סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה
חגיגת האינטרנט סביב גלעד שליט • נוקיה ממצמצת שנייה במלחמה מול גוגל • בהודו אנשי הייטק מתאבדים יותר • יום הולדת 5 עגמומי לסקנד לייף
העלוקתיות מעוררת הסלידה ועטורת הפרסים של אנשי השיווק לא נעלמה מעיני איש, אך בעוד ארז רונן מ-ynet מביע ביקורת מעודנת, יניב מגל ורן רימון סונטים קלות זה בזה והבלוגר גל מור תוהה על מי בדיוק מופעל הלחץ הווירטואלי, עידו קינן נזכר בקמפיין דומה מן העבר ומתעצבן על מה שהוא מכנה "לוליינות עובדתית". בין המגיבים שמתווכחים איתו אפשר למצוא את ניב קלדרון, שדווקא בימים לחים אלה חש צורך להתחמם בחיק הסולידריות המזויפת שפולט אקטיביזם הכורסה.
הכל פתוח
נוקיה הודיעה כי בכוונתה לרכוש את סימביאן, מערכת הפעלה לטלפונים סלולריים, שתהפוך לפלטפורמה פתוחה. עלות רכישת 52% מהמניות שעדיין אינן בידיה: כ-410 מיליון דולר. מערכת ההפעלה - מיזם משותף של נוקיה, סוני-אריקסון, פנסוניק, סימנס וסמסונג - מותקנת על כ-60% מהטלפונים החכמים הנמכרים בעולם, כך שההכרזה על הפיכתה לפלטפורמה סלולרית בקוד פתוח (בתמיכת LG, AT&T, מוטורולה, טקסס אינסטרומנטס וודאפון), מכוונת כחץ דו ראשי מורעל - אחד לגוגל והשני לאפל. שתי אלה מאיימות על נתח השוק של נוקיה; זו עם אנדרואיד המתעכבת וזו עם האייפון.
אום מאליק מנתח את הצעד של נוקיה, בהסבירו כי כמו בשוק המחשבים, גם בסלולר ישלוט מי שיציע יישומים מושכים, ואם נוקיה מעוניינת לנצח עליה לפעול במהירות. מייק מאסניק ב-Techdirt רואה במהלך של ענקית הסלולר אישוש לכך שגם התאגידים מתחילים להפנים אט אט את עיקריה של "כלכלת השפע": תנו תוכנה חינם ותהנו מהכנסות על שירותים.
כמה שווה חינם?
חינם, נזכיר, הוא מודל עיסקי לא רע בכלל. מאט מאלנווג בן ה-24, המפתח של מערכת ניהול הבלוגים הפופולארית וורדפרס, הצליח לשנות את העולם וגם להתעשר בדרך. הוא עשה את זה באמצעות הפצת התוכנה שלו בקוד פתוח (בחינם) - ובמקביל גם הציע גרסא נוספת שלה (פשוטה יותר להתקנה ותחזוק) בתשלום. היום שווי החברה שהקים, אוטומטיק, מוערכת בכ-200 מיליון דולר. עידו קינן ודורה קישינבסקי ראיינו אותו.
ובינתיים, בעולם הישן, סוכנות הידיעות AP שדרשה לאחרונה מהבלוג Drudge Retort להפסיק לצטט וללנקק לידיעותיה, החליטה לסגת בינתיים מהאיומים המשפטיים. מעניין לציין שבין הקולות שקוראים ל-AP להפנים שאנחנו כבר לא ב-1978, יש סניגור אחד מפתיע: ג'יי אדלסון, מנכ"ל Digg. "אני אוהב את הרעיון של הפצת מידע, אבל נוטה להזדהות עם AP - מותר להם לקבוע איך הם רוצים שישתמשו בתוכן שלהם", אמר בראיון לניו יורק טיימס.
צ'ארלס ארתור מהגרדיאן מתלבט על הסמנטיקה של זכויות היוצרים, ומתייעץ עם הגולשים בשאלה האם הפרת זכויות יוצרים כמוה כגניבה. המגיבים חלוקים בדיעותיהם.
מרשל קירפטריק משבח את תנועת Creative Commons על מסד הנתונים החדש שהעלו לוויקי שלהם, ובו מידע על תכנים בולטים שפורסמו תחת הרשיון החופשי. אבל בינתיים , ב-CopyFight מציגים מנגנון רישוי חלופי גם ל-CC, בשם iCopyright. שימו לב לוויכוח בין הסופר והבלוגר קורי דוקטורו לבין נציג החברה, שמתרחש כולו בתגובות לפוסט.
ב-Wikinomics מזהירים שכמו כל תוכן דיגיטלי, גם לחברות המחקר יש תחלופה זולה ברשת. כנראה שהגיע הזמן שגרטנר, פורסטר, IDC ודומותיהן ירעננו את שיטת התמחור שלהן, ויפסיקו למכור ניתוחים (מוטעים לא פעם) של אנליסטים במחיר של צמד כליות.
טרבור שולץ מ-Re-public מזכיר, שתוכן גולשים אמנם תורם לחופש הביטוי, אבל הוא לא יותר מצידה השני של מטבע הקפיטליזם: מעטים מרוויחים מעבודה של רבים. אני תמיד אמרתי את זה.
היה נכון
מחקרים גילו כי שיעור ההתאבדויות בבנגלור, בירת ההייטק של הודו, גבוה פי שלושה מהממוצע הארצי: 30 התאבדויות על כל 100 אלף תושבים. צרפו את הנתון הזה למחאה של עובדי ABC, שלא מוכנים להיות מחוברים לבלקברי שלהם 24/7, ולהכרזה כי "עומס המידע פוגע בפריון ובאיכות החיים של עובדי ידע בעולם" (תלוי את מי שואלים, אגב) - ואולי תחשבו שוב מי הפסיכי האמיתי: אתם/אנחנו או איאן אשר האוסטרלי, שהחליט למכור את חייו (כולל הכל) ב-ebay.
שאריות מהדיון אודות תרומתה של האינטרנט לטמטום האנושי: מייק מאסניק מ-Techdirt תוהה האם גאדג'טים ישנו את הדרך בה אנו תופסים את המושג ידע, וב-ABC מהרהרים באפשרות שלא רק האינטרנט - גם ה-GPS הופך אותנו לדבילים. קאר כבר פוצח בעוד מתקפה, הפעם על טוויטר והבולשיט שנגזר מעיסוק יתר בו.
טים האנקין, להבדיל, משוכנע שטכנולוגיה לא רק תורמת להתפתחות שלנו, היא חלק מאיתנו.
בפינצטה
יומולדת חמש עגמומי ל-Second Life.
בראיון הפרידה שלו, ביל גייטס חבש משקפיים ורודים (מטאפורה, כן?), אבל התחזית של פורצ'ן, על הדור הבא של מיקרוסופט, אופטימית פחות.
hahem בפרויקט מלבב, שכותרתו "מרחבים": מה ההבדל בין קינג ג'ורג' לאינטרנט ולמה אין צורך לחצות אוקיינוסים?
הטרנדים העיצוביים של 2008, ומה צריך כדי להיות מעצב אינטרנט מצליח.