$
המדריך

הצצה ראשונה: חלונות 7

האם הגירסה הבאה של חלונות היא רק ויסטה עם איפור, או שיש למה לצפות? רן יניב הרטשטיין בדק את מערכת ההפעלה הבאה שלכם בגירסת נסיון שהודלפה לרשת

רן יניב הרטשטיין 15:1103.01.09
לפני שנתיים, מיקרוסופט שחררה סוף סוף גרסה חדשה למערכת ההפעלה שלה, אחרי שש שנים של עיכובים ודחיות. בחלונות ויסטה דבקה תדמית של כשלון כמעט מהרגע הראשון, ולמרות מאמצים אדירים בפיתוח ובשיווק, היא לא התנערה מהתדמית הזו. לקוחות רבים בחרו להישאר בינתיים עם חלונות XP. למיקרוסופט נותר רק לטאטא את השם ויסטה מתחת לשטיח.

 

בהתאם, החברה החלה לדבר על חלונות 7 - עדכון בזק לוויסטה שכולל בעיקר שיפורים קוסמטיים, אבל העיקר שהוא פותח דף חדש בתודעה הציבורית. גרסת הבטא הראשונה של חלונות 7, שהיתה אמורה להיות זמינה לציבור בהמשך ינואר, כבר דלפה לרשת לפני מספר ימים. הגרסה הסופית תגיע למדפים עד חג המולד הבא.

 

אמנם הגרסה שבידינו היא גרסת ניסוי בלבד, אבל חלונות 7 לא תשתנה הרבה עד סוף 2009. רשימת הפיצ'רים סגורה זה זמן מה, וכבר עכשיו הביצועים לא נופלים מאלו של ויסטה. בסקירה ראשונית ומהירה נבדוק מה יש חלונות 7 להציע, והאם 2009 באמת תהיה השנה האחרונה של חלונות XP.

 

חלונות 7 חלונות 7 צילום מסך: Windows 7

 

התקנה: פשוטה, מהירה יותר

 

תוכנית ההתקנה של חלונות 7 דומה מאוד לזו של ויסטה, עם ממשק גרפי נעים ואסתטי (בניגוד למסך הטקסט הכחול והמכוער של XP). במחשב הבדיקה הצנוע עברו רק 22 דקות מהרגע בו ההתקנה התחילה עד לרגע בו יכולנו להתחיל להשתמש במחשב. 

 

חלונות 7 בטא: התקנה פשוטה ומהירה חלונות 7 בטא: התקנה פשוטה ומהירה צילום מסך: Windows 7

 

אחרי סיום העתקת הקבצים והתקנת המערכת, נותר רק לקבוע הגדרות בסיסיות: שם המשתמש והמחשב, סיסמה, הגדרות רשת וכו'. התהליך כל כך חלק שאפשר כמעט לשכוח שמדובר כאן בהתקנה של חלונות. אבל התזכורת הראשונה לא מאחרת לבוא.

 

הדבר הראשון שמופיע על שולחן העבודה אחרי סיום ההתקנה של חלונות 7: הודעת שגיאה. לא, זו לא בעיה במחשב או באג בגרסת הבטא שבידינו. זו הודעה של מרכז האבטחה, והיא חלק אינטגרלי מחוויית ההתקנה. אותה ההודעה בדיוק מופיעה ב-XP וגם בוויסטה, כך שהיא לא תפתיע רבים מאיתנו, אבל מה הטעם לבנות גרסה חדשה אם לא מתקנים כשלים כאלה?

 

ממשק: מחודש, משופר

 

כמו תוכנית ההתקנה, גם העיצוב של חלונות 7 דומה מאוד לויסטה, מלבד פלטת צבעים שמרנית יותר. ההבדל הראשון שקופץ לעין הוא שורת המשימות (Taskbar) בתחתית המסך.

 

ממשק חלונות 7 עם שורת המשימות החדשה ממשק חלונות 7 עם שורת המשימות החדשה צילום מסך: Windows 7

 

במקום שורת המשימות המוכרת, שמלווה אותנו מאז חלונות 95, תחתית המסך של חלונות 7 מציעה מעין שילוב בין שורת המשימות של חלונות לשורת ה"מעגן" (Dock) של Mac OS X. כלומר, קיצורי דרך להרצת תוכנות שימושיות מופיעים שם לצד האייקונים של התוכנות הפועלות - וכל תוכנה מיוצגת על ידי אייקון בודד, ללא כיתוב טקסטואלי.

 

זה דורש מעט תשומת לב בהתחלה, מכיוון שקיצורי הדרך לתוכנות שלא פועלות נראים בדיוק כמו האייקונים של תוכנות שכן פועלות, כשההבדל היחיד הוא מסגרת תלת ממדית דקה.

 

שורת המשימות החדשה שורת המשימות החדשה צילום מסך: Windows 7

 

לפי מיקרוסופט, שורת המשימות החדשה פותחה לפי מידע שנאסף ממיליוני משתמשים, והיא מותאמת במיוחד לניהול של מספר מועט של חלונות. כשצריך לטפל במספר גדול של חלונות פותחים, היא לא הרבה יותר גרועה מהשיטה המוכרת של XP וויסטה.

 

מי שלא נהנה מהחידוש, יכול לשנות את הגדרות המערכת כך ששורת המשימות תציג את האייקונים של התוכנות הפועלות לצד תווית טקסטואלית, כמו בגרסאות הקודמות של חלונות.

 

אפשר להחזיר את שורת המשימות לפורמט הישן אפשר להחזיר את שורת המשימות לפורמט הישן צילום מסך: Windows 7

 

ומה עם אפקט ה"וואו" שאנחנו מצפים לו בממשקים של מערכות הפעלה חדשות? ובכן, אפקטים גרפיים משעשעים לא חסרים בחלונות 7, אבל הם לא חוסכים זמן או מאמץ לעומת הפתרונות שכבר היו קיימים בגרסאות קודמות

 

ניהול קבצים ותחזוקה: על הפנים

 

בין הפיצ'רים החדשים של חלונות 7 נמצאות הספריות (Libraries), הכלאה מפוקפקת בין התיקיות הווירטואליות של ויסטה לתיקיות רגילות של חלונות. ספריה היא מעין "תיקיית על", שאוספת ומציגה קבצים מתוך כמה תיקיות אחרות בחלון אחד. התיקיות האחרות יכולות להיות תיקיות רגילות במחשב המקומי או תיקיות ברשת. אפשר להגדיר אחת מהתיקיות האלה כתיקיית ברירת המחדל של הספריה, וכך אפשר להתייחס לספריה כתיקיה רגילה: כששומרים קבצים בספריה, הם יישמרו בעצם בתיקיית ברירת המחדל.

 

רשמית, הספריות נועדו לפשט את ניהול הקבצים בחלונות 7, אבל אף אחד, כולל עובדי מיקרוסופט שניסו לתאר את הפיצ'ר בבלוגים ובמסמכי תיעוד, לא יודע בדיוק מה מטרתן ואיך משתמשים בהן. זה יכול להיות צעד ראשון לקראת שינוי מקיף בדרך העבודה שלנו עם המחשב שלנו, וזה יכול להיות אסון בקנה מידה קטסטרופלי. רוב הסיכויים שהתשובה נמצאת באמצע, וזהו צעד ראשון לקראת אסון קטסטרופלי.

 

הגדרת רשת ביתית. מסובך מדי, אבל לפחות לא צריך להכיר מונחים טכניים הגדרת רשת ביתית. מסובך מדי, אבל לפחות לא צריך להכיר מונחים טכניים צילום מסך: Windows 7

 

הספריות בחלונות 7 מלוות בפיצ'ר חדש נוסף, HomeGroup שמו, שנועד להקל על חיבור מספר מחשבים ברשת ביתית (בתנאי שכולם פועלים על חלונות 7). בעזרת HomeGroup, אמור להיות קל יותר לשתף ספריות וקבצים בין המחשבים בבית. אבל מספיק מבט אחד בעמוד ההגדרות של HomeGroup כדי להבין שאין שם שום דבר קל. עצם הקיום של עמוד הגדרות עבור תכונה שאמורה להיות אוטומטית לגמרי צריך להדליק נורה אדומה. הוראות ההתקנה שכוללות כ-15 שלבים מבהירות את זה באופן סופי.

 

למעשה, אם יש תחום אחד שחלונות 7 נכשלת בו בלי שום ספק, זהו הניהול והתחזוקה של מערכת ההפעלה. לוח הבקרה (Control Panel) של חלונות ויסטה היה מבוך. הלוח של חלונות 7 זהה - רק שנוספו לו עוד 13 עמודים.

 

לוח הבקרה. מסובך מתמיד לוח הבקרה. מסובך מתמיד צילום מסך: Windows 7

 

תוכנות מצורפות: פחות זה פחות

 

ויסטה פינקה את המשתמשים בכמה וכמה תוכנות מצורפות חדשות, בהן יומן פגישות וגלריית תמונות. חלונות 7 מוותרת על התוכנות החדשות של ויסטה, ומשמיטה גם את תוכנת הדואר ותוכנת עריכת הווידאו הוותיקות. שתי התוכנות שנשארו, Windows Paint (צייר) ו-WordPad (מעבד תמלילים פשוט), מגיעות בחלונות 7 בגרסאות מחודשות.

 

צורות, מברשות וסרגלים חדשים בצייר (Paint) צורות, מברשות וסרגלים חדשים בצייר (Paint) צילום מסך: Windows 7

 

Paint, תוכנת הציור הפשוטה של חלונות, זוכה בחלונות 7 לעדכון גדול. זו עדיין תוכנת ציור פשוטה, אבל היא מציעה עתה מגוון גדול יותר של מברשות, תצוגת סרגלים, וכלים להוספה ועריכה של צורות פשוטות כמו חצים וכוכבים.

 

ב-WordPad, החידוש העיקרי והחשוב ביותר הוא תמיכה ב-OOXML (או docx), פורמט המסמכים החדש שהציג וורד 2007. מסמכים בפורמט זה לא ניתנים לקריאה בוורד 2003 ושאר הגרסאות הישנות של אופיס, ומי שאין בידו אופיס 2007, ישמח לראות שאפשר לקרוא את המסמכים הללו ב-WordPad.

 

השינוי הבולט ביותר בשתי התוכנות האלה הוא האימוץ העיוור של ה-Ribbon, סרגל הכלים המנופח שמיקרוסופט הציגה לראשונה באופיס 2007, ושמטרתו להקל על התמודדות עם תוכנות מורכבות ורבות תפריטים. בתוכנות כה פשוטות, החלפת שורת התפריט בסרגל כלים משיגה תוצאה הפוכה. ה-Ribbon הופך את WordPad ו-Paint לתוכנות הרבה פחות נגישות ויותר עוינות, על אף שמבחינה מעשית ההבדלים ביניהן קטנים.

 

למי שמתגעגע, שאר התוכנות שהיו מצורפות לגרסאות קודמות של חלונות לא נעלמו לגמרי. במקום לצרף אותן להתקנה של חלונות 7, מיקרוסופט מציעה אותן להורדה במסגרת חבילת Windows Live Essentials, שכוללת את תוכנת הדואר, הגלריה, עריכת הווידאו, ותוכנות נוספות (אבל לא את יומן הפגישות).

 

אם אתם יודעים משהו על מיקרוסופט, אתם יכולים לנחש שתתבקשו להרשם ל-Live יותר מפעם במהלך ההתקנה והשימוש.

 

חלונות 7: גרועה פחות מוויסטה

 

המפתח לחלונות 7 הוא תיאום ציפיות. אלה מבין משתמשי ויסטה המאוכזבים שעדיין לא נטשו לטובת Mac OS X או לינוקס כנראה יקחו את כל מה שנותנים להם. בשבילם יספיק כל דבר קצת יותר מהיר, קצת יותר יציב וקצת פחות עוין מוויסטה. חלונות 7 לא פותרת אפילו שבריר מהבעיות של ויסטה, אבל זה כי מיקרוסופט לא מודה שאלה בעיות. עבור מאוכזבי ויסטה, חלונות 7 תהיה שדרוג ראוי.

 

לעומתם, מי שנשארו עד עכשיו עם XP צריכים סיבה טובה יותר כדי להחליף מערכת הפעלה. כל עוד מיקרוסופט לא תכריח את לקוחותיה לשדרג - כלומר, כל עוד התוכנות שלה תפעלנה גם על חלונות XP - קשה למצוא סיבה טובה לעבור. חווית השימוש בחלונות 7 לא טובה יותר מאשר ב-XP, היא רק גרועה בצורה אחרת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x