טרופר: "יש רעיונות איך לקיים הופעות בחוץ - ורק מחכים לאישור של שר הבריאות"
שר התרבות בוועדה לענייני ביקורת בכנסת: "אפשר להחזיר את עולם התרבות גם בתנאים אחרים. אם היו שומרים על הכללים כמו בתיאטראות לא היה גל שני". מנכ"לית בית ליסין, ציפי פינס, "אני מבקשת שתקצרו את המועד של הרגולציה כדי שנוכל לעבוד ולנצל את הסיוע שלכם להחיות את התיאטרון"
"אנחנו באים לזעוק את זעקתו של עולם התרבות ולחפש פתרונות להמשך קיומו", כך אמר הבוקר ח"כ עפר שלח בדיון בוועדה לענייני ביקורת בכנסת. "הבעיה של עולם התרבות היא אותה בעיה שאנחנו רואים בניהול משבר הקורונה בכלל - אין ירידה לרזולוציות הנכונות, ובענף הכי יצירתי יש חוסר יצירתיות מוחלט". בוועדה שדנה במשבר ענף התרבות בעקבות מגיפת הקורונה לקח חלק גם שר התרבות והספורט חילי טרופר שאמר כי "התרבות היא הכרח ולא מותרות. אסור לבוא ולומר שהתרבות תחזור כשהמטוסים יחזרו. יש הרבה מאוד רעיונות איך לעשות הופעות בחוץ – הופעות בדרייב אין, הופעות של קפסולות עם משפחות ועוד. את רוב הרעיונות כבר אישר המשנה למנכ"ל פרופ' גרוטו ומחכים לאישור סופי משר הבריאות. אני מאמין שהוא ממתין לראות אם יהיה סגר או לא".
- הממשלה אישרה: מהיום ניתן לפתוח בתי קולנוע ולקיים הופעות, אך הריקודים אסורים
- אחרי שביטל את מופעי הקיץ, שלמה ארצי מעדכן: "עדיין בודקים אפשרות לקיום ההופעות בשוני"
- הולכים לסגר? 1,573 חולים מאומתים ב-24 שעות; 50 עצורים הלילה בי-ם
שלח הוסיף, "במקום שהמשבר הזה ינוהל בצורה שבה קובעי המדיניות קובעים מדיניות בקווים רחבים ומתחת לזה עובדים גופים אופרטיביים שבאמת יורדים לפרטים, וקובעים אם באמת אפשר ליצור פתרונות יצירתיים כדוגמת הופעה בפארק הירקון עם ההגבלות הנדרשות ושמירת מרחק וכמות צופים, המשבר לא מנוהל בצורה נכונה. אמנם אנחנו מנהלים את הדיון בנקודה פחות נוחה של סגר או לא סגר, וזה לא הזמן לפתרון של חוט ומחט, אבל זו החשיבה שהייתה צריך לקרות מזמן וזה לא קורה בגלל הצורה שבה המשבר הזה מנוהל. הציפייה שלי ממשרד התרבות שינצלו היום את הזמן לחשיבה קדימה כדי שבעתיד יהיו תכניות פעולה מוכנות ליום שבו יהיה אפשר לצאת לדרך".
טרופר סיפר כי "מנסים למצוא מודלים יצירתיים ויש רעיונות מעולים מהשטח. אתמול היתה ישיבה עם פרופ' איתמר גרוטו שאישר את המתווים ועם הרבה דברים התקדמנו ומחכים לאישור שר הבריאות. אני חושב שאנחנו צריכים לדחוף לאפשר להחזיר את עולם התרבות גם בתנאים אחרים. אם בכל המדינה היו שומרים על הכללים כמו בתיאטראות לא היה גל שני ואמרתי את זה לשר הבריאות. אבל בסוף יש 1,700 חולים ביום ולא מוכנים לאשר התקהלויות בשום מקום. צריך למצוא מה כן אפשר לעשות בימי קורונה ועל זה אנחנו עובדים".
עו"ד יצחק לב ממשרד מבקר המדינה, הציג בתחילת הדיון חלקים מהדו"ח העוסק בתמיכת משרד התרבות אל מול משרדי הממשלה האחרים, וציין כי עדיין נראה שניתנו תמיכות כשלא פורסמו מראשי מבחני התמיכה.
"לא נותנים לנו לערוך הצגות באמפי תיאטרון", אמר מנכ"ל תיאטרון הבימה נעם סמל. "אני לא מקבל את הגרסה של משרד הבריאות. אנחנו יכולים לארח אנשים הרבה יותר טוב מבריכות השחייה ומכוני הכושר. אין לי שום דבר נגדם אבל אצלנו בתיאטרון ישמרו יותר טוב משם. משרד הבריאות מתנהל בדיקטטורה בנושא הזה. לכל התיאטראות והאופרה והפילהרמונית וגופי המחול, יש אפשרות לטפל בקהל הכי טוב מכולם. אבל מבריחים ומבהילים את הקהל".
סמל דיבר על כך שמעבר לבעיה הכלכלית החמורה, היוצרים והצוותים יושבים בבית ללא עבודה ומשתגעים. "אני בא לדבר על הנשמה והמדינה שכחה את הנשמה של היוצרים והקהל. אנחנו כבר יודעים שלא מטפלים בגוף אבל גם בנפש לא מטפלים בכלל. הנפש של האומה פצועה".
סמל העלה את הבעיה שהפתרונות היצירתיים שיעלו גופי התרבות יביאו עימם גם הפסדי הכנסה עצמית, והסיכום עם שרי התרבות והאוצר הוא שיתקבלו החזרי הוצאות בגינם במסגרת מתווה הפיצויים של ה-200 מיליון שקל שהמדינה תעמיד לגופי התרבות המוסדיים המתוקצבים על ידה.
"הפגישות עם שר התרבות היו מצויינות. עברנו חמש שנים קשות ויש לנו קרן אור בדמות השר שקשוב", אמרה מנכ"לית תאיטרון בית ליסין ציפי פינס. "הוא אמר לחשוב מחוץ לקופסה, אבל בשביל להתארגן ולבצע את מה שמחוץ לקופסה לוקח זמן וחבל שנגיע לחורף ולא נוכל לנצל את הקיץ. אני מבקשת שתקצרו את המועד של הרגולציה כדי שנוכל לעבוד ולנצל את הסיוע שלכם להחיות את התיאטרון. עלה לי מיליון וחצי שקל להתניע מחדש את המערכות והכל נסגר בלי שדיברו איתנו. אני מבקשת מחילי שתמהרו בבקשה לדעת כמה מוסד מקבל מתוך ה-200 מיליון שקל כדי שנוכל להתחיל לפעול".
על תעשיית הקולנוע אמר טרופר "על שישה מיליון שקל הצלחנו לסכם עם האוצר לסרטים - זה לא היה כמו שאנשי הקולנוע רוצים אבל מקווה שיהיה עוד כסף. אנו באי בהירות תקציבית ונמתין לראות מה יהיה התקציב".
התאורן יונתן כהן שעובד בימים אלה כנהג משאית כדי להתפרנס מדבר לא רק על המצוקה הכלכלית אלא גם על הנפשית ומספר על יוזמות שנעשות בעולם וישראל יכולה רק ללמוד מהן. "בלונדון עכשיו הולכים לעשות בהייד פארק מופעי רוק. מסמנים את הדשא לקפסולות. אז קחו את אמפי שוני ובואו נכניס 1000 איש ונעשה שני מופעים בערב. יש פתרונות להכל פשוט לא מחפשים אותם. שבואו נעשה פארק הירקון שיכול להכיל 80 אלף איש רק עם עשרת אלפים. במה אחת שכל יום יופיע הרכב אחר. ללכת לאיקאה או חוף הים זה בסדר, אבל ללכת למופע שהכל מבוקר בו לא? אמנים רעבים ללחם וגם למחיאות כפיים".