המהפכה כבר כאן: שורה של מוצרי מזון פורצי דרך יצאו לשוק
סוכר לבן טבעי ולא משמין, חלב פרה טבעוני, המבורגר שגודל במעבדה. שורה של מוצרים חדשניים הולכים לשנות את האופן שבו אנחנו צורכים מזון
המושג "נקודת המפנה" (Tipping Point) מתאר פריצות דרך מסוג מסויים - שמתחילות כדגירה ממושכת, ואז מתפוצצות בכל מקום. ונראה שאנחנו בדרך לבום כזה בעולם המזון המתועש. שורה של מוצרים פורצי דרך, צצו בשוק רובם רק בשנה החולפת, אחרי שלאורך עשרות שנים בקושי העזו לדמיין אותם, והם מרימים את ראשם דווקא עכשיו.
- נתוני השימוש בכרטיסי אשראי: צניחה של 50% בענף התיירות, זינוק ברשתות המזון
- ערב ראש השנה תשפ"א: הסגר כמעט והכפיל את היקף קניות המזון אונליין
- יבואני מזון דורשים לבצע את בדיקות הסחורה לאחר השחרור מהנמל
מי שאפיין את הפריצה הזו הוא כריס אלברכט, העורך הראשי של הבלוג המשפיע לסטארטאפי מזון The Spoon, שהביט לתוך המקרר והמזווה שלו ומצא שם שורה הולכת ומצטופפת של מוצרים חדשניים, שכל אחד מהם מבשר מהפכה בתחומו. "שמתי לב שהיום שלי מתחיל בקערת קורנפקס המבוססת על הסוכר של “Magic Spoon”, סוכר שאינו משמין, ומסתיים בגלידה “Brave Robot”, המבוססת על חלב פרה טבעוני", כותב אלברכט. המוצרים האלו אמנם ברובם עדיין יקרים מאוד אבל הם כבר זמינים לקהל הרחב, לפחות באמריקה.
הנה הבולטים שבהם:
סוכר שלא משמין. את דגני הבוקר של אלברכט מייצרת חברה בשם Magic Spoon. הדגנים הם בני דמותם של צ'יריוס ופרוטי לופס, ושאר השוגי והעוגי של אמריקה, אבל הם לגדולים, שוחרי אורך חיים בריא: הכל 100% טבעי ממיצויי ירקות ושורשים, עתיר חלבון וסיבים תזונתיים, נטול דגנים משום סוג, ותואם לתזונה הקטוגנית, ומתוק וטעים! כי הדגנים של מגי'ק ספון מלאים בתחליפי סוכר בריאים חדשים, ובהם אלולוז - סוכר לבן טבעי, בטעם של סוכר לבן טבעי, אבל שלא מתעכל בגוף. ומה שלא מתעכל, לא משמין. האלולוז נדיר מאוד בטבע, ורק לאחרונה גילו איך לייצר אותו בכמויות מסחריות. וזה הפך אותו, ממש עכשיו, לראשון בהיסטוריה עם סיכוי להדיח את הסוכרוז הנבזה. אם היתה בעולם פינה שפויה, אלה היו חדשות גדולות בה.
תחליפי המזון מהחי. שם לראשונה קורים דברים שעשויים לשנות את הביקוש העולמי, כלומר לא להשאיר לנו תירוצים. על שניים מהם כבר שומעים: "הביונט מיטים", חיקויים טבעוניים משכנעים מאי פעם להמבורגר "מדמם", חזה עוף, סלט טונה ואפילו ביצים; והדבר המרגש יותר, אבל שעדיין במעבדה: בשר המבחנה, רקמות אמיתיות של שרירי בעלי חיים, שמגודלות על מצעים מיוחדים. בשר טרי שלא חי מעולם. זה כבר קיים ואכיל, אבל עדיין יקר באופן לא מסחרי. אלה, כאמור, חדשים כל כך אבל כבר מוכרים.
מזון מיקרואורגניזמי. הינדסו גנטית שמרים וחיידקים, מהסוג שכובש מלפפונים חמוצים, כך שבעת התסיסה הם יפלטו לא חומצות לקטיות כמקובל, אלא חלבונים מהחי. חברה בשם Perfect Day הינדסה חיידקים כאלה לפלוט קזאין ומי גבינה, הזהים לחלוטין לאלה שבחלב בקר, ואז ערבבה אותם במים שומנים, סוכרים, וויטמינים, ויצרה חיקוי חלב, שהוא חלב אמיתי. קו הגלידות שלהם, Brave Robot הושק באוגוסט ולפי הביקורת של אלברכט, ושל אחרים, זו גלידה מעולה, ובעיקר, זו גלידה.
דרך חדשה להמציא אוכל. תתעכבו רגע על המשפט "חיידקים שהונדסו לפלוט חלבונים מהחי". בקרוב נשמע יותר משפטים כאלה. בעשור החולף התגלתה טכנולוגיית הנדסה גנטית זולה, יעילה ועם דיוק ברמות של סרטי מדע בידיוני - הנובל מתעכב בגלל מריבות על הפטנט. שמה CRISPR וכבר עכשיו משתמשים בה כדי להנדס תבואות עמידות ומזינות יותר, וגם מזונות חדשים, או חיידקים שיכולים להפיק מרכיבים שעד היום דרשו גידול ושחיטה של בעל חיים.
בשר חי טבעוני, סוכר שלא משמין, הנדסה גנטית נגישה לכל - זה דרמטי? משנה חיים? כיום קשה יותר לדעת. על המזונות החדשים אלברכט עצמו כותב, שזה עוד לא הבום הגדול. אנחנו עדיין ב"רבעון הראשון" של שנת המהפכה, כתב. החריקות יתחילו, כנראה, כשאוריאו יומתקו באלולוז.
אסף אביר הוא מחבר הספר "לא ספר בישול"