מצעד התוכנות הניידות (Portable Apps)
הן נולדו כפתרון למשתמשים ניידים ומתאימות ל"דיסק און קי", אבל היתרון האמיתי שלהן הוא שפשוט לא צריך להתקין אותן. והן גם חינמיות וקומפקטיות. 10 תוכנות ניידות שיפות לכל כיס
זה עשוי היה להיות גן-עדן אמיתי לולא הבעיה הפשוטה והידועה: שכל התקנת תוכנה מקרבת את הפרמוט הבא. אחרי כך וכך התקנות והסרות של תוכנות המחשב יהפוך איטי ולא יציב - כי התוכנה הזו השאירה מפתחות מיותרים ב-Registry והתוכנה ההיא שינתה הגדרה כלשהי, והאחרת שתלה קבצים בכל מיני מקומות אסטרטגיים ולא טרחה להסיר אותם.
הכי טוב היה לו לא היה צריך להתקין אף תוכנה ואפשר היה להריץ אותן ישירות מהקובץ בו הן מגיעות, בלי "ללכלך" את המחשב, נכון? ובכן, זה בדיוק מה שמציעות התוכנות הניידות (Portable Applications) או "תוכנות הכיס" כפי שהן מכונות לפעמים.
לא רק לדיסק און קי
התוכנות הניידות נולדו כפתרון עבור משתמשים ניידים שרצו לשאת איתם את התוכנות שלהם לכל מקום, ללא צורך להתקין אותן. אלו תוכנות קומפקטיות, חינמיות בדרך-כלל, שניתן להריץ בהקלקה כפולה ישירות מהזיכרון הנייד, דיסק חיצוני או תקליטור - ללא צורך בהתקנה מסרבלת וללא צורך להסיר אותן בדיעבד (בחלק מהמקרים תופעל תוכנית התקנה; אל תיבהלו, הכל יישאר בגבולות תיקייה בודדת).
התוכנות הללו מאפשרות לשאת בכיס גם את המידע, המסמכים וההגדרות שעשיתם - שום דבר לא הולך לאיבוד; פשוט, שום דבר לא נשמר מחוץ לתיקיית התוכנה, כך שגם אין בעיות Registry ולא ניפוח של תיקיות Windows.
במהלך השנתיים האחרונות ראינו התפתחות מואצת של תחום התוכנות הזה, והיום יש מאות רבות של תוכנות ניידות, לכל מטרה וצורך. הן אידיאליות להרצה על מחשבים חלשים, כמו ניידים זעירים (Netbooks) בסגנון ה-Eee PC. הן מציעות אפשרות פשוטה לבדוק מוצרי תוכנה (לדוגמא, גירסת הבטא החדשה של פיירפוקס 3.1) בלי לסכן את יציבות המחשב. למעשה, תוכלו להתקין במחשב שלכם תוכנות ניידות בלבד ואז ספק אם תצטרכו לפרמט אותו אי פעם.
אפשר למצוא מבחר גדול של תוכנות ניידות "מאושרות" באתרים כמו Portable Apps או Portable Freeware Collection וגם ויקיפדיה מציעה רשימה יפה בערך List of portable software. בכל אופן, כדי שלא תצטרכו לעבוד קשה מדי, עמלנו וליקטנו עבורכם רשימה של תוכנות ניידות מומלצות ב-10 קטגוריות.
בחרנו עבורכם את הטובות ביותר.
דפדפן
רוצים לנסות את פיירפוקס 3.0 בלי להתקין? מחפשים דפדפן מתקדם ונוח שתוכלו להריץ מכל מחשב, גם כזה שאיננו שלכם ושיש בו רק אקספלורר? המהדורה הניידת של דפדפן הקוד הפתוח תאפשר לכם לעשות בדיוק את זה, בגירסת הבטא המצויינת או באחת מ-4 גירסאות ניידות קודמות שגם אותן אפשר להוריד מהרשת. גירסה 3.1b כוללת כמה תיקונים ושכלולים שמעניקים לה, בין השאר, ביצועים טובים אפילו יותר מאשר גירסה 3.0. נפח הקובץ: 8.3MB (כבד לכם? נסו את הגירסה הניידת של Avant Browser, רק 2MB ותרוץ גם על מחשב ענתיקה).
תוכנת דואר
eMailaya, הנקודה הישראלית בסקירה שלנו, הוא לקוח דואר זערורי (1.9MB) ויפהפה, עתיר תכונות, ידידותי ונייד למהדרין. המפתח, עמוס שוסט, מסביר באתר התוכנה שפיתח אותה "אחרי שניסיתי הרבה תוכנות שלא ממש עשו את מה שבאמת רציתי, בכל תוכנה היה חסר משהו אחר".
כמה מהתכונות ש-eMailaya מציעה: קורא RSS מובנה, ריבוי חשבונות והתממשקות לשירותי Webmail, שימוש בשטח האחסון על שרת הדואר ככונן וירטואלי, ייבוא קבצי נתונים וכתובות מאאוטלוק וממסמכי אופיס, ועוד ועוד.
חבילת יישומים משרדיים
במונחים של תוכנות ניידות מדובר במפלצת לא קטנה: החבילה מגיעה בקובץ של 82.3MB, שאחרי שתריצו אותו יתנפח לתיקייה גדולה פי שלושה. בכל אופן, אין עוד פתרון כזה - מסחרי או כמו במקרה של OpenOffice, חופשי ופתוח-קוד - עם כלי עיבוד תמלילים, גיליון אלקטרוני, תוכנת מצגות, כלי ציור ותמיכה טובה ברוב הטכנולוגיות ופורמטי הקבצים שצריכים לעניין אתכם.
מעבד תמלילים
אם מה שאתם רוצים הוא אפשרות פשוטה ליצור מסמכים לא מורכבים (כלומר, בלי טבלאות וגרפיקה, שמאתגרות את התמיכה העברית שלו, שהיא בסך-הכל טובה), לשמור, לערוך ולהדפיס אותם, אז AbiWord הוא תחליף מצויין ל-MS Word. הוא מגיע בקובץ בנפח מצחיק של 6.2MB והוא חינמי (קוד-פתוח).
קורא PDF
תוכנת הקוד הפתוח הזו, בנפח של 1.2MB בלבד, מתאימה לכל גירסאות Windows ותרוץ היטב על כל מחשב. היא מעוצבת מצויין ופשוטה לשימוש, ולדעתנו היא הבחירה הטובה ביותר בקטגוריה שלה. אגב, גם את Foxit Reader, התחליף החינמי המקובל יותר ל-Acrobat Reader אפשר להפעיל כתוכנה ניידת בעזרת כלי Launcher מיוחד. לשיקולכם.
מסרים מיידיים
גם בגירסאות הקודמות והלא ניידות שלה Miranda הייתה תוכנת מסרים מיידיים פופולרית מאד. היא קלה, אינטואיטיבית, תואמת לתוכנות ה-IM הנפוצות (מסנג'ר, ICQ, AIM ועוד תריסר נוספות), כוללת תמיכה מובנית בפרוטוקול IRC ותואמת לכל גירסאות Windows. אין לה ממשק עברי אבל היא תומכת בעברית. נפח הקובץ הוא 2.1MB בלבד.
נגן מדיה
VLC Media Player Portable 0.9.4
לא רק כתוכנה ניידת אלא בכלל - אין תחליף לתוכנת הנגן VLC, שמגיעה עם מקודדים משלה ויודעת לנגן פחות או יותר הכל. היא מאד אינטואיטיבית לשימוש, למרות שאם תפשפשו בתפריטים תמצאו שמדובר באחד הנגנים המתקדמים ביותר בשטח. היא התנפחה קצת בגירסאות האחרונות והקובץ להורדה מגיע לנפח של 15MB, אבל גם זה לא נורא.
גרפיקה ועיבוד תמונה
בשבריר הנפח מפוטושופ (סך-הכל 16MB) מציעה לכם תוכנת הקוד הפתוח הזה אוסף מרשים של כלי איור, עריכת תמונות ועיבוד תמונה, לרבות כמה כלים מתקדמים שלא תמצאו באף תוכנה אחרת. בגירסאות האחרונות הוסבו בה אינספור שיפורים וגם הממשק, שנחשב לנקודת התורפה שלה בעבר, נראה היום הרבה יותר טוב. על המחשב השולחני שלכם אתם יכולים להשתמש באיזו תוכנה שאתם רוצים, אבל בשביל לקחת אתכם לדרך אין תוכנה שמציעה הרבה כל-כך תמורת מעט כל-כך נפח.
תוכנת צריבה
DeepBurner Free 1.9 Portable Edition
יש היום כבר לא מעט תוכנות צריבה חינמיות. DeepBurner Free, שנועדה בעיקר לקדם את גירסת ה-Pro של המוצר, היא אולי לא המתוחכמת ביותר, אבל היא היציבה, האמינה והנוחה ביותר לטעמנו. ההדורה הניידת, שמגיעה בקובץ בנפח של 1.93MB תומכת בצריבה של תקליטורי נתונים ומוזיקה, בצריבת ISO וביצירת Bootable CD.
תוכנת דחיסה
זוהי אחת מתוכנות הקוד הפתוח הכי פופולריות ומוערכות, ותוכנת דחיסה מצויינת בכל פרמטר - במיוחד במה שקשור לנפח וביצועים. הגירסה הניידת מציעה את כל תכונות הדחיסה והפרישה המתקדמות, בקובץ בנפח של 1.1MB