הוא מקבל טיפול, והוא ממשיך להיות מנכ"ל אפל עד להודעה חדשה. סוף סיפור? הלוואי.

 

קודם כל, מציין גיזמודו – שמוטט את מניית אפל כשכתב לפני שבוע שג'ובס צפוי להצטרף למקהלה השמיימית באביב הקרוב – שעל פי דבריו של ג'ובס עצמו, אי הופעתו בכנס מקוורלד קשורה לבריאותו: ג'ובס כתב שהוא החליט "לפני שבועות ספורים" לעזוב הכל ולפתור את בעיות הבריאות שלו.

 

שנית, מומחים רפואיים אומרים שההצהרה של ג'ובס על מצב בריאותו "סותרת את עצמה" וחסרת הגיון, והנתונים המעורפלים שטרח למסור עשויים להצביע גם על חזרת הסרטן שלו. שלישית, שינוי דיאטטי היה הפתרון הראשון של ג'ובס גם לסרטן הלבלב שפקד אותו ב-2004, וזה – מיותר לומר – לא עבד. רביעית, אפל וג'ובס שיקרו בקשר למצב בריאותו בעבר, כך שאין סיבה טובה להאמין להם עכשיו. וחמישית, אחרי ההצהרה הזו ג'ובס יכול לשכוח מפרטיות: מצב בריאותו הוא עכשיו עניין ציבורי רשמי. נצטרך לשמוע עוד על פעולות המעיים שלו.

 

סין תוקפת את גוגל

 

הרודנות הגדולה בעולם, סין, מוצאת שההרמוניה השמיימית שלה נפגמת לאחרונה, ובשל מה שתמיד מטריד את הדיקטטורים: מיניות. פורנוגרפיה לכל צורותיה איננה חוקית בסין, אבל מאות מיליוני משתמשי רשת עוקפים בקלילות את האיסור.

 

על כן, שינסה הרודנות את מותניה ויצאה למסע צלב – שלישי בעשור – כנגד התופעה השלילית הזו, ושישה משרדי ממשלה (ביניהם המשרד המאיים מאד לביטחון הציבור) גינו 19 אתרים על כך שאינם עושים דיים להיאבק בתופעה, והשמיעו איומים מעורפלים כלפיהם. הבולטים מבין ה-19 הם גוגל ובאידו, מנוע החיפוש הגדול בסין; הרודנות האשימה אותם בכך שהם לא עושים מספיק כדי למנוע קישורים לאתרי פורנו. ציון שמותיהם של האתרים הוא חלק מהמסורת הסינית, של הלבנת פנים ברבים כאמצעי מניעה ושליטה.

 

אולי זה יעבוד על באידו, שגם ככה נמצאת בצרות צרורות. לא בטוח בכלל שסרגיי ברין ולארי פייג' יתרשמו מהנזיפה הרשמית של ממשלת סין. אבל יש כאן גם צדק פואטי קטן: כבר שנים שברין, פייג' והמנכ"ל שמידט מפילים הצעות להפסיק את פעולתה של גוגל בסין, בטענה שהפעולה שם "רעה פחות" מהפסקת שיתוף הפעולה עם הצנזורה הסינית. מסתבר שהממשלה הסינית לא מתרשמת מההתרפסות הזו.

 

לממסד נמאס מ-World of Warcraft

 

המשחק הממכר בעולם הוא World of Warcraft, שבו השחקן יוצר לעצמו דמות פנטזיה ויוצא לטבוח בדמויות פנטזיה אחרות. הוא גם אחד המשחקים הרווחיים ביותר. ולאחרונה, מסתבר שהוא עולה על הכוונת של הממסד המכופתר.

 

זה התחיל בשמועות על כך ששחקני WoW מתקשים למצוא עבודה, משום שבוסים רואים אותם כ"מכורים" שהתנהגותם לא יציבה מספיק. בקצרה, שאי אפשר לסמוך עליהם שיגיעו בבוקר לעבודה. ועכשיו עלתה המתקפה לשלב חדש.

 

דברה טיילור טייט, אחת מחמש הנציבות של רשות השידור האמריקאית, ה-FCC, נכנסה ב-WoW בכל הכוח לפני שבוע, ואמרה שהוא אחת הסיבות העיקריות לנשירה מאוניברסיטאות. היא אמרה את הדברים אחרי שיועץ סטודנטים מאוניברסיטת מינסוטה, ווינס ראפש, האשים את המשחק בכך שהוא מדרדר סטודנטים מצליחים לכשלון. ראפש סיפר שהאשים את אחד השחקנים, כשהלה הגיע למשרדו מנופץ לאחר ליל משחק קשה, בכך שהוא משתמש בסמים. הסטודנט הפגוע נעלב, והשיב שהוא בסך הכל שיחק 28 שעות ברציפות.

 

סביר מאד שאנחנו רואים פה עוד היסטריה, דוגמת זו שרדפה את משחק התפקידים Dungeons and Dragons בשנות השמונים, ושכל זה הוא פשוט טכנופוביה שיצאה משליטה ואי הבנה. אבל יכול מאד להיות שנשמע בקרוב על סטודנט שהתאבד ושהוריו, בנסיון להטיל על משהו אחר את נטל האשמה, יגלו שהוא שיחק WoW. בקצרה, שחקני WoW מתבקשים להכנס למקלטים. הגיע תורכם לחטוף.

 

פייסבוק מביאה למשתמשים מעורבים את הסעיף

 

קשה להיות בעל דעה בפייסבוק, במיוחד עכשיו, כשהאוויר הווירטואלי רווי אדי דלק עקב המלחמה בדרום. משתמשים ישראלים וערבים זועמים מתלוננים שוב ושוב שהרשת החברתית מצנזרת את מה שהם כותבים. משתמשת אחת מתלוננת שברגע שהמילים "עזה" או "פלסטין" מופיעות בפוסט שהיא כותבת, פייסבוק ממהרת לצנזר אותו.

 

הבעיה, כפי שמיטיב לאבחן וואליוואג, היא לא נקיטת עמדה פוליטית מצד פייסבוק: אין לה עמדה פוליטית. היא חברה עסקית שרוצה את הכסף שלכם. ככזו, היא מתרחקת ממחלוקת כמו מאש. ומאחר ומדיניות החברה היא קודם כל להסיר תוכן שמישהו סימן כ"פוגעני", ומאחר ושני הצדדים הפכו את פייסבוק לשדה קרב וכל אחד מסמן את הטקסטים של האחרים כ"פוגעניים", ומאחר ולפייסבוק יש רק 800 עובדים אומללים שצריכים לפקח על התוכן שמייצרים 140 מיליון משתמשים – התוצאה היא שאין לה די כוח אדם כדי לברר אם התלונה מוצדקת, ואם מישהו טרח והתלונן, הוא גם הצליח לצנזר.

 

התוצאה, כמובן, היא שישראלים ופלסטינים לא יכולים לשמוע זה את זה. לא שהם רוצים, כרגע. אבל פייסבוק אמורה היתה לקדם שלום והבנה. מסתבר שהיכולות שלה בתחום מוגבלות מאד. לא שזה היה צריך להפתיע מישהו, אבל...

 

קצרצרים

 

במאבק התעמולה, רשמה אתמול אל ג'זירה נצחון ניכר: סוני אריקסון תשיק בקרוב טלפונים סלולריים – בעיקר בצפון אפריקה והמזרח התיכון – שיגיעו ללקוח כשהם כבר מספקים לו את פיד החדשות של אל ג'זירה. איכשהו נראה לי שמעט חברות סלולר יגיבו בהתלהבות לעסקה דומה עם דובר צה"ל.

 

לא רואים את הסוף: לוג'יטק, יצרנית העכברים הידועה, הודיעה כי תקצץ בקרוב 15% מכלל העובדים בשכר שלה. ללוג'יטק כ-9,000 עובדים, מתוכם 3,500 עובדי החברה ממש והשאר עובדי מיקור חוץ. החברה גם הנמיכה את תחזיות הצמיחה שלה ל-2009.

 

ואם זה עוד לא היה ברור, 2008 היתה שנה רעה להייטק, במיוחד לסטארט-אפים. מספר חברות-ההזנק שהונפקו בבורסה במהלך השנה עומד על שש בלבד – המספר הנמוך ביותר מאז 1977. ב-2007, 87 סטארטאפים הצליחו להגיע לשלב ההנפקה.

 

עוד זה מדבר וזה בא: שכרם של עובדי ההייטק צונח לרמות לא מוכרות, שגורמות לוותיקים להתגעגע לימים הטובים ההם של פקיעת הבועה בתחילת העשור. השכר החציוני ירד ב-1.2 אחוזים. הנתון הזה חשוב כי לא מדובר בשכר הממוצע, שמושפע משמעותית משכר המנהלים הבכירים, אלא בנתון החציוני, כלומר זה שמציין את שכרו של העובד הרגיל. הרבה חברות קיצצו גם בהטבות. ומצבם של אלה שמשכורתם ירדה וההטבות שלהם קוצצו טוב בהרבה מזה של אלו שפוטרו. והיו רבים מהם.

 

ובכל זאת היו דברים שעלו ב-2008. למשל, הזמן הממוצע שמקדיש הגולש לצפיה בווידיאו, בו נרשמה עליה מרשימה של 40%, מ-195 דקות ב-2007 ל-273.1 ב-2008. גם מספר הסרטונים שהגולש הממוצע רואה רשם עליה נאה, של 34%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x