תלמידי ביה"ס האנתרופוסופי במקווה ישראל בשת"פ עם השף יאיר יוספי
השף ממסעדת "ברוט" בת"א והתלמידים זרעו ושתלו יחד עם ההורים והמורים, גינת ירק שבה יגדלו ירקות שמהם יכנו את הארוחות שלהם ואולי הם אפילו יגיעו למסעדות שף
אם תשאלו את הילדים שלכם מאיפה מגיעים הירקות שאתם חותכים לסלט שלהם או מכניסים להם לסנדוויץ’, סיכוי סביר שחלקם הגדול יענה "מהסופר". מיזם חדש שמאחוריו עומדים השף יאיר יוספי ממסעדת "ברוט" בת"א ובית הספר האנתרופוסופי במקווה ישראל שבחולון, רוצה לנסות לגרום לילדים העירוניים להבין את התהליך שעובר האוכל מהאדמה ועד הצלחת.
- המסעדנים נגד מע"מ על הטיפים: "סחרור כלכלי שמושת עלינו"
- 67 שנים אחרי שנפתחה: מסעדת "כתר המזרח" ברחוב אבן גבירול בת"א נסגרת
- חוזר הביתה: השף היפני סוטה אצומי פותח מסעדה חדשה
לא מזמן זרעו ושתלו תלמידי בית הספר (בית חינוך אביב), עם ההורים והמורים, גינת ירק שבה יגדלו בין השאר גזר, בצל ירוק, כרוב, וצמחי תבלין. בבוא היום הם יקטפו אותם כדי להכין את הארוחות שלהם ואולי הם אפילו ימצאו את דרכם למסעדות שף בתל אביב - מה שיסייע גם לממן את הפרויקט הנוכחי ואחרים שאולי יבואו בעקבותיו. "אני תל אביבי ציני", צוחק יוספי שהוא גם אב לבת בבית הספר. "לא אחד שעושה יוגה. אבל מה לעשות, לאדמה יש כוח מאוד חזק. כשאתה מתעסק באדמה, גם כטבח אבל גם כילד, אתה לומד משהו חשוב על העולם. אתה מפתח כבוד לאדמה. פתאום השאלה אם יירד גשם מעניינת את הילדים לא רק כדי להחליט אם לנעול מגפיים, אלא גם כדי לדעת אם להפעיל את מחשב ההשקיה”.
איך עלה הרעיון?
"מדובר בילדים שיוצאים רובם מהבית בתל אביב ומגיעים למקום שהוא בתוך שדות, מה שמאפשר את החיבור לקרקע. הרעיון המקורי עלה מחיבור שלי עם הפורום לתזונה בת קיימא, שלפני שנתיים הביא ארצה שף אמריקאי מוושינגטון שהוביל קואליציה של שפים ואנשי חינוך לטובת קיימות ואכילה בריאה יותר. השף הזה בא אז לאכול ב’ברוט’ והיתה לנו שיחה ארוכה והרגשתי שזה חיבור טוב.
“במסעדה עצמה אנחנו מתעסקים יותר ויותר במקומיות, עונתיות, חיבור לאדמה, למזג האוויר, ובאיזשהו מקום גם בית הספר הזה הוא כזה: הילדים נמצאים המון בחוץ. זה היה חיבור מתבקש בין הרצון של המסעדה לעשות משהו לטובת הקהילה לבין בית הספר. ליום השתילה הגיעו 35 הורים יחד עם אגרונום מלווה והקמנו ערוגות של ממש. בהמשך אנחנו מתכוונים גם לשתול שדה של חיטה".
מה המקום של הילדים בתוך כל זה?
"הילדים עושים הכל. הם שותלים, מעשבים, מעבירים צנרות השקיה. כשייצאו הגידולים הם יקטפו אותם, חלק יקחו הביתה ובחלק ישתמשו לארוחות בבית הספר. לכיתות ג' וד' יש ממש שיעורי חקלאות. ילדי הכיתות הנמוכות יותר יעשו כל אחד לפי היכולות שלו".
ואיך המסעדה נכנסת לעניין?
"המטרה היא שזה יהיה דו כיווני: שאנחנו נוכל לקנות ירקות שיישארו בגינה ולהשתמש בהם במסעדה, וזה ייתן כסף לבית הספר כדי לשתול עוד. ההשקעה הראשונית היא כרגע של בית הספר עם המון תרומות שקיבלנו מחקלאים”.
זה קונספט שיכול לעבוד גם בבתי ספר ציבוריים?
"יש כבר מנהלים ששמעו על הפרויקט ובאים לראות איך זה עובד. בגדול, אין סיבה שזה לא יעבוד. צריך רק קצת שטח, ותקציב וקצת אכפתיות ורצון”.