$
אינטרנט

ביקורת ראשונה: דפדפן כרום

גוגל השיקה אמש את הדפדפן החדש, והבטיחה שיהיה מהיר יותר ונוח יותר. לקחנו אותו לנסיעת מבחן - והנה התוצאות

דורה קישינבסקי 12:2903.09.08

מה כבר יש לחדש בתחום הדפדפנים? זו היתה הבעיה שעמדה בפני גוגל כשבנתה את הדפדפן החדש שלה, כרום. שני הדפדפנים השולטים כיום בשוק, אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט (שנמצא אצל כ-80% מהמשתמשים) ודפדפן הקוד הפתוח פיירפוקס, הולכים והופכים זהים זה לזה, כאשר בכל גרסה חדשה הם מעתיקים עוד תכונות טובות מהמתחרה. הדמיון פועל לטובת אקספלורר, שמגיע עם חלונות. אם פעם חובבי טכנולוגיה ידעו שכדי לקבל תוספים, חלוניות (טאבים) וטיפול מתוחכם ברשימת האתרים המועדפים, עליהם להוריד דפדפן אחר מהאינטרנט, היום הם יכולים גם להישאר עם דפדפן ברירת המחדל.

 

כרום, למרות המילים הגדולות של גוגל, הוא לא מה שישנה את חוקי המשחק. הוא מאמץ מהמתחרים הוותיקים את רוב התכונות הפופולריות שלהם, ומנסה להתבדל בעיקר באמצעות הממשק הנקי, שמתאים לרוח המותג של גוגל.

 

ניתן להורדה, גם בעברית ניתן להורדה, גם בעברית צילום מסך: google

 

לאחר התקנה מהירה מאוד, באתר גוגל (בעברית או באנגלית - ניתן גם להחליף שפה אחר כך), הדפדפן נפתח בחלון נטול שורת כותרת ודל מאוד בתפריטים ובסרגלי כלים. זה לא רק מספק מראה אוורירי, אלא גם משאיר את רוב שטח החלון פנוי להצגת דף האינטרנט. עוד חידוש בולט - כרום מציב את שורת החלוניות מעל תיבת הכתובת והתפריטים. זה נראה כמו גימיק, אבל מתגלה כסידור הגיוני יותר, מכיוון שהקלדה בשורת הכתובת או לחיצה על כפתור "חזור" ממילא משפיעות רק על החלונית הנוכחית, והעיצוב של כרום מדגיש שהן כפופות לה.

 

תיבת הכתובת בראש החלונית אמורה להיות מוקד הפעילות בדפדפן ולהחליף תריסרי תפריטים. היא משמשת לא רק להקלדת כתובות, אלא גם לביצוע חיפושים ברשת באמצעות מנוע החיפוש הנבחר (ברירת המחדל היא, כמובן, גוגל). הקלדה של קומץ אותיות מעלה את האתרים שמכילים אותיות אלה מתוך רשימת האתרים המועדפים, או אתרים שהמשתמש גלש בהם לאחרונה, תכונה שמוכרת כבר למשתמשי פיירפוקס 3. אבל בנוסף, התיבה מציעה גם אתרים שאליהם אולי התכוונתם, לפי הסטטיסטיקות של גוגל. ולחיצה על מקש Tab עורכת חיפוש באמצעות מנוע החיפוש של האתר הנוכחי - אם הגולש נמצא באתר אמזון, למשל, יתבצע חיפוש במוצרים הנמכרים באתר. הפשטות והיעילות של התיבה מרשימות, אבל בגרסה ראשונית זו של הדפדפן היא נוטה יותר מדי להתעכב ולהיתקע.

  

במקום דף בית שנטען עם פתיחת הדפדפן על פי בחירת הגולש, או עם פתיחת חלונית חדשה, כרום מציג דף תפריט ייחודי. הדף מציג תמונות מוקטנות של האתרים שהגולש הגיע אליהם הכי הרבה לאחרונה, ומזכיר את שירות דף הבית האישי המקוון של גוגל, iGoogle.

  

דף הבית - האתרים אליהם גלשת לאחרונה ותיבת חיפוש דף הבית - האתרים אליהם גלשת לאחרונה ותיבת חיפוש צילום מסך: google

 

עבור גולשים שמעוניינים להסתיר את הרגלי הגלישה שלהם ממשתמשים אחרים באותו המחשב, אבל לא מעוניינים לחטט בקרביים הטכניים של התנהגות הדפדפן, כרום מציע אפשרות Incognito ("חלון אלמוני" בגרסה העברית). כל מה שמתבצע בחלונית המסוימת הזו לא יישמר על המחשב ולא ייזכר לאחר שסוגרים את החלונית. אפשרות דומה, אגב, יהיה ניתן למצוא בגרסה הבאה של אינטרנט אקספלורר.

 

מצב Incognito, להסתרת נתוני הגלישה מצב Incognito, להסתרת נתוני הגלישה צילום מסך: דפדפן כרום

 

מי שחושש יותר מנטיות האח הגדול של גוגל עצמה מאשר מהחטטנות של שותפים לדירה או למשרד, ימצא בכרום כר פורה לפרנויה. תיבת הכתובת, תפריט האתרים בדף הבית וכל שאר האלמנטים בדפדפן שעוקבים אחרי פעילות הגולש אולי מגבירים את נוחות השימוש, אבל גם יוצרים תחושה של מעקב רציף.

 

מהיר יותר, מכביד יותר על ה-CPU

 

היתרון האמיתי של כרום אמור להיות מאחורי הקלעים, בביצועי התוכנה. גוגל אפילו טרחה להפיץ חוברת קומיקס בת 40 עמודים שמסבירה את הנושא, מכיוון שמדובר במושגים מורכבים שנהירים בדרך כלל רק למתכנתים. הפואנטה של החוברת היא שכרום אמור להיות מהיר יותר, לנצל טוב יותר את משאבי הזכרון של המחשב, ולא לקרוס אף פעם – משום שאתר שנתקע מפיל רק את החלונית שבה הוא פועל, ולא את התוכנה כולה. הדפדפן אפילו כולל "מנהל משימות" (Task Manager) משלו, שניתן להפעיל באמצעות לחיצה על Shift+Esc ולקבל באמצעותו פרטים על צריכת הזיכרון של כל אחד מהאתרים הפתוחים כרגע.

  

בפועל, נראה כי לכרום יש יתרונות וחסרונות בתחום הביצועים על פני המתחרים הגדולים שלו - אקספלורר 7 ופיירפוקס 3. הוא פותח אתרים במהירות גבוהה יותר באופן משמעותי: נדרשו לו 33 שניות בלבד כדי לטעון רשימה של 15 אתרים מרובי טקסט ואנימציה, בעוד שלאקספלורר נדרשו 50 שניות ולפיירפוקס 62 שניות. אולם לאחר מכן, כרום היה זה שהעיק במיוחד על משאבי המחשב. הוא צרך כ-30% ממשאבי ה-CPU כדי להציג את כל האתרים שנפתחו בו, בעוד שפיירפוקס ואקספלורר צרכו מחצית מכך. צריכת הזיכרון של כרום אמנם נמוכה יותר מהמתחרים בדרך כלל, כפי שהתפארו אנשי גוגל בחוברת הקומיקס, אולם בשורה התחתונה, פתיחת אתרים מרובים בו-זמנית בכרום תאיט את פעילות המחשב.

  

עוד בניגוד להבטחות של גוגל - כרום נתקע פעמיים במהלך הבדיקה כך שהיה צורך לסגור אותו בעזרת מנהל המשימות של חלונות. נראה כי הוא רגיש לאתרים שמערבים אנימציות פלאש עם יישומים כבדים אחרים, כפי שנעשה למשל בפורטל נענע10.

  

עוד סיבה שלא מומלץ לפתוח יותר מעשרה אתרים ביחד בדפדפן זה היא שאין לו פתרון לצפיפות גבוהה מדי של חלוניות. הכותרות פשוט הופכות לצרות יותר ויותר בשורה העליונה, עד שלא ניתן לקרוא את שמות האתרים. זו אחת התזכורות הרבות לכך שכרום הוא דפדפן בוסרי שמוגש לגולשים בגרסה ראשונית מאוד: ישנם אתרים פופולריים שהוא לא מציג היטב, כמו פייסבוק, שהגלישה בו רוויה בבאגים; האפשרות לחסימת פרסומות מקפיצה הודעה מעצבנת בכל פעם שהיא חוסמת באנר; ומשתמשים שינסו להגר מדפדפנים אחרים, במיוחד מפיירפוקס, יגלו שלכרום חסרות בינתיים אפשרויות רבות - מתיוג אתרים מועדפים, דרך הרחבת יכולות הדפדפן באמצעות תוספים ועד מעקב אחרי בלוגים באמצעות RSS. עד שיגיעו הגרסאות הבאות וישלימו את תפריט היכולות, ואולי גם יממשו בצורה מלאה יותר את ההבטחות של גוגל לביצועים טובים, כרום מפסיד בתחרות עם הדפדפנים הקיימים.

 

כרום - הטוב והרע

כרום: הטוב והרע
הטוב
הרע
אסתטי: ממשק נקי, חלק ואוורירי כמו שרק גוגל יודעת לבנות, עם טוויסט מבריק של העלאת שורת החלוניות (טאבים) לראש החלון.
דל: מרוב קיצוץ בתפריטים, גוגל ויתרה על אפשרויות ופונקציות רבות.
דובר עברית: גולשים ישראליים מופנים אוטומטית להורדת גרסה של הדפדפן עם תפריטים וכותרות בעברית.
מתקשה בישראל: מציג חלק מהאתרים העבריים בצורה עקומה, ולא תמיד פותח סרטונים. מתקשה גם בהצגת פייסבוק.
הכל מתבצע מתיבת הכתובת: השורה הקטנה הזו משמשת לחיפוש במועדפים, במנוע החיפוש, באתרים האחרונים, באתר הנוכחי ועוד.
התיבה מפשלת: היא מגיבה באיטיות, ויותר מדי פעמים תגיעו לאתר שלא התכוונתם אליו בגלל באג בתיבה או קליק לא זהיר.
זריז: אתרים עולים במהירות גבוהה משמעותית מאשר באינטרנט אקספלורר 7 ובפיירפוקס 3. באתרים כבדים ניתן להרגיש את ההבדל גם ללא סטופר.
חונק את המחשב: כרום אולי יודע לפתוח אתרים רבים ביחד בלי להיתקע, אבל הוא צורך משאבי CPU יותר מהמתחרים כשהוא עושה זאת – מה שיעיק על שימוש בתוכנות אחרות במחשב.
פחות נוטה לקרוס: אתר שנתקע בעת ההעלאה ייסגר בלי לתקוע או להפיל את הדפדפן כולו – חידוש משמעותי שלא קיים באקספלורר ובפיירפוקס.
לא כמו שהבטיחו: אתרים כבדים, מרובי פלאש ויישומי ג'אווה, מצליחים לתקוע גם את כרום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x