אגדת ג'ובס נגד מניית אפל
משקיעי אפל מושפעים מתחושות יותר מעובדות, אם השמועות על מצבו הבריאותי של המנכ"ל משפיעות על החלטותיהם
אפל הציגה שלשום
(ב') את התחזית שלה לרבעון הקרוב, ומנייתה צנחה מיד בכ-10%. זה היה מפתיע: אמנם, החברה צפתה האטה מסויימת בצמיחה שלה בשארית 2008, אבל הרבעון השני שלה עלה על הציפיות, ולראשונה היא הפכה לספקית המחשבים השלישית בגדולה בארה"ב. יתר על כן, אפל לא כללה
ברווחי הדו"ח השני את הכנסותיה מהאייפון מהדגם הישן, שיוצגו רק ברבעון השלישי. אז מה קרה?
מה שקרה הוא שהשמועות על מצב בריאותו של מנכ"ל אפל, סטיב ג'ובס, שבו וצפו. שדפונו של ג'ובס בטקס השקת האייפון, בתחילת יוני, הוביל לירידה
בערך המניה של כ-6%. בליץ יחסי הציבור של השקת האייפון החדש העלים, זמנית, את הבעיה, וכך עשו גם הדיווחים החיוביים על רווחי אפל; אבל מששב ג'ובס והתייצב אל מול המצלמות שלשום, שבו השמועות במלוא עוצמתן.
ג'ובס מציג את האייפון החדש, ביוני האחרון צילום: בלומברג
אפל טוענת בעקשנות שג'ובס סובל רק מ"חיידק נפוץ", ושהוא נוטל אנטיביוטיקה. מעט מאד אנשים קונים את הטענה הזו: ג'ובס עבר טיפול נגד סרטן הלבלב ב-2004. החשש הוא מהתפרצות מחודשת של הסרטן. הניו יורק טיימס דיווח אמש שג'ובס עבר השנה ניתוח לטיפול בבעיית אובדן המשקל שלו. הדברים הגיעו לידי כך, שמקורב לג'ובס הכחיש באזני כתב של BusinessWeek שג'ובס סובל מסרטן – אבל אמר שהוא ערב לכך רק ב"וודאות כמעט מוחלטת". לא טוב מספיק.
השאלה היא למה זה חשוב כל כך. אפל מכרה ברבעון השני 1,397,000 מחשבי מק בארצות הברית ועוד כ-1,100,000 ברחבי העולם. הכנסותיה עמדו על שיא של 7.46 מיליארדי דולרים. השליטה שלה בשוק נגני המוזיקה היא כמעט מלאה. חברה בסדר גודל כזה לא הולכת לשום מקום. גם אם ג'ובס ייעלם מחר, אפל תשרוד. היא גדולה ממנו.
הבעיה של אפל, במובן ממשי מאד, היא ג'ובס עצמו. האגדה שהוא טווה סביבו יצאה משליטה, והזהות המוחלטת בינו ובין אפל מתחילה להזיק לחברה. משקיעים הקונים או מוכרים מניות אפל בהתאם למידת השיזוף של מנכ"לה אינם עוסקים בפעילות כלכלית רציונלית: הם משתתפים בפולחן הגאון הכלכלי, וככאלה הם מושפעים מתחושות הרבה יותר מעובדות. ספק אם זה טוב לג'ובס; ברור שזה רע לאפל.