$
חדשות טכנולוגיה

חוקרת מוח: ייתכן ששימוש במחשב גורם להפרעות קשב

הברונית סוזן גרינפילד, חוקרת מוח בריטית ידועה, טוענת שיש לחקור את האפשרות ששימוש נרחב במחשבים משפיע על יכולת הריכוז של ילדים, ומציינת קשר-לכאורה לשימוש בתרופות לשיפור הריכוז

יוסי גורביץ 12:1517.08.08
חוקרת המוח הבריטית הידועה, הברונית סוזן גרינפילד, תהתה בראיון בסוף השבוע האם יש קשר בין הפרעות קשב של ילדים ובין העלייה המטאורית בשימוש במחשב וברשת בעשור האחרון. גרינפילד אמרה את הדברים לתוכנית iPM של רשת 4 של הרדיו הבריטי.

 

גרינפילד מתמחה בחקר מחלות האלצהיימר והפרקינסון, וידועה בשל ספרי המדע הפופולריים שכתבה והרצאות שנשאה בנושא. ב-1994, היא הפכה לאשה הראשונה שהוזמנה לשאת את הרצאת חג המולד של המכון המלכותי, סדרת הרצאות הנערכות מדי שנה מאז 1825, ושמטרתן היא הרחבת הידע המדעי בציבור. תואר הברונות הוענק לה בשל תרומתה להפצת הידע המדעי. גרינפילד מכהנת כעת כמנהלת המכון המלכותי.

 

האם יש קשר בין שימוש במחשב והפרעות קשב? האם יש קשר בין שימוש במחשב והפרעות קשב? צילום: shutterstock

 

בדבריה, ציינה גרינפילד כי בעשור האחרון נרשמה עליה של כ-300% בשימוש בריטלין, המטפל בבעיות ריכוז. לדבריה, "ייתכן – ואני מדגישה, ייתכן – שיש קשר בין כך לבין העובדה שילדים רבים נמצאים שעות ארוכות מול מסך מחשב ללא השגחה".

 

גרינפילד תהתה עוד "האם ייתכן, וזו רק הצעה לנושא שלדעתי עלינו לבחון, שילד קטן היושב לבדו במשך שעות מול מסך, לוחץ על כפתורים ומקבל תגובות במהירות, מתרגל ומרגיל את מוחו לקבלת תגובות מהירות?". גרינפילד אמרה שבהחלט יתכן שילדים כאלו, "שלא הוקראו להם סיפורים, ושאין להם ניסיון בריכוז לאורך זמן", מתקשים להתמודד עם "הקצב הנינוח" של חיי בית הספר. "הייתכן," אמרה, "וזו שוב שאלה – הייתכן שמשום שהם קופצניים והיפראקטיביים, הם מאובחנים כסובלים מהפרעת קשב?"

 

גרינפילד ציינה כי המוח משתנה כל הזמן, אך הוא רגיש מאד לסביבתו, ובהחלט ייתכן כי הוא מושפע משימוש מתמשך במחשבים. "האם אנו מכניסים אנשים לסביבה המתאימה להם? כיצד ניצור סביבה שבה נתאים מראש את המוח לשימוש אופטימלי? אלו שאלות שאנו צריכים לשאול". גרינפילד הזהירה עוד מפני טשטוש ההבדלים בין מידע וידע, ההבדל בין היכולת למצוא עובדות ובין הפנמתן.

 

דבריה של גרינפילד מזכירים את מאמרו של ניקולאס קאר, "האם גוגל הופכת אותנו לטיפשים", שגרם להדים רבים לפני כחודשיים. קאר טען ששימוש נרחב ברשת פוגע ביכולת הריכוז של המשתמש, שמורגל בדילוגים מהירים בין טקסטים ובתשובות מהירות. בשיחה עם כתב "כלכליסט", אמר קאר כי עד כה לא נערך מחקר מדעי בתחום, אך הוא נשען לצורך מאמרו על דוגמאות אנקדוטליות רבות – שרק הצטברו מאז פרסום המאמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x