אמא'לה! גבר בשמלה
הזמר הארי סטיילס הצטלם לשער "ווג" לבוש בשמלה וחולל מהומה. עבורו ועבור בני דורו זו עוד דרך לגיטימית להשתעשע ולחקור את הזהות המגדרית. עבור המגזין זה צעד קריטי בניסיון לשמור על הרלבנטיות שלו בחברה משתנה
שער גיליון דצמבר של מגזין "ווג" האמריקאי, שעליו תמונתו של הזמר הבריטי הארי סטיילס, ממשיך לעורר הדים. לא זו בלבד שזו הפעם הראשונה שגבר מופיע לבד על שער המגזין , אלא שסטיילס לבוש בצילום בשמלה וז'קט של גוצ'י מקולקציית החורף לנשים. סטיילס גם מצולם במגזין לבוש חצאית קילט של קום דה גרסון. בראיון למגזין אמר כי ההבחנות המגדריות בלבוש הולכות ומיטשטשות: "יש בגדי גברים ויש בגדי נשים, וכשמסירים את המחסומים, יש מגרש משחקים רחב וגדול".
סטיילס היה חבר בלהקת הבנים “וואן דיירקשן”, והצליח למנף זאת לקריירת סולו מרשימה וגם למשוך תשומת לב לסגנון הלבוש המקורי שלו. אין זו הפעם הראשונה שהוא קורא תיגר על נורמות לבוש: במט גאלה בניו יורק ב־2019 לבש חולצה שקופה ועגיל פנינה, על השטיח האדום צעד בעקבים וציפורניים עשויות.
"הסגנון שלו משקף תהליך רחב יותר בדור שלו שמסרב להתחייב להגדרות מגדריות נוקשות, או לכל הפחות נהנה להשתעשע איתן", אומרת היסטוריונית האופנה והאוצרת קרן בן חורין. "ההופעות שלו על השטיח האדום מלמדות שהוא נהנה להתלבש ולהשתעשע עם שילובים לא קונבנציונליים בין פריטים גבריים מסורתיים, כמו חליפת טוקסידו, לבין פריטים או אלמנטים שנחשבים נשיים, למשל תחרה ובדי שיפון שקופים. זה לא מפתיע לכן שמאז 2014 הוא מטפח מערכת יחסים יצירתית עם אלסנדרו מיקלה מגוצ׳י, שלא פעם מלביש אותו בסגנון האקלקטי של בית האופנה".
סטיילס הוא לא הראשון או היחיד. עולמות המוזיקה והאופנה היו מאז ומתמיד מרחב לגישות אסתטיות שונות בכל הנוגע ללבוש מגדרי. דיוויד בואי, פרינס ולני קרביץ עשו זאת לפניו. "זו תקופה משחררת", אמר סטיילס לא מזמן בראיון ל”גרדיאן”. "אם אני רואה חולצה יפה ואומרים לי שהיא לנשים, זה לא גורם לי לרצות אותה פחות". גם אם בעולם האופנה והבידור אין חידוש בכך שגבר לובש בגדי נשים ולהפך, זה מהלך חסר תקדים במגזין אמריקאי שאי אפשר לחשוד בו בקידום אג'נדה קווירית. לדברי בן חורין, יש פה קריצה משעשעת מצד עורכי המגזין. "אם בעבר נשים שהשתלבו במקומות עבודה ‘גבריים’ היו צריכות להתאים את הלבוש שלהן לסביבה מקצועית וללבוש חליפה וחולצה מחויטת, אז עכשיו המגזין מבצע היפוך”, עם מסר לגברים: רוצים להופיע על שער “ווג”? תלבשו שמלת ערב בתפירה עילית.
לדבריה, "בתור מי שכל כך הרבה עיניים תלויות בו, סטיילס בוחר להעביר מסר מעצים למעריצים שלו, שהזהות שלו ושלהם אינה מתוחמת לגבולות מצומצמים של מצג גברי זה או אחר, ושגם גבר סטרייט יכול להשתעשע עם בגדים יפים מבלי לערער על גבריותו. "הדימויים בכתבה", היא מוסיפה, "מעוררים את השאלה הנושנה של מהי גבריות, ולמה זה כל כך מבהיל כשמישהו מנסה למתוח את הגבולות שלה”.
מדוע באמת התמונות עוררו כזו מהומה? "התגובות מעידות שגם היום גבר בשמלה מעורר חרדות על כוח וגבריות”, אומרת בן חורין. “צריך לזכור שבארה״ב עד לא מזמן היה אסור על פי חוק להתלבש בבגדי המין השני. עצם העובדה שקוד לבוש מגדרי היה מעוגן בחוק מעידה עד כמה היו עמוקות החרדות בנוגע לשמירה על גבולות ברורים בין נשים וגברים, שמגדירים איזו זהות היא לגיטמית ונורמטיבית, ואיזו לא".
מגזין “ווג” מצוי היום במלחמה על הרלבנטיות שלו שאותה חידדו תנועות Metoo# ו־Black Lives Matter. אולי השער הזה הוא אחת הדרכים שלו לאותת על עידן חדש, פתוח ועדכני יותר. “התגובות הקיצוניות לתמונת השער מעידות שגם לחברה כולה יש עוד עבודה רבה לעשות", מסכמת בן חורין.