קץ התביעות נגד משתפי קבצים
תעשיית המוזיקה בארה"ב תפסיק להגיש תביעות לבתי משפט נגד משתפי קבצים, אבל תנסה לשכנע ספקיות אינטרנט לנתק אותם מהרשת. תביעות שהוגשו בעבר לא יבוטלו
ראשי תעשיית המוזיקה האמריקאית הכריזו ביום שישי על קץ גל התביעות העצום נגד משתפי קבצים שהתנהל בשנים האחרונות. במסגרת מערכה זו הוגשו מ-2003 תביעות נגד 35,000 אמריקאים שחלקו שירים זה עם זה באינטרנט תוך הפרת זכויות יוצרים. במקום התביעות, שהתגלו כלא יעילות, תעשיית המוזיקה מתכננת לשתף פעולה עם ספקיות האינטרנט במדינה כדי לנתק מהרשת את משתפי הקבצים.
לדברי הארגון, מספר ספקיות אינטרנט מובילות בארה"ב כבר הצטרפו לתוכנית החדשה, שבמסגרתה משתפי קבצים יאותרו על ידי הספקית ויקבלו מכתב אזהרה. אם לא יפסיקו בפעילות הפיראטית, ינותקו מהרשת.
מנכ"ל RIAA, מיץ' ביינוול, אמר כי גל התביעות מילא את תפקידו בכך שיצר מודעות ציבורית לבעיית פיראטיות המוזיקה והגביל את מספר משתפי הקבצים. "כעת אנחנו יכולים להחליף צורה אחת של הרתעה בצורה אחרת", הוסיף. "הגשת תביעות כאסטרטגיה להתמודדות עם בעיה גדולה לא היתה האפשרות המועדפת עלינו לפני חמש שנים".
"גל התביעות היה כשלון בכל קנה מידה"
ארגון הצרכנים הדיגיטלי Electronic Frontier Foundation, אחד ממובילי המחאה נגד גל התביעות של תעשיית המוזיקה, הביע שמחה על סיום התביעות. "זה היה צריך לקרות מזמן", כתב היועץ המשפטי של EFF, פרד וון לוהמן, באתר הארגון. "גל התביעות היה כשלון בכל קנה מידה. התביעות לא צמצמו את שיתוף הקבצים הלא-מפוקח ולא הביאו כסף ולו לאמן אחד".
עם זאת, לדברי וון להמן, ההסכם עם ספקיות האינטרנט פירושו ש"עוד יותר חובבי מוזיקה צפויים לסבול מהטרדה מצד תעשיית המוזיקה... לפי הערכות שמרניות, חמישית מהגולשים בארה"ב הם משתפי קבצים. האם תעשיית המוזיקה באמת חושבת שניתוק 20% מהאמריקאים מהאינטרנט הוא התשובה? והאם הספקיות מאמינות בכך?"
עוד מצר הארגון על כך ש-RIAA לא מתכנן לבטל את מאות התביעות שכבר הוגשו ועומדות כעת בפני משפט. בינואר הקרוב צפוי להתחיל משפטו של הסטודנט ג'ואל טננבאום מאוניברסיטת בוסטון, שמואשם בהורדת 7 שירים באופן בלתי חוקי. RIAA תובע ממנו פיצויים בסך יותר מ-1 מיליון דולר. עורך דינו, צ'רלס נסון, טוען כי סכום הפיצויים הנ"ל, שמתבסס על חוק מ-1999 שמיועד להרתיע פיראטים אינטרנטיים באמצעות עונשי ענק, מנוגד לחוקה האמריקאית.
ג'אמי תומאס, אם חד הורית שנתבעה על ידי RIAA ב-2006, הפסידה במשפט ונדרשה לשלם 222,000 דולר על הורדה והפצה של שירים תוך הפרת זכויות יוצרים. תומאס ערערה על ההחלטה בהצלחה ומשפטה השני יתחיל ב-9 במרס. עורך דינה, בראיין טודר, אמר כי תעשיית המוזיקה תיטיב לעשות אם תמצא מודל עסקי שמתאים יותר לעידן האינטרנט. "טוב שהם שמו קץ למערכה הזו של רדיפת אנשים, אבל הם צריכים לשנות את הצורה שבה אנשים מוציאים כסף על הקלטות", אמר טודר.