$
אמנות ועיצוב

הפסל חן וינקלר מציג: אמנות מגויסת

וינקלר, סמח”ט במילואים, מתעד את חיי המילואימניקים בגאווה ובלי שמץ של ביקורת

רעות ברנע 08:0408.04.19

“אני אמן אופטימי”, מעיד על עצמו חן וינקלר. “הדרך שלי להביע את עצמי היא לייצר חוויה, לא לעורר צעקה. אני מכיר את כל השיטות להביא קהל, החשיפה, ההתערטלות והיציאה נגד הממסד. אבל אני בא מהמקום ההפוך, החם”.

 

ואכן, בעוד שאמנים עכשוויים רבים נוטים לצאת נגד הקונבנציות הישראליות, כמו הצבא, עוסק וינקלר בתערוכה החדשה שלו “מילואים – יומן מסע” המוצגת בימים אלה במרכז עמיעד ביפו (עד 28 באפריל) בשירות המילואים מנקודת מבט חיובית. “זה חלק חשוב ממני”, הוא אומר, “אני מילואימניק גאה. כיום אני עושה זאת מבחירה ומשרת כסמח”ט העורף של חטיבת ברק — חטיבה סדירה בשריון. אני עושה לפחות 60 ימי מילואים בשנה. כל עוד ארגיש שצריכים אותי ושאני תורם ארצה להמשיך לעשות את זה. אבל אני גם אמן, ובנושא המילואים כמעט לא נעשה שום דבר עד היום. המטרה שלי בתערוכה היתה ליצור עבודות שיעבירו את החוויה, את ההתנדבות, את הרוח, ולגרום לכך שיכירו ויוקירו את אנשי המילואים”.

 

חן וינקלר חן וינקלר צילום: יאיר שגיא

 

וינקלר (50) גדל בנתניה ובה הוא חי ועובד כיום. הוא מחזיק בסטודיו ובגלריה קטנה שבה הוא מציג עבודות שלו ושל אחרים. הוא עוסק בשני תחומים — פיסול חוצות ואתרי הנצחה ועבודות אישיות כמו אלה שהוא מציג בתערוכה הנוכחית. לדבריו, “אני עובד גם בפרויקטים ציבוריים כמו פסלים ל’גני סיפור’ ובונה פסלים לאמנים על פי הוראותיהם. יצרתי פסלים כאלה לבוקי שוורץ, גד אולמן, דרורה בן דורי. אחד הפסלים החשובים שעשיתי הוא אנדרטת ניצחון לצבא האדום שנחנכה בנתניה ב־2012. על תכנונה עמל אחד האמנים הרוסיים העכשוויים הגדולים והמשכתי אותו. אפילו טסתי לרוסיה בזכותו. לטקס החניכה בא פוטין בכבודו ובעצמו והיינו בלחץ זמן כדי לסיים אותו”.

וינקלר אומר שהעבודות בתערוכה החדשה “צצו מצילומים שצילמתי במילואים במשך השנים. כמוני, הן מחוברות לאדמה, למדינה. את התערוכה מלווה ספר באותו השם שיוצא איתה”.

 

“פרופיל”. וריאציות על צילום “פרופיל”. וריאציות על צילום צילום רפרודוקציה: גלעד רדט

 

"המצדיע". פרח צמח מלב הפסל "המצדיע". פרח צמח מלב הפסל צילום רפרודוקציה: גלעד רדט

רבות מהעבודות מבוססות על צילומיו מהמילואים. הוא מציג את הצילומים לצד וריאציות שיצר מחומרים שמתכתבים עם הצילום. אלה יכולות להיות עקבות רגליים בחול, אימון בצאלים או חייל שמחכה לצד טנק. עבודה אחת, “המצדיע”, הצליחה להפתיע גם אותו: “זהו פסל של חייל מצדיע בגובה שני מטר שעשוי מאבנים טבעיות מהשומרון. אחרי שהוא היה גמור החל פתאום לצמוח מתוכם צמח — בדיוק בנקודה שבה נמצא הלב בגוף החייל”. יש גם פסלי אבן בתנוחות יוגה, דבר שיוצר דיסוננס — החומר הכבד מול התנוחות הקלילות, הכמעט־מרחפות של היוגה. “כחלק מהפעילויות בתערוכה יהיה בוקר של תרגול יוגה המוני בחלל”, הוא אומר.

 

אילו עוד פעילויות מתוכננות?

“יתקיימו מפגשים ופאנלים, ואני אפילו מתכנן שיתבשל קפה שחור בחלל התצוגה. שאנשים ממש יריחו את ריח המילואים. במפגשים ישתתפו אנשים מהתחום, למשל מרים פרץ, סמל להתנדבות וערכים, אלוף (מיל’) גרשון הכהן ואפילו הרמטכ”ל רא”ל אביב כוכבי. יהיו גם פעילויות וסדנאות לילדים בפסח”.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x