$
פנאי

מתחת לחגורה: הפלטפורמה שמצילה ספורטאים כלכלית

מגפת הקורונה וביטול הליגות המקצועניות בעולם הותירו ספורטאיות רבות ללא הכנסה. חלקן עברו לפרסם תמונות עירום שלהן תמורת תשלום באתר “אונלי פאנס”. הטרגדיה היא כפולה שכן ספק אם יוכלו לחזור לתחום שבו השקיעו את כל חייהן

אילן גולדמן 08:2702.02.21

פייר לינקנהלד מגדיר את עצמו כספורטאי מקצועי בתחום הסנובורד והפריבורד (סוג של סקייטבורד). ברשותו עמוד מתוחזק היטב בפלטפורמת “אונלי פאנס” (Only Fans) שבו הוא מעלה תכנים בלעדיים וייחודיים מעולמו הספורטיבי. חלק מהתכנים עומדים למכירה בטווח מחירים מגוון, וצריכתם כרוכה גם בתשלום דמי מינוי חודשיים. לינקנהלד, כמו כל מאות אלפי היוצרים הפעילים בפלטפורמה, מוותר בכל חודש על 20% מהכנסותיו. זו עסקה משתלמת לשני הצדדים.

 

מנהלי הפלטפורמה הבריטית, שנוסדה ב־2016 וכיום שווה כבר קרוב למיליארד דולר, מאוד היו רוצים שספורטאים רבים ינהגו כמו לינקנהלד באמצעותם, "ויהפכו את התשוקה לרווח", כפי שהם מזמינים אותם לעשות בפרסומיהם. עבור "אונלי פאנס", ספורטאים ואף מאמנים הם נתח שוק עם פוטנציאל רב, שטרם מומש לחלוטין.

 

מימין סינדי דנדואה ובק רולינגס ספורטאיות שנפגעו ממגפת הקורונ מימין סינדי דנדואה ובק רולינגס ספורטאיות שנפגעו ממגפת הקורונ צילום: גטי אימג'ס, איי אף פי

 

אבל מגפת הקורונה והמצוקה הכלכלית שנלווית אליה שינו את יחסי הכוחות. אם בעבר "אונלי פאנס" היתה זו שחיזרה אחרי ספורטאים, היום ספורטאיות רבות נוטות להשתמש בפלטפורמה בצורתה היותר מוכרת וידועה לשמצה — כדי למכור תמונות וסרטונים אינטימיים.

 

זו אחת הפגיעות של הקורונה: חלק מהספורטאיות חשות שזו הדרך היחידה שלהן לשרוד. אמצעי פרנסה זמין ופשוט המאפשר להן להתמודד עם ביטולם של משחקי הליגה, החוזים שנגדעו מצד המועדונים והמשכורות שפשוט הפסיקו להיכנס לחשבון הבנק. "הסגר הותיר אותי עם בעיות כלכליות קשות", כתבה הספורטאית הבלגית סינדי דנדואה, לוחמת בליגת הלחימה האולטימטיבית (UFC), בעמוד האינסטגרם שלה לפני כמה חודשים, כשהכריזה כי לאחר מחשבה רבה החליטה על פתיחתו של חשבון ב"אונלי פאנס". דנדואה, ספורטאית מוכרת במדינתה, התלוננה כי לא זכתה לכל סיוע מצד הממשלה הבלגית, מה שהביא לסגירתו של מכון האימונים שהפעילה לבני נוער. לדבריה, החליטה להעלות צילומים שלה מעורטלת "כדי שאוכל לגייס את הכסף שיאפשר לי לפתוח מחדש את המכון ולהחזיר לצעירים את ביתם".

 

עבור דנדואה המגיפה קטעה את הקרבות ואיתם גם רצף ניצחונות משכנע. כל פרנסתה הפכה תלויה במשרת הוראה שבה החזיקה. לכן גם כתבה כי אין בכוונתה לפרסם "שום דבר משוגע מדי".

 

דנדואה לא לבד. ספורטאיות ענף אמנויות הלחימה המשולבות (MMA) נפגעו קשות בשנה האחרונה. ביטול הקרבות הותיר אותן ללא שכר, והפיתוי למשכורת קלה ומהירה, כמו זו שמציעים ב"אונלי פאנס", נהפך חזק. בענף, טוענים גורמים מתוכו, מסתובב סיפור על לוחמת ידועה שהצליחה להרוויח כ־20 אלף דולר ביום מפרסום תמונות אינטימיות שלה באתר.

 

לדברי בק רולינגס, ספורטאית מוכרת מהתחום, פתיחת חשבון ב"אונלי פאנס" הצילה אותה כלכלית, והיא שמחה שביכולתה לייצר בימים מורכבים אלו הכנסה קבועה מבלי לדאוג מתי יתקיים הקרב הבא. ג'סיקה פן, לוחמת נוספת המנהלת עמוד בפלטפורמה, מודה שגם היא שמחה על קיומה מאותן הסיבות. אולם עבור פן, ניהול החשבון אינו רק דרך להעביר את תקופת הקורונה אלא גם אמצעי כלכלי להתמודדות עם השעיה זמנית מהענף בשל טענה לשימוש בחומרים אסורים.

 

לא רק ספורטאיות בליגות הקרבות השונות עושות שימוש בפלטפורמה. לאחרונה פורסם כי שחקנית טניס אוסטרלית בשם אנג'לינה גראובאק פתחה שם חשבון. דירוגה העולמי הצנוע, מקום 1,171, והיעדר הכנסות משמעותיות היו הגורם שדחף אותה לשם. כך גם עם נהגת המירוצים רנה גרייסי, שהתקשתה להתפרנס מתחומה ובאמצעות חשבון ב"אונלי פאנס" הצליחה לשלשל לכיסה בשנה שחלפה מאות אלפי דולרים בכל חודש — הפיתוי אם כן עצום.

 

זה חלק בלתי נפרד מסיפורו העצוב של הספורט המקצועני. רבות מהעוסקות בו, על אף היותן אושיות בולטות ומשפיעות ברשתות החברתיות, פשוט מתקשות לגמור את החודש ומחפשות דרך להתפרנס בזמן שהענפים שלהם הקדישו את רוב חייהן משותקים.

 

אבל הטרגדיה היא כפולה: יש כאן פגיעה נפשית ארוכת טווח במי שעד לפני כמה חודשים היו כוכבות ספורט ועתה נאלצות להיות “כוכבות” מסוג אחר לגמרי. מעבר לכך, ספורטאיות שנחשפות בפלטפורמה עלולות לשלם על כך גם מחיר מקצועי. הן עלולות להיות מורחקות מהענפים שבהם הן משתתפות בשל הפרה של הקוד האתי המחייב התנהגות הולמת, הן עשויות להרחיק מעצמן נותני חסויות שלא ירצו להיות מזוהים עם התנהגות מופקרת והן עלולות לספוג הטרדות מצד צרכני התכנים הללו. אחדות מהן כבר העידו כי ספגו מסרים בוטים, איומים באונס ואפילו ברצח.

 

x