הלהיט החדש של הגננים: צמח הפִּילֵאָה
הוא כוכב אינסטגרם וחביב המילניאלז. כך נהפך הפילאה לצמח הלוהט בעיני גננים עירוניים, שרואים בו לפעמים תחליף לילד
יש לה עלים עגלגלים בירוק עשיר. היא קלה לגידול, עמידה, אסטתית להפליא, מסתדרת עם צל, לא רעילה ולא זקוקה להרבה השקיה. היא גדלה מהר, יכולה להגיע לגובה של כ־30 ס״מ ומצמיחה מהגבעול שלוחות קטנות, שאותן מכנים מגדליה בחיבה בייביז ואפשר להסיר בקלות ולשתול מחדש.
הפילאה פפרומיודיס, Pilea peperomioides המכונה “צמח החברות”, ו”הצמח המיסיונרי”, או “צמח הכסף הסיני”, נהפכה לכוכבת הבלתי מעורערת של המילניאלז חובבי הצמחים והעיצוב והיא פורחת ברשתות החברתיות. באינסטגרם למשל אפשר למצוא מעל 200 אלף תיוגים שלה . אם בהתחלה היה קשה להשיג אותה, בחודשים האחרונים היא הגיעה למיינסטרים ונמכרת ברשתות בארה”ב כמו וולמארט, אורבן אאטפיטרס ואיקאה.
רבות נכתב בעיתונות האמריקאית על הקשר בין המילניאלז לצמחים שלהם: המשכורות המתכווצות והדירות השכורות הפכו את גידול הצמחים לתחביב משגשג בקרב הדור הזה. תחביב מתגמל וזול.
ב”וושינגטון פוסט” נכתב שהמילניאלז ממלאים את בתיהם ואת הריקנות בלבם בצמחים. וה״ניו יורק מגזין״ איבחן זאת כתגובה של מי שאוחזים במודעות חברתית וסביבתית מפותחת, לחרדות שנוגעות לקפיטליזם הדורסני ולמשבר האקלים.
ועדיין מה סוד המשיכה דווקא של הפילאה? מלבד האסתטיקה שלה, שמצטלמת כל כך יפה באינסטגרם, ההסבר נעוץ כנראה גם בסיפור התגלגלותה מהמזרח, וגם לעובדה שבמשך שנים היתה נדירה יחסית בארה״ב: הצמח הזה שייך למשפחה בוטנית שכוללת יותר מ־700 זנים, שהיא הגדולה ביניהם. מקורה ביערות של מחוז יונן שבדרום מערב סין.
למערב היא הגיעה באמצע שנות ה־40, בכליו של מיסיונר נורבגי שחי כמה שנים בסין. עד לפני כשנה וחצי היא עוד נחשבה לצמח קשה להשגה גם בישראל. למרבה המזל המשתלות המקומיות הצליחו להדביק את הקצב והיום אפשר לרכוש אותה גם באיקאה במחיר של כ־50 שקל לעציץ.
״לפני שנתיים מאוד רציתי אותה והיא לא היתה עד שפתאום מצאתי אותה באיזו משתלה״, נזכרת לירון גונן, מעצבת פנים ובלוגרית שמתמחה בעיצוב ירוק, בפילאה הראשונה שלה. ״אהבתי את הצורה המינימליסטית של העלים, את זה שהיא צפופה סביב הגבעול, יש בה משהו נקי וסימטרי, וכמובן שיש לה בייביז — שזה מאוד מיוחד״. גונן מציינת לשבח גם את יכולת העמידות שלה, לעומת כוכבות אינסטגרם אחרות כמו המונסטרה והקלתיאה. ״בקבוצה שלי בפייסבוק ׳מועדון הבר־קיימא׳, מעלים מדי פעם פילאות שהצהיבו, והעצה היא תמיד קצת דישון והן מיד חוזרות לחיים״, היא אומרת. ״כשלבנאדם מת צמח זה יש עוגמת נפש. זה עצוב ובפילאה יש משהו מנחם, שאפשר גם לחלוק״.