$
חדשות טכנולוגיה

אינטל - הבריון של השכונה

מדי כמה שנים מישהו מצליח להמציא מעבד שמנצח את אלה של אינטל. זה לא עוזר לו. אינטל שולטת בשוק גם כשהמעבדים שלה פורצי דרך, וגם כשהם נחותים לעומת מתחריהם

שוקי גלילי 10:5508.08.08
כשהמעבד שלך חלש ואטי מהמעבד של אינטל אין לך סיכוי להתחרות בה. הבעיה היא שגם כשהמעבד שלך חזק ומהיר מזה של אינטל, עדיין לא בטוח שיש לך סיכוי.

 

VIA, יצרנית שבבים טייוואנית קטנה, הציגה לפני חודשיים את נאנו (Nano), מעבד זעיר וחסכוני בחשמל שמתחרה ישירות באטום (Atom), המעבד האינטלי שמותקן בדגמים החדשים של Eee PC.

 

בשבוע שעבר פורסמו התוצאות הסנסציוניות של מבחני הביצועים: נאנו של VIA מהיר יותר מאטום של אינטל. לראשונה מאז יוני 2006 הפסידה אינטל במבחני ביצועים.

 

שליטה מוחלטת בשוק המעבדים. אינטל שליטה מוחלטת בשוק המעבדים. אינטל עיבוד תמונה: אורן שירי

 

החגיגה ב־VIA היתה כפולה. גם נוצר סיכוי לנגוס בנתח השוק האדיר של אינטל, שעומד על 80%, וגם נוצרה הזדמנות לפרוע חשבון ישן: המהנדסים שפיתחו את נאנו הושפלו בעבר על ידי אינטל. הם הועסקו בחברה־בת קנטאור, שהתרסקה בשנות התשעים ונרכשה ב־1999 על ידי VIA. לקנטאור היה מוצר בשם WinChip, מעבד שהציג ביצועים סבירים, שהיה זול דיו כדי להתחרות במעבדי אינטל. אינטל הגיבה אליו בהצגת סדרת המעבדים הזולים סלרון, שקברה את קנטאור. נאנו הוא ההזדמנות לסיבוב שני. מי שמכיר את אינטל יודע שגם הפעם רוב הסיכויים הם ש־VIA והמעבד החדש שלה חיים על זמן שאול.

 

הסוד: כיס עמוק

 

הסיפור הזה חוזר על עצמו פעם אחר פעם: אינטל שולטת בשוק גם כשהמעבדים שלה פורצי דרך, וגם כשהם נחותים לעומת מתחריהם. בשנים 2004–2005 היתה לאינטל טכנולוגיית מעבד נחותה מזו של מתחרתה. Athlon 64 של AMD היה מהיר בהרבה מפנטיום 4, אבל אינטל המשיכה למכור הרבה יותר וחגגה בשנתיים הללו שיאי רווח חדשים.

 

AMD טוענת שאינטל פעלה בשיטות מסחר לא הוגנות ותוך ניצול כוחה המונופוליסטי - טענות שנחקרות כיום בארצות הברית ובאיחוד האירופי. גם אם זה נכון, זה לא ההסבר היחיד. לאינטל יש כיסים עמוקים למימון המו"פ והשיווק, מערך ייצור אדיר וטכנולוגיות ייצור מתקדמות יותר מלכל מתחרה. הגורמים האלה אפשרו לה לנהל קרב בלימה יעיל מול AMD עד שהמעבד Core 2 Duo החזיר אותה לפסגה ב־2006. גם הפעם נראה שזה רק עניין של זמן עד שתציג מוצר טוב יותר. בינתיים היא תוכל להוזיל את מעבדי אטום בעשרות אחוזים ולהקשות על VIA להרוויח ממכירות המעבד שלה.

 

VIA, שמחזיקה בשבריר אחוז משוק המעבדים, היתה שמחה להסתפק בכיבוש נתח של 1% או 2%. ספק אם אינטל תאפשר לה אפילו את זה. כמו עם AMD וקנטאור, ההישג של VIA עלול להוביל אותה לאבדון.

 

שוק מעבדי המחשבים ממתין לשיתוף הפעולה המפתיע, או לחברה הזריזה שתכניס בו, לראשונה, תחרות אמיתית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x