מחפשים את היורש של סטיב ג'ובס
על ההצלחה של אפל חתום אדם אחד: המייסד והמנכ"ל ג'ובס. מצב בריאותו מדאיג את המשקיעים - אם יעזוב, מי יירש את האימפריה?
סטיב ג'ובס הוא לא רק המנכ"ל של אפל. הוא המושיע והאבא שלה. ב-1998 הוא שב לתפקיד המנכ"ל בחברת מחשבים אבודה, לא רווחית ולא רלבנטית, חברה שהיתה פעם שלו וגוועה בלעדיו. בעשר השנים שאחרי האיחוד אפל לא רק שחזרה את מעמדה ההיסטורי, אלא גם הפכה לאימפריית מחשוב וגאדג'טים שמזוהה עם חדשנות טכנולוגית ועיצוב מבריק.
האייפוד שלה המציא מחדש את שוק נגני המוזיקה. החנות המקוונת שלה, אייטיונז, הפכה באפריל השנה לחנות המוזיקה המצליחה ביותר בארצות הברית אחרי שעקפה את רשת וול-מארט. הטלפון הסלולרי שלה, אייפון, הוא הגאדג'ט המדובר ביותר בשנה וחצי האחרונות. המשקיעים והעיתונאים מייחסים את המהפך המדהים של אפל לג'ובס הכריזמטי, לתעוזתו ולחוש האסתטי שלו. ג'ובס מזוהה עם החברה שלו זיהוי מוחלט - דבר יוצא דופן אפילו בשוק ההייטק, שאוהב להכתיר מנכ"לים כוכבים.
הצד השני של המטבע הוא עתידה של אפל בלי סטיב ג'ובס. השאלה הזו טורדת את מנוחת המשקיעים מאז 2004, אז חשף ג'ובס שהוא סובל מסרטן הלבלב וגרם למניות של אפל לצנוח. המשבר נגמר לאחר שג'ובס עבר בהצלחה ניתוח להסרת הגידול הסרטני - אבל הדאגות לשלומו מעולם לא נרגעו לחלוטין.
המניות של אפל צנחו שוב ב-9 ביוני 2008, כשהמנכ"ל הנערץ עלה על הבמה בכנס בקליפורניה כדי לחשוף את הגרסה החדשה של האייפון. עוד יותר משהקהל התרשם מהנאום, הוא התרשם מגופו הרזה ומפניו החיוורות של ג'ובס. כתב CNBC שראיין את ג'ובס לאחר מכן דיווח שלחיצת ידו היתה חלשה מהרגיל. הבורסה נבהלה, ואפל נאלצה להוציא הודעה רשמית שלפיה ג'ובס סובל מ"באג פשוט" ומטופל באנטיביוטיקה.
כעת ג'ובס, שהציל את אפל ונהפך לפנים של החברה, נדרש לשכנע את משקיעיה שהיא תוכל לשרוד גם בלעדיו. "יש אנשים שאומרים 'אלוהים אדירים, אם ידרוס את ג'ובס אוטובוס אפל תהיה בצרות'", הוא התבדח בראיון למגזין "פורצ'ן" במרץ. "זאת אולי לא תהיה חגיגה, אבל יש אנשים ממש מוכשרים באפל".
אלא שג'ובס מעולם לא סיפר את מי מאותם אנשים מוכשרים הוא סימן כיורש. מי יחליף אותו ביום שבו יפרוש - אם מסיבות בריאותיות ואם מסיבות אחרות. בין הניחושים נמצא סמנכ"ל התפעול של אפל, שהוא יד ימינו של ג'ובס, האיש שעומד מאחורי האייפוד והמעצב הכוכב שאחראי למראה החדשני של מוצרי אפל. אפשרות נוספת היא להביא מנכ"ל כוכב מבחוץ. בדיוק כמו שהביאו את סטיב ג'ובס.
ג'ונת'ן אייב - המעצב המבריק
תפקיד נוכחי: סמנכ"ל בכיר לעיצוב תעשייתי.
למה הוא מתאים: אייב (41), מהאנשים הקרובים ביותר לג'ובס, נחשב לגאון העיצובי שהפך את אפל למובילת אופנה. ה"טיימס" הלונדוני כתב ב-2007 שיש לו את מרב הסיכויים לרשת את ג'ובס, ומגזין "טיים" מנה אותו באותה שנה עם מאה האנשים המשפיעים בעולם.
אף על פי שאייב התפרסם בעיקר כאיש שעיצב את האייפון, הוא חתום על כל להיטי אפל בעשור האחרון. ב-1999 הוא עיצב את מחשבי האייבוק (iBook) הצבעוניים עם הקימורים הרכים, שסימנו את אפל כמותג צעיר ומעודכן. שנתיים אחר כך הוא עיצב את האייפוד בעל המראה הלבן הטהור, והפך את המינימליזם לאופנה עיצובית שלטת בשוק הגאדג'טים. הוא גם האיש שעומד מאחורי עיצוב המקבוק והמקבוק אייר.
אייב, שעובד בחשאיות קיצונית עם קבוצה קטנה של מעצבים מבריקים, נחשב למנהיג בעל חזון בזכות עצמו.
למה הוא לא סטיב ג'ובס: אייב אמר בעבר שהוא "לא גיק מחשבים". חסר לו רקע טכני וספק אם הוא ניחן בכריזמה של ג'ובס, שהופכת כל השקה של מוצר חדש לאירוע תקשורתי. הוא גם חסר ניסיון בניהול תחומים כמו שיווק וכספים.
טוני פאדל - הוגה האייפוד
תפקיד נוכחי: סמנכ"ל בכיר של חטיבת האייפוד.
למה הוא מתאים: פאדל (39) הקים בשנות התשעים את הסטארט־אפ פיוז (Fuse), וניסה בעזרתו להוביל מהפכה בעולם הגאדג'טים ולהחזיר לאופנה את נגני המוזיקה הניידים. הוא לא הצליח לגייס די כספים ועבר ב-2001 לאפל. באותה השנה יצא האייפוד.
תפקידו המדויק של פאדל ביצירת האייפוד לא הובהר מעולם. לפי אפל, פאדל היה חבר מן השורה בצוות המהנדסים. אבל ב-2004 פרסם "הניו יורק טיימס" שפאדל הוא האחראי לגאדג'ט המהפכני, והחל לעבוד עליו עוד כקבלן משנה. ייתכן אף שהגיע לאפל עם הרעיון ליצור נגן מוזיקה דיגיטלי, הרעיון שלשמו הקים את פיוז. פאדל עצמו לא מתראיין בנושא. לתפקיד מנהל חטיבת האייפוד הוא התמנה רק ב-2006, לאחר עלייה אטית בסולם התפקידים.
למה הוא לא סטיב ג'ובס: כישורי ההנדסה של פאדל לא מוטלים בספק, וקרנו רק עלתה בעידן האייפון, אבל כמו שאר המנהלים של אפל, לפאדל יש ניסיון רק בתחום אחד - במקרה הזה, חומרה.
טים קוק - המבוגר האחראי
תפקיד נוכחי באפל
: סמנכ"ל תפעול.
למה הוא מתאים: קוק (47) הוא שותף מרכזי בתחייתה של אפל בעשור האחרון. הוא הצטרף לחברה ב-1998, לאחר ששימש סמנכ"ל התפעול בקומפאק ומנהל בכיר ביבמ. באפל הוא היה האחראי למכירות, לשירות הלקוחות ולקשר הישיר עם המשקיעים, ואף קיבל על עצמו את ניהול חטיבת מחשבי מקינטוש. קוק הוא האיש שדואג שהעסק ימשיך לתקתק, בזמן שג'ובס עוסק בחזון ובאסטרטגיה. ב־2004, כאשר ג'ובס החלים מהניתוח שלו, טים קוק שימש מחליפו.
למה הוא לא סטיב ג'ובס: קוק נחשב למנהל אפרפר ששומר על פרופיל תקשורתי נמוך, ושהמקום המתאים לו הוא מאחורי הקלעים. לא ברור אם הוא מתאים להופיע כמו ג'ובס בקדמת הבמה.
מישהו אחר? כוכב בממדיו של ג'ובס
תפקיד נוכחי: בכיר/ה בענקית הייטק מובילה, מגוגל ועד דל.
למה הוא מתאים: לסטיב ג'ובס אין יורש מובהק כי באפל אין עוד כוכב מובהק, וכוכב הוא הדבר שאפל זקוקה לו. היא זקוקה למנהל מבריק, שבגיל צעיר יחסית הגיע לתפקיד בכיר באחת מחברות ההייטק המובילות בעולם. פרט לניסיון בניהול ענפים שונים בחברה, עליו להיות גם איש חזון בתחום המחשוב והגאדג'טים. עליו להיות מישהו שמסוגל לשלוף מדי שנה גאדג'ט חדש וליצור סביבו הייפ תקשורתי בכל העולם. עליו לדעת להופיע מול קהל ולנהל את השקות המוצרים של אפל כהצגה המיועדת למעריצי החברה ולתקשורת.
מינוי של כוכב מבחוץ גם יאפשר להשאיר במקומם אנשים כמו ג'ונת'ן אייב וטים קוק, שמתפקדים היטב בתחומיהם. סביר שבאפל שוקלים בבוא היום לפנות למישהו שיענה על התיאור הזה ולהביאו לחברה במסגרת החלפה רב-שלבית: תחילה ימונה אחד הסמנכ"לים בחברה למנהל זמני, והוא יקבל את פניו של המנהל החדש, שיהפוך לפניה של אפל בשנים הבאות.