מחוברת לרחוב: "מקום לשירה" הירושלמי פתח סניף חיפאי
המקום יהווה בית לקהילה הספרותית בצפון. הרבה דברים מתוכננים לקרות שם: אירועי ספרות, השקות ספרים של יוצרים מקומיים, סדנאות כתיבה ומועדוני קריאה. “יש פה אוכלוסיה גדולה שמתעניינת בתרבות"
מי אמר שחיפה מתנמנמת? היא דווקא מתעוררת לחיים, ולא רק בעיר התחתית, אלא גם בשוק תלפיות שקם עכשיו לתחייה. וברגע שהשירה נכנסת לתמונה, יודעים שמתגבש לו מתחם עירוני חדש.
- אנרגיה חלופית: המלצות לשעות של פנאי
- יוסף סוויד: "יש לי יחסים אינטימיים עם בצק"
- “את הלקוחה הישראלית קשה לי לאתגר“
המתרגמת רותם עטר הקימה שלוחה של "מקום לשירה", מרכז שירה ירושלמי, בשכונת הדר בחיפה. למעשה, זה המוסד הספרותי הראשון שקם בחיפה בשנים האחרונות, מעין בית לקהילה הספרותית בצפון. הרבה דברים מתוכננים לקרות שם: אירועי ספרות, השקות ספרים של יוצרים מקומיים, סדנאות כתיבה ומועדוני קריאה. המרכז נפתח ברחוב סירקין 5, בלבו של שוק תלפיות, כחלק מפרויקט התחדשות עירונית של השוק, ובעידוד קרן “הדרים” שתומכת בהתחדשות עירונית.
סצינת השירה במקום התחילה כשעטר עברה עם משפחתה לגור בחיפה, יחד עם גרעין של קיבוץ עירוני ושמו "מפרש". “חיפה לא רוויה כמו תל אביב. אני מרגישה שיש הרבה צמא מצד האנשים ומצד היוצרים, שמחפשים לא לעבור לתל אביב אלא להצליח לקיים בעיר את היוזמות התרבותיות שלהם. יש פה אוכלוסייה גדולה שמתעניינת בתרבות. שכונת הדר מורכבת מתושבים ותיקים, מפליטים, מסטודנטים. יש פה הרבה אמנות, עיצוב, מוסיקה, תיאטרון".
את "מקום לשירה" בירושלים הקימו ב-2002 קבוצת המשוררים "כתובת", והיום מנהלים אותו המשוררים ד"ר גלעד מאירי ונועה שקרג'י. הם התחילו בשכונת נחלאות, מול שוק מחנה יהודה. לאט לאט הלך המקום וגדל, נוסד גם פסטיבל השירה "מטר על מטר", בית ספר לכתיבה, כתב עת. מה שמייחד את "מקום לשירה" הוא החיבור של השירה לרחוב, לשטח, לחיי היומיום, לאנשים. "החיבור של השירה עם החברה מורגש גם פה", אומרת עטר.
"המרכז שלנו נראה כמו חנות, נמצא על הרחוב, הדלתות פתוחות, יש חיבור למשהו הסואן, לחיים, לאנשים, לשוק, ולשוק. הרי כולם מגיעים מכל שכבות האוכלוסייה, כל הגילאים בכל השעות. מצד שני יש גם אינטימיות שהשירה והספרות דורשות. זה קרה בשוק מחנה יהודה וקורה גם בשוק תלפיות, כמו בשיר של חזי לסקלי: 'שירה חייבת לעמוד על אדן החלון ולדבר בשפתם של העומדים על אדן החלון', להיות מחוברת לעולם בחוץ. המטרה לא לייבא את מה שקורה בירושלים לחיפה, אלא להבין מה הצרכים של היוצרים פה, והקהל פה”.
ב-14 בספטמבר מתוכנן להתקיים שם האירוע "עיר נמל" בשיתוף קולקטיב האמנים "סירה", שיכלול תערוכה בשוק וערב שירה. בתחילת אוקטובר מתוכנן גם יום של פסטיבל "מטר על מטר", ואחרי החגים ייפתחו סדנאות. ”כשיצאנו לדרך הקרן תמכה והיו הרבה הבטחות לתרומות פרטיות, אבל זה היה לפני הקורונה, וכרגע אנחנו מאוד זקוקים לתמיכה של העירייה, של קרנות מקומיות ושל תורמים מהקהילה”, אומרת עטר.