$
מכשירים ומדריכים

ננו הייפ - גל הניידים הקטנים בדרך

הלפטופ הזעיר Eee הכניס את המושגים "קטן" ו"זול" לעולם המחשבים הניידים. עכשיו כל שאר היצרניות מצטרפות למשחק

אורית זרובבל 11:2701.05.08
זה האייפוד של תעשיית המחשבים", אומר ארנה הס, עורך בלוג הטכנולוגיה הנחשב UnWired, שהיה אורח הכבוד בכנס הגאדג'טים הנדי-טק שהתקיים החודש בתל אביב. הס מתכוון ל-Eee PC, הנייד הזעיר של חברת Asus. "גם אסוס בעצמם לא ידעו מה יש להם ביד", הוא אומר ל"כלכליסט". "ה-Eee יצר סביבו הייפ היסטרי ותפס אחיזה בשוק יותר מהר מהאייפוד בזמנו".

 

מאז שוחרר לשוק, לפני כחצי שנה, הצליח ה-Eee של אסוס להפוך לשם דבר בעולם הניידים. בחודשיים הראשונים להשקתו הוא מכר כעשרת אלפים יחידות ביום, ארבעה דגמים שונים שלו נכנסו לרשימת עשרת המוצרים הנמכרים ביותר באתר אמזון והוא הוכתר כ"מוצר הנחשק ביותר" של אתר CNET. באסוס צופים מכירות של 3.1 מיליון יחידות עד סוף 2008.

 

איך זה קרה לאסוס? מסתבר - ואין הרבה הפתעה בגילוי הזה - שאנשים אוהבים את המחשבים הניידים שלהם קלים ככל האפשר, ולא אכפת להם לשלם על כך בביצועים ובגודל מסך. Eee נפל לנישה הזו, שעד כה היתה מלאה במחשבים יקרים להחריד ששווקו לאנשי עסקים. הוא הציע מחיר נמוך - 1,800 שקל בישראל, והרבה פחות בחו"ל - משקל זבוב, של פחות מק"ג, וגודל שלא עולה על ספר ממוצע. המחיר היה שאי אפשר לעשות איתו יותר מכתיבת מסמכים וגלישה. והמחיר השתלם.

 

האב הרוחני: פרויקט "מחשב לכל ילד"

אסוס לא היתה מחוללת המהפכה. האחראי לשינוי שעובר היום שוק המחשבים הניידים הוא ניקולס נגרפונטה, בעבר מייסד מעבדות המדיה של אוניברסיטת MIT והאיש שעמד מאחורי מיזם "לפטופ לכל ילד" (OLPC) שתוכנן להימכר למדינות העולם השלישי.

 

הפרויקט של נגרפונטה מתקשה להמריא. לאחרונה עזבו אותו שניים מבכיריו, ונגרפונטה עצמו הודיע לאחרונה כי מתחיל להימאס לו מהסיפור. אבל הבשורה נשמעה: מחשבים ניידים קטנים וזולים הם כבר לא משימה טכנולוגית בלתי אפשרית, וגם הציבור המערבי ישמח לאמץ אותם - עדיף במחירי עולם שלישי.

 

"נגרפונטה הוא משה רבנו שכנראה לעולם לא יגיע לארץ המובטחת, אבל סלל את הדרך לכל האחרים", אומר דב ברוקר, מנכ"ל ומייסד-שותף של פורייה הישראלית, יצרנית המחשב הנייד לילדים Nova 5000, הפועלת לפי שעה בשוק המוסדי ומסרבת לפרט מתי תיכנס לזירה הקמעונאית. רק לפני ארבעה חודשים העריך ברוקר כי תעשיית המחשבים הניידים לא תוכל לשרוד בלי מחשבים זולים בקטלוג. "אני בטוח שכל היצרניות משקיעות בזה ברגעים אלו ממש", אמר בדצמבר. התחזית שלו התגשמה מהר מהצפוי.

 

המירוץ החל

הצלחת ה-Eee היא שריקת הפתיחה לגל חדש של לפטופים. שלוש יצרניות המחשבים הגדולות בעולם, hp, דל ו-Acer, מזדרזות להשיק מחשבים אולטרא-ניידים, קטנים, קלים וזולים, שינסו למנוע מה-Eee לכבוש לבדו את השוק החדש. על כוחה של הנישה החדשה מעידה גם הכרזתה של מיקרוסופט החודש, כי יצרני הניידים הזולים יוכלו להמשיך ולהשתמש בחלונות XP עד 30 ביוני 2010.

 

יצרני המחשבים עצמם לא ממהרים להודות שהם ממהרים להצטרף לטרנד. "המיני-נוט שלנו לא נועד להתחרות ב-Eee". אומר ירון דרורי, מנהל מחלקת המחשוב העסקי ב-hp ישראל. "הוא נועד לתת מענה לכמה נישות ש-hp זיהתה בשוק: מאנשי עסקים שרוצים נייד לדרכים ועד סטודנטים. תמיד היתה לנו נוכחות בשוק הניידים הקלים, אבל אלו היו ניידים שכיוונו גבוה, מבחינת תכונות ומחיר. כאן מדובר במוצר שפונקציונלית לא נעשו בו כמעט שום ויתורים. זה אולי לא יהיה המוצר הזול ביותר בנישה, אבל התכונות החשובות נשארו ואיפיוני הניידות תוגברו".

 

החברה היחידה מארבע היצרניות הגדולות שלא מצטרפת לגל האולטרה-ניידים היא לנובו. "זה יתפוצץ לצרכנים בפרצוף", אומר יוסי סוברנו, מנהל מוצר בלנובו ישראל, שמנסה להסביר את מדיניותה של יצרנית המחשבים הרביעית בגודלה בעולם. "מחשב עם מסך של 7 אינץ' ומקלדת קטנטנה הוא אולי נחמד כדי לשחק סוליטייר, אבל זה לא כלי עבודה רציני".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x