$
חדשות טכנולוגיה

טכנולוגי על הבוקר: רבותי, מהפך

חברת תקשורת תובעת את הניו יורק טיימס בגלל קישור, מוזילה מוציאה דפדפן למק ודפדפן סלולרי, גוגל מפות תעקוב – יחד עם הפיקוד האסטרטגי האמריקני – אחרי מעופו של סנטה, וסיפור שהתחיל בהאקינג מקבל סוף טוב

יוסי גורביץ 09:5924.12.08

קטן, זריז, מנצח

 

הרשת רוחשת: לראשונה בהיסטוריה של המחשב האישי – טוב, זה בסך הכל קצת יותר מ-30 שנה, אבל היי, זה נראה כמו 300 – עקפו מכירות המחשבים הניידים את אלו של המחשבים השולחניים. ברבעון השלישי של 2008, נמכרו 38.6 מיליון מחשבים ניידים לעומת 38.5 מיליון שולחניים, ומנתוני חודש אוקטובר עולה הרושם שהמגמה רק מתחזקת.
עקפו את השולחניים בסיבוב. נטבוק עקפו את השולחניים בסיבוב. נטבוק

 

הרג'יסטר הבריטי מזכיר לנו שמחשבים נישאים, סוג-של, היו קיימים כבר ב-1981, ושעד לשנים האחרונות הם נחשבו לנחותים, מחשבי גיבוי. חלק ניכר מהעליה במכירות שייך לא ללאפטופים ה"כבדים", אלא לנטבוקים הזעירים והקלים: אייסר, יצרנית נטבוקים מובילה, ראתה את נתח השוק שלה עולה ב-45% מהרבעון השני לשלישי, ו-79% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. לטרנד הזה, אם יימשך, יהיו השלכות רציניות על כל התעשיה – ומיקרוסופט, על כל פנים, מראה יכולת התאמה מהירה: חלונות 7 אמורה להיות מערכת הפעלה תואמת נטבוקים.

 

הקץ לקישור החופשי?

 

מראשית ימיה של הרשת, היה מקובל שמותר לכל אדם לקשר לתוכן פתוח ברשת, ושאין מגבלות על כך. תביעה מטרידה חדשה בארה"ב עשויה לשנות את המצב הזה.

 

חברת GateHouseMedia, שמוכרת עיתונים רבים ברחבי מסצ'וסטס, תובעת את הניו יורק טיימס, בטענה שהמהדורה המקוונת של הבוסטון גלוב – שמוצא לאור על ידי הני"ט – מקשרת לידיעות של אתריה, תוך שהיא מצטטת כותרות וחלקים מכותרות המשנה.

 

המדובר בנוהג מקובל מאד, שמאפשר בעצם את קיומם של אגרגטורים, אם כי יש לו גבולות של "שימוש הוגן". הבעיה של GateHouseMedia, כפי שהיא מודה, היא שהמשתמש שלוחץ על הקישורים בבוסטון גלוב מגיע לאחד מאתריה, ורואה את הפרסומות בו, הוא מדלג על דף הבית של GateHouse ואיננו נחשף לפרסומות שם. בכירה בני"ט, קתרין מאטיס, אמרה לסינט שמדובר ב"תביעה חסרת בסיס" ושמנהג הקישור "לא רק שאיננו בלתי חוקי או בלתי הולם, הוא נפוץ, מוכר לכל מי שגלש ברשת, הוגן, ומועיל הן לגולשים והן לאתר התוכן המקורי". נקווה שבתי המשפט יסכימו.

 

מוזילה שועטת קדימה

 

ימים ספורים לאחר שמנכ"לה הודה שיחסי הקרן עם גוגל "הסתבכו" בעקבות השקת הדפדפן כרום, מוציאה קרן מוזילה – האחראית לדפדפן העצמאי פיירפוקס, ושהכנסותיה תלויות בגוגל – שני דפדפנים חדשים.

 

הראשון שבהם הוא גרסת אלפה שניה של Fennec, דפדפן המוכוון לשוק הסלולרי. הוא מאפשר שימוש בטאבים, גלישה מאובטחת מהתקפות פישינג, ומשפר את יכולת ההתמקדות (zooming) של הדפדפן – צעד הכרחי לדפדפן סלולרי. עם זאת, הוא מיועד בינתיים למפתחים בלבד.

 

במקביל, הוציאה מוזילה גרסה שניה ל-Camino, הדפדפן שלה שמיועד למשתמשי מק. זו גירסת בטא, אבל על פי תיאורו של מ.ג. סיגלר בוונצ'רביט, היא בהחלט ראויה למאכל אדם. מתקבל הרושם שמלחמות הדפדפנים מתחממות שוב, אחרי הפוגה של כעשור, ושמוזילה מתכוונת, כפי שהבטיח המנכ"ל ג'ון לילי, להיאבק ולהשאר במשחק.

 

גוגל ונוראד יעקבו אחרי סאנטה

 

לפיקוד האוויר הצפון אמריקני, נוראד, לא יצא שם טוב. בוגרי המלחמה הקרה הכירו אותו כגוף שהיה אמור להיות אחראי לתקיפות גרעיניות מצד ארצות הברית, והוא יצא ממש רע מהסרט "דוקטור סטריינג'לאב", שבין השאר לעג לסיסמא האורווליאנית שלו, "השלום הוא מקצוענו". לשם הרע האחראית, בין השאר, העובדה שאף אחד לא ידע איך קוראים לפיקוד הסובייטי המקביל, אבל זה סיפור אחר.

 

ובכן, מסתבר שנוראד לא רק מתכנן את השמדת העולם, אלא גם עסוק במסורת חביבה – אם גם אידיוטית – אחרת: מעקב אחרי תנועתו של סנטה קלאוס. מאז 1955, המכ"מים של נוראד מתעדים את תנועתו הדמיונית של סאנטה מהקוטב הצפוני, והוא זוכה למשמר כבוד של מטוסים קנדיים עד הגבול האמריקני, שם מתלווה אליו במסעו משמר כבוד אמריקני.

 

נשמע כמו בזבוז מוחלט של כספי משלם המיסים (אם כי מחיר דלק המטוסים ירד משמעותית לאחרונה), אבל האמריקנים אוהבים את המסורות המטופשות שלהם - ועכשיו הן הגיעו גם לרשת. ניתן לעקוב אחרי מסעו של סאנטה דרך האתר הייחודי של נוראד, והשנה גם באמצעות טוויטר. גוגל מפות תעקוב, זו השנה הרביעית, אחרי מסלולו הדמיוני של הקשיש נושא המתנות. תקראו לי משבית שמחות, אבל השילוב בין נוראד וגוגל מטריד אותי.

 

סוף טוב לסיפור שהתחיל רע

  

לפני כארבעה חודשים, עמדה קבוצה של סטודנטים מ-MIT להציג בכנס ההאקרים דפקון את פרצות האבטחה שמצאה במערכת התחבורה הציבורית של מסצ'וסטס. ההרצאה לא התקיימה: לבקשתה של רשות התחבורה של המדינה, הוציא שופט צו איסור פרסום על כל הנושא. התוצאה המיידית, כמובן, היתה הדלפתה של מצגת ההרצאה לשלל אתרים ברשת.

 

רשות התחבורה לא הסתפקה בצו איסור הפרסום, והגישה גם תביעה כנגד שלושת הסטודנטים. היא טענה שהעובדה שהללו חשפו – כחלק מעבודה אקדמית – את פרצות האבטחה במערכת מכירת הכרטיסים שלה תסייע לפושעים. הסטודנטים טענו שהם בסך הכל רוצים להצביע על פרצות ולהביא לסתימתן.

 

סוף טוב הכל טוב: אמונה על התפיסה שאין פקח ציד טוב יותר מצייד בלתי מורשה, שכרה הרשות את הסטודנטים, והם עמלים כעת על שדרוג מערכות ההגנה של המערכת שפרצו.

 

קצרצרים

 

יוריפיאנה, האנציקלופדיה הכלל-אירופית שעלתה לרשת בנובמבר וקרסה תוך פחות מיממה עקב עומס יתר מצד גולשים, עלתה אתמול שוב לאוויר. עם זאת, היא עדיין לא פתוחה לקהל הרחב, ומפעילי האתר בעיקר בודקים את עמידותה לעומס המוני.

 

 יום השבעתו של הנשיא ברק חוסיין אובמה מתקרב, וחברות הסלולר כבר נערכות למה שמסתמן כיום עמוס תוכן במיוחד. מספר האנשים שיגיעו להשבעה לא ידוע, אבל כבר נאמד במיליונים – והרשתות מתחננות בפני המשתמשים לא לשלוח תמונות או טקסט מהאירוע, כי הרשת לא תעמוד בעומס.

 

עליה גדולה נרשמה בקניות המקוונות בסוף השבוע האחרון, והקונים הוציאו כ-677 מיליוני דולרים. עם זאת, אין די בכך כדי לפצות על עונת קניות מקוונת חלשה בהשוואה ל-2007. ואשר לקניות הלא מקוונות – בואו פשוט לא נדבר על זה, אוקיי?

 

האייפון זוכה להצלחה בחזית מפתיעה: פליקר. מספר התמונות שמקורן בג'יזספון המועלות לשירות התמונות הפופולרי מתחרה במספר התמונות שמקורן במצלמות DSLR המקצועיות. האיכות, עם זאת, היא כנראה סיפור אחר.

 

וידיעה סלולרית אחרונה להיום: פרויקט גוטנברג הוותיק – שמעלה לרשת ספרים שזכויות היוצרים שלהם פגו בפורמט טקסט, הפרויקט ששימש כהשראה לפרויקט בן יהודה – מאפשר עכשיו גם קריאה באמצעות סלולרי.

  

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

·ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x