מה מסתתר מאחורי תאוות האקזיט הפרועה של יזמי ישראל
תארו לעצמכם מקום בו אנשים אינטיליגנטים, מוכשרים ומוצלחים חושבים כל הזמן איך ללדת ילדים ולהיפטר מהם במהירות האפשרית, רק כדי שיהיה להם זמן לילד אחר
10:3917.06.08
כשעוד הייתי צעיר ופוחז ועבדתי בחברות אינטרנט, אחד החברים שלי היה זקוק לעזרה תכנותית קלה לקראת השקת ביתא שחברת הסטארט־אפ שלו בנתה. הוא ביקש ממני לבוא לעבוד כמה ימים אצלו בחברה ולסייע בתכנות ובעיצוב המוצר. הגעתי לשם בבוקר וגיליתי שטרם חשבו בדיוק מה אני צריך לעשות. אחרי כמה שעות של עבודה על הפרויקט יצאנו לארוחת הצהריים, ואני, כחייזר המקומי, שאלתי מה תוכנית העבודה.
עדיין לא היה ברור מה צריך לעשות כדי לעמוד בדדליין. במשך כל שעות אחר הצהריים המשכנו בעבודה רגועה, ולקראת הערב, כששאלתי מתי נגמר יום העבודה, קיבלתי תשובה: אחרי הפיצה נעשה ישיבה ונחליט. כשיצאו האנשים מהישיבה אמרו לי שנותרו עוד כמה משימות קטנות, אותן השלמתי עד חצות. כשיצאתי מהמשרד, ברבע לאחת בלילה, אמרתי לחבר שלי שאני לא מתכוון להגיע למחרת בבוקר.
באותו לילה הבנתי שחיי סטרטאפיסט לא מתאימים לי. אני לא חולק על חשיבות היזמות, המוצרים הנפלאים שנולדים במוחם של היזמים או היתרונות של סביבת עבודה מאתגרת וחדשנית. אבל בזבוז הזמן שהתלווה לזה פשוט שיגע אותי. לא שאני טוען שרק בסטארט־אפים יש בזבוז זמן ואבטלה סמויה, בשביל זה יש לנו את כנסת ישראל. מה שמייחד את בזבוז הזמן בסטארט־אפים זה תפיסת העולם של הסטארט־אפיסטים: הסטארט־אפיסט המצוי לא רוצה לראות את הילד שלו גדל. הוא חושב איך לברוח מהילד שלו.
זו לא רק אשמתם של הסטארט-אפיסטים כמובן. מודל ההשקעה של קרנות ההון סיכון, התרבות הכלכלית המערבית, עיתוני הסנסציה הכלכלית ושינויים דמוגרפיים ותעסוקתיים גם הם יכולים להיות הגורמים לתופעות שאפרט.
איור: יונתן וקסמן
תארו לעצמכם מקום בו אנשים אינטיליגנטים, מוכשרים ומוצלחים חושבים כל הזמן איך ללדת ילדים ולהיפטר מהם במהירות האפשרית, רק כדי שיהיה להם זמן לילד אחר, בעל סיכויים טובים יותר או תכונות יפות יותר. אם אפשר להעביר אותו למוסד או שמישהו יאמץ אותו זה טוב, ורצוי שזה יקרה לפני שהוא מגיע לגיל שלוש. עדיף כמובן למכור את העולל לאיזה גוף חיצוני, נניח כהורה פונדקאי. כך נוכל לקבל את הכסף עוד בשלב הביתא.
אנחנו רוצים שהילדים שלנו יגדלו ויתפתחו. אנחנו רוצים לגדול איתם ושיהיו להם ילדים ונכדים. אז למה אין לנו יזמים שרוצים שהילדים שלהם יגדלו, יתפתחו ויצליחו?
אם תשאלו יזם עם טיפה ניסיון הוא יספר לכם שקרנות ההון סיכון דורשות ממנו תוכנית עסקית שכוללת הכנסה של 200 מיליון דולר בתוך כמה שנים. זה גורם לכך שלא תמצאו יזמים שקמים ואומרים "אני רוצה 2 מיליון דולר הכנסה בשנה ואהיה מרוצה עד הגג". אולי היזם הישראלי צריך לשאוף להקים גם סטארט-אפ מהסוג הזה.
אז איפה האנשים שרוצים לגדל ילדים?
ירדן לוינסקי ניהל בעבר מחלקות מו"פ בחברות טכנולוגיה. הוא כותב בבלוג "הקולקטיב"